ÚvodAktualityVychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích
Gurmánská turistika

Vychutnejte si lázeňskou sezonu v těch nejlepších restauracích

Poslechněte si audio verzi článku
K příjemně stráveným pobytům v lázních a wellness patří i dostatek času na gurmánská potěšení. Víte, že v nejznámějších lázeňských městech objevíte certifikované restaurace CzechSpecials? Jsou zárukou kvalitních služeb a hlavně výborné domácí i mezinárodní kuchyně, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě. Vydejte se s Kudy z nudy do lázní za skvělými gurmánskými zážitky!

Chystáte se do lázní? Pak si na Kudy z nudy ještě před cestou připravte itinerář pro gastronomické výlety! Ve všech důležitých českých lázeňských městech totiž najdete certifikované restaurace CzechSpecials, kde můžete lázeňské procedury doplnit hýčkáním svého mlsného jazýčku. Vychutnejte si lázeňskou gastronomii do poslední lžičky!
 

Speciality Mariánských Lázní: Villa Patriot

Přímo v centru Mariánských Lázní a pouhých pár kroků od Ensana Nové lázně Health Spa Hotelu se slavnými lázněmi v římském stylu sídlí Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot. Gurmánská restaurace našla domov v historické budově ve stylu staré dobré Anglie, kterou koncem 19. století nechal postavit August Herzig, starosta Mariánských Lázní. Restaurace nabízí moderní zpracování tradičních českých jídel s využitím lokálních surovin. Na jídelním lístku vás čekají zajímavé úpravy zvěřiny nebo ryb, šneci, mušle sv. Jakuba nebo jehněčí kotletky, a také české speciality v moderní nápadité podobě. Jako zákusek si můžete dopřát třeba domácí zmrzlinu anebo procházku parkem ke Zpívající fontáně a kolonádě.
 

Ochutnejte Karlovy Vary: Grandhotel Pupp a Becherovka

Kromě minerálních vod a lázeňských oplatek nabízejí Karlovy Vary spousty dalších specialit. Nenechte si ujít návštěvu Grandhotelu Pupp, který před pár lety oslavil 320 let od svého založení. Menu, které připravuje šéfkuchař Ondřej Koráb, je založeno na moderním pojetí tradiční české kuchyně a dokonale zvládnutém kuchařském řemesle. Pokud zatoužíte ochutnat slavný bylinný likér Becherovka, který vyrábí společnost Jan Becher podle tradičního tajného receptu ze směsi bylinek a koření, nenajdete stylovější místo než je Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV. a kavárnou v prostorách bývalé továrny Becherovky.
 

Rybí pochoutky v Jižních Čechách

Kulinářské zážitky nabízejí i jižní Čechy a lázeňské město Třeboň, známé svými léčivými slatinnými koupelemi. Přímo v centru města v hotelu Zlatá Hvězda objevíte útulnou restauraci s výmluvným názvem Zdejší kuchyně. Právě tady porozumíte tomu, jak elegantně lze spojit místní tradiční kuchyni s novými trendy. Na jídelním lístku najdete pokrmy z místních surovin, a protože Třeboňsko je vyhlášené hlavně svým rybníkářstvím, nechybí ani rybí speciality. Ochutnat můžete vynikající rybí polévku, kapra, candáta nebo amura na různé způsoby. Vybere si i ten, kdo ryby moc nemusí, jídelní lístek nabízí vynikající jihočeské speciality.

lázní Vráž na Písecku to je jen pár kilometrů k Zájezdnímu hostinci U Jiskrů ve Kbelnici. Hostinec býval oblíbenou zastávkou strávníků i koní na císařské cestě už v 19. století, posledních čtyřicet let tu ale bylo velké temno. Oheň zažehla až jiskra z rukou šéfkuchaře Martina Jiskry, který zúročuje zkušenosti z celého světa. Přes den U Jiskrů nabízejí známá jídla české klasiky, jako je slepice na paprice, zapečený segedín, sikulský guláš nebo hovězí vemínko, večer pak můžete objevovat často zapomenuté speciality našich babiček zpracované moderními postupy. Zastavte své koně na cestě do Strakonic a nýčko přijďte pobejt!

Tipy na restaurace a kavárny
 

Gurmánské zážitky v Lázních ducha – v Litomyšli

Léčivým pramenem nemusí být jen voda z lázeňských pramenů, duši léčí především pozitivní energie, dobrá nálada a gurmánské zážitky. V Litomyšli tak můžete navštívit lázně, které nabízejí obnovu duševních sil – lázně ducha. Gurmánské lázeňské prameny jsou otevřené celoročně, a gurmánský zážitek tak můžete podpořit návštěvou Restaurace Bohém v Hotelu Aplaus v centru města. Dodnes tu najdete stůl, kde sedávali dva Josefové, Váchal a Portman. U něj si můžete dát něco z menu šéfkuchaře Libora Halouska, třeba grilované filety ze pstruha z místních sádek ale třeba i svíčkovou. Součástí hotelu je i café-bar Muuza s venkovním posezením na terase u Klášterních zahrad.
 

Tradiční speciality v moravských lázních

Vyhlášené lázně najdete i na Moravě. V blízkosti horských lázní Dolní Lipová a Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku najdete hned dvě certifikované restaurace. Přímo v Lipové-lázních stojí malebný horský penzion Kovárna, který vznikl renovací bývalé kovárny z 18. století. Mimo jiné je vyhlášený výbornými polévkami, pečenou husou nebo nadýchanými ovocnými knedlíky. V Branné pak můžete navštívit restauraci Kolštejn, která nabízí místní regionální speciality a vynikající vlastní pivo, vařené přímo na místě. Restaurace svým stylem navazuje na bohatou historii obce. Z předzahrádky se otvírá krásný výhled na malebné náměstíčko, v zimě naopak oceníte hřejivé teplo krbu v interiéru.



V největších moravských lázních, v Luhačovicích, labužníky určitě nadchnou tradiční moravské i české speciality, které se podávají v jedné z mála francouzských restaurací v Čechách, ve Wellness & SPA hotelu Alexandria. Doporučujeme domácí paštiku nebo vynikající svíčkovou hovězí pečeni s houskovým knedlíkem. Ani v Luhačovicích nezapomeňte na tradiční místní digestiv, Luhačovická bylinná vám po vydatném obědě určitě zachutná.
 

Czech Specials, hrdý partner Národních týmů Asociace kuchařů a cukrářů

Kuchařská olympiáda IKA/Culinary Olympics není jen nejstarší a největší mezinárodní gastronomická soutěž na světě, ale hlavně prestižní událost s více než stoletou tradicí. Pořádá se každé čtyři roky v Německu a pravidelně se jí účastní desítky národních, regionálních a cateringových týmů i jednotlivců z řad kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu.

Asociace kuchařů a cukrářů pravidelně vysílá na kuchařskou olympiádu juniorské a seniorské Národní týmy kuchařů a cukrářů. V roce 2024 se olympiáda konala začátkem února ve Stuttgartu. Tým vedl jako kapitán Patrik Bečvář, šéfkuchař z hotelu Královka, s mnoha soutěžními úspěchy – druhé místo Bocuse d’Or Czech, Kuchař roku, medaile ze IKA Culinary Olympics, Světového poháru v Lucembursku a dalšími.
Olympiáda se skládá ze dvou disciplín – Chefs table a Restaurace národů. Vždy vaří čtyři kuchaři a dva cukráři či cukrářky, na přípravu pokrmů mají šest hodin. Hodnotí se samozřejmě technická stránka vaření, ale prim hraje chuť a prezentace pokrmů.

Čechům a Češkám se dařilo ve všech disciplínách a Český národní tým kuchařů a cukrářů přivezl domů čtyři stříbrné medaile. Cukrářka Iva Roháčová, majitelka zakázkového cukrářství Kačice na Kladensku, navíc soutěžila se svým výtvorem v individuální disciplíně Pastry Artistic a přivezla domů bronz. Pro soutěž připravila sladké zátiší složené z postavy bezdomovce, sedícího na matraci u rozpadlé zdi. Porota si všímala detailního realistického zpracování a ocenila například mřížku kanálu, spadané listí nebo malého pejska. Další kuchařská olympiáda proběhne v roce 2028.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials

Pivovar Lednice Gurmánská turistika

Pivovar Lednice

Nově otevřený pivovar v centru Lednice s poctivým řemeslným pivem a výbornou českou kuchyní, které doplňují pivní lázně a osobité wellness s vířivkou.

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.

Gastronomické zážitky v Grandhotelu Pupp Karlovy Vary Zážitky

Gastronomické zážitky v Grandhotelu Pupp Karlovy Vary

Uvažujete o uspořádání vaší rodinné oslavy v krásném prostředí Karlových Varů, klidného lázeňského města s unikátní atmosférou, a hledáte nejvyšší kvalitu ověřenou staletími? Ve všech restauracích Grandhotelu Pupp servírujeme českou kuchyni v tom nejlepším podání.

Grandhotel Pupp – komfort, který si zasloužíte! Lázně a wellness

Grandhotel Pupp – komfort, který si zasloužíte!

Exkluzivní pobyt dle vašich představ v srdci Karlových Varů, v klidném lázeňském městě s unikátní atmosférou v té nejvyšší kvalitě. Každý pokoj si díky unikátní architektuře hotelu zachovává svůj osobitý vzhled. Na recepci Grandhotelu si určitě všimnete unikátních nástěnných hodin.

Penzion Kovárna v Jeseníkách Ubytování

Penzion Kovárna v Jeseníkách

Penzion Kovárna se nachází uprostřed Horní Lipové a vznikl renovací objektu bývalé kovárny z 18. století. Budova je vhodná pro pobyty během celého roku.

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.

Hotel Zlatá hvězda – nezapomenutelné chvíle v Třeboni Lázně a wellness

Hotel Zlatá hvězda – nezapomenutelné chvíle v Třeboni

Chcete strávit příjemné chvíle se svou drahou polovičkou nebo si jen prostě odpočinout od všedních dní? Rádi byste svůj volný čas trávili aktivně? Nezáleží na tom, co preferujete. Každý si zde najde to své.

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku

Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

Restaurace Zdejší Kuchyně Gurmánská turistika

Restaurace Zdejší Kuchyně

V restauraci porozumíte tomu, jak lze spojit místní tradiční kulinářství s novými trendy kuchařského umění. Elegantní prostředí restaurace reprezentuje rozmanitý výběr z jídel místní, respektive zdejší kuchyně, skvělých vín, nevtíravé hudby i vynikajícího servisu personálu.

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV. Gurmánská turistika

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV.

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století,

Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot Gurmánská turistika

Gourmet Hotel & Restaurant Villa Patriot

Malý hotel přímo v centu Mariánských Lázní.

Wellness hotel Diana ve Velkých Losinách – ráj pro rodiny s dětmi Lázně a wellness

Wellness hotel Diana ve Velkých Losinách – ráj pro rodiny s dětmi

Nabídka relaxačně ozdravných pobytů ve Wellness hotelu Diana, který stojí na okraji kouzelného lesa, na svazích Lázeňského vrchu západně od Velkých Losin uprostřed překrásné zeleně.

Restaurant Valdštejn v Lázních Libverda Gurmánská turistika

Restaurant Valdštejn v Lázních Libverda

Stylová restaurace v Lázních Libverda s tradiční českou kuchyní v moderním pojetí, s milou atmosférou v zámeckém duchu, která je pojmenována po vévodovi Albrechtu z Valdštejna.

Alexandria Spa & Wellness hotel v Luhačovicích Lázně a wellness

Alexandria Spa & Wellness hotel v Luhačovicích

Relaxaci v lázních holdovali už staří Římané. Ti je navštěvovali, aby se duševně osvěžili, fyzicky otužili i porozprávěli s přáteli. Atmosféru starořímských lázní navozuje také nové wellness centrum hotelu Alexandria.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde ochutnáte lehké jarní menu

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde ochutnáte lehké jarní menu

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. Po zimě také tíhneme k lehčím a zdravějším jídlům jako jsou ryby, králičí nebo drůbeží maso a jiné pokrmy s jarní zeleninou a bylinkami. Také naše certifikované restaurace pro vás připravují jarní nabídku ze sezonních bylinek a surovin od lokálních výrobců.

Minipivovar Kolštejn v Branné Gurmánská turistika

Minipivovar Kolštejn v Branné

Minipivovar Kolštejn se nachází v centru obce Branná – na nejmalebnějším náměstíčku v Jeseníkách. Obec je situována v centru turisticky hojně navštěvované oblasti Jeseníků. Minipivovar je součástí komplexu Relax centra Kolštejn – naleznete jej v zázemí Restaurace Kolštejn.

Další aktuality

Gastronomické tipy pro vybrané jazýčky aneb kam na lanýže v Česku

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i přes rok.
10. červenec 2024 11:10
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
6. červenec 2024 13:18
Gurmánská turistika

10 tipů, kde ochutnat francouzskou kuchyni

Šneci, pořádný steak, mořské plody, ale i hodně zeleniny a sýry charakterizují francouzskou kuchyni, která ovlivnila mnohé další. K dobrému jídlu se hodí i sklenka vína. Po obědě či večeři makronka či mousse. Sbíhají se vám sliny na jazyku a nevíte, kam pozvat drahou polovičku na romantickou večeři? Poradí vám portál Kudy z nudy.
4. červenec 2024 8:00
Gurmánská turistika

Kam na výlet za skvělým jídlem? Tipy na gastronomické akce, které vám zpříjemní léto 2024!

Léto přináší nejen zážitky spojené s cestováním a poznáváním, ale také pozvánky na řadu gurmánských potěšení. Mezi ně patří například gastrofestivaly, slavnosti rozmanitého ovoce a zeleniny, ale i rychlého občerstvení, gulášů či nejrůznějších nápojů. Kam a kdy na ně vyrazit vám poradí Kudy z nudy.
3. červenec 2024 14:00
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
29. červen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
27. červen 2024 6:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít letos na vinobraní a na dobrý burčák

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
23. červen 2024 0:56
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
18. červen 2024 11:00
Gurmánská turistika