Zdeněk Pohlreich (*1957): Café Imperial, Next Door a Divinis
Bravo, šéfe!, Prostřeno bez servítků, Šéf na grilu, Šéf na smetaně anebo
Taková normální kuchařka: to je pouhý zlomek z knížek
Zdeňka Pohlreicha, šéfkuchaře, gastronoma a moderátora kuchařských pořadů. Nejvíc ho
proslavil pořad Ano, šéfe!, kdy se o něm díky nevybíravému slovníku začalo mluvit jako o
rasovi české gastronomie. Pohlreichovo kuchařské umění si vychutnáte ve
třech restauracích v Praze. Nejznámější je
Café Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café, hned naproti přes ulici se nachází
moderní bistro Next Door by Imperial. Další
restauraci Divinis najdete na
Starém Městě za
Týnským chrámem; je vedena v italském duchu a několikrát se objevila v michelinském průvodci. Zdeňka Pohlreicha můžete slyšet i v populárním
animovaném seriálu Simpsonovi, kde v jednom dílu nadaboval postavu známého kuchaře Gordona Ramsaye.
Miroslav Kubec (*1960): Reitenberger Resort

Dlouholetý propagátor české gastronomie a českého kuchařského umění
Miroslav Kubec byl šéfkuchařem
pražského hotelu InterContinental a vařil i pro
prezidenty George W. Bushe, Baracka Obamu či Václava Havla a Rolling Stones. Nyní je
Prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
kontinentálním ředitelem WACS pro Střední Evropu a po krátkém působení v
Grandhotelu Pupp v
Karlových Varech se stal generálním ředitelem
resortu Reitenberger Spa Medical v
Mariánských Lázních. Původně sice chtěl být řidičem autobusu jako jeho dědeček, ale někdy v šesté třídě se to zlomilo a rozhodl se pro jiný obor. Skvěle prý vařila celá rodina a Miroslav Kubec prý svého rozhodnutí nikdy nelitoval.
Oldřich Sahajdák (*1975): La Degustation Bohême Bourgeoise

Když
restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise v
Praze na
Starém Městě poprvé získala michelinskou hvězdu, byl to pro českou gastronomii zázrak srovnatelný s výbuchem supernovy. Šéfuje jí
Oldřich Sahajdák, dnes už žijící legenda české gastronomie. Profesní zkušenosti sbíral zejména v Německu, je absolventem
prestižní kuchařské školy Culinary Institute of America a českou michelinskou hvězdu se mu daří držet nejdéle ze všech. Jeho přístup zrcadlí právě
oceněná restaurace „La Degu“:
„Naše degustační menu představuje sezonní výběr od spřízněných farmářů, sběračů a lovců. Do jejich hledání vkládáme hodně energie, vařením chceme podtrhnout jedinečnost každé suroviny. Naše jídla mají předobraz v tradiční kuchyni. Inspiraci hledáme v přírodních cyklech a v přirozeném vztahu surovin, se kterými pracujeme.“
Roman Paulus (*1975): Lobster Family Restaurant

Šéfkuchař, gastronom, lektor a autor řady kuchařek
Roman Paulus studoval v Rakousku, pracoval v legendárním
hotelu Savoy v Londýně či ve
vídeňském a pražském Hiltonu, vařil i na
zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. Donedávna vedl kuchyně v
pražském hotelu Alcron, pro který
v roce 2012 získal michelinskou hvězdu a pětkrát ji obhájil. Absolvoval řadu odborných školení a stáží v prestižních mezinárodních vzdělávacích institucích a světových restauracích, například v
michelinské restauraci La Pergola v Římě a
Maison du Boeuf v Bruselu. Znáte ho i díky
Kulinářské akademii obchodního řetězce Lidl. Od roku 2021 spolupracuje s
olomouckou Lobster Family Restaurant.
Miroslav Kalina: grilovaná kuřata a streetfood

Když se
Mirka Kaliny zeptáte, jakou kuchyni nejraději vaří, řekne vám, že svoji. Ve vaření sází na kvalitní suroviny a precizní dochucení, do kuchyně mu nesmí levné a podřadné ingredience. Gastronomické zkušenosti získával od začátku 90. let po celé Evropě, stal se uznávaným odborníkem na přípravu ryb a zvěřiny, v základu svého vaření se ale stále vrací k české kuchyni. Znáte jej jako
porotce v kuchařské televizní show MasterChef, a než si otevřel vlastní
restaurace v Dlouhé Kalina Cuisine & Vins a po ní
Kalina Kampa a
Kalina Anežka, působil například v kuchyni
pražského hotelu Hoffmeister. Nyní ho nejvíc zajímá
streetfoodový a fastfoodový koncept, takže jeho nejnovějším působištěm je
HQ ( = High Quality) Pippi Grill před Makrem v
pražských Stodůlkách, kde nabízí sendviče a grilovaná kuřata. Na jeho kurz se můžete přihlásit do
Gourmet Academy, prémiové školy vaření v Praze.
Andrea Accordi (*1977): Four Seasons, Bangkok, Thajsko

První michelinskou hvězdičku nejenom v Česku, ale i v zemích střední a východní Evropy, dostala dnes už zaniklá
italská restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons. Premiéra to ovšem nebyla pro šéfkuchaře: sympatický
Ital Andrea Accordi získal jednu hvězdičku už dřív v restauraci pětihvězdičkového
hotelu Villa la Vedetta s vyhlídkou na Florencii. Vařil po celém světě, nyní je
šéfkuchařem restaurace v hotelu Four Seasons v thajském Bangkoku.
Marcel Ihnačák (*1978): hotel Tanzberg

Fandové ledního hokeje nepochybně znají jméno Ihnačák. Ze
slovenské hokejové rodiny pochází i
Marcel Ihnačák. Rovněž měl našlápnuto ke kariéře v zámořské NHL, než ho zabrzdilo zranění. Z dlouhé chvíle při rekonvalescenci začal vařit – a u toho už zůstal. Už ve třiadvacet letech se stal šéfkuchařem
pražské restaurace Století, zkušenosti sbíral i v Londýně ve vyhlášené
michelinské restauraci Pied-á-Terre. Znáte ho z
reklamní kampaně obchodního řetězce Lidl, jeho pojetí moderní kuchyně se zakládá na používání čerstvých lokálních a regionálních surovin a bylinek. Autor několika kuchařských knih a televizních pořadů nyní vede
restauraci Boutique Hotelu Tanzberg v
Mikulově. Hotel sídlí v historické židovské čtvrti naproti synagoze, a to přímo v budově někdejšího
zemského rabinátu, kde působil legendární rabbi Löw. Jedinečná poloha se odrazila i ve zdejším menu:
hotel Tanzberg jako jeden z mála nabízí
speciality židovské kuchyně.
Jan Punčochář (*1979): restaurace U Matěje

Jeden z porotců
české verze britského pořadu MasterChef sbíral zkušenosti v
pražském hotelu Ambassador, v michelinských restauracích
Hangar 7 v Salzburgu,
Tim Raue v Berlíně i v přední
švýcarské restauraci Häberlis Schützenhaus. Deset let provozoval
restauraci Le Terroir, která pod jeho vedením několikrát získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Podílel se na konceptu restaurace známého
Grandhotelu Pupp v
Karlových Varech nebo gastro provozů
Pohostinec Monarch a
Pohostinec Karlín. Téměř pět let působil jako
šéfkuchař pražského Grand Cru Restaurantu, během nichž se stal
trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař. Protože jeho snem bylo mít
vlastní restauraci zaměřenou na českou kuchyni, v roce 2019 otevřel
restauraci U Matěje.
„U Matěje děláme věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ komentuje svůj nejnovější podnik Punčochář. Přijďte ochutnat lahodné omáčky i sezónní speciality, dát si orosené plzeňské pivo i domácí pálenku.
Radek Kašpárek (*1981): restaurace Field

Ve vydání
gastronomického průvodce Michelin přibyla v roce 2016 coby
třetí česká restaurace oceněná jednou hvězdou restaurace Field se šéfkuchařem
Radkem Kašpárkem. Rodáka z
Ostravy znáte nejenom jako jednoho z porotců
televizní soutěže MasterChef Česko, ale také z
televize Barrandov; moderoval
pořad Co bude dnes k večeři?, přejmenovaný na
Kašpárku, vař! Radek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Bez zbytečných okolků servíruje silné chutě, a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná.
„Sezónní menu nezakrývají svůj přírodní původ – a někdy doslova návrat ke kořenům. Pole je základ. Vše ostatní je otevřené.“
Přemek Forejt (*1987): restaurace Entrée
Přemek Forejt, šéfkuchař
olomoucké restaurace Entrée, gastronom a porotce v
pořadu MasterChef Česko, začal se sbíráním zkušeností v
londýnské michelinské restauraci L’Autre Pied. Po návratu v roce 2012 působil v
brněnské restauraci Koishi, zaměřené na sushi a ryby, která získala první místo
v roce 2013 dle Maurerova výběru Grand Restaurant. Od roku 2017 je šéfkuchařem
úspěšné olomoucké restaurace Entrée.
„Říkáme, že jsme v Entrée inspirovaní přírodou, a tak si v tomto ohledu necháváme volné ruce. Nedržíme se jednoho konceptu. Co právě chceme dělat, to děláme,“ říká Přemek Forejt. Nechte se okouzlit
gastronomickým představením v moderně rekonstruované budově bývalého divadla: unikátní koncept inspirovaný přírodou vás zavede do
ojedinělého prostoru otevřené kuchyně se živou zahradou plnou rostlin a nerostů.