ÚvodAktualityDopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!

Staročeské speciality na Vildštejně

hrad VildštejnZa vaši návštěvu určitě stojí jeden z nejstarších hradů v Čechách, Hrad Vildštejn, ve Skalné u Chebu, šest kilometrů od lázeňského města Františkovy Lázně na západě Čech. Součástí hradu je také středověká Hodovna. Jejím heslem je: “Stylové prostředí, česká kuchyně, poctivá výroba a lokální dodávatelé.“

Pohostí vás zde staročeskými specialitami i vynikajícími domácími uzeninami od hradního řezníka. Můžete se zde zúčastnit i stylových rytířských hodů.
 

Rudolfova kratochvíle na zámku Zbiroh

jídlo krčmaSpojení kulturního a gastronomického zážitku vás čeká i v Zámecké krčmě U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh, nedaleko Plzně. Po prohlídce zámku, kde v původní hradní části dodnes dominuje nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, ukrývá se zde také vůbec nejhlubší studna v Evropě a jako perla ji zdobí jedna z nejstarších hradních kaplí u nás, na vás čeká do detailu vyladěný interiér zámecké restaurace, který vás přenese do středověku.

Na jídelním lístku vás ale kromě staročeských lahůdek čeká i moderní česká kuchyně, jako je konfitované kachní stehýnko s císařským špekovým knedlíkem a kysaným zelím, nebo hradní pečené vepřové koleno podávané s malým pecnem chleba. Dobře vychlazené pivo zde samozřejmě nemůže chybět. Chateau hotel Zbiroh je také jediným hotelem, kde můžete strávit noc v komnatách, ve kterých pobývali takoví velikáni jako císař Rudolf II., Karel IV., Zikmund nebo osobnosti Alfons Mucha a Ema Destinová a další.
 

Na zámeckou paštiku nebo jablkový koláč do Liblice

koláčNedaleko Mělníka můžete poobědvat v překrásné zámecké restauraci umístěné v barokním Zámku Liblice ze 17. století. Určitě budete nadšeni nejen upravenou zámeckou zahradou, překrásnými barokními zámeckými interiéry, ale i vynikající moderní českou kuchyní.

Na jídelním lístku restaurace najdete například domácí zámeckou paštiku, čerstvého pstruha z Byšic i vynikající jablečný koláč s ořechy.
 

Tradiční svíčková nebo játrové knedlíčky na Statku Bernard

statek BernardPoobědvat, nebo se ubytovat můžete nejen na zámcích, ale i v bývalých zemědělských objektech. Restaurace, která je součástí rekonstruovaného Statku Bernard, v Královském Poříčí, mezi Karlovými Vary a Sokolovem, je vyhledávaným cílem návštěvníků hlavně díky vyhlášené, ryze české kuchyni. 

Ochutnat můžete například hovězí vývar s játrovými knedlíčky i vynikající svíčkovou na smetaně. Kdo má rád ryby určitě zvolí filety ze pstruha s česnekem a libečkem. Statek také funguje jako centrum tradičních řemesel, nabízí návštěvníkům možnost nahlédnout pod ruku řemeslníkům a zároveň si i řemesla osobně vyzkoušet.
 

Líčka nebo bůček z libereckého Radničního sklípku

radnice LiberecSeveročeský Liberec má určitě co nabídnout. V historických prostorách liberecké radnice sídlí již od roku 1893 restaurace Radniční sklípek. Pestrý výběr českých specialit, jako je Svijanský guláš z hovězích líček a s domácím žemlovým knedlíkem můžete zapít několika druhy piva z pivovaru Svijany, kdo má chuť jen na něco malého k pivu, určitě si vybere, doporučujeme pečený bůček na cibuli.

Už v roce 1893, a to ještě před zprovozněním úřednických prostor nově postavené liberecké neorenesanční radnice, byla v jejím suterénu otevřena restaurace Radniční sklípek. Přilehlé prostory byly tehdy využívány jako vinný a pivní sklípek, a částečně i jako sklad uhlí. Po 2. světové válce zde sídlila pivnice Parlament.


Omáčky vařené s láskou a poctivé pralinky v Kroměříži

pralinky Černý OrelPokud budete znaveni prohlídkou překrásné moravské Kroměříže, navštivte restauraci Pivovar Černý orel, která je jen 150 metrů od Arcibiskupského zámku. Určitě budete spokojeni s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších pivních speciálů a s nabídkou české kuchyně vařené s láskou. Specialitou jsou omáčky, do kterých se používá pivovarský slad.

Za vyzkoušení stojí také pivní lázně a unikátní kroměřížská čokoládovna. Pralinky se zde plní nejrozmanitějšími ganážemi, tedy náplněmi, které si místní cukráři sami vymýšlí.
 

Na střeše Čech ve Friesových boudách 

Kvalitní českou kuchyni v moderním hávu uprostřed přírody a k tomu ubytování s výhledy na vrcholky našich nejvyšších hor najdete ve Friesových boudách v Krkonoších. Horský hotel má bohatou historii, prošel celkovou rekonstrukcí a dnes nabízí 21 zmodernizovaných a komplexně nově vybavených pokojů, wellness i kongresovou místnost. Je ideálním místem nejen pro dovolenou, ale i pro svatbu nebo firemní akce.

Součástí restaurace je i klub s krbem a pohodlnými pohovkami, kde můžete vychutnat šálek kávy, pivo Fries z vlastního pivovaru i koktejly. Nabídka je zde opravdu široká a výhledy neopakovatelné.
 

Kouzelné svatební místo v Penzionu Kovárna

Dalším ověřeným místem uprostřed přírody a podle hlasování třetím nejkouzelnějším svatebním místem v Olomouckém kraji je Penzion Kovárna v Horní Lipové v Jeseníkách. Penzion vznikl renovací objektu bývalé kovárny postavené v 18.století. I po rekonstrukci si místo zachovalo svůj půvab a romantiku a slibuje pohodlnou a příjemnou dovolenou po celý rok. Klidné posezení u venkovního krbu přijde po túrách v horách a výborné večeři vhod.Restaurace s certifikací CzechSpecials získala také v roce 2017 ocenění Nejlepší gastronomické zařízení Olomouckého kraje.

Kam za zážitkovou gastronomií v Česku?
Čokoládovna Yesterka v Kroměříži Gurmánská turistika

Čokoládovna Yesterka v Kroměříži

Čokoládovna Yesterka vyrábí čokoládové pralinky ručně a za pomoci prvotřídních tempírek v Kroměříži od roku 2015. Používá se zde pouze prvotřídní belgická čokoláda Callebaut, která je vyrobena jen z nejlepších kakaových bobů.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Radniční Sklípek Liberec Gurmánská turistika

Radniční Sklípek Liberec

Restaurace a pivnice s devíti druhy čepovaného piva z tanku a ze sudů, jejíž historie sahá až do roku 1893.

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu Památky

Hrad Vildštejn ve Skalné u Chebu

Hrad, jehož historie sahá do roku 1166. Moderní historie se píše od roku 2001, kdy byl hrad opraven, znovu otevřen a zpřístupněn veřejnosti.

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky Památky

Zámek Liblice – relaxace i gurmánské zážitky

Zámek Liblice je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka z dílny italského architekta Giovanna Battisty Alliprandiho, který v roce 1699 vypracoval, na podnět tehdejšího majitele panství, Arnošta Pachty z Rájova, osobitý projekt nového sídla.

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném Ubytování

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Nově zrekonstruovaný Horský hotel Friesovy boudy se nachází v nadmořské výšce 1217 metrů a nabízí ze své vysoké polohy velkolepé a nezapomenutelné pohledy do okolí. Hotel poskytuje zázemí pro nejkrásnější pouti po Krkonoších.

Penzion Kovárna v Jeseníkách Ubytování

Penzion Kovárna v Jeseníkách

Penzion Kovárna se nachází uprostřed Horní Lipové a vznikl renovací objektu bývalé kovárny z 18. století.

Statek Bernard Kultura

Statek Bernard

Statek Bernard v Královském Poříčí leží uprostřed světoznámého lázeňského trojúhelníku, pouhých 10 minut autem od Karlových Varů. Najdete zde mini zookoutek, herničku kostičku pro děti, muzeum řemesel, masážní studio a samozřejmě restauraci a penzion.

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh Gurmánská turistika

Zámecká krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh

Dopřejte si staročeské speciality ve zbirožské zámecké krčmě s dobovou atmosférou, interiérem a nabídkou originálních pokrmů.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika