ÚvodAktualityKam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
knedlíkPodívejme se spolu trochu do historie. V Čechách se knedlík pod názvem „šiška“ objevuje ve 12. století, své současné pojmenování převzal z německého Knödel. Recepty na přílohový houskový nebo bramborový knedlík, jak ho známe dnes, máme doloženy už v 1. polovině 17. století. Ze stejné doby je i první zmínka o ovocných knedlících, mluví se o nich jako o sladkých koulích. Tehdy se ale připravovaly pouze smažené a byly plněné jenom švestkami. Vařené, tak jak je připravujeme dnes, se začaly objevovat na českých talířích až o 100 let později. Zatímco ve většině Evropy nenarazíte na sladké hlavní jídlo, u nás v Čechách a na Moravě si dopřáváme sladká jídla, jako jsou ovocné knedlíky klidně k obědu nebo i k večeři, a to od jara do zimy. Ovocný knedlík má totiž v Česku sezonu po celý rok.
 

Celoroční pochoutka

Náš rok ovocných knedlíků paradoxně začíná už někdy koncem dubna zeleninou, první vynikající, chutí lehce navinulé knedlíky se totiž vaří hlavně na Moravě z reveně. Jakmile začnou zrát první jahody, už se vaří jahodové a vzápětí už trůní na talířích knedlíky meruňkové. Vynikající náplní ve sladkých knedlících je i drobné letní ovoce, jako je angrešt a černý rybíz. Favoritem jsou však určitě borůvky a na paty jim šlapou švestky, které byly co do náplně ovocných knedlíků vlastně takovými pionýry. Právě švestkové knedlíky si vysloužily asi největší slávu ve světě. Například slavný francouzský kuchař a gurmán polského původu, Edouard de Pomiane, švestkové knedlíky dokonce zařadil mezi deset nejlepších jídel světa. Ale sezona knedlíků pokračuje dál, pokud už nejsou ani jablka či hrušky, plní se knedlíky povidly a nově i čokoládou, třeba rumovými pralinkami, nebo marcipánem.
 

Jiný kraj, jiný knedlík

knedlíkKdo si myslí, že se po celých Čechách a Moravě vaří stejné ovocné knedlíky, velmi se mýlí. Co region, to jiné těsto, stejně tak ovoce, a také se spolu s krajem mění to, čím se ovocné knedlíky posýpají a polévají. Tak jako většina typických českých jídel, i recepty na ovocné knedlíky vycházejí z těch surovin, kterým se v kraji dařilo a čeho bylo dostatek. V bohatších krajích, kde se chovaly krávy, a bylo tím pádem dostatek mléka, se vařily knedlíky z tvarohového těsta a strouhaným tvarohem se také knedlíky sypaly. V bohatších rodinách se i polévaly smetanou, sladkou či kysanou.

Borůvkové knedlíky polévané smetanou na vás čekají například v certifikované restauraci hotelu Sýkora na Křivoklátě. Vynikající tvarohové knedlíky zase nabízí restaurace KovárnaHorní Lipové. Za klasickými kynutými borůvkovými knedlíky se vypravte do Krkonoš na Dvoračky, do horského hotelu Štumpovka, tady je mají skutečně vyhlášené. Stejně legendární jsou i na Turnovské chatě u Příchovic nebo na Jeleních loukách u Pece. Tam, kde se pěstovaly brambory, hlavně na Moravě, zase balily kuchařky ovoce do těsta bramborového a knedlíky se většinou sypaly mákem nebo strouhankou osmaženou na másle. Bramborové těsto se nejlépe snoubí s vyzrálou švestkou, zkuste si uvařit zajímavou kombinaci se strouhaným perníkem.
 

Jak na bramborové se švestkami či Žahoura?

švěstkové knedlíkyNa bramborové knedlíky se švestkami sypané perníkem (4 porce) budeme potřebovat: 600 g brambor uvařených ve slupce,50 g krupice, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, 500 g švestek, 100 g moučkový cukr, 100 g strouhaný perník a 150 g másla. Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme špetku soli, rozklepnuté vejce, krupici, prosátou hrubou mouku a zpracujeme v tužší těsto. Těsto rozválíme na tenčí plát, nakrájíme na čtverce asi 4x4 cm, na ně naklademe opláchnuté, vypeckované a dobře osušené švestky. Pečlivě zabalíme a vytvarujeme  knedlíky.   Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a hned je opatrně zamícháme, aby se nepřilepily   ke dnu. Jakmile vyplavou, vylovíme je cedníkem nebo děrovanou lžící necháme okapat a na talířích zdobíme strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a  přeléváme rozpuštěným máslem.

žahourŽahour anebo borůvkový knedlík s borůvkovou omáčkou zhotovíme z 400 g polohrubé mouky, 15 g cukru krupice, špetky soli, 40 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 1 vejce, 200 g borůvek. Na omáčku je třeba 200 g borůvek, 1/2 citrónu, 20 g cukr krupice, lžička bramborového škrobu, tvaroh na strouhání, máslo a cukr moučka. Do mísy dáme mouku a sůl a vše promícháme. Uděláme do směsi důlek a rozdrobíme do něho droždí. Posypeme trochou cukru, přilejeme část vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Poté přilejeme zbylé mléko, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Necháme na teplém místě kynout zhruba 30 minut.

knedlíkVykynuté́ těsto rozdělíme na 4 díly. Každý z nich vyvalíme na "placičku" a naplníme borůvkami, vytvarujeme do tvaru knedlíku a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme je přibližně 5 minut z jedné a asi 3 minuty z druhé strany. Knedlíky po uvaření propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Na omáčku si dáme do kastrůlku borůvky, šťávu z půlky citronu a cukr a necháme povařit. Mezitím si rozmícháme škrob s trochou vody. Do zavařených borůvek postupně přilejeme rozmíchaný škrob, asi takové množství, aby omáčka byla hustá tak akorát. Při podávání knedlík roztrhneme uprostřed, přelijeme omáčkou, posypeme nastrouhaným tvarohem a cukrem a vše přelijeme rozpuštěným máslem.

 

Tipy, kam na lahodné ovocné knedlíky aneb víte, že...

  • Češibistro knedlín považují knedlík za svůj tradiční kulinářský poklad, stejně tak si ho ale do své gastronomické historie řadí i Rakušané a Němci. Jak je to možné? Protože byly osudy našich národů v minulosti provázány, musely zákonitě prolnout i naše tradiční gastronomie, takže se přesného data a místa zrození tohoto pokrmu asi už nedopátráme.
  • Neradi vaříte? Žádný problém! Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze připravuje denně přes 25 druhů čerstvých knedlíků z bramborového těsta se spoustou náplní.
  • Každoročně se na zámku Konopiště koná populární Slavnost ovocných knedlíků. Ta letošní se chystá na 3. a 4. srpna 2024.
  • Ať už si dáte české ovocné knedlíky jako hlavní jídlo, nebo jen jako dezert, určitě si pochutnáte! Kde vaří nejlepší českou kuchyni zjistíte mimo jiné v přehledu restaurací czechspecials.cz.
Festival plný chutí – Letovice

10. 8.
Festival plný chutí – Letovice

Festival plný chutí v areálu letovického zámku roztančí vaše chuťové pohárky a představí bohatý kulturní program. Kdy? Čtěte dál.

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!

Festival Vizovické Trnkobraní 2024

23. 8.24. 8.
Festival Vizovické Trnkobraní 2024

Vizovické Trnkobraní se bude konat v tradičním termínu a to 23. 8. – 24. 8. 2024 v areálu likérky Rudolf Jelínek. Tradiční součástí Vizovického Trnkobraní je světově proslulá soutěž v pojídání švestkových knedlíků.

Slavnost ovocných knedlíků na zámku Konopiště

3. 8.4. 8.
Slavnost ovocných knedlíků na zámku Konopiště

Také letos se bude na Konopišti konat již tradiční akce Slavnost ovocných knedlíků – oblíbeného jídla arcivévody Františka Ferdinanda d´Este.

Horská bouda Růžohorky v Krkonoších Ubytování

Horská bouda Růžohorky v Krkonoších

Horská bouda Růžohorky byla postavena v roce 1903 jako hostinský podnik s původním názvem Leischnerovy boudy. Sloužila stejně jako dnes k občerstvení turistů při cestě na Sněžku z Pece pod Sněžkou nebo Velké Úpy.

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Ochutnejte regionální sladkosti: uši, perníčky, oplatky, trubičky i frgály

Patříte mezi mlsaly a milovníky regionálních specialit? Pak pro vás máme nejrůznější zajímavé tipy na sladké gastronomické lahůdky a slavnosti. Leckde objevíte stánky se sladkostmi ze všech možných regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde se vyrábí a kde je můžete okusit.

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Podzimní švestkové trhy v Českých Budějovicích

10. 10.12. 10.
Podzimní švestkové trhy v Českých Budějovicích

Podzimní švestkové trhy na českobudějovickém náměstí se opět uskuteční za účelem oslavy plodů. V roce 2024 se konají ve dnech 10. – 12. října.

Valašská hospoda U Janíka Gurmánská turistika

Valašská hospoda U Janíka

Tradiční valašská hospůdka funguje na výletním místě Horečky nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm již od roku 1873. Nabízí čerstvé regionální pokrmy z kvalitních surovin i výborné pivo nebo limonády. K dispozici je výletníkům venkovní posezení, pro nejmenší pak pěkné dětské hřiště.

Nádražní restaurace Jedlová Gurmánská turistika

Nádražní restaurace Jedlová

Na nádraží Jedlová se nachází klasická nádražní restaurace. Pochutnat si tu můžete na klasické české kuchyni.

Borůvková sobota na Zubačce

17. 8.
Borůvková sobota na Zubačce

Druhá sprnová akce na Zubačce patří tradičně borůvkám a parní lokomotivě. 17. srpna 2024 to nebude jinak – borůvkové dobroty se již připravují a pokud počasí dovolí, tak přijede i parní lokomotiva „Kafemlejnek“ se soupravou historických vozů.

Borůvkové hody pod Pradědem 2024 – tradiční akce nejen v Malé Morávce

17. 8.18. 8.
Borůvkové hody pod Pradědem 2024 – tradiční akce nejen v Malé Morávce

O třetím srpnovém víkendu proběhne již 23. ročník oblíbených borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.

Borůvkobraní v Borovanech 2024

13. 7.14. 7.
Borůvkobraní v Borovanech 2024

Další ročník Borůvkobraní, gastronomicko-kulturního festivalu města Borovany, kterému patří vždy druhý červencový víkend. Tradiční borůvkové slavnosti ve městě Borovany se budou konat 13. – 14.. července 2024.

Bouda Bílé Labe v Krkonoších Ubytování

Bouda Bílé Labe v Krkonoších

Horská chata Bouda u Bílého Labe se nachází v Krkonoších asi 5 km od centra Špindlerova Mlýna v nadmořské výšce 1000 metrů na levém břehu Bílého Labe. Je situována v dole Bílého Labe na křižovatce čtyř turistických cest od Špindlerova mlýna, od Špindlerovy boudy a od Luční boudy.

Horský hotel Štumpovka – Dvoračky na hřebenech Krkonoš Gurmánská turistika

Horský hotel Štumpovka – Dvoračky na hřebenech Krkonoš

Horský hotel Štumpovka v Krkonoších leží v nadmořské výšce 1 140 m n.m. mezi Lysou horou a horou Kotel na křižovatce turistických cest Dvoračky – Rokytnice nad Jizerou, Studenov, Harrachov, Mísečky, Špindlerův Mlýn, Rezek.

Horský hotel Komáří vížka s rozhlednou Gurmánská turistika

Horský hotel Komáří vížka s rozhlednou

Horský hotel s rozhlednou Komáří vížka stojí na vrcholu hory Komáří hůrka (808 m) v Krušných horách, nad městem Krupka. Horský hotel nabízí široký výběr jídel domácí kuchyně i možnost ubytování.

Chata Jiřího na Šeráku Gurmánská turistika

Chata Jiřího na Šeráku

Chata Šerák (Jiřího na Šeráku) ležící v nadmořské výšce 1351 m n.m. je kamenným pokladem, starším více jak 110 let, zasazeným do úpatí hřebene Hrubého Jeseníku. Šerák je přirozenou turistickou bránou k pěším túrám.

Hotel Šumava Inn na Kvildě Gurmánská turistika

Hotel Šumava Inn na Kvildě

Hotel a restauraci Šumava Inn naleznete na Kvildě v samém srdci Šumavy. Vaši přízeň si získá zajímavým, netradičním, ale přesto komfortním interiérem, domácí atmosférou a milou obsluhou.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích Gurmánská turistika

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Chata Borůvka v Peci pod Sněžkou Ubytování

Chata Borůvka v Peci pod Sněžkou

Ve výšce 860 m. n. m v klidné lokalitě Krkonošského národního parku se můžete ubytovat anebo jen občerstvit v horské chatě Borůvka.

Za borůvkovými pochoutkami a ovečkami do Pece pod Sněžkou Gurmánská turistika

Za borůvkovými pochoutkami a ovečkami do Pece pod Sněžkou

Hledáte-li klid a pohodu bez stresu, Chata Borůvka je idealním místem pro vaši relaxaci s nezapomenutelným výhledem. Kdo si chce odpočinout od civilizace, není nic lepšího. Restaurace s celodenním provozem je zaměřená na tradiční českou kuchyni a krkonošské speciality.

Knedlíkárna Sedlčany Gurmánská turistika

Knedlíkárna Sedlčany

Výroba tradičních knedlíků v Sedlčanech si zakládá na tradici. Majitelé nejprve prodávali regionální potraviny, než přešli na velkovýrobu knedlíků.

Horský statek Abertamy Gurmánská turistika

Horský statek Abertamy

Až si budete plánovat výlet po krásách Krušnohoří, nezapomeňte také na svůj žaludek. Ať už vyrazíte pěšky, na kole nebo na běžkách, bude potřeba doplnit energii. A v bistru, které najdete v Abertamech, žaludek potěšíte.

Horská chata Paprsek v Jeseníkách Gurmánská turistika

Horská chata Paprsek v Jeseníkách

Chatu Paprsek najdete na jednom z nejkrásnějších míst v Jeseníkách. Horský hotel Paprsek byl postaven roku 1932 přímo "V ráji" – tak se totiž původně nazývalo místo na rozhraní tří horských celků: Hrubého Jeseníka, Rychlebských hor a Králického Sněžníku.

Hájenka na Knížecích pláních Gurmánská turistika

Hájenka na Knížecích pláních

Knížecí pláně (Fürstenhut) jsou zaniklou obcí na Šumavě. Obnovenou stavbou je zde bývalá hájovna (dnes penzion Hájenka), která se tak nyní nachází v centru Národního parku, na holé planině v nadmořské výšce 1021 metrů těsně u hranice s Německem.

Chalupa Na Rozcestí u Liščího hřebenu v Krkonoších Gurmánská turistika

Chalupa Na Rozcestí u Liščího hřebenu v Krkonoších

Chalupa Na Rozcestí je jednou z legendárních krkonošských bud. Nachází se skutečně na rozcestí cest na hlavním hřebenu Krkonoš. Od boudy se dá dojít na Sněžku, do Pece, Špindlu nebo na Strážné (Vrchlabí).

Turnovská chata na hřebeni Jizerských hor Ubytování

Turnovská chata na hřebeni Jizerských hor

Turnovská chata je původní dřevěná chata z roku 1920, která nabízí ubytování a restauraci s domácí kuchyní na hranici Jizerských hor a Krkonošského národního parku, přímo pod rozhlednou Štěpánka ve výšce 948 m.n.m. Na Turnovské můžete ochutnat vyhlášené borůvkové knedlíky nebo hříbkové rizoto.

Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze Gurmánská turistika

Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze

Lákají vás sladké knedlíky? Máme je! Dáváte přednost slanému nášupu? Dopřejte si ho! Připravujeme přes 25 druhů čerstvých knedlíků z bramborového těsta se spoustou náplní. Pochutnáte si i na sladkých a slaných omáčkách, které si ke svému knedlíku můžete objednat.

Další aktuality

Gastronomické tipy pro vybrané jazýčky aneb kam na lanýže v Česku

Lanýž je jednou z nejdražších surovin v kuchyni, svou oblibu má od renesance. Používá se jako koření. Nejvíce gastronomických akcí spojených s lanýži bývá v listopadu. Nicméně portál Kudy z nudy vám přináší přehled i několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou i přes rok.
10. červenec 2024 11:10
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
6. červenec 2024 13:18
Gurmánská turistika

10 tipů, kde ochutnat francouzskou kuchyni

Šneci, pořádný steak, mořské plody, ale i hodně zeleniny a sýry charakterizují francouzskou kuchyni, která ovlivnila mnohé další. K dobrému jídlu se hodí i sklenka vína. Po obědě či večeři makronka či mousse. Sbíhají se vám sliny na jazyku a nevíte, kam pozvat drahou polovičku na romantickou večeři? Poradí vám portál Kudy z nudy.
4. červenec 2024 8:00
Gurmánská turistika

Kam na výlet za skvělým jídlem? Tipy na gastronomické akce, které vám zpříjemní léto 2024!

Léto přináší nejen zážitky spojené s cestováním a poznáváním, ale také pozvánky na řadu gurmánských potěšení. Mezi ně patří například gastrofestivaly, slavnosti rozmanitého ovoce a zeleniny, ale i rychlého občerstvení, gulášů či nejrůznějších nápojů. Kam a kdy na ně vyrazit vám poradí Kudy z nudy.
3. červenec 2024 14:00
Gurmánská turistika

Ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
27. červen 2024 6:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít letos na vinobraní a na dobrý burčák

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
23. červen 2024 0:56
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
18. červen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
18. červen 2024 4:34
Gurmánská turistika