ÚvodAktualityTipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk
Gurmánská turistika

Tipy na místa, kde váš žaludek pozná středověk

Středověk byl sice temný, ale člověk je tvor pohodlný, a tak si buďte jisti, že ti, kdo na to měli, si skvěle jedli už ve středověku. A teď ruku na srdce – kdo z vás by si nepřál takovou opravdovou středověkou žranici zažít na vlastní chuťové pohárky? Všechny ty nadívané věci s jablky mezi čelistmi či v zobácích, jak to známe z filmů… Podívejte se na naše tipy a vyberte si, kam se za středověkou krmí vypravíte.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

středověká hostinaV hlavních městech království se vždy jedlo nejlépe. To už tak měli panovníci zařízeno. Proto není divu, že i dnes se v Praze najde někdo, kdo na středověk rád zavzpomíná. Krčma U Krále Brabantského na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program. Traduje se, že "brabantský král" patří mezi nejstarší, téměř nepřetržitě otevřené hostince v Praze. Dobová podoba staropražského podzemního labyrintu vytváří autentickou kulisu pro ojedinělý středověký program se středověkou žranicí, hudební, taneční a kejklířskou show. Středověk sem přichází každý den kromě pondělí od 19:00! Vstupné na program je 245 Kč za osobu.
 

Středověké chutě královského města Kutné Hory

krčma DačickýVíte, které město bylo ve středověku na krátký čas větší než Praha? Pokud hádáte Kutnou Horu, máte pravdu. Kde jinde by se proto měla najít další restaurace, než v místě, kde středověk čiší přímo z každého domu? Před jídlem se můžete projít po tomto krásném městě, jehož chrám patří mezi památky UNESCO, a pak se těšit na lahodnou krmi v restauraci U Kata, která nabízí nevšední gastronomický zážitek česko-francouzsko-italské kuchyně. Dalším vyhlášeným dobovým místem je restaurace Dačický, jež podává tradiční české a staročeské pokrmy, pivo šesti značek, moravská a kutnohorská vína. Dáte si uzená husí prsa s hruškovým salátem a nebo raději kančí guláš s perníkovými knedlíky? Na výběr je také neobvyklý dezert Maliny Aurum Foliatum, zdobený pravým plátkovým zlatem.
 

Drsné časy v Dětenicích

krčma DěteniceDětenická krčma je vyhlášená na několik způsobů – středověkým jídlem i chováním. Byla to drsná doba a najít uhlazený personál se ne vždy podařilo. A Dětenice jsou toho zářným příkladem. Vsadili zde nejen na středověký pokrm, ale i na středověké mravy odkudsi z podhradí. Pokud máte rádi jídlo spojené se špetkou adrenalinu, tak si buďte jisti, že tady se vám ho dostane měrou vrchovatou. Kromě specialit středověké kuchyně je pro vás připraven i unikátní doprovodný program, jehož součástí jsou tanečnice ladně se vlnící na stolech, fakír, žebráci, šermíři, trpaslíci, dobová hudba a mnoho dalšího. A pozor, může se stát, že vás tu budou chtít zavřít do klece jako čarodějnici... Středověký program "Na vlastní kůži" probíhá každý den od 19:00 do 22:00 hodin. Nutná je však rezervace předem na webových stránkách krčmy. Vstupné činí 195 Kč na osobu.
 

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově

u dwau maryíProcházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové. Ochutnat můžete pravou staročeskou hostinu. Vyberte si tác s bažantem, kuřetem nebo králíkem doplněný uzeným masem, jáhelníkem, plackou, knedlíkem, bramborem a salátem. Hostina je to v pravém slova smyslu – z tácu může uždibovat až osm lidí. Můžete si objednat také vegetariánskou variantu, maso zde nahrazuje staročeský houbový kuba.
 

Jídlo s opravdovou středověkou grilovačkou v Písku

středověká krměStředověká krčma Písek se nachází v historické budově pivovarských sklepů v královském městě Písku nedaleko hradu krále Přemysla Otakara II. Zažijte zde jedinečnou atmosféru středověku. Hodování ve zdejší krčmě se připravuje na ohni a věřte, že krmě to je nevídaná! O vaši maximální spokojenost budou pečovat kuchaři, které by nám mohl závidět i samotný panovníkův dvůr. Taktéž není na místě pochybovat o tom, že zde zažene žízeň každý znavený poutník. Pivo a víno tu vždy teče proudem. Každou sobotu od 19:00 hodin si můžete dopřát ve středověké krčmě strhující dobovou podívanou. Krčmu rozezní středověká kapela, tancovat bude nádherná břišní tanečnice, uvidíte souboj válečníků, fakíra s živým hadem, žebráka a užijete si mnoho dalšího středověkého veselí. Program je však třeba rezervovat předem na webových stránkách krčmy. Vstupné na program je 165 Kč na osobu.
 

Hradní hodovna na Vildštejně

Hodovna VildštejnHledáte stylové prostředí, tradiční pokrmy z kvalitních surovin v západních Čechách? Zavítejte na Vildštejn a vychutnejte si histrorickou výzdobu, příjemnou atmosféru a poctivou českou kuchyni v restauraci Hodovna.
Jak již název sám napovídá, budete zde opravdu královsky hodovat. Ochutnáte mistrovské kousky hradního řezníka, čerstvou a křehkou zeleninu od místních farmářů, čerstvý a křupavý chléb a výbornou kávu z chebské pražírny. Hodovna je součástí projektu Czech Specials a nabízí proto nejen tradiční české pokrmy, ale také speciality na objednávku a domácí uzenářské výrobky dle staročeských receptur. Hodovnu lze navštívit denně od 11:00 do 21:00 hodin.
Restaurace Hodovna Gurmánská turistika

Restaurace Hodovna

Tradiční české pokrmy, speciality a vlastní uzenářské výrobky ve stylové restauraci na hradě Vildštejn. V jídelním lístku místní restaurace zde najdete jak tradiční české pokrmy a speciality, tak vlastní uzenářské výrobky, které si můžete i zakoupit.

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze Gurmánská turistika

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.

Středověká krčma u Jakuba v Písku Zážitky

Středověká krčma u Jakuba v Písku

Zažijte středověk. Unikátní místo v Jižních Čechách ve kterém se čas zastavil. Hodovat a chlastat zde můžete co hrdlo ráčí. Naše šenkýřky v dobových kostýmech se postarají o vaše bachory. Pivo z našich sudů vždy teče proudem. Hostina u nás je vždy vskutku královská a zábava bujará.

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness Ubytování

Hotel U Kata – ubytování, restaurace a wellness

Hotel se nachází na okraji historického centra, v místech, kde ve středověku vedly městské hradby, jejichž část se dodnes zachovala i s tzv. Katovou brankou, jediným místem, kudy mohl mistr kat vcházet do města konat svou práci. Odtud také pramení název našeho zařízení – Hotel U Kata.

Středověká krčma Dětenice Zážitky

Středověká krčma Dětenice

Máte rádi středověk? Krčma Dětenice nabízí všem návštěvníkům naprosto ojedinělý zážitek – přenesete do období středověku se vším, co k němu patří. Středověké speciality se připravují na otevřeném ohni, jí se rukama, obslouží vás personál v dobových kostýmech.

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře Gurmánská turistika

Restaurace Dačický – staročeská kuchyně a jiné dobroty v Kutné Hoře

Staročeská stylová restaurace Dačický nabízí tradiční české a staročeské pokrmy, šest druhů piv, moravská vína. Své jméno restaurace zdědila po Mikuláši Dačickém z Heslova (1555 – 1626), nejslavnějším kutnohorském rodákovi, renesančním bouřlivákovi, pijákovi a milovníkovi žen.

Krčma U dwau Maryí  v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové Gurmánská turistika

Krčma U dwau Maryí v Českém Krumlově – ochutnejte, co jídávali naši předkové

Procházka po Českém Krumlově je sama o sobě zážitkem. Krčma U dwau Maryí nabízí neobvyklý gastronomický zážitek – chuťový návrat o několik století zpátky. Při přípravě jedinečných jídel tu pracují se surovinami jimiž se živili naši předkové.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika