!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Známá jména: deset mistrů šefkuchařů a kde se s nimi setkáte?
Známá jména: deset mistrů šefkuchařů a kde se s nimi setkáte?
"> "> "> "> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Známá jména: deset mistrů šefkuchařů a kde se s nimi setkáte?

  • Vydáno25. listopadu 2021
Mluví se o nich jako o chlapech k sežrání. Aby ne, když se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali celý svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Jejich práce je ale nejčastěji spojená s podniky, kde pracují. Někteří restaurace střídají, jiní už roky působí na jednom místě a pořád je to baví. Takže kde můžete tyhle chlapy k sežrání ochutnat? A co vám naservírují?

Zdeněk Pohlreich (*1957): Café Imperial, Next Door a Divinis

Bravo, šéfe!, Prostřeno bez servítků, Šéf na grilu, Šéf na smetaně anebo Taková normální kuchařka: to je pouhý zlomek z knížek Zdeňka Pohlreicha, šéfkuchaře, gastronoma a moderátora kuchařských pořadů. Nejvíc ho proslavil pořad Ano, šéfe!, kdy se o něm díky nevybíravému slovníku začalo mluvit jako o rasovi české gastronomie. Pohlreichovo kuchařské umění si vychutnáte ve třech restauracích v Praze. Nejznámější je Café Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café, hned naproti přes ulici se nachází moderní bistro Next Door by Imperial. Další restauraci Divinis najdete na Starém Městě za Týnským chrámem; je vedena v italském duchu a několikrát se objevila v michelinském průvodci. Zdeňka Pohlreicha můžete slyšet i v populárním animovaném seriálu Simpsonovi, kde v jednom dílu nadaboval postavu známého kuchaře Gordona Ramsaye.
 

Miroslav Kubec (*1960): Reitenberger Resort

Dlouholetý propagátor české gastronomie a českého kuchařského umění Miroslav Kubec byl šéfkuchařem pražského hotelu InterContinental a vařil i pro prezidenty George W. Bushe, Baracka Obamu či Václava Havla a Rolling Stones. Nyní je Prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kontinentálním ředitelem WACS pro Střední Evropu a po krátkém působení v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech se stal generálním ředitelem resortu Reitenberger Spa Medical v Mariánských Lázních. Původně sice chtěl být řidičem autobusu jako jeho dědeček, ale někdy v šesté třídě se to zlomilo a rozhodl se pro jiný obor. Skvěle prý vařila celá rodina a Miroslav Kubec prý svého rozhodnutí nikdy nelitoval.
 

Oldřich Sahajdák (*1975): La Degustation Bohême Bourgeoise

Když restaurace La Degustation Bohême BourgeoisePraze na Starém Městě poprvé získala michelinskou hvězdu, byl to pro českou gastronomii zázrak srovnatelný s výbuchem supernovy. Šéfuje jí Oldřich Sahajdák, dnes už žijící legenda české gastronomie. Profesní zkušenosti sbíral zejména v Německu, je absolventem prestižní kuchařské školy Culinary Institute of America a českou michelinskou hvězdu se mu daří držet nejdéle ze všech. Jeho přístup zrcadlí právě oceněná restaurace „La Degu“: „Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny. Naše jídla mají předobraz v tradiční kuchyni. Inspiraci hledáme v přírodních cyklech a v přirozeném vztahu surovin, se kterými pracujeme.“
 

Roman Paulus (*1975): Lobster Family Restaurant

Šéfkuchař, gastronom, lektor a autor řady kuchařek Roman Paulus studoval v Rakousku, pracoval v legendárním hotelu Savoy v Londýně či ve vídeňském a pražském Hiltonu, vařil i na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. Donedávna vedl kuchyně v pražském hotelu Alcron, pro který v roce 2012 získal michelinskou hvězdu a pětkrát ji obhájil. Absolvoval řadu odborných školení a stáží v prestižních mezinárodních vzdělávacích institucích a světových restauracích, například v michelinské restauraci La Pergola v Římě a Maison du Boeuf v Bruselu. Znáte ho i díky Kulinářské akademii obchodního řetězce Lidl. Od roku 2021 spolupracuje s olomouckou Lobster Family Restaurant.
 

Miroslav Kalina: grilovaná kuřata a streetfood

Když se Mirka Kaliny zeptáte, jakou kuchyni nejraději vaří, řekne vám, že svoji. Ve vaření sází na kvalitní suroviny a precizní dochucení, do kuchyně mu nesmí levné a podřadné ingredience. Gastronomické zkušenosti získával od začátku 90. let po celé Evropě, stal se uznávaným odborníkem na přípravu ryb a zvěřiny, v základu svého vaření se ale stále vrací k české kuchyni. Znáte jej jako porotce v kuchařské televizní show MasterChef, a než si otevřel vlastní restaurace v Dlouhé Kalina Cuisine & Vins a po ní Kalina Kampa a Kalina Anežka, působil například v kuchyni pražského hotelu Hoffmeister. Nyní ho nejvíc zajímá streetfoodový a fastfoodový koncept, takže jeho nejnovějším působištěm je HQ ( = High Quality) Pippi Grill před Makrem v pražských Stodůlkách, kde nabízí sendviče a grilovaná kuřata. Na jeho kurz se můžete přihlásit do Gourmet Academy, prémiové školy vaření v Praze.
 

Andrea Accordi (*1977): Four Seasons, Bangkok, Thajsko

První michelinskou hvězdičku nejenom v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala dnes už zaniklá italská restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons. Premiéra to ovšem nebyla pro šéfkuchaře: sympatický Ital Andrea Accordi získal jednu hvězdičku už dřív v restauraci pětihvězdičkového hotelu Villa la Vedetta s vyhlídkou na Florencii. Vařil po celém světě, nyní je šéfkuchařem restaurace v hotelu Four Seasons v thajském Bangkoku.
 

Marcel Ihnačák (*1978): hotel Tanzberg

Fandové ledního hokeje nepochybně znají jméno Ihnačák. Ze slovenské hokejové rodiny pochází i Marcel Ihnačák. Rovněž měl našlápnuto ke kariéře v zámořské NHL, než ho zabrzdilo zranění. Z dlouhé chvíle při rekonvalescenci začal vařit – a u toho už zůstal. Už ve třiadvacet letech se stal šéfkuchařem pražské restaurace Století, zkušenosti sbíral i v Londýně ve vyhlášené michelinské restauraci Pied-á-Terre. Znáte ho z reklamní kampaně obchodního řetězce Lidl, jeho pojetí moderní kuchyně se zakládá na používání čerstvých lokálních a regionálních surovin a bylinek. Autor několika kuchařských knih a televizních pořadů nyní vede restauraci Boutique Hotelu Tanzberg v Mikulově. Hotel sídlí v historické židovské čtvrti naproti synagoze, a to přímo v budově někdejšího zemského rabinátu, kde působil legendární rabbi Löw. Jedinečná poloha se odrazila i ve zdejším menu: hotel Tanzberg jako jeden z mála nabízí speciality židovské kuchyně.
 

Jan Punčochář (*1979): restaurace U Matěje

Jeden z porotců české verze britského pořadu MasterChef sbíral zkušenosti v pražském hotelu Ambassador, v michelinských restauracích Hangar 7 v Salzburgu, Tim Raue v Berlíně i v přední švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Deset let provozoval restauraci Le Terroir, která pod jeho vedením několikrát získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Podílel se na konceptu restaurace známého Grandhotelu Pupp v Karlových Varech nebo gastro provozů Pohostinec Monarch a Pohostinec Karlín. Téměř pět let působil jako šéfkuchař pražského Grand Cru Restaurantu, během nichž se stal trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. Protože jeho snem bylo mít vlastní restauraci zaměřenou na českou kuchyni, v roce 2019 otevřel restauraci U Matěje. „U Matěje děláme věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ komentuje svůj nejnovější podnik Punčochář. Přijďte ochutnat lahodné omáčky i sezónní speciality, dát si orosené plzeňské pivo i domácí pálenku.
 

Radek Kašpárek (*1981): restaurace Field

Ve vydání gastronomického průvodce Michelin přibyla v roce 2016 coby třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou restaurace Field se šéfkuchařem Radkem Kašpárkem. Rodáka z Ostravy znáte nejenom jako jednoho z porotců televizní soutěže MasterChef Česko, ale také z televize Barrandov; moderoval pořad Co bude dnes k večeři?, přejmenovaný na Kašpárku, vař! Radek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutě, a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná. „Sezónní menu nezakrývají svůj přírodní původ – a někdy doslova návrat ke kořenům. Pole je základ. Vše ostatní je otevřené.“
 

Přemek Forejt (*1987): restaurace Entrée

Přemek Forejt, šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée, gastronom a porotce v pořadu MasterChef Česko, začal se sbíráním zkušeností v londýnské michelinské restauraci L’Autre Pied. Po návratu v roce 2012 působil v brněnské restauraci Koishi, zaměřené na sushi a ryby, která získala první místo v roce 2013 dle Maurerova výběru Grand Restaurant. Od roku 2017 je šéfkuchařem úspěšné olomoucké restaurace Entrée. „Říkáme, že jsme v Entrée inspirovaní přírodou, a tak si v tomto ohledu necháváme volné ruce. Nedržíme se jednoho konceptu. Co právě chceme dělat, to děláme,“ říká Přemek Forejt. Nechte se okouzlit gastronomickým představením v moderně rekonstruované budově bývalého divadla: unikátní koncept inspirovaný přírodou vás zavede do ojedinělého prostoru otevřené kuchyně se živou zahradou plnou rostlin a nerostů.
Lobster Family restaurant

Lobster Family restaurant

Společnost s šéfkuchařem Romanem Paulusem chce poskytovat špičkové, zároveň však dostupné cateringové služby v Olomouci i v širším regionu. Základem nabídky je poctivá kuchyně z nejkvalitnějších čerstvých lokálních a sezónních surovin od nejlepších místních farmářů.

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Michelinské hvězdy 2021: znáte stálice naší kulinářské scény?

Michelinské hvězdy 2021: znáte stálice naší kulinářské scény?

Získat pro svůj podnik alespoň jednu michelinskou hvězdu je sen většiny restaurací po celém světě. Nyní jsme se konečně dozvěděli, kolik hvězd, ocenění Bib Gourmand a The Plate se v Česku letos urodilo. Pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise a Field i v roce 2021 obhájily michelinskou hvězdu. Pojďte se s portálem Kudy z nudy podívat, jak šel čas a kde se hvězdy třpytily nejčastěji a opakovaně?

Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý

Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý

Dejvická 34 – restaurace a sousední Aperitivo! mají hodně společného: adresu, šéfkuchaře, personál. V restauraci můžete posedět, v Aperitivu! vám nabídneme především věci s sebou.

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Divinis – italská restaurace Zdeňka Pohlreicha

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich při přípravě jídla klade důraz na užití nejlepších surovin, které zpracovává šetrnými postupy dle zásad italské kuchyně.

Restaurace Na Kopci

Restaurace Na Kopci

Michelin Bib Gourmand. To je ocenění, kterým se může pyšnit malý rodinný podnik v Praze. Toto ocenění ve zkratce znamená, že restaurace nabízí vynikající jídlo za rozumné ceny. V menu najdete speciality české a francouzské kuchyně založené na sezónních a lokálních surovinách.

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Slow Food v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise

Myšlenka „Slow Food“ dobývá svět. Znamená vědomou volbu stravy a svědomitou přípravu v rámci tří slov: Dobrý, čistý a fair. Unikátní podnik La Degustation nemá v Čechách obdobu. Nabízí klasické pokrmy místního kulinářského umění z konce 19. století v moderním zpracování.

Restaurace Field na Starém Městě pražském

Restaurace Field na Starém Městě pražském

V samém srdci Starého Města pražského, uprostřed Foglarových "Stínadel" najdete na rohu ulic Kozí a U Milosrdných restauraci Field. Zakládá si na původních farmářských sezónních surovinách, přírodních postupech a tradičních receptech v netradičním pojetí.

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Secesní kavárna Imperial, která byla otevřena již v roce 1914, vždy patřila mezi nejznámější podniky v Praze. Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha navazuje na svou prvorepublikovou slávu díky pohostinnosti, výtečné kuchyni a skvostné historické výzdobě.

Restaurace Entrée Olomouc

Restaurace Entrée Olomouc

Pro jedinečného hosta jedinečnou nabídku, to je poselství restaurantu Entrée. Nechejte se unést unikátním konceptem inspirovaným přírodou. Ve spojení s neotřelým interiérem a profesionálním servisem si každý host naplno vychutná nezapomenutelné gastronomické zážitky.

Resort Hodolany v Olomouci

Resort Hodolany v Olomouci

Hodolanské divadlo, někdejší centrum olomoucké operety, se znovu nadechlo a proměnilo se ve víceúčelový komplex Resort Hodolany, který přináší nadstandardní zážitky do olomoucké metropole. Najdete zde wellness centrum, hotel s restaurací i kasino.

Bistro Milada

Bistro Milada

Za nevšedním kulinářským zážitkem se vypravte do Šmeralovy ulice na Letné do bistra Milada, ve kterém je spolumajitel proslulý michelinský šéfkuchař La Degustation Oldřich Sahajdák.

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace a bar Grand Cru

Restaurace Grand Cru sídlí v barokním domečku s dvorem jen pár kroků od pražského Petrského náměstí. Díky pestrosti menu se Grand Cru řadí mezi restaurace s mezinárodní kuchyní.

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Restaurace Jana Punčocháře U Matěje

Šéfkuchař Jan Punčochář, který působil mimo jiné i ve vyhlášených restauracích Le Terroir nebo Grand Cru, otevřel novou restauraci U Matěje v Praze 6, na Hanspaulce. V příjemném prostředí si vychutnáte vynikající speciality moderní i tradiční české kuchyně.

Šéfkuchař Kašpárek: Field jsou kvalitní suroviny, výrazné chutě a neobvyklé kombinace

Šéfkuchař Kašpárek: Field jsou kvalitní suroviny, výrazné chutě a neobvyklé kombinace

Sedíme v Field Restaurantu v krásném koutu staré Prahy, jedné ze dvou restaurací v České republice, která před pár dny už po čtvrté obhájila michelinskou hvězdu. I laik pozná, že se ocitl na mimořádném místě. Lehce strohému designu slavného Studia Najbrt dominují symbolické zemědělské nástroje ve vitrínách. „Většina surovin, ze kterých vaříme roste na poli, když můžeme, dojdeme si pro ně,“ vysvětluje 38letý osobitý šéfkuchař Radek Kašpárek.

Art Deco Imperial Hotel Praha

Art Deco Imperial Hotel Praha

Nenechte si ujít pobyt v pražské perle stylu Art Deco s kubistickými prvky, které byly doplněny pozdně secesní mozaikou. Zažijte atmosféru počátku 20. století ve slavném hotelu a kavárně Imperial.

Hotel Alcron Praha

Hotel Alcron Praha

Hotel Alcron nabízí ubytování ve 204 pokojích ve stylu Art Deco. K dispozici jsou i pokoje pro tělesně postižené, všechny pokoje jsou zcela nekuřácké. Možnost stravování se nabízí v michelinské restauraci Alcron a La Rotonde. Hotelový Be Bop Bar se skvělými koktejly patří mezi nejlepší bary v Praze.

Theatre Hotel Olomouc

Theatre Hotel Olomouc

Pokud netrváte na ubytování v historickém centru města a potrpíte si na originalitu a luxu, pak rozhodně neváhejte a ubytujte se v Theatre Hotel.

Restaurant Alcron v Praze – nejlepší v republice

Restaurant Alcron v Praze – nejlepší v republice

Svou labužnickou kuchyní, nádherným prostředím a zdvořilou obsluhou je restaurace Alcron příslibem skutečně nezapomenutelného večera.

Next Door by Imperial – české bistro Zdeňka Pohlreicha

Next Door by Imperial – české bistro Zdeňka Pohlreicha

Prague Bistro Moderne – to je to, co můžete od Next Door očekávat. Restauraci s bleskovým servisem, špičkovou kuchyní a atmosférou, která je skutečně pro každého.

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy

Restaurace Salabka v Troji – skrytý klenot Prahy

Usedlost Salabka je místem, v němž se budete cítit jako na jihofrancouzském venkově, nikoli na okraji vibrující metropole. Koncept zdejší kuchyně nejlépe definuje výraz současná gastronomie. I když zde tradiční česká jídla nenajdete, o to víc si vychutnáte produkty od českých dodavatelů.

Restaurace Arrigo v Děčíně

Restaurace Arrigo v Děčíně

Arrigo je místem, kde se střetává moderní s tradičním, zdravé s výjimečným, a to vše zároveň s cenově dostupným. Místo, kde se díky lásce k práci mění jídlo v zážitek, který potěší všechny vaše smysly.