
Chcete-li ochutnat jídlo v podnicích zařazených v prestižním gastronomickém průvodci
Main Cities in Europe, vydávaném společností Michaelin, musíte se zastavit v
pražských podnicích.
Restaurace
Alcron šéfkuchaře Romana Pauluse a
La Degustation Bohême Bourgeoise, kde kuchyni řídí Oldřich Sahajdák, poprvé získaly michelinskou hvězdu v roce 2012. Od té doby prestižní ocenění
každý rok obhájily. V loňském roce k nim nově přibyla
restaurace Field, kterou otevřel šéfkuchař Radek Kašpárek. Na televizních obrazovkách dlouho působil v úspěšných pořadech Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři.
Udělejme si nejdříve malý výlet do historie: předchůdcem dnešních michelinských hvězdiček byl
průvodce po zajímavých místech pro motoristy, který poprvé
v roce 1900 vydal André Michelin – ano, rovněž známý výrobce pneumatik. O restauracích, které by stály za zastávku, informoval jen mimochodem. Přesto se právě ty zvolna dostaly do popředí a
roku 1926 se poprvé objevily i dnešní slavné
michelinské hvězdičky. Jednou hvězdou byly označeny restaurace, kde se vyplatí zastavit, pokud pojedete kolem. Dvě hvězdičky vám prozradily, že tenhle podnik stojí za zajížďku pár kilometrů, tři hvězdičky pak nesly restaurace vhodné jako samostatné výletní cíle.
Dnešní hodnocení je mnohem propracovanější;
hodnotí se atmosféra, zajímavý
výběr vín i
zajímavé výhledy. Vydání pro rok 2017 doporučuje restaurace ve 44 městech v celkem 20 evropských zemích. V zařazování do Michelinova gastronomického průvodce evropskými městy není
Praha již žádný nováček.
Pražské "již tradičně" oceněné podniky
Restaurace Alcron v hotelu Radisson má v žebříčcích nejlepších českých podniků své stálé místo. Několikrát také získala ocenění Americké akademie pro pohostinství v New Yorku Five Star Diamond Award. Šéfkuchařem je
Roman Paulus (* 1975), který zahájil kariéru v Rakousku, působil ve známém londýnském hotelu Savoy a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.
Hvězdička pro
restauraci La Degustation Bôheme Bourgeoise je možná ještě zajímavější. Restaurace, která je součástí gastronomického konceptu
Ambiente, se pod vedením šéfkuchaře
Oldřicha Sahajdáka (*1975) specializuje na
klasickou českou kuchyni z konce 19. století, nabízí i mezinárodní degustační menu. Kromě profesních zkušeností z Německa, Itálie, Portugalska a Nového Zélandu rozvinul své kuchařské základy studiem prestižních kuchařských kurzů C.I.A. (Culinary Institute of America).
Field restaurant se vyznačuje extrémním důrazem na
sezónní suroviny, přičemž
pole je podle restaurace základ všeho a vše se od něj odvíjí. A na co se do Fieldu chodí? Nejlépe jdou na odbyt
husí játra o konzistenci Nutelly, které patří mezi velké stálice a slaví stále obrovský úspěch.
Karlínská Eska, poprvé obdržela ocenění Bib Gourmand
Michelinský průvodce doporučuje také
restaurace v kategorii kvalita za nízkou cenu (Bib Gourmand). Letošní novinkou je pouze úspěch pro karlínskou
Esku - restauraci s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny proměňuje k nepoznání. V moderní podobě zde přesunují na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba. Letos tuto cenu opět obhájily pražské podniky
Aureole, Divinis,
Sansho,
SaSaZu,
Na Kopci, a
Maso a kobliha.