Úvod > Aktuality > Michelinské hvězdy 2021: znáte stálice naší kulinářské scény?
Michelinské hvězdy 2021: znáte stálice naší kulinářské scény?
"> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Michelinské hvězdy 2021: znáte stálice naší kulinářské scény?

  • Vydáno18. listopadu 2021
Získat pro svůj podnik alespoň jednu michelinskou hvězdu je sen většiny restaurací po celém světě. Nyní jsme se konečně dozvěděli, kolik hvězd, ocenění Bib Gourmand a The Plate se v Česku letos urodilo. Pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise a Field i v roce 2021 obhájily michelinskou hvězdu. Pojďte se s portálem Kudy z nudy podívat, jak šel čas a kde se hvězdy třpytily nejčastěji a opakovaně?
Připomeňme, že předchůdcem dnešních michelinských hvězdiček byl průvodce po zajímavých místech pro motoristy, který poprvé v roce 1900 vydal André Michelin, francouzský výrobce pneumatik. O restauracích kolem cesty informoval jen zběžně, přesto se zvolna dostaly do popředí a roku 1926 se poprvé objevily i dnešní slavné michelinské hvězdičky.

Restaurace s jednou hvězdou stály za zastávku, pokud pojedete kolem, dvě hvězdičky vybízely k menší zajížďce a tři hvězdičky prozrazovaly, že restaurace je sama o sobě skvělým výletním cílem.

Dnešní hodnocení je trochu složitější; počítá se atmosféra, zajímavý výběr nápojů, prostředí, výhled, personál, zkrátka všechno. Průvodce obvykle nabízí tři až čtyři tisíce hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích. Ale hlavně: do boje o zařazení do Michelinova gastronomického průvodce evropskými hlavními městy se pustila i Praha.
 

Jak šel čas s michelinskými hvězdičkami v Česku

jídlo michelinZařazení do prestižního vydání gastronomického průvodce Michelin – Main Cities of Europe / Michelin – hlavní města Evropy se česká gastronomie dočkala jedenáctého března 2008. První michelinskou hvězdičku nejenom v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala tehdejší italská restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons. Premiéra to ovšem nebyla pro šéfkuchaře; Andrea Accordi získal jednu hvězdičku už dřív v restauraci pětihvězdičkového hotelu Villa la Vedetta s vyhlídkou na Florencii.

Od roku 2010 byly čtyři pražské restaurace držitelkami ocenění Bib Gourmand; ty nabízejí „dobré jídlo za přijatelné ceny“ a musí mít v nabídce menu, které nepřesáhne určitou částku. Šlo o podniky Aromi, SaSaZu, Le Terroir a italskou restauraci Zdeňka Pohlreicha Divinis.

O to víc potěšil rok 2012, kdy michelinskou hvězdu vůbec poprvé získali dva čeští šéfkuchaři, Roman Paulus z restaurace Alcron hotelu Radisson Blu Alcron a Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise, který se specializuje na klasickou českou kuchyni z konce 19. století. Ve vydání gastronomického průvodce Michelin přibyla v roce 2016 třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou, a to restaurace Field se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem.
 

Hvězdičky a ocenění letošního ročníku 2021

V letošním vydání gastronomického průvodce Michelin zůstaly Praze dva podniky s jednou michelinskou hvězdou. Jedná se o "staré známé" – restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise v Haštalské ulici a restauraci Field v ulici U Milosrdných.

Kategorie Bib Gourmand oceňuje pět pražských restaurací: Divinis, Esku, Na Kopci, The Eatery a podnik Dejvická 34. Francouzský gastro-průvodce tak vyzdvihuje podniky, kde lze dostat dobré kvalitní jídlo za rozumnou cenu.

Podle stránek michelinského průvodce hodnotili porotci letos 27 pražských restaurací. Mezi nimi byly například restaurace Salabka, Yamato, Aromi, Café Imperial, Levitate, Grand Cru anebo CottoCrudo.
Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý

Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý

Dejvická 34 – restaurace a sousední Aperitivo! mají hodně společného: adresu, šéfkuchaře, personál. V restauraci můžete posedět, v Aperitivu! vám nabídneme především věci s sebou.

The Eatery

The Eatery

Kuchyň je naším jevištěm. Posaďte se a nechte se unést skvělým gastronomickým a vizuálním představením.

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich při přípravě jídla klade důraz na užití nejlepších surovin, které zpracovává šetrnými postupy dle zásad italské kuchyně.

Restaurace Na Kopci

Restaurace Na Kopci

Michelin Bib Gourmand. To je ocenění, kterým se může pyšnit malý rodinný podnik v Praze. Toto ocenění ve zkratce znamená, že restaurace nabízí vynikající jídlo za rozumné ceny. V menu najdete speciality české a francouzské kuchyně založené na sezónních a lokálních surovinách.

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Myšlenka „Slow Food“ dobývá svět. Znamená vědomou volbu stravy a svědomitou přípravu v rámci tří slov: Dobrý, čistý a fair. Unikátní podnik La Degustation nemá v Čechách obdobu. Nabízí klasické pokrmy místního kulinářského umění z konce 19. století v moderním zpracování.

Restaurace Field na Starém Městě pražském

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.