ÚvodAktualityObjevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!

Kočičí kavárny

kavárna kočičíNajít správnou kočičí kavárnu není vůbec složité, zejména v Praze nebo v Brně. Namátkou uveďme pražskou Kavárnu Kočičí v samotném srdci pražského Starého města. Oblíbenou kočičí kavárnu, kam lze zajít za dobrou kávou a kočičím pomazlením, najdete na Smíchově. V Brně můžete navštívit kavárnu Pelíšek. Jedná se o první kočičí kavárnu s možností adopce v České republice. Lidé zde mají dost času kočičku poznat, předtím než si ji adoptují, aby si byli jistí, než si kočičku opravdu vezmou domů. Catfé Kočičárna je první liberecká kočičí kavárna, která se nachází hned v centru města. Kavárna nabízí kvalitní kávu, velmi širokou nabídku zákusků a slaného občerstvení a mnoho dalšího, vybere si opravdu každý. Pyšní se i velkou nabídkou výborných domácích limonád, které stojí za ochutnávku. I zde si lidé mohou adoptovat kočičku.
 

Erhartova cukrárna, Saint Tropez a Ovocný Světozor

cukrárnaNa pražské Letné můžete navštívit Erhartovu cukrárnupřízemí funkcionalistického paláce Letná. Podnik, otevřený už v roce 1937, se znovu narodil po několika desítkách let. Ochutnáte tu klasické pochoutky, vyrobené podle původních receptur českých, italských, rakouských a dalších mistrů cukrářů. Vedle laskonek, kremrolí a větrníků si pozornost zaslouží například hruškový dort, trubičky z vinného těsta plněné ricottou, makronky, tartaletky, brownies či francouzské dortíky profiterole.

světozorDokonalé ukázky francouzského cukrářského řemesla z dovážených surovin a dle původních receptur ochutnáte také v cukrárně Saint Tropez v centru Prahy.  Pokud vás láká se naučit péct jako mistr cukrář, můžete zavítat na kurz pečení, který v cukrárně pravidelně pořádají. V Praze a blízkém okolí je proslulá síť cukráren Ovocný Světozor. Navazuje na tradici Ovocných lahůdek Světozor, která sahá do poloviny 70. let minulého století. Cukrárna nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů. Mezi nejproslulejší dobrůtky patří točená banánová a jahodová zmrzlina.
 

Kavárna pod Pavlačí v Knorově statku

Jestli chcete spojit ochutnání luxusních a originálních zákusků s posezením v příjemném prostředí historického statku a s příjemnou vycházkou, navštivte Kavárnu Pod pavlačí v Knorově statku v Dolních Chabrech. Už sám barokní statek se dvorem stojí za návštěvu a místní kavárna je gastronomickým zážitkem. Ať máte chuť na slanou či sladkou snídani, na výbornou kávu, domácí chléb, polévku i větší jídlo, vše je zde čerstvé, sezónní, originální a nápadité. Díky oddělené místnosti s dětským koutkem i venkovnímu dvoru je kavárna vhodným místem i pro rodiny s dětmi. Také zde pro děti pravidelně hraje divadýlko. Knorův statek s kavárnou se nachází v původním centru obce, těsně u románského kostelíka Stětí sv. Jana Křtitele. Krásná vycházka je do Draháňského údolí, kterým dojdete až k Vltavě a dál podle vody třeba až k pražské Zoo, nebo přívozem a do Stromovky
 

Kavárna a cukrárna Ňam Ňam v Kladně

kavárnaRodinná firma Ňam Ňam vyrábí už řadu let zmrzlinu, zákusky a čokoládové figurky. Kavárna a cukrárna Ňam Ňam CafeKladně je podnik s interiérem v prvorepublikovém duchu. Co byste měli ochutnat? K nejpopulárnějším kouskům patří jahodové řezy, cookies řezy a bezé rolády. Vše z poctivých surovin a ručním zdobením. Také zde milují kávu, kterou zdejší personál naučil připravit sám Mistr kávy František Roháček. V rohu kavárny stojí piáno, na které pan kavárník občas rád zahraje své boogie-woogie.


Na cukrle do Šumperku

cukrleCukrárna Cukrle nabízí skvělé moderní zákusky a dorty, které zde připravují sami cukrářky a cukráři. Ochutnat tu můžete nápadité sladké dobroty, jako je například Paris-Brest, tartaletky, makový věneček s citrónem a povidlím, francouzský choux, makovotvarohový věneček, šišky s liči, „hrušky“, čokoládový cheesecake s chilli nebo brownies. Ke klasickým českým dezertům v moderním hávu pak patří třeba malinové indiánky, špičky s rybízem, punčové koule a nejrůznější rolády. K nejoblíbenějším dortům patří Red Velvet a Pařížský dort. Mimo skvělé zákusky si tu můžete dopřát i lahodnou kávu nebo domácí limonádu. Zdejší specialitou je domácí zmrzlina.
Kavárna Kočičí Praha Gurmánská turistika

Kavárna Kočičí Praha

Originální kočičí kavárna v centru Prahy nabízí jedinečný zážitek pro váš volný čas. Příjemně strávené chvíle v přítomnosti devíti kočičích mazlíčků a výborné kávy a zákusků.

Catfé Kočičárna v Liberci Gurmánská turistika

Catfé Kočičárna v Liberci

Catfé Kočičárna je první liberecká kočičí kavárna, která se nachází hned v centru města. Pyšní se útulným prostředím a příjemnou atmosférou. Vstup se mají však pouze dospělí a mladiství nad 15 let.

Cukrárna Cukrle v Šumperku Gurmánská turistika

Cukrárna Cukrle v Šumperku

Originální sladké pečení domů i do kaváren nabízí cukrárna Cukrle v ulici pod radnicí. Zdejší specialitou je domácí zmrzlina.

Cukrárna Saint Tropez v centru Prahy Gurmánská turistika

Cukrárna Saint Tropez v centru Prahy

Cukrárna Saint Tropez v Karmelitské ulici sídlí od roku 2020, dříve jste ji mohli navštívit v pasáži U Nováků. Navazuje na cukrářskou kvalitu známou z dob 1. republiky. Všechny zákusky se zde vyrábí z kvalitních, originálních a čerstvých surovin, bez konzervantů a náhražek.

Ňam Ňam Cafe Kladno Gurmánská turistika

Ňam Ňam Cafe Kladno

Ňam Ňam Cafe – kavárna prvorepublikového stylu. Vyberte si u nás z široké nabídky dezertů a zmrzlin vlastní výroby a poznejte, jak chutná řemeslo dělané s láskou.

Kavárna Pod pavlačí – Knorův statek v Dolních Chabrech Památky

Kavárna Pod pavlačí – Knorův statek v Dolních Chabrech

Jednopatrový dům barokního statku z druhé poloviny 18. století s novodobými úpravami se nachází v Dolních Chabrech. Obytné stavení a špejchar spojuje vstupní brána s členitým nástavcem, doplněným volutami a dvě postranní branky. V současné době se zde nachází kavárna Pod pavlačí.

Kočičí kavárna na Smíchově Gurmánská turistika

Kočičí kavárna na Smíchově

Útulný podnik plný kočiček a dobré kávy naleznete na Smíchově v ulici Vodní. K mazlení je tu připraveno devět kočiček a všechny jsou velice mazlivé. Při hezkém počasí nabízí kavárna posezení i na balkóně.

Pelíšek – kočičí kavárna Gurmánská turistika

Pelíšek – kočičí kavárna

Kavárna je příjemným místem, kam si každý může přijít odpočinout, relaxovat při vrnění kočiček a pochutnat si na výběrové kávě a domácích dezertech. Kočičku si zde můžete i adoptovat.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Erhartova cukrárna na Letné Gurmánská turistika

Erhartova cukrárna na Letné

Dlouholetou tradicí, vlastní výrobnou a hlavně vynikající kvalitou se může pochlubit Erhartova cukrárna na Letné v Praze 7. Erhartovy laskominy se vyrábějí podle původních receptur českých, ale i německých, rakouských, francouzských a italských mistrů cukrářů.

Další aktuality

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
18. červen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
18. červen 2024 4:34
Gurmánská turistika

Kam vyrazit na letní piknik v Česku?

Máte rádi letní pohodu a svůj volný čas nejraději trávíte v přírodě nebo na netradičních místech? Už se dlouho chystáte na romantické odpoledne se svou drahou polovičkou, ale stále nemůžete přijít na to, co by bylo nejlepší? Období na začátku léta přímo vybízí k pikniku v přírodě, daleko od stresu a starostí všedních dní. Pojeďte s námi…
29. květen 2024 14:00
Gurmánská turistika

Sud, mlýn i letadlo: tipy na nevšední výletní restaurace

Svíčková v Obřím Sudu, kynuté knedlíky na mlýně či kávička v letadle… i tak může vypadat příjemný výlet. Kudy z nudy vás dnes pozve do výletních restaurací, které mají kromě výborné kuchyně ještě něco navíc – nevšední exteriér, ikonickou sošku anebo třeba hraniční kámen. Ten může být historický anebo také z pohádky…
25. květen 2024 6:00
Gurmánská turistika

Kalendář 2024: cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
24. květen 2024 15:00
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na pivo

České pivo má mnohasetletou historii a tradice její výroby se dědí z generace na generaci. Prvním historickým dokladem souvisejícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu z roku 1088. Nejprve byla výroba piva výsadou jednotlivců (např. měšťanů, šlechty), ve 14. století byly založeny cechy sladovníků a pivovarníků a výroba piva dále vzkvétala až do založení průmyslových pivovarů, které v tradici výroby českého piva pokračují dodnes. Na Kudy z nudy pro vás máme 100 tipů, kam jít na dobré pivo a zároveň poznat i jeho histori.
23. květen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
16. květen 2024 15:00
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
14. květen 2024 19:59
Gurmánská turistika