Rádi cestujete se
seriálem Česko ve filmu po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na
filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik
nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do
Kerska na
Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z
filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do
restaurace Nok Nok anebo na sklenici poctivého
českého piva.
Čtěte dál a zjistěte, kde se
filmové příběhy potkávají s
chutěmi, které mají v Česku tradici.
Hájenka Kersko a kanec: se šípkovou nebo se zelím?

Zastavení první nemůže mířit jinam než do
Kerska a do
Hájenky, jedné z nejslavnějších českých filmových hospod. Objevuje se ve filmu
Slavnosti sněženek (1983), natočeném podle povídek
Bohumila Hrabala. Myslivci se ve filmu dohadují, jestli má hospodská udělat
kance se šípkovou omáčkou nebo se zelím. Všechno nakonec skončí pořádnou hospodskou rvačkou – kterou mimochodem Hájenka přežila bez úhony, protože hospodské interiérové scény se natáčely v ateliérech. A
Bohumil Hrabal? Ten měl nedaleko
chatu a do Hájenky opravdu chodíval, i když prý nejraději sedával na verandě. Chutím návštěvníků a věčnému dilematu
„se šípkovou nebo se zelím“ v hospodě už řadu let vycházejí vstříc speciálním
Talířem Hájenka, kde dostanete kousek kance se zelím a kousek se šípkovou.
Pelíšky, knedlíky, noky a restaurace Nok Nok
„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté,“ říká Jindřiška Krausová ve filmu
Pelíšky (1999).
„Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.“
Scénka se sice neodehrává v žádném
gastronomickém podniku, ale právě film inspiroval vznik
restaurace Nok Nok. Má dvě pobočky, v
Brně a v
Hradci Králové, a nemusíte mít strach: z
rozdílů mezi knedlíky a noky ani z dalších středoevropských kulinářských tradic vás číšníci zkoušet rozhodně nebudou. Dokonce si nemusíte objednat ani jedno, ani druhé, ale uznejte sami: navštívit
Nok Nok a neochutnat nok-noky nebo ručně dělané bramborové knedlíky by vážně byla škoda.
Body shot, La Casa Blů a Samotáři

Hořká komedie
Samotáři (2000) nabídla vedle vynikajícího soundtracku, skvělých herců a řady vtipných hlášek také
„výborné koláčky“ a body shot s tequilami. Místem děje byla dodnes existující
La Casa Blů, sympatická restaurace na
pražském Starém Městě. V podniku, kde vznikal kultovní film Samotáři, ochutnáte pochoutky ze všech koutů světa, například quesadillu, burgry, tortilly nebo pikantní omáčky.
Body shot sice nápojový lístek nenabízí, ale na baru vám nepochybně o této specialitě rádi prozradí víc – ostatně se tu na ni ptá kdekdo.
Pivo, Postřižiny a Dalešický pivovar

Schválně, znáte nejlepší
české pivní filmy? Právě
pivo, doplňující
poctivou českou kuchyni, proslavilo řadu filmů. Láska k pivu čiší například z filmu
Postřižiny (1980), který režisér
Jiří Menzel natáčel v
Dalešickém pivovaru u
Třebíče. Na otázku, zda existuje něco stylovějšího než otevřít si
Dalešické pivo a k tomu si pustit právě Postřižiny, odpovídáme na
Kudy z nudy ano: úplně nejlepší totiž je vypravit se do Dalešického pivovaru osobně, dát si čerstvé pivo v pivovarské restauraci a vychutnat si
prvorepublikovou atmosféru přímo v místě, kde se příběh natáčel. Protože, jak všichni víme,
„…vaše podlomené zdraví pivo upevní a spraví“
.
Cesta za pivem s Adélou, která ještě nevečeřela

Poklonou českému pivu je rovněž film
Adéla ještě nevečeřela (1977), kde komisař Ledvina (Rudolf Hrušínský) seznamuje Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) s
Prahou prostřednictvím jedinečných pivních výčepů a hospod. Na
Malé Straně jich obejdou opravdu pěknou řádku – od
hotelu U Tří pštrosů a
středověké krčmy U Krále Brabantského, která patří k nejstarším v Praze, přes podniky
U Bonaparta v Nerudově ulici a
U Černého vola na
Loretánském náměstí až po
pivovar U Fleků na
Novém Městě.
Z natáčení se dochovala půvabná
pivní historka o tom, jak se jednomu řediteli pivovaru zalíbila fotografie pořízená během natáčení, na níž si Rudolf Hrušínský s gustem přihýbá z půllitru. Požádal herce, zda by ji mohl zveřejnit v podnikovém kalendáři. Hrušínský souhlasil a v žertu řekl, aby mu za to poslali nějaké pivo k Vánocům. V prosinci skutečně zastavil u Hrušínských náklaďák plný piva, a podle herce to byl nejlepší honorář, jaký kdy dostal.
Když se zhasne, restaurace Sedm hříchů a hříšné michelinské menu

Film
Když se zhasne přináší svěží pohled na
české komedie – i na
českou gastronomii. Příběh se točí kolem
luxusní pražské restaurace Sedm hříchů, kterou otvírá ambiciózní šéfkuchařka Nina v podání
Petry Hřebíčkové. Filmu dodal charakter nejenom stylový interiér s temně laděným barem a moderní kuchyní, ale i
menu o sedmi chodech, které se ve filmové restauraci podává. Sestavil ho
michelinský kuchař Oldřich Sahajdák z
pražského podniku La Degustation Bohême Bourgeoise, a stejně jako samotný název luxusního podniku odkazuje k
sedmi smrtelným proviněním.

Režisér
Andy Fehu se vrátil zpět ke komedii po
krimi seriálu Odznak Vysočina.
Film o milostných vztazích v kulisách zážitkové gastronomie s
Petrou Hřebíčkovou, Martinem Pechlátem, Vojtou Kotkem, Simonou Lewandowskou,
Tomášem Maštalírem a
Lucií Vondráčkovou v roli obávané food kritičky bude mít premiéru v
únoru 2026.
Další filmové hospody a restaurace
- Do natáčení kultovního seriálu Most znali restauraci Severka v ulici Zdeňka Fibicha v Mostě jen místní. Filmaři už dávno odjeli, ale restaurace, kam se chodí na klasickou kuchyni za dobrou cenu, žije dál.
- Když ve filmovém muzikálu Filipa Renče Rebelové (2001) vítá pan vrchní hosty v tenisové hospůdce U rybníka, ve skutečnosti to je hospoda U Grobiána poblíž hradu Kokořín. Na film tu vzpomínají dodnes, přijeďte si zavzpomínat také!
- K pivním filmovým místům patří také pražská restaurace U Dvou koček na Uhelném trhu. Natáčela se tu komedie Vrchní, prchni (1981).
- Oblíbenou filmovou hospodou je hostinec Na Slamníku v Praze; natáčel se tu například seriál Zločiny Velké Prahy (2021).
Objevte slavná jídla z českých filmů, unikátní restaurace a hospody, kde se natáčely nezapomenutelné scény české kinematografie.
Hospoda Hájenka se nachází v Kersku.
Ve filmové hospodě Hájenka se natáčel film Slavnosti sněženek.
Podle filmu Pelíšky se knedlíky vaří ve vroucí vodě a krájí na plátky, zatímco noky se vaří jako samostatné kuličky nebo šišky.
Noky můžete ochutnat v restauraci Nok Nok, která má pobočky v Brně a v Hradci Králové.
Film Samotáři nabízí výborné koláčky a body shot s tequilami v restauraci La Casa Blů.
Ve filmu Postřižiny, který se natáčel v Dalešickém pivovaru.
Menu o sedmi chodech symbolizuje sedm smrtelných hříchů.
Film Vrchní, prchni se natáčel ve filmové restauraci U Dvou koček na Uhelném trhu v Praze.
Seriál se zaměřuje na slavná místa, kde se natáčely české filmy, a kulinářské zážitky spojené s těmito místy.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.