ÚvodAktualityKam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Točená zmrzlina Klíčany – Hospůdka U Úřadu Gurmánská turistika

Točená zmrzlina Klíčany – Hospůdka U Úřadu

Zveme vás na točenou zmrzlinu do Klíčan. Kromě výborné zmrzliny nabízíme příjemné posezení v zahrádce s dětským hřištěm.

Bubble vafle Lomnice Gurmánská turistika

Bubble vafle Lomnice

V Lomnici nad Popelkou pro vás pečeme lahodné a vždy čerstvé vafle, s ovocem, domácí šlehačkou, kvalitní zmrzlinou, čokoládou.

Cukrárna Cukrle v Šumperku Gurmánská turistika

Cukrárna Cukrle v Šumperku

Originální sladké pečení domů i do kaváren nabízí cukrárna Cukrle v ulici pod radnicí. Zdejší specialitou je domácí zmrzlina.

Levandulové bistro Olomouc Gurmánská turistika

Levandulové bistro Olomouc

Kousek Levandulového statku Bezděkov uprostřed krajského města Olomouce. Bistro je hned naproti orloje a vedle prodejny tradičních loštických tvarůžků. Můžete si zde vychutnat levandulové dobroty nebo si zakoupit výrobky od lokálních farmářů a levandulovou kosmetiku.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni – desítky druhů proslulé čerstvé zmrzliny

Snili jste někdy o mrkvové, makové nebo mateřídouškové zmrzlině? Vezměte vaše chuťové buňky na výlet do Mimoně a potěšte je nevšedním zážitkem. Ve Zmrzlinárně Ralsko se připravují každý den desítky druhů čerstvé zmrzliny klasické i nevšední.

Gelateria Corso v Chebu Gurmánská turistika

Gelateria Corso v Chebu

Výbornou zmrzlinu vyrobenou z přírodních surovin, tradičními postupy výroby a s láskou, nabízí v Chebu.

Café Páv v Ploskovicích Gurmánská turistika

Café Páv v Ploskovicích

Bára a Petr Tomečkovi léta pořádali kulturní akce, kurzy vaření, stánkovali po trzích a ve všem kladli důraz na řemeslo. Zámek Ploskovice je pak oslovil k pronájmu zámecké kavárny.

Zmrzlinárna Dobřany Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Dobřany

Rodinná firma, která se zabývá výrobou zmrzliny již několik let, převážně dle vlastních receptur. Vyrábí zmrzlinu z kvalitních a čerstvých surovin bez přidaných barviv a konzervantů.

Crème de la Crème – nejlepší italská zmrzlina v Praze v Husově ulici Gurmánská turistika

Crème de la Crème – nejlepší italská zmrzlina v Praze v Husově ulici

Všechny recepty na italské řemeslné zmrzliny píše Honza Hochsteiger alias "pan zmrzlinka", který mnoho let pracoval v Itálii i jiných místech světa pro nejlepší italské zmrzlináře a teď s láskou vaří nejlepší zmrzliny v Praze.

Zmrzlinárna Puro Gelato Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Puro Gelato

Zmrzlinárna Puro Gelato patří mezi tři nejlepší zmrzlinárny v Praze. Najdete ji na na pražské Náplavce. Vyrábí zcela čistou originální zmrzlinu, využívá rozmanitých chutí, které příroda nabízí, bez použití chemických přísad.

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny Gurmánská turistika

Kavárna Galerie U lišky Bystroušky s nabídkou tvarůžkové zmrzliny

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.

Do Třeboně na zmrzlinu do cukrárny Jadran Gurmánská turistika

Do Třeboně na zmrzlinu do cukrárny Jadran

Cukrárna Jadran v Třeboni na Masarykově náměstí nabízí posezení v kavárně i na terase. V nabídce mnoho druhů zmrzlin, káva, zákusky.

Milujemetočenou – stánek se zmrzlinou v Davli Gurmánská turistika

Milujemetočenou – stánek se zmrzlinou v Davli

U hlavní silnice v Davli najdou zmrzlinoví labužnicí stánkovou prodejnu vynikající točené zmrzliny s názvem #milujemetocenou. Stánek nabízí až 15 druhů točené zmrzliny.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon Gurmánská turistika

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon

Honza Hochsteiger alias „pan Zmrzlinka“ má na dělání té nejlepší zmrzliny univerzitu, jako fakt! Vlastně v tom leží už od roku 2002, kdy pracoval pro italské zmrzlináře v Praze. Pak žil v Trentu a ono technické vzdělání si přivezl z Carpigiani Gelato University v Bologni.

Zmrzlina 2AD v Kačicích Gurmánská turistika

Zmrzlina 2AD v Kačicích

Podnik 2AD v Kačicích na Kladensku je schopný vyrobit až 100 druhů této studené pochoutky. Před populárním podnikem se často stojí fronty. Druhy zmrzlin jsou zde opravdu různorodé, například angreštová, arašídová, kaštanová, jablečný koláč, punčová, zázvorová, maková, rebarborová…

Zmrzlinový krámek v Lichnově Gurmánská turistika

Zmrzlinový krámek v Lichnově

Točená zmrzlina v podhůří Nízkého Jeseníku je populární po celém Moravskoslezském kraji. Paní Tess Peter Gemelová vám ve svém zmrzlinovém foodtrucku nabídne velmi pestré a nevšední příchutě, které sama vyrábí. Srdce zákazníků si získala i pestrým zdobením a netradičními kornoutky.

NaZmrzlinu – síť řemeslných zmrzlinářství Gurmánská turistika

NaZmrzlinu – síť řemeslných zmrzlinářství

Brněnská síť řemeslných zmrzlinářství vznikla díky patnácti letům zkušeností se zmrzlinou. Zmrzlinu vyrábíme tradičním způsobem bez zbytečných zlepšovátek chuti a konzistence.

Božský kopeček – skvělá veganská zmrzlina v Brně Gurmánská turistika

Božský kopeček – skvělá veganská zmrzlina v Brně

V ulicích města Brna potkáte různobarevné pojízdné vozíky řemeslné zmrzliny Božský kopeček. Netradičními příchutěmi a veganským zpracováním láká zákazníky nejen napříč městem, ale mnohdy i napříč regiony.

Zmrzlinový stánek Jana Černouška v Horních Počernicích Gurmánská turistika

Zmrzlinový stánek Jana Černouška v Horních Počernicích

Budete-li mít cestu do pražských Horních Počernic, nesmíte minout zmrzlinový stánek Jana Černouška. Otevřený je denně mimo pondělí od jedné do šesti a nabízí řemeslnou zmrzlinu a sorbety, často netradičních příchutí.

Gelateria Monnalisa v Českém Krumlově Gurmánská turistika

Gelateria Monnalisa v Českém Krumlově

Zmrzlinárna Gelateria Monnalisa v Českém Krumlově nabízí pravou italskou zmrzlinu. Každý den ji připravuje rodilý Ital, který se do jihočeského města přestěhoval.

Gelatology Gurmánská turistika

Gelatology

Originální zmrzlinárna a kavárna Gelatology.

John 1990 Gurmánská turistika

John 1990

Bára Johnová s přítelem Kubou navazuje na třicetiletou tradici rodinné cukrárny. Pojmenovali ji na počest dědečka John 1990. Vše tu začíná snídaní, třeba vejcem Benedikt, kávu mají z ústecké pražírny a denně dělají precizní zákusky a dorty.

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar Gurmánská turistika

Moccacafé Tábor – sweet shop & coffee bar

Cukrárna a coffee bar v Táboře vás nadchne. Mimo vynikající kávy si tu můžete dát řemeslnou zmrzlinu, domácí dorty a dortíky. Nechybí samozřejmě ani slané dobroty.

Cukrárna U Reinvaldů v Poděbradech Gurmánská turistika

Cukrárna U Reinvaldů v Poděbradech

Cukrárna U Reinvaldů je jedno z mála zařízení v Poděbradech, které zde přetrvává již od roku 1938, kdy zde založil cukrářskou výrobnu Emanuel Reinvald.

Nanukárna Mňam Kunětické zmrzky s dílnou Gurmánská turistika

Nanukárna Mňam Kunětické zmrzky s dílnou

Stálé stanoviště oblíbené Mňam Kunětické zmrzky najdete na Smilově ulici v Pardubicích.

Epifany patisserie Gurmánská turistika

Epifany patisserie

Jana Novotná jen potřebovala místo, kde by mohla péct své nekompromisní dorty na zakázku. A koupila stánek v Zaječicích na Chrudimsku, v němž se dříve točila zmrzlina. A tak ji začala dělat taky.

Včetně špachtle Gurmánská turistika

Včetně špachtle

Pavla Dynterová a René Zelinger jsou partneři v životě i v byznysu. Táhnou spolu restaurace U Kocoura v Solnici a U Zelingerů v Dobrušce. Jednou ochutnali v Zaječicích zmrzlinu Jany Novotné a rozhodli se dělat i zmrzku.

Zmrzlinárium Café Centro Gurmánská turistika

Zmrzlinárium Café Centro

Lukáš Ráb v roce 2012 předváděl na veletrhu v Brně, jak se vyrábí zmrzlina, a tam dostal nabídku od majitele italské firmy, která vyrábí suroviny pro řemeslnou zmrzlinu, která se neodmítá.

Zmrzlinářství Leda Gurmánská turistika

Zmrzlinářství Leda

David Stárek jezdil jako malý na Slovensko, kde jeho známí připravovali zmrzlinu klasickým řemeslným způsobem z čerstvých surovin. Jeho sen byl takovou vyrábět doma v Liberci.

Gelato! Karlovy Vary Gurmánská turistika

Gelato! Karlovy Vary

Bratrům Kosnarům na Karlovarsku chyběla dobrá řemeslná zmrzlina, a tak založili malý podnik, který spojuje tradiční recepty s moderními technologiemi, ale také trendy, které svět zmrzliny neustále zachvacují.

Zmrz.li Gurmánská turistika

Zmrz.li

Kateřina Davidová a Pavel Tůma se z Prahy přestěhovali do Budějovic. Pověsili ajťáctví na hřebík a začali dělat zmrzku. Ta je většinou smetanová s vaječným krémovým základem, ale dělají také „Philadelphia style“ bez vajec a samozřejmě i sorbety.

Zmrzlina Maxgelato Gurmánská turistika

Zmrzlina Maxgelato

Michal Říha se vyučil jako elektrotechnik, dneska ho ale Kroměřížsko zná jako zmrzlináře. V malé vesničce Pravčice začal pro sebe a své děti dělat zmrzlinu bez konzervantů a barviv. A protože ho to začalo bavit, vydal se na studium do italského Codogna.

Automat farmy Gajďak v Čeladné – mléko, mléčné výrobky i zmrzlina Gurmánská turistika

Automat farmy Gajďak v Čeladné – mléko, mléčné výrobky i zmrzlina

Načepovat si z automatu čerstvě nadojené mléko mají možnost obyvatelé a návštěvníci Čeladné na Frýdecko-Místecku. Přístroj visí na budově kravína firmy Gajďak, kam se mléko dostává přímo ze sběrné nádoby.

Zmrzlinář na Vinohradech Gurmánská turistika

Zmrzlinář na Vinohradech

Šťavnatou jahodu, skvělou vanilku, všemi milovanou pistácii a pořádnou čokoládu... to nabízí zmrzlinárna Zmrzlinář na pražských Vinohradech. Rodina Hrivňáků, která sladké pochoutky připravuje denně 4 stálé druhy zmrzlina 12 druhů, které se obměňují.

Fruitisimo – jak se rodí zmrzlina Zážitky

Fruitisimo – jak se rodí zmrzlina

Fruitisimo je nejovocnější bar. Najdete jej na více než 40 místech v České republice, na Slovensku v Maďarsku, a jeho síť se každým dnem rozrůstá. Přes svůj italsky znějící název, kterým demonstrujeme naši vášeň pro ovoce, je Fruitisimo česká firma.

Angelato Café – italská zmrzlina andělské chuti Gurmánská turistika

Angelato Café – italská zmrzlina andělské chuti

Kavárnu Angelato Café, kterou naleznete v ulici Rytířská kousek pod pražským Václavským náměstím, proslavila vynikající zmrzlina, kterou přípravuje zmrzlinář Zlatko Kebakoski, původem z Makedonie.

Ta je! – pohostinství Bílý Mák Gurmánská turistika

Ta je! – pohostinství Bílý Mák

Pohostinství Bílý Mák sází na talíře nádherná jídla ze skvělých surovin. Jejich šéfkuchaře Tomáše Seitla začala bavit i zmrzlina a dokazuje, že i tohle může být opravdová gastronomie.

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno Gurmánská turistika

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno

Jakub Gavor pracoval v Gran Moravii na brněnském Zelňáku a do toho si experimentoval se zmrzlinou. V roce 2017 vyrazil pak na zmrzlinový kurz do Itálie, aby se definitivně rozhodl, že zmrzlina bude jeho cesta!

Icekram Gurmánská turistika

Icekram

Monika a Roman Kocourkovi v Náchodě víc jak 25 let měli Krám a v něm prodávali oblečení. A když koupili celou nemovitost rozhodli se využít vedlejší provozovnu, kde se v létě točila zmrzlina, v zimě pekla kuřata.

Zmrzlinárna Tomivo gelato v Lipůvce Gurmánská turistika

Zmrzlinárna Tomivo gelato v Lipůvce

Tomivo gelato v malé vesničce Lipůvka za Brnem si zamilujete. Jejich domácí řemeslná zmrzlina podle vlastních receptů bez chemie a barviv se snaží být maximálně z lokálních surovin.

Zmrzka u Ádi v Kamýku nad Vltavou – Andělská zmrzka Gurmánská turistika

Zmrzka u Ádi v Kamýku nad Vltavou – Andělská zmrzka

Cukrárna u Ádi v Kamýku nad Vltavou proslula svou vynikající točenou Andělskou zmrzlinou široko daleko. Tady si ji vyrábí vlastnoručně z čerstvého ovoce nebo čokolády. Točí zde ale také "Opočno" anebo ledovou tříšť.

Snová zmrzlinárna Gurmánská turistika

Snová zmrzlinárna

Nechceme šidit Vaše smysly, naopak chceme, aby opravdové chutě pronikaly do každého vašeho chuťového pohárku. Sníte někdy o zmrzlině? Naše zmrzlina je ta, kterou vždy sníte!

Další aktuality

Sud, mlýn i letadlo: tipy na nevšední výletní restaurace

Svíčková v Obřím Sudu, kynuté knedlíky na mlýně či kávička v letadle… i tak může vypadat příjemný výlet. Kudy z nudy vás dnes pozve do výletních restaurací, které mají kromě výborné kuchyně ještě něco navíc – nevšední exteriér, ikonickou sošku anebo třeba hraniční kámen. Ten může být historický anebo také z pohádky…
25. květen 2024 6:00
Gurmánská turistika

Cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
24. květen 2024 15:00
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na pivo

České pivo má mnohasetletou historii a tradice její výroby se dědí z generace na generaci. Prvním historickým dokladem souvisejícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu z roku 1088. Nejprve byla výroba piva výsadou jednotlivců (např. měšťanů, šlechty), ve 14. století byly založeny cechy sladovníků a pivovarníků a výroba piva dále vzkvétala až do založení průmyslových pivovarů, které v tradici výroby českého piva pokračují dodnes. Na Kudy z nudy pro vás máme 100 tipů, kam jít na dobré pivo a zároveň poznat i jeho histori.
23. květen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
16. květen 2024 15:00
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
14. květen 2024 19:59
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
14. květen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Chřestová sezóna je v plném proudu! Kde ochutnáte zelený i bílý chřest?

Přemýšlíte, co dobrého si udělat k obědu nebo večeři, abyste si pochutnali, ale zároveň se nejednalo o kalorickou bombu? Vyzkoušejte chřest, který patří k první jarní zelenině. Jeho sezóna u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. Je zdravý, dobrý a jeho příprava není žádná věda. Ale pokud si jeho úpravou nejste zcela jisti, vypravte se na chřestové gastronomické akce, které vám přinesou spoustu inspirace! Skvělý chřest pak zakoupíte přímo v pěstírnách.
10. květen 2024 8:00
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!
9. květen 2024 16:30
Gurmánská turistika