Úvod > Co chcete dělat? > Restaurace Salabka v Troji - skrytý klenot Prahy
Restaurace Salabka v Troji - skrytý klenot Prahy
"> "> "> "> "> "> "> "> "> ">
+ Přidat foto

Restaurace Salabka v Troji - skrytý klenot Prahy

Gurmánská turistika
Usedlost Salabka je místem, v němž se budete cítit jako na jihofrancouzském venkově, nikoli na okraji vibrující metropole. Koncept zdejší kuchyně nejlépe definuje výraz současná gastronomie. I když zde tradiční česká jídla nenajdete, o to víc si vychutnáte produkty od českých dodavatelů.
Salabka je místem, v němž se budete cítit jako na jihofrancouzském venkově, nikoli na okraji vibrující metropole. Najdete ji v městské části Troja, mezi Zoo a botanické zahrady. Historická vinice Salabka má ideální polohu a ze svými 4,5 ha se rozkládá na jihozápadním svahu, který zaručuje velkorysý přísun slunce. Zdejší unikátní podloží objevil již velký král země české a císař římský Karel IV. Historie zdejší vinařské oblasti však sahá ještě hlouběji; první zmínky jsou již v roce 1228. Své jméno nakonec získala až v 18. století po své zakladateli Janu Kašparu Salabovi. Později byla vinice zrušena a dlouhá léta se nevyužívala. Její obnova a vysázení nové vinné révy nastalo až v roce 1955. Dodnes se zachovalo několik řádek původních keřů Ryzlinku rýnského. Šedesátileté keře vinné révy dnes patří k nejstarším svého druhu v Čechách a stále produkují jedinečné víno.

Citlivě zrekonstruovaná Salabka dnes nabízí 6 krásných apartmánu a výjimečnou fine diningovou restauraci. Obnovou prošlo i samotné vinařství a stejně jako za doby svého zakladatele byly přivezeny klony vinné révy z Francie.
 

Restaurace Salabka

Restaurace Salabka, to je výjimečné místo s výjimečnou restaurací, kterou vede mladý, talentovaný šéfkuchař Petr Kunc. Po osmiletém působení v Anglii, kde pracoval po boku těch největších hvězd současné gastronomie se vrátil zpět domů, aby mohl na Salabce uplatnit všechny nasbírané zkušenosti. Jeho vytříbený styl formovali lidé jako, Michel Roux Jr., Tom Aikens, Giorgio Locatelli, Raymond Blanc a Gordon Ramsay. Petr Kunc také strávil část své kariéry v Thajsku a stážemi v těch nejlepších evropských restauracích. Všechny své zkušenosti dnes společně se svým týmem předává hostům restaurace Salabka.

Koncept zdejší kuchyně nejlépe definuje výraz současná (contemporary) gastronomie. I když zde tradiční česká jídla nenajdete, o to víc si vychutnáte produkty od českých dodavatelů. Podpora a spolupráce s místními dodavateli patří mezi zásadní pilíře naší kuchyně. Sezónnost surovin je další blok, na kterém stavíme. Plně například využíváme potenciál celoroční sezóny zvěřiny, kterou na Salabku dodává společnost Windsor Enterprise. Dalším unikátním produktem jsou sladkovodní ryby, které pochází výhradně od místního producenta; Kalendova Chabrybárna, která je pouhých 5 km od Salabky. Čerstvost, jedinečné suroviny, moderní přístup s důrazem na detail dotváří celkový pohled na naši kuchyni.
 

Z historie usedlosti

Usedlost je zřejmě nejstarší dochovanou v Troji, některé její stavební části pocházejí z přelomu 16. a 17. století. Původně byla obytná budova buď jednopodlažní nebo s roubeným patrem. Místnost v přízemí jižního traktu obsahuje dochovanou klenutou stlačenou valenou klenbu s párem výsečí. Dlažba je z buližníku a křemencových valounů.

Známým majitelem usedlosti byl Jan Kašpar Salaba, po kterém nese vinice s usedlostí jméno. V polovině 19. století bylo jejím vlastníkem pražské purkrabství a po jeho zrušení přešla pod správu zemských statků. Po roce 1945 byla ve správě Státního statku hl.m. Prahy. Po roce 1989 přešla do soukromých rukou. Usedlost je  chráněnou kulturní památkou České republiky.

V současné době se zde nacházejí skvělá restaurace, apartmánové byty a také dosud fungující vinice, která produkuje vynikající vína
 
Celý popis
Naposledy změněno: 6. 8. 2020