Úvod > Aktuality > Tradice: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody
Gurmánská turistika

Tradice: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Poslechněte si audio verzi článku
Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.

Hájenka Kersko a kanec: se šípkovou nebo se zelím?

Zastavení první nemůže mířit jinam než do Kerska a do Hájenky, jedné z nejslavnějších českých filmových hospod. Objevuje se ve filmu Slavnosti sněženek (1983), natočeném podle povídek Bohumila Hrabala. Myslivci se ve filmu dohadují, jestli má hospodská udělat kance se šípkovou omáčkou nebo se zelím. Všechno nakonec skončí pořádnou hospodskou rvačkou – kterou mimochodem Hájenka přežila bez úhony, protože hospodské interiérové scény se natáčely v ateliérech. A Bohumil Hrabal? Ten měl nedaleko chatu a do Hájenky opravdu chodíval, i když prý nejraději sedával na verandě. Chutím návštěvníků a věčnému dilematu „se šípkovou nebo se zelím“ v hospodě už řadu let vycházejí vstříc speciálním Talířem Hájenka, kde dostanete kousek kance se zelím a kousek se šípkovou.
 

Pelíšky, knedlíky, noky a restaurace Nok Nok

„Vysvětlím vám rozdíl mezi knedlíky a noky. Je to prosté,“ říká Jindřiška Krausová ve filmu Pelíšky (1999). „Knedlík se vaří ve vroucí vodě ve formě podlouhlých válečků, a teprve po vyjmutí z lázně se krájí na tenké plátky. A po obrubě těchto plátků může být takový knedlík trochu oslizlý. Naproti tomu typický nok, se ve formě kuliček nebo šišek, vaří každý kousek oddělený zvlášť, a tudíž je slizký po celém svém povrchu.“

Scénka se sice neodehrává v žádném gastronomickém podniku, ale právě film inspiroval vznik restaurace Nok Nok. Má dvě pobočky, v Brně a v Hradci Králové, a nemusíte mít strach: z rozdílů mezi knedlíky a noky ani z dalších středoevropských kulinářských tradic vás číšníci zkoušet rozhodně nebudou. Dokonce si nemusíte objednat ani jedno, ani druhé, ale uznejte sami: navštívit Nok Nok a neochutnat nok-noky nebo ručně dělané bramborové knedlíky by vážně byla škoda.
 

Body shot, La Casa Blů a Samotáři

Hořká komedie Samotáři (2000) nabídla vedle vynikajícího soundtracku, skvělých herců a řady vtipných hlášek také „výborné koláčky“ a body shot s tequilami. Místem děje byla dodnes existující La Casa Blů, sympatická restaurace na pražském Starém Městě. V podniku, kde vznikal kultovní film Samotáři, ochutnáte pochoutky ze všech koutů světa, například quesadillu, burgry, tortilly nebo pikantní omáčky. Body shot sice nápojový lístek nenabízí, ale na baru vám nepochybně o této specialitě rádi prozradí víc – ostatně se tu na ni ptá kdekdo.
 
 

Pivo, Postřižiny a Dalešický pivovar

Schválně, znáte nejlepší české pivní filmy? Právě pivo, doplňující poctivou českou kuchyni, proslavilo řadu filmů. Láska k pivu čiší například z filmu Postřižiny (1980), který režisér Jiří Menzel natáčel v Dalešickém pivovaru u Třebíče. Na otázku, zda existuje něco stylovějšího než otevřít si Dalešické pivo a k tomu si pustit právě Postřižiny, odpovídáme na Kudy z nudy ano: úplně nejlepší totiž je vypravit se do Dalešického pivovaru osobně, dát si čerstvé pivo v pivovarské restauraci a vychutnat si prvorepublikovou atmosféru přímo v místě, kde se příběh natáčel. Protože, jak všichni víme, „…vaše podlomené zdraví pivo upevní a spraví“.
 

Cesta za pivem s Adélou, která ještě nevečeřela

Poklonou českému pivu je rovněž film Adéla ještě nevečeřela (1977), kde komisař Ledvina (Rudolf Hrušínský) seznamuje Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) s Prahou prostřednictvím jedinečných pivních výčepů a hospod. Na Malé Straně jich obejdou opravdu pěknou řádku – od hotelu U Tří pštrosů a středověké krčmy U Krále Brabantského, která patří k nejstarším v Praze, přes podniky U Bonaparta v Nerudově ulici a U Černého vola na Loretánském náměstí až po pivovar U Fleků na Novém Městě.

Z natáčení se dochovala půvabná pivní historka o tom, jak se jednomu řediteli pivovaru zalíbila fotografie pořízená během natáčení, na níž si Rudolf Hrušínský s gustem přihýbá z půllitru. Požádal herce, zda by ji mohl zveřejnit v podnikovém kalendáři. Hrušínský souhlasil a v žertu řekl, aby mu za to poslali nějaké pivo k Vánocům. V prosinci skutečně zastavil u Hrušínských náklaďák plný piva, a podle herce to byl nejlepší honorář, jaký kdy dostal.
 

Další filmové hospody a restaurace

  • Do natáčení kultovního seriálu Most znali restauraci Severka v ulici Zdeňka Fibicha v Mostě jen místní. Filmaři už dávno odjeli, ale restaurace, kam se chodí na klasickou kuchyni za dobrou cenu, žije dál.
  • Když ve filmovém muzikálu Filipa Renče Rebelové (2001) vítá pan vrchní hosty v tenisové hospůdce U rybníka, ve skutečnosti to je hospoda U Grobiána poblíž hradu Kokořín. Na film tu vzpomínají dodnes, přijeďte si zavzpomínat také!
  • K pivním filmovým místům patří také pražská restaurace U Dvou koček na Uhelném trhu. Natáčela se tu komedie Vrchní, prchni (1981).
  • Oblíbenou filmovou hospodou je hostinec Na Slamníku v Praze; natáčel se tu například seriál Zločiny Velké Prahy (2021).
Česko ve filmu: přehled filmů a knih, kde je v hlavní roli vlak a železnice

Česko ve filmu: přehled filmů a knih, kde je v hlavní roli vlak a železnice

Tentokrát uděláme radost všem fanouškům železnice, literatury a filmů: vydali jsme se po peronech a kolejích pátrat po uměleckých dílech, kde duní vlaky a ze stránek na nás pomrkávají kreslené parní mašinky pana Milera. Následující řádky voní dehtem a karbolem, mezi nimi uniká pára a tu a tam se ozve táhlé zahoukání.

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde režisér Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdeme Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém nechybí ani připomenutí slavného filmu.

Přírodní rezervace Prokopské údolí – přírodní klenot Prahy

Přírodní rezervace Prokopské údolí – přírodní klenot Prahy

Prokopské údolí patří k nejkrásnějším místům na území Prahy a je častým cílem mnoha návštěvníků. Místo, které protíná naučná stezka, patří mezi vyhledávané lokality díky přírodním úkazům a zajímavostem. Kromě jezírek, lomů, a skalních výběžků, nabízí údolí útočiště k odpočinku a relaxaci.

Česko ve filmu: filmové komedie Oldřicha Lipského

Česko ve filmu: filmové komedie Oldřicha Lipského

Co spojuje filmy Limonádový Joe, Tajemství hradu v Karpatech, Ať žijí duchové anebo Adéla ještě nevečeřela? Jméno jejich režiséra Oldřicha Lipského, který miloval bláznivé komedie a parodie. Jeho skvělá díla připomíná muzeum v rodném Pelhřimově, my doplníme výlety na pár filmových míst.

Výlet do kraje Postřižin za spisovatelem Bohumilem Hrabalem

Výlet do kraje Postřižin za spisovatelem Bohumilem Hrabalem

Bohumil Hrabal, rozený Bohumil František Kilian (28. března 1914 Židenice, dnes součást Brna – 3. února 1997 Praha) byl jeden z nejvýznamnějších a nejosobitějších spisovatelů druhé poloviny 20. století. Bohumil Hrabal byl ke světské slávě skeptický. Nepřál si žádnou pamětní desku, a když, tak prý jen ve výšce, kam čůrají psi. Přání se mu splnilo, a to jak na rodném domě ve strmé Balbínově ulici v Brně-Židenicích, tak v Nymburku na zdi pivovaru, kde prožil podstatnou část svého dětství a mládí.

S osobností na procházku: po Praze s hercem Milošem Kopeckým

S osobností na procházku: po Praze s hercem Milošem Kopeckým

Jeden z nejoblíbenějších divadelních a filmových herců, báječný představitel padouchů i charismatický doktor Štrosmajer z televizního seriálu Nemocnice na kraji města: to je Miloš Kopecký (22. srpna 1922, Praha – 16. února 1996, Praha). Znáte jeho nejpopulárnější filmy a nezapomenutelné hlášky?

Praha očima Samotářů – procházka Prahou po stopách kultovního filmu

Praha očima Samotářů – procházka Prahou po stopách kultovního filmu

Totální kultovkou je bezpochyby snímek Davida Ondříčka Samotáři. Skočte do kecek a vydejte se po stopách Jitky Schneiderové, Ivana Trojana či nezapomenutelně „zhuleného“ Jirky Macháčka. Pro navození atfosféry připomínáme jeho slavný výrok: „Koukám na ty baráky, ty jo. Jsou super baráky, ne? Co je to za město, ty jo? To je Dubrovník?“ Užijte si vycházku Prahou očima Samotářů!

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko

Hrabalova hájenka je restaurace v chatové osadě Kersko. Známá je díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi, protože se v ní odehrává spousta jeho příběhů.

Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví v Dalešicích

Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví v Dalešicích

Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví je umístěno v místním pivovaru. Založeno bylo v roce 2003.

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.

Theodor Pištěk – malíř a světově uznávaný kostýmní výtvarník

Theodor Pištěk – malíř a světově uznávaný kostýmní výtvarník

Malíř, návrhář filmových kostýmů a dekorací, držitel Oscara za kostýmy k filmu Amadeus režiséra Miloše Formana, a také bývalý automobilový závodník: to je Theodor Pištěk (* 25. října 1932, Praha). Když se v roce 2020 jeho hyperrealistický obraz Alfy Romeo nazvaný Adieu, Guy Moll v aukci prodal za 21,2 milionu korun, stal se Pištěk držitelem zajímavého rekordu: šlo o nejdražší v tuzemsku prodané dílo žijícího českého autora.

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Talián – pivní pochoutka s českým původem

Když se řekne talián, může jít o hovorové označení Itala. Když ovšem tohle slovo padne v souvislosti s Prahou, patrně se jedná o masovou specialitu, která přišla na svět v 19. století ve staroměstském řeznictví pana Emanuela Uggého – a to byl, jak jméno napovídá, skutečný Talián.

La Casa Blů – podnik, který znáte z filmu Samotáři

La Casa Blů – podnik, který znáte z filmu Samotáři

La Casa Blů založena roku 1996 chilským Pražákem a současným většinovým majitelem Jorgem Zúňigou Pavlovem a jeho tehdejším společníkem je jedinečné místo v Praze.

Naučná stezka Bohumila Hrabala v Kersku

Naučná stezka Bohumila Hrabala v Kersku

Naučná stezka Kerskem měří asi 7 km. Na třinácti zastaveních se dozvíte zajímavosti o lese a životě v něm, o Bohumilu Hrabalovi a o dalších zajímavých místech v regionu.

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám

Hrabalova stezka – od Sněženek k Postřižinám

Hrabalova stezka v Kersku u Sadské začíná u restaurace Hájenka, kde si i dnes můžete dát kance se šípkovou nebo se zelím. Mezi místy spojenými se životem a dílem spisovatele Bohumila Hrabala naleznete mimo zákoutí z filmu Slavnosti sněženek také minerální pramen nebo malý menhir.

Restaurace Nok Nok – inspirovaná filmovými Pelíšky

Restaurace Nok Nok – inspirovaná filmovými Pelíšky

V brněnské ulici Zámečnická otevřela restaurace Nok Nok. Název podniku inspiroval slavný film Jana Hřebejka Pelíšky, kuchyni zase tradiční recepty, ve kterých se prolínají vlivy z Čech, Moravy i vídeňské gastronomie.

Další aktuality

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika