!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Lukáš Hejlík doporučuje gastronautům Kudy z nudy
Lukáš Hejlík doporučuje gastronautům Kudy z nudy
"> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Lukáš Hejlík doporučuje gastronautům Kudy z nudy

Vydáno 17. června 2020
Lukáš Hejlík je herec, který se svým divadelním projektem LiStOVáNí už 18 let obráží Česko. Na svých cestách po českých luzích i moravských hájích pak sepisuje svoje gastronomické tipy, od malých bister po krásné restaurace, ale také z kaváren, barů, hostinců, cukráren a pivovarů.
Každý den pak na svůj facebookový profil Gastromapa Lukáše Hejlíka přináší jeden tip, který se následně zobrazuje ve stejnojmenné aplikaci. Velmi úspěšná je i jeho kniha 365. S agenturou CzechTourism připravil v rámci kampaně #svetovecesko výběr "14x", jednou to budou hostince z každého kraje naší země, podruhé hotely s výbornou restaurací, pak třeba kavárny.
Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

Zavřít nebo se adaptovat? Bojovat nebo čekat a doufat? Česká gastro scéna čelí mnohem těžší situaci než na jaře. Málokdo vidí světlo na konci tunelu. Zákonitě tedy chybí nadšení, energie a solidarita, kterou jsme cítili v březnu a dubnu 2020. A co hůř, winter is coming.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

Slyšeli jste někdy o někom, že by neměl rád zmrzlinu? Česko nicméně zasáhla vlna řemeslné zmrzliny, těch co se drží italské školy, tak gelata. A je krása to ochutnávat. Čechům dlouho trvalo pochopit, proč pistáciová není zelená a vanilková zase žlutá, proč jsou v ní vlastně ty tečky, a že to není smetí. Každý příběh lidí, kteří začali vyrábět řemeslnou zmrzku je jiný, ale všechny spojuje vášeň, vytrvalost a posedlost to dělat co nejlépe.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do lázní

Každý švihák lázeňský se chce i dobře stravovat. A tak jsme dali dohromady naše lázeňské tipy. V krajích, kde žádné lázně nejsou, jsme vybrali hotely, které mají originální spa a samozřejmě skvělou kuchyni. Někdy jsou to také tipy něčeho v blízkém okolí, ta zajížďka bude stát za to! Najdete tu tipy na finedingové posezení, ale i na kavárnu nebo burger. Užijte si lázeňské pobyty a skvělou kuchyni k tomu!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!

Chcete si užít báječného jídla, báječného servisu a prostředí, chcete si užít těch, se kterými na večeři budete? Pak si dobře vyberte místo, kam zajdete. To totiž může večeru dodat ty nejlepší grády. Pokud chcete udělat dojem, neměli byste se ve svém výběru zmýlit. Do čtrnáctky restaurací jsme dali místa, která přesahují stín svého města i kraje, která dělají něco výjimečného. Jsou to místa, na která se můžete spolehnout.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

České kavárny pochopily, že jen s kávou a sušenkami to zpravidla neutáhnou, a tak začaly vařit. Snídaně se stávají fenoménem a nejsou zdaleka jen o míchačkách za a) s cibulkou, za b) se slaninou či za c) bez ničeho. Položit před ranního hosta nádherné jídlo a voňavou kávu, to znamená rozjasnit mu celý den. Pryč je doba, kdy se člověk styděl říct, že chodí snídat “ven”. Snídaně je opravdovým základem dne, ať je to s partnerem, rodinou, ať je osobní nebo pracovní, hlavně, když je skvělá.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kiosku

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kiosku

To, že se česká gastronomie a její standard zásadně lepší, je vidět nejenom na úrovni restaurací a bister, ale třeba i stánků. Jsou koncepty, které dnes dokáží vylákat výletníky, kteří si do víkendového plánu zahrnují návštěvu toho kiosku či onoho stánku, a až pak volí okolní výlet. Franta Nedvěd by měl radost. U stánků na poctivou krásu se totiž hemží všichni nadšenci jídla, pití a kafe, protože dobře vědí, že to tam – i když je to na konci světa, nebo naopak na dopravním uzlu – dělají poctivě, od srdce a s obrovským nasazením. Kafe okýnko, maringotka na zahradě, unimo buňka v lese, kiosek v kempu nebo stánek na horském parkovišti, to všechno dokáže vyvolat šílenství.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Burger invaze u nás už měla svůj vrchol, ale pořád funguje, že kdykoliv dáte na menu burger, bude to hit. Narazíte na něho v bistrech, restauracích, hospodách, kavárnách a samozřejmě také v burger barech. A tak vyrazte, chyťte to štěstí obouruč, nechte si šťávu kapat po bradě. Pak už se jen snažte nemlaskat! Ale víte co, je to vlastně na vás!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do kavárny

Káva je pro nás často drogou. Nejde jen o samotný nápoj z upražených třešní kávovníku, ale také o ten sociální kontakt. Ať už na kafi sedíme s naším blízkým, na pracovní schůzce nebo úplně sami, je kavárna místo, které spojuje. Česko zasáhla takzvaná “třetí kavárenská vlna”. Původně začala jako nevinná záležitost několika nadšenců do kávy, která pochází z jedné farmy, posléze je citlivě napražená a z rukou šikovného baristy precizně připravená. Dnes takovou kavárnu najdete téměř v každém malém městě. A vy tam chcete prosedět věky. S kafem v ruce!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hotelu s báječnou kuchyní!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hotelu s báječnou kuchyní!

Podívat se do kalendáře, domluvit se s rodinou, případně i do plánu zahrnout i rodiny kamarádů, a vyrazit! A to prosím do všech krásných krajů Česka. Přibývá v něm stále více hotelů, které vaří tak, že k nim hosté jezdí právě proto.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do hostince!

I kdyby trendy z nebe padaly, česká tradiční kuchyně bude fungovat vždycky.  Tak si ji pojďme v rámci unikátního českého leta dosyta užít. Dobře čepované pivo, čistý a jednoduchý lokál, přátelský personál a jídlo lepší než od babičky.