Úvod > Aktuality > Známá jména: sedm skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?
Známá jména: sedm skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?
"> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Známá jména: sedm skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

  • Vydáno16. prosince 2021
Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Nedávno jsme psali o mistrech šéfkuchařích jako o chlapech k sežrání, nyní se seznamte s výběrem našich slečen a dam k sežrání!

Natali Šnicerová / restaurace Public Chilli, Praha

Pikantní kuřecí polévka s citronovou trávou, smažené vepřové závitky Saigon anebo kokosová polévka s krevetami: to je jen část nabídky restaurace Public Chilli na Ovocném trhu v samém srdci Prahy. Šéfkuchařka Natali Šnicerová slibuje, že se můžete těšit „...na sofistikované a moderní zpracování asijské kuchyně a autentické chutě Východu s respektem k tradicím.“ Jedna z nejúspěšnějších žen v české gastronomii restaurací navázala na své předchozí karlínské bistro Red Hot Chilli. Ještě dávno předtím se však Natali jmenovala Trinh Ha, vyrůstala ve Vietnamu a do Česka se přistěhovala, když jí bylo čtrnáct. I když se v Public Chilli zaměřují zejména na vietnamskou kuchyni, výjimečná je pestrost nabídky pokrývající chutě napříč Asií, od Japonska po Thajsko. Specialitou restaurace je i kimchi podle vlastního receptu nebo Dim Sum knedlíčky z domácího těsta.
 

Silvie Kratochvílová–Jackson / restaurace Big Smokers, Praha

V barbecue restaurace Big Smokers v Dělnické ulici v pražských Holešovicích představuje Silvie Jackson ikonické pochoutky americké kuchyně. Architektonického řešení restaurace ve stylu amerických dělnických jídelen se ujali Pavel Nový a Vít Svoboda z 0,5 Studia. Silvie, jinak rodačka z Přerova, strávila většinu svého profesního života právě ve Spojených státech. Začínala jako myčka nádobí, posléze absolvovala The Culinary Institute of America a v New Orleansu měla na starosti dvě restaurace. Když se občas vracela do Čech, s kamarádem Tomášem Oujezdským pořádala festivaly hamburgerů. Když se před pár lety Silvie rozhodla, že v Praze zůstane natrvalo, společně s Tomášem (kterého možná znáte z úspěšného letenského bistra Mr.Hotdog) otevřeli Big Smokers. Ochutnáte tu maso od českých farmářů pomalu vyuzené na bukovém dřevě, kuřecí křídla, klobásy, bůček, trhané vepřové maso, typickou polévku gumbo a další pochoutky.
 

Vítězslava Bajčanová / restaurace Bílá kráva, Praha

Přátelská atmosféra francouzského venkova v centru pražských Vinohrad: to je restaurace Bílá kráva, kde se připravují jídla z jednoho z nejpopulárnějších masných plemen, bílých krav Charolais. Steaky z uzrálého hovězího masa, jídla z holoubat z vlastního ekologického chovu, destiláty z vlastní palírny a další delikatesy chystá šéfkuchařka Vítězslava Bajčanová. K dokonalosti dovedla například hovězí oháňku: pomalu ji dusí při hodně nízké teplotě a podává ji s omáčkou se stročky na másle nebo se smrži. „Chtěla bych, aby lidé chodili do restaurace na dlouze a pomalu připravovaná jídla. Doba je uspěchaná, doma se všichni snaží připravit něco rychlého, ale smyslem dobrého jídla je, že pečete celou noc kachnu nebo husu, že svíčkovou dva dny marinujete…“ Je rovněž zastánkyní filozofie „zero waste“, která dbá na to, aby se při přípravě jídla zbytečně nevyhazovaly žádné zbytky.
 

Anna Vejvodová / vinný bar Thir, Tábor

Podnik s ojedinělým konceptem, kombinující rukodělná vína a pokrmy připravené z lokálních surovin: to je vinný bar Thir v Táboře. Milovníky kaprů přesvědčovat nemusíme, ovšem pochoutky, které chystá Anna Vejvodová, se snaží napravit této slavné a lahodné rybě její neprávem získanou špatnou reputaci. Anna s vařením začínala na snídaňovém bistru restaurace Eska, a přes Kantýnu nakonec přešla do Thiru. V restauraci ochutnáte kapry, kteří plavali v rybnících na okraji Černické obory, další suroviny dodávají farmáři z okolí: zeleninu Martin Kořének, Antuškovi z Eše a biofarma Kveteto, mléčné výrobky v biokvalitě jsou z farmy Vlkov u Hluboké nad Vltavou či z minimlékárny Slapsko, a vepřové maso z přeštíků dodává pan Civín ze Zárybničné Lhoty.
 

Lenka Mičková / restaurace Baroque, Kuks

Šéfkuchařka restaurace Baroque v Kuksu Lenka Mičková se zaměřuje na českou kuchyni, ale snaží se tradiční pokrmy zpestřit. V menu se prosazují sezonní potraviny a to, co dodají regionální farmáři a pěstitelé, ale ke každému jídlu navíc dostanete zdarma a jako dárek oslnivý výhled na barokní Hospitál Kuks: restauraci totiž najdete přímo naproti, na břehu Labe. Takže výlet do Kuksu už nemusí být jen Hospitál, ale i Baroque.

Lenka Mičková má zajímavou odpověď na otázku, proč jsou šéfkuchaři hlavně muži. „Většina žen chce mít rodinu,“ říká, „v tom nás muži úplně zastoupit nedokážou. Být šéfkuchařem není práce na osm hodin denně od pondělí do pátku. Většina žen nastupuje naplno do byznysu až v okamžiku, kdy má děti odrostlé. To je i můj případ.
 

Jana Jelić Bilíková / Ambiente, Praha

Jana Jelić Bilíková vystudovala práva, ale ve čtvrtím ročníku se rozhodla, že bude vařit. Školu dokončila, po roce práce v gastronomii dostala nabídku od Oldřicha Sahajdáka z prestižní La Degustation Bohême Bourgeoise, a dnes je kreativní šéfkuchařkou sítě restaurací Ambiente podnikatele Tomáše Karpíška.

Sleduje trendy, vymýšlí nové projekty, pečuje o profesní rozvoj kuchařů a také jezdí na stáže do vyhlášených zahraničních restaurací s michelinskými hvězdami – působila namátkou v kodaňské Kadeau, Alinea v Chicagu, The Fat Duck Hestona Blumenthala v Anglii anebo v michelinské restauraci Faviken. Ta je vzdálená několik hodin jízdy od švédského Stockholmu, nachází se prakticky uprostřed ničeho, osvětluje ji polární záře a vaří se jen ze surovin, které si v restauraci sami uloví nebo vypěstují.
 

Sofia Smith / Café Buddha, Praha

Majitel Café Buddha na pražských Vinohradech Štěpán Návrat chtěl přiblížit Orient Čechům. Pět let se toulal po Asii, učil se od pravých thajských babiček, které vaří již od svého dětství, vybral jejich nejlepší starobylé recepty a výsledkem je autentická asijská kuchyně v moderním pojetí. Součástí týmu je nejlepší asijská šéfkuchařka Sofia Smith, po matce Irka, po otci Malajka, která opustila IT kariéru a dnes její speciality přitahují milovníky asijské kuchyně do Café Buddha. „Řada klasických asijských pokrmů mi nechutnala, byly příliš divoké, nezvyklé. Existují ale určité obecné zásady, které fungují, a ty využívám,“ říká Sofia. „Zpestřuji originální receptury, spojuji nečekaně známé chutě, experimentuji s nimi. Moje jídla působí jednoduše, ale skládají se z mnoha detailů a vyvažování chutí. Zároveň se snažím dávat do vaření to nejlepší ze sebe, připravovat jídlo s láskou a péčí, což by mělo být poznat i na talíři.“
 

Co řekly o své práci?

Natali Šnicerová: „Nemám ambice mít deset restaurací. Stačí mi jedna, ale té chci věnovat veškerou péči. Tenhle podnik jsem si vysnila, jsem v něm šťastná a moji lidé jsou v něm spokojení. A když se k tomu přidají ještě spokojení hosté, tak už si nemůžu přát o moc víc.“

Silvie Kratochvílová-Jackson: „Největší respekt mám k surovinám a řídím se mottem, které mi předal právě Jack Shoop. Že když si pánbůh dal záležet s tím, aby vyrostla každá mrkev, musím se snažit i já s ní zacházet jako s nejcennější surovinou.“

Vítězslava Bajčanová: „Většinu běžných kuchařů by vůbec nenapadlo použít třeba slupky ze zeleniny do vývaru. Často třeba ani neumí rozbourat jehněčí tak, aby se zpracovalo a využilo celé zvíře. Mají pocit, že chceme šetřit na hostech, šidit je. Vůbec to neberou tak, že chceme šetřit přírodu a že si tím vážíme smrti toho zvířete.“

Lenka Mičková: „Nemám ráda příliš velký kolektiv. Dělat pouze studenou kuchyni nebo jen dezerty není pro mě. Časem by to byl stereotyp. Ve velké restauraci bych musela spoustu věcí delegovat na kolegy a já mám kuchařinu ráda od přípravy po finishing. Miluji práci s masem, saláty i dezerty. Proto mi Baroque v Kuksu vyhovuje.“

Jana Jelić Bilíková: „Takové ty řeči, že chlapi se nebojí experimentovat, že lépe dochucují, to jsou jen stereotypy na stejné úrovni jako ty, že ženy neumějí číst v mapách. To je paušalizace a myslím, že ten hlavní důvod, proč je žen v kuchyních málo, je náročnost oboru.“

Sofia Smith: „To, že tvořím jídlo svýma rukama, je velmi osobní věc a vzniká tak spojení mezi mnou a hosty. Mým cílem je jejich spokojenost. Když vidím, že jim chutnalo a třeba jsem jim trochu vylepšila náladu, zahnala stres, jsem šťastná.“
Restaurace Baroque na Kuksu – místo s chutí

Restaurace Baroque na Kuksu – místo s chutí

Provoz restaurace s poledním menu, speciality mezinárodní a české kuchyně a saláty. V restauraci je k dispozici Wi-Fi a můžete sem zavítat i se svým pejskem.

Francouzská restaurace Bílá kráva na Vinohradech

Francouzská restaurace Bílá kráva na Vinohradech

V Bílé krávě se přenesete do přátelské atmosféry francouzského venkova, přestože sídlí na pražských Vinohradech. To, co vám zde chtějí zprostředkovat nejvíc, je radost a potěšení, kterou Francouzi pociťují z dobrého jídla.

Café Buddha

Café Buddha

Restaurace Café Buddha si za léta působení vybudovala místo mezi asijskými restauracemi na pražské scéně.

Vinný bar Thir v Táboře

Vinný bar Thir v Táboře

Thir je ojedinělým konceptem kombinující rukodělná vína a pokrmy připravené z lokálních surovin. Skleničku vína vám nalije Vojta Morava a o kapra se postará šéfkuchařka Anna Vejvodová.

Restaurace Public Chilli v Praze – ochutnejte moderní asijskou kuchyni

Restaurace Public Chilli v Praze – ochutnejte moderní asijskou kuchyni

V Public Chilli v samém srdci Prahy se můžete těšit na sofistikované a moderní zpracování asijské kuchyně. Naším cílem je představit autentické chutě Východu s respektem k tradicím.

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Známá jména: deset mistrů šefkuchařů a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: deset mistrů šefkuchařů a kde se s nimi setkáte?

Mluví se o nich jako o chlapech k sežrání. Aby ne, když se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali celý svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Jejich práce je ale nejčastěji spojená s podniky, kde pracují. Někteří restaurace střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. Takže kde můžete tyhle chlapy k sežrání ochutnat? A co vám naservírují?

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě. Přijďte porovnat jejich chuť!

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Pasta Fresca

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.