Úvod > Aktuality > Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!

Staročeské speciality na Vildštejně

hrad VildštejnZa vaši návštěvu určitě stojí jeden z nejstarších hradů v Čechách, Hrad Vildštejn, ve Skalné u Chebu, šest kilometrů od lázeňského města Františkovy Lázně na západě Čech. Součástí hradu je také středověká Hodovna. Jejím heslem je: “Stylové prostředí, česká kuchyně, poctivá výroba a lokální dodávatelé.“

Pohostí vás zde staročeskými specialitami i vynikajícími domácími uzeninami od hradního řezníka. Můžete se zde zúčastnit i stylových rytířských hodů.
 

Rudolfova kratochvíle na zámku Zbiroh

jídlo krčmaSpojení kulturního a gastronomického zážitku vás čeká i v Zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh, nedaleko Plzně. Po prohlídce zámku, kde v původní hradní části dodnes dominuje nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, ukrývá se zde také vůbec nejhlubší studna v Evropě a jako perla ji zdobí jedna z nejstarších hradních kaplí u nás, na vás čeká do detailu vyladěný interiér zámecké restaurace, který vás přenese do středověku.

Na jídelním lístku vás ale kromě staročeských lahůdek čeká i moderní česká kuchyně, jako je konfitované kachní stehýnko s císařským špekovým knedlíkem a kysaným zelím, nebo hradní pečené vepřové koleno podávané s malým pecnem chleba. Dobře vychlazené pivo zde samozřejmě nemůže chybět. Chateau hotel Zbiroh je také jediným hotelem, kde můžete strávit noc v komnatách, ve kterých pobývali takoví velikáni jako císař Rudolf II., Karel IV., Zikmund nebo osobnosti Alfons Mucha a Ema Destinová a další.
 

Na zámeckou paštiku nebo jablkový koláč do Liblice

koláčNedaleko Mělníka můžete poobědvat v překrásné zámecké restauraci umístěné v barokním Zámku Liblice ze 17. století. Určitě budete nadšeni nejen upravenou zámeckou zahradou, překrásnými barokními zámeckými interiéry, ale i vynikající moderní českou kuchyní.

Na jídelním lístku restaurace najdete například domácí zámeckou paštiku, čerstvého pstruha z Byšic i vynikající jablečný koláč s ořechy.
 

Tradiční svíčková nebo játrové knedlíčky na Statku Bernard

statek BernardPoobědvat, nebo se ubytovat můžete nejen na zámcích, ale i v bývalých zemědělských objektech. Restaurace, která je součástí rekonstruovaného Statku Bernard, v Královském Poříčí, mezi Karlovými Vary a Sokolovem, je vyhledávaným cílem návštěvníků hlavně díky vyhlášené, ryze české kuchyni. 

Ochutnat můžete například hovězí vývar s játrovými knedlíčky i vynikající svíčkovou na smetaně. Kdo má rád ryby určitě zvolí filety ze pstruha s česnekem a libečkem. Statek také funguje jako centrum tradičních řemesel, nabízí návštěvníkům možnost nahlédnout pod ruku řemeslníkům a zároveň si i řemesla osobně vyzkoušet.
 

Líčka nebo bůček z libereckého Radničního sklípku

radnice LiberecSeveročeský Liberec má určitě co nabídnout. V historických prostorách liberecké radnice sídlí již od roku 1893 restaurace Radniční sklípek. Pestrý výběr českých specialit, jako je Svijanský guláš z hovězích líček a s domácím žemlovým knedlíkem můžete zapít několika druhy piva z pivovaru Svijany, kdo má chuť jen na něco malého k pivu, určitě si vybere, doporučujeme pečený bůček na cibuli.

Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené liberecké neorenesanční radnice, byla v jejím suterénu otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po 2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament.


Omáčky vařené s láskou a poctivé pralinky v Kroměříži

pralinky Černý OrelPokud budete znaveni prohlídkou překrásné moravské Kroměříže, navštivte restauraci Pivovar Černý orel, která je jen 150 metrů od Arcibiskupského zámku. Určitě budete spokojeni s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších pivních speciálů a s nabídkou české kuchyně vařené s láskou. Specialitou jsou omáčky, do kterých se používá pivovarský slad.

Za vyzkoušení stojí také pivní lázně a unikátní kroměřížská čokoládovna. Pralinky se zde plní nejrozmanitějšími ganážemi, tedy náplněmi, které si místní cukráři sami vymýšlí.
 

Na střeše Čech ve Friesových boudách 

Kvalitní českou kuchyni v moderním hávu uprostřed přírody a k tomu ubytování s výhledy na vrcholky našich nejvyšších hor najdete ve Friesových boudách v Krkonoších. Horský hotel má bohatou historii, prošel celkovou rekonstrukcí a dnes nabízí 21 zmodernizovaných a komplexně nově vybavených pokojů, wellness i kongresovou místnost. Je ideálním místem nejen pro dovolenou, ale i pro svatbu nebo firemní akce.

Součástí restaurace je i klub s krbem a pohodlnými pohovkami, kde můžete vychutnat šálek kávy, pivo Fries z vlastního pivovaru i koktejly. Nabídka je zde opravdu široká a výhledy neopakovatelné.
 

Kouzelné svatební místo v Penzionu Kovárna

Dalším ověřeným místem uprostřed přírody a podle hlasování třetím nejkouzelnějším svatebním místem v Olomouckém kraji je Penzion Kovárna v Horní Lipové v Jeseníkách. Penzion vznikl renovací objektu bývalé kovárny postavené v 18.století. I po rekonstrukci si místo zachovalo svůj půvab a romantiku a slibuje pohodlnou a příjemnou dovolenou po celý rok. Klidné posezení u venkovního krbu přijde po túrách v horách a výborné večeři vhod.Restaurace s certifikací CzechSpecials získala také v roce 2017 ocenění Nejlepší gastronomické zařízení Olomouckého kraje.

Kam za zážitkovou gastronomií v Česku?
Čokoládovna Yesterka v Kroměříži

Čokoládovna Yesterka v Kroměříži

Čokoládovna Yesterka vyrábí čokoládové pralinky ručně a za pomoci prvotřídních tempírek v Kroměříži od roku 2015. Používá se zde pouze prvotřídní belgická čokoláda Callebaut, která je vyrobena jen z nejlepších kakaových bobů.

Pivovar Černý Orel

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Radniční Sklípek Liberec

Radniční Sklípek Liberec

Restaurace a pivnice s devíti druhy čepovaného piva z tanku a ze sudů, jejíž historie sahá až do roku 1893.

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu

Hrad, jehož historie sahá do roku 1166. Moderní historie se píše od roku 2001, kdy byl hrad zrekontruován, znovu otevřen a zpřístupněn veřejnosti.

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky

Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Nově zrekonstruovaný Horský hotel Friesovy boudy se nachází v nadmořské výšce 1217 metrů a nabízí ze své vysoké polohy velkolepé a nezapomenutelné pohledy do okolí. Hotel poskytuje zázemí pro nejkrásnější pouti po Krkonoších.

Penzion Kovárna v Jeseníkách

Penzion Kovárna v Jeseníkách

Penzion Kovárna se nachází uprostřed Horní Lipové a vznikl renovací objektu bývalé kovárny z 18. století. Budova je vhodná pro pobyty během celého roku.

Statek Bernard

Statek Bernard

Statek Bernard v Královském Poříčí leží uprostřed světoznámého lázeňského trojúhelníku, pouhých 10 minut autem od Karlových Varů. Najdete zde mini zookoutek, herničku kostičku pro děti, muzeum řemesel, masážní studio a samozřejmě restauraci a penzion.

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Dopřejte si staročeské speciality ve zbirožské zámecké krčmě s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních pokrmů.

Další aktuality

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika

10 tipů, kde vás naučí vařit mezinárodní kuchyni

Chcete si sami vyzkoušet uvařit mezinárodní speciality? Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Navštivte kurzy vaření. V Česku najdete školy, kde vás naučí nejen tradiční české pokrmy, ale i místa, která se zaměřují na zahraniční kuchyni od italské po indickou, blízkovýchodní i americkou. Prohlédněte si tipy portálu Kudy z nudy, kde se můžete zdokonalovat pod rukami mistrů a mistryň.
Gurmánská turistika

Odhalte tajemství mešního vína: poznejte unikátní vinařství, která jej smí vyrábět

Vyrábět mešní víno není jen tak. Musí se jednat o přírodní víno vyrobené v souladu s Kodexem kanonického práva. Vinař jej nesmí doslazovat, aromatizovat ani jinak upravovat a na etiketě se smí titulem mešní víno honosit jen to vinařství, které má k jeho produkci souhlas příslušné církve. Může se jednat o bílé, červené i růžové. V České republice vyrábí mešní víno jen několik vinařství, která získala souhlas příslušných diecézí. Jaká to jsou vám prozradí Kudy z nudy.
Gurmánská turistika