ÚvodAktualityBrambory: historie oblíbené potraviny, bramborové hostiny, slavnosti a příběhy
Gurmánská turistika

Brambory: historie oblíbené potraviny, bramborové hostiny, slavnosti a příběhy

  • 8. září 2025
Poslechněte si audio verzi článku
Když někdo skončí těsně pod stupni vítězů, říká se, že dostal bramborovou medaili. Vůči bramborám to ale není úplně fér: v mnoha světových kuchyních včetně té naší, tedy české, moravské i slezské, jim patří první místo. Také se na našich stolech objevují už pěknou řádku let: první dochované zmínky o bramborách v českých zemích zmiňují hostinu Viléma Slavaty v roce 1623 v Jindřichově Hradci.
Brambory jsou pokrm mnoha názvů i druhů, a právě díky mnohostrannému využití v jednoduchých i složitých pokrmech jsou mimořádně oblíbené. Známe je ve stovkách úprav: jako obyčejné vařené bez slupky i se slupkou, takzvaně „na loupačku“, pečené, restované, zapékané i jako slavné hranolky pommes frites, francouzské brambory, bramboráky, bramboračku, bramborové knedlíky, bramborový salát, smažené spirály, placky, lepenice a další. V kuchyni se začaly hojně využívat až během 18. století, kdy nahradily zelí, vodnici či tuřín. Do té doby se objevovaly jen na stolech šlechty a majetnějších skupin obyvatelstva – třeba jako právě při své premiéře na slavatovské hostině na zámkuJindřichově Hradci.
 

Brambory jako lék a okrasná rostlina

Kdy a jak se vůbec brambory dostaly do Evropy? Samozřejmě v souvislosti s Kolumbovými cestami do Nového Světa. Společně s rajčaty, kukuřicí nebo tabákem patřily k nejtypičtějším rostlinám Jižní Ameriky. Pěstovaly se na vysoko položených náhorních rovinách And, a právě od andských indiánů je získali španělští conquistadoři. Ti je v roce 1536 prý dovezli na španělský královský dvůr, souběžně ale brambory dovezli do Anglie a Irska slavní angličtí mořeplavci Walter Raleigh (asi 1552–1618) a Francis Drake (asi 1540–1596).

Jak později napsal Jan Svatopluk Presl (1791–1849), jeden z nejvýznamnějších českých přírodovědců 19. století, brambory představovaly „největší užitek, který lidstvo z objevení Ameriky mělo“. Na vítězné tažení po klášterech, královských dvorech a zemích celé Evropy se vydaly o pár desítek let později, když v roce 1565 španělský král poslal papeži Piovi IV. brambory jako lék. Zpočátku nikoho nenapadalo, že by se hlízy brambor daly jíst, podobně jako znojemské okurky je lidé považovali za okrasnou rostlinu anebo lék na všelijaké neduhy od průjmu až po tuberkulózu.
 

Hostina Viléma Slavaty 1623

Další kapitola z bramborového dějepisu nás zavede do roku 1616 na hostinu francouzského krále Ludvíka XIII. (1601–1643), kde prý jeho hosté poprvé ochutnali brambory vařené. Patrně se i dál našli kuchaři, kteří netušili, co si s bramborami počít a servírovali je podobně jako sir Thomas Harriot roku 1586 na své legendární hostině, tedy syrové nadzemní bobule polité máslem a sypané skořicí a cukrem. Častěji ale zřejmě putovaly brambory dál společně s návodem, která část rostliny se vlastně jí, a tak se pár kousků dostalo k františkánským mnichům do Jindřichova Hradce. Ti jako vzácný dar poslali Vilémovi Slavatovi z Chlumu (1572–1652) na zámekJindřichově Hradci „k posvícení košíček zemojablíček“. Šlechtic, proslulý zejména vyhazovem z okna Starého královského paláce na Pražském hradě v květnu 1618 při třetí pražské defenestraci, brambory poprvé servíroval na hostině v roce 1623, a to prý vařené, polité máslem a sypané cukrem. Dochovaly se zprávy, že si urozený pán novinku oblíbil a roku 1648 o Vánocích k poctě urozené návštěvy hrabat z Martinic nechal předložit „erdepfle se šparglem“.
 

Brambory na královském hrobě

Přestože se u nás brambory objevily za třicetileté války, masivně se rozšířily až přibližně o sto padesát let později. K jejich rozšíření přispěly neúrodné roky a zejména hladomory po sedmileté válce (1756–1763) a v letech 1771 a 72. Úroda obilí totiž příliš závisela na počasí; stačilo, aby bylo v některých letech deště o něco více anebo o trochu méně, a s tuhou zimou a záplavami přišel do Evropy hlad. Lidé pekli chleba z otrub a strouhaného zelí, živili se lebedou, moukou z kůry bříz, mechem, lišejníkem a žaludy, ale přesto umírali. Podle odhadu jenom v zemích Koruny české tehdy zahynulo čtvrt milionu lidí, tedy desetina všech obyvatel. Brambory měly toto nebezpečí odvrátit. Tím, kdo nařídil jejich pěstování ve velkém, byl pruský král Fridrich I. Veliký. Dodnes jsou na jeho hrobě v zámeckém parku v německé Postupimi, na nejvyšší terase honosného zámku Sanssouci, vždy naskládané brambory – svérázné poděkování za to, že Evropu přestal trápit hlad. Význam brambor pro výživu poddaných odhadla i Marie Terezie, které ovšem k jejímu hrobu do kapucínské hrobky ve Vídni nikdo brambory nenosí.
 

Erteple, zemáky, kremple, brumbáry

Proč se brambory nazývají brambory? Nejrozšířenější výklad uvádí, že to je podle Braniborska, odkud se k nám brambory poprvé dovážely ve velkém a lidé jim říkali brandembury. Možná v tom ale má prsty opět botanik Jan Svatopluk Presl, který pro bramboru jako rostlinný druh vymyslel označení lilek bobál a hlízy označil jako bamboly. Brambory se ale nazývaly v různých krajích různě, třeba zemská nebo zemní japka či jablka, zemáky, kobzole, grule, krumple, kobzole, bandory, bandury, erteple anebo – jak jim něžně říkala Magdalena Dobromila Rettigová – „zemčátka“.
 

Zajímavé bramborové akce a zemědělská muzea

Na Kudy z nudy objevíte několik zajímavých akcí, v nichž brambory hrají hlavní roli – je to například Bramborobraní (20. 9. 2025) v Třebíči, Slavnosti brambor v Edenu (20. a 21. 9. 2025) v Bystřici nad PernštejnemPodzim na vsi v kouřimském skanzenu (27. 9. 2025) anebo Bramborová sobota (4. 10. 2025) ve skanzenu na Veselém Kopci. Nenechte si ujít ani Jabkancovou pouť v České Třebové (2. 11. 2025). Časem brambor sice je podzim, ale dozvědět se o bramborách něco víc můžete i jindy – naplánujte si výlet do některého zemědělského muzea. V Národním zemědělském muzeu v Praze je velká expozice zemědělství a gastronomie, v Národním zemědělském muzeu v Ostravě si prohlédnete neobvyklou galerii a depozitář potravin, pěstování brambor se věnuje i část Muzea českého venkova na zámku Kačina. A když dostanete chuť na brambory jinak, navštivte speciální restauraci BramboryPraze. Brambory tu nejsou pouhou přílohou, představují je tu v celé kráse, barevnosti a překvapivé rozmanitosti chutí od hranolků přes patatas bravas, bramborové tortilly, pečené brambory, brambory v polévce až po exotické recepty s chobotnicí či ceviche. Dobrou chuť!
 

Brambory na tisíc způsobů

  • BramboryNení divu, že některá jídla z bohaté přehlídky bramborových specialit jsou dnes už zapomenutá. Třeba rýpl, hoblinky z nastrouhaných uvařených brambor zlehka obalené v mouce a smažené na sádle do růžova, anebo pochoutka zvaná metyja z čerstvě uvařených brambor, jež se se solí a hrubou moukou rozmačkaly na kaši a zapekly v troubě. Hmota se pak rozetřela na větší mísu, potřela silnou vrstvou rozvařených povidel, posypala mákem a zalila rozpuštěným máslem.
  • Vzpomínkou na slavatovskou sladkou bramborovou hostinu na zámkuJindřichově Hradci je recept na Jindřichohradecké sýkorky, který najdete v historické kuchařce Žahúři v Jindřichově Hradci Sabiny Langerové. Připravovat je můžete naslano jako bramborák nebo nasladko se strouhaným perníkem.
  • bramboryNaslano je to jednoduché: do nastrouhaných brambor se přidá vejce, sůl a kmín a na plátu plotny nebo teflonové pánvi pečeme placičky. Opečené sejkorky pak potřeme máslem.
  • Když se do najemno nastrouhaných brambor přidá mléko, mouka, strouhaný perník, vlašské ořechy, med a vejce, vzniknou sladké sejkorky; ty se smaží dozlatova a pak pokapávají medem a posypávají perníkem. Podávají se ještě horké.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Jabkancová pouť v České Třebové 2025

22. 11.
Jabkancová pouť v České Třebové 2025

Česká Třebová láká 22. 11. 2025 na jednu z největších tradičních akcí tohoto města – Jabkancovou pouť. Akci pořádá Spolek od sv. Kateřiny pod patronátem Města České Třebové.

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Brambory na všechny způsoby: na talíři, na poli i na hraní

Už vám z vinobraní a dalších gastronomických slavností jde hlava kolem? Proč se tedy neinspirovat u jedné ryze domácí plodiny, bez které se neobejde žádná domácnost ani restaurace? Brambory totiž vůbec nejsou tak obyčejné, jak by se snad mohlo zdát – a navíc hrají hlavní roli na celé řadě zajímavých akcí.

Gastroherna Národního zemědělského muzea

1. 1.31. 12.
Gastroherna Národního zemědělského muzea

Jídlo se má nejen s vášní konzumovat, ale je také dobré o něm přemýšlet. A při onom přemýšlení si třeba i hrát, objevovat, experimentovat a společně se bavit a navíc se i poučit. To vše nabízí expozice Gatroherna v pražském Národním zemědělském muzeu.

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody Audio

České filmy a jídlo k sobě patří víc, než se může zdát. V kulisách hospod, pivovarů a restaurací vznikaly nezapomenutelné scény, které se propsaly do české kulturní paměti stejně silně jako hlášky jejich hrdinů. Vydejte se s Kudy z nudy po stopách filmových chutí — od kance se šípkovou přes knedlíky a noky až po moderní gastro scénu, kde se natáčel film Když se zhasne.

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2025

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2025

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

7 věcí, které nevíte o… květomluvě, floriografie a řeči květin

7 věcí, které nevíte o… květomluvě, floriografie a řeči květin Audio

Řekněte to květinou, a rozhodně neuděláte chybu: darovat voňavou a upravenou kytici je galantní a láskyplné gesto, ať už jde o rande, výročí, oslavu narozenin nebo usmíření. Víte ale, že podle květomluvy má každá květina svůj symbolický význam? A dokonce u některých druhů květin říká každý barevný odstín něco jiného? A že existuje květina, která vašemu protějšku sdělí něco jako „táhni k šípku“? A není to šípek?

Biofarma Sasov Životní styl

Biofarma Sasov

Bio farma v Sasově u Jihlavy se věnuje chovu prasat, skotu, ovcí a koní. V posledních letech nabízí bio vepřové i vyzrálé bio hovězí maso z venkovního chovu a vlastních faremních jatek, bio uzeniny z vlastního masa, stejně jako bio brambory.

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio

Tradice: biopotraviny, gastronomie, ubytování a výlety ve stylu bio Audio

Kupujete biopotraviny a toužíte po opravdu dobrém jídle, připraveném z místních produktů? A chcete poznat vesnici, kde se skutečně žije ekologicky, v souladu s přírodou? Pojeďte s námi na několik výletů za tradicemi, které vám budou vonět i chutnat. Zastavíme se v několika restauracích, navštívíme biofarmy i místa, kde se vyrábí čistě přírodní kosmetika a čaje, a nakonec se vypravíme do Hostětína, vesnici v Bílých Karpatech. Tam je totiž bio téměř úplně všechno.

Další aktuality

Kde stály nejkrásnější řetězové mosty a který z nich můžete vidět dodnes? Audio

Mosty se staly natolik běžnou součástí našich životů, že se jen málokdy zastavíme, abychom obdivovali jejich půvab. K těm nejkrásnějším patří řetězový most, který vede přes Lužnici u obce Stádlec. Připomíná časy, které jsou dávno pryč, a také svého autora, inženýra a stavitele Bedřicha Schnircha.
6. listopad 2025 5:54
Památky, Jihočeský kraj

Jak poznat Český Krumlov za jeden den Audio

Míříte do jižních Čech a máte jen jeden den na to, abyste si užili Český Krumlov? I když by se tu dalo strávit celé léto, s trochou plánování zvládnete během jediného dne nasát atmosféru, projít nejznámější místa i objevit pár méně známých koutů. Vydejte se s Kudy z nudy za krásami Krumlova – historického, romantického i hravého.
5. listopad 2025 10:01
Památky, Jihočeský kraj

Památky v jižních Čechách lákají k návštěvě i v zimě

Do jižních Čech se za památkami můžete vydat i v zimní sezóně. Otevřené dveře má po celý rok například zámek Hluboká, ale také českokrumlovské Hradní muzeum. Prohlídkovou trasu nabízí i v zimním čase zámek Třeboň a ohřejete se i na Nových Hradech. Návštěva památek v jižních Čechách v zimě je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají poklidný odpočinek, kulturní zážitky a krásnou přírodu. Ať už vyrazíte na víkend nebo delší pobyt, čeká vás nezapomenutelná atmosféra a zážitky, které v hlavní sezóně jen těžko zažijete.
3. listopad 2025 8:30
Památky, Jihočeský kraj

Vydejte se na výlov rybníka Svět

V podzimních měsících jsou na Třeboňsku již tradičně největší událostí výlovy rybníků. Od pondělí 3. do středy 5. listopadu 2025 se loví sedmý největší rybník Třeboňska – Svět. Přijďte se podívat na práci rybářů. Vylovené ryby jsou v prodeji na sádkách v Třeboni.
3. listopad 2025 8:22
Zážitky, Jihočeský kraj

Hradní muzeum v Českém Krumlově je otevřeno i během zimních měsíců

Vydejte se na putování časem! Hradní muzeum v Českém Krumlově vás zavede do dob pánů z Krumlova, Rožmberků a dalších významných šlechticů, kteří v průběhu staletí sídlili v Českém Krumlově a měnili jeho tvář. K vidění je množství cenných exponátů ze zámeckých depozitářů, v kinematografu pak můžete shlédnout filmy z počátku 20. století. Expozice Hradního muzea má, na rozdíl od standardních muzeí, charakter historické muzejní instalace 19. století.
1. listopad 2025 8:54
Památky, Jihočeský kraj

#světovéČesko, ledová dráha na Lipně a další tipy na skvělé bruslení ve městech, na řekách i jezerech

Když z Guinnessovy knihy rekordů vytáhnete všechny záznamy o bruslích, ledu a bruslařích, vyjde vám sbírka neuvěřitelných kousků. Dozvíte se nejenom to, kdo jako první skočil čtverný skok anebo udělal nejvíc piruet, ale také kde lidé vytvořili největší řetěz bruslařů anebo kde na světě mají největší přirozeně zamrzlé kluziště. Mimochodem, to místo všichni dobře znáte: jmenuje se Lipno.
30. říjen 2025 0:49
Zimní sporty, Jihočeský kraj

Česko mezi řádky: Viktorie Hanišová, houby, Šumava a Houbařka Audio

Když se řekne Šumava, většina z nás si vybaví mlžná rána, ticho lesa a mech měkký jako polštář. Jenže pod povrchem každého lesa, stejně jako pod povrchem každého života, se skrývá spleť neviditelných vláken. Podobá se myceliu neboli podhoubí – a právě o něm píše spisovatelka Viktorie Hanišová ve svém románu Houbařka.
22. říjen 2025 7:03
Životní styl, Jihočeský kraj

Svatý Martin na bílém koni zamíří opět do Českého Krumlova

Podle pranostiky by měl svatý Martin 11. listopadu přijet na bílém koni a přivézt s sebou první sníh i Svatomartinské víno. Během festivalu, který se koná od října až do 2. prosince, mohou návštěvníci ochutnat vína nejen z České republiky, ale i z různých koutů světa. V sobotu proběhne tradiční otevírání prvních mladých vín spojené s příjezdem sv. Martina na náměstí Svornosti v Českém Krumlově. První víno roku můžete na českokrumlovském náměstí ochutnat 11. 11. v 11 hodin a 11 minut.
21. říjen 2025 14:02
Gurmánská turistika, Jihočeský kraj