Úvod > Aktuality > Ochutnat nestačí, musíte pobejt
Gurmánská turistika

Ochutnat nestačí, musíte pobejt

  • Vydáno6. května 2009
Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Proto nikoho nepřekvapí konstatování, že pivu se u nás z alkoholických nápojů holduje nejvíce. V celosvětovém měřítku konzumace piva se držíme už celá léta na samé špici, což dokladuje také fakt, že přepočítáno na hlavu, vypijeme 160 litrů ročně.
Kromě několika tradičních pivovarů, jako je Prazdroj, Radegast, Krušovice, Starobrno, Staropramen nebo Budvar, existují také pivovary menší, ještě menší, rodinné nebo takové, které zásobují pivem pouze jednu restauraci. Vydejte se spolu s námi po stopách právě takových menších pivovarů. Kupříkladu do pivovaru Černá Hora, který je nejstarším fungujícím pivovarem na Moravě. Přestože první neoficiální zmínka o zdejším vaření piva pochází již ze 14. století, ta oficiální až z roku 1530. Během šedesátiminutové prohlídky tu navštívíte historické i moderní provozy a dozvíte se vše o historii pivovaru, výrobě piva nebo sladu. Exkurze je zakončena jak jinak než ochutnávkou v kulturně-společenském centru Sladovna. Navíc tu mají kromě všech druhů vyráběného piva také bowling, fitness, solárium nebo masáže. Pro děti jsou k dispozici skvělé chmelové, a přesto nealkoholické limonády.
 
Většina z vás viděla film Postřižiny, ale už jenom málokdo dokáže říct, kde se natáčel. Vězte tedy, že to bylo v Pivovaru Dalešice. Tradice vaření piva tu sahá až do 17. století, ale zdejší pivovar asi nejvíce proslavil v roce 1980 režisér Jiří Menzel. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdete Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví a zdejší pivo můžete ochutnat v pravé pivovarské hospodě.
Kdo tu byl, mluví o cestování časem. Pivovar je unikátní ještě tím, že se tu pivo vaří podle starého pivovarského zákona. Ten říká, že k jeho výrobě se smí použít pouze voda, slad, chmel a kvasnice. Zapovídá se do piva během jeho výroby něco přidávat či z něho odebírat.
 
Zajímavostí je, že vždy tak střídmí mniši sami vařili pivo a v nemalé míře také holdovali jeho pití. Jediný klášterní pivovar u nás najdete v Želivi, v areálu premonstrátského kláštera, kde se pivo vařilo možná už ve 13. století. Zdejší piva nesou jména bývalých opatů a mají pro pivaře trochu netradiční chuť, například po višních nebo medovině. Takovému pivu se říká „trapistické“, je silné, chuťově výrazné, svrchně kvašené. Toto pivo vaří pouze trapističtí mniši v Belgii nebo Nizozemí. Jinde ho může vařit pouze církevní řád, ale potom se takové pivo nazývá „Klášterní pivo – Kloster Bier“.
 
Tradici práva várečného ve městě Trúby a uší obnovil až Městský pivovar Štramberk po dlouhých 150 letech. Dnes se tu vaří světlý nefiltrovaný ležák plzeňský a tmavý nefiltrovaný ležák flekovský. Prohlídka v restauračním minipivovaru vás seznámí s tradiční výrobou kvasnicového piva plzeňského typu na tzv. starý způsob. Neméně známým je také rodinný Pivovar Bernard v samém srdci Českomoravské vrchoviny. Také zde naleznete návštěvnické centrum, které zajišťuje prohlídky pivovaru. Pokud se řekne Pivovar ve Velkých Popovicích, snad každý dodá – Kozel. Prohlídka pivovaru je spojena s ochutnávkou na původní varně z roku 1928 v doprovodu mediální hvězdy, kozla Oldy. Co by tomu asi řekl František Ringhoffer, pozdější baron, který zdejší pivovar před 130 lety zakládal? Těžko by si asi dovedl představit, jaké obliby se Kozlovi za tu dobu dostalo.
 
Kontakty:

Městský pivovar Štramberk – restaurace, Kamenný šenk, Gotický sklep

Městský pivovar Štramberk – restaurace, Kamenný šenk, Gotický sklep

Tradici vaření piva ve Štramberku obnovil Městský pivovar po 150 letech, a to na místě, kde se pivo vařívalo a šenkovalo už před staletími. Dnes se zde vaří světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu – Trubač a tmavý nefiltrovaný ležák flekovského typu – The Troobacz.

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde režisér Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdeme Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém nechybí ani připomenutí slavného filmu.

Návštěvnické centrum pivovaru Bernard a prohlídka rodinného pivovaru

Návštěvnické centrum pivovaru Bernard a prohlídka rodinného pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, a na konci rozeznáte mladinu.

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.

Pivovar Černá Hora – exkurze do pivovaru

Pivovar Černá Hora – exkurze do pivovaru

Návštěva historických i moderně zařízených provozů Pivovaru Černá Hora, který je nejstarším fungujícím pivovarem na Moravě. Prohlídku pivovaru objednávejte prosím s minimálně týdenním předstihem.

Želivský klášterní pivovar

Želivský klášterní pivovar

V areálu premonstrátského kláštera se pivo pravděpodobně začalo vařit už ve 13. století. Zdejší piva nesou jména dřívějších představených kláštera a mají zajímavou chuť, např. višňovou nebo medovinovou.

Další aktuality

4.10.
2022
Znáte všechny zpřístupněné jeskyně ČR?

Znáte všechny zpřístupněné jeskyně ČR?

Jihomoravský kraj | Příroda
29.9.
2022
7 věcí, které nevíte o… T. G. Masarykovi

7 věcí, které nevíte o… T. G. Masarykovi

Jihomoravský kraj | Zážitky
24.9.
2022
Moravská vína sklízejí úspěchy doma i ve světě

Moravská vína sklízejí úspěchy doma i ve světě

Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika