ÚvodAktualityTradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou
Gurmánská turistika

Tradice: pivo a víno bez alkoholu aneb zábava s lehkou hlavou

Poslechněte si audio verzi článku
Zažili jste v poslední době letní akci nebo festival, kde by chyběl stánek s nealkoholickými koktejly a kde byste nesehnali nealkoholické pivo? Zřejmě jen těžko, a pokud náhodou, příště už to určitě bude jinak. Nápoje bez alkoholu jsou rok od roku oblíbenější, ať už se rozhlédnete po světě piva, vína, sektů nebo lihovin.
Nealkoholické pivo, víno a další nápoje nejsou jen pro řidiče nebo kojící maminky: někomu alkohol zkrátka nechutná, jinému by dokonce mohl ublížit. A není divu, že spotřeba nealkoholického pití v moderní gastronomii stoupá: frčí hlavně mezi mladými, kteří vyznávají zdravý životní styl a veselit se dokážou i bez alkoholu a následné kocoviny. Navíc s pitím bez alkoholu si můžete bez výčitek připít třeba se svými dospívajícími dětmi i s jejich kamarády – a to může být docela fajn zážitek.
 

Karlovy Vary, minerálka Mattoni a nejlepší nealkoholické koktejly světa

Inspirací, co nabídnout svému okolí, může být každoroční mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink, jedno z nejlepších barmanských klání na světě. Už dávno neplatí jen slogan „kde je život, tam je Mattoni“, ale i že kde je minerálka Mattoni, tam jsou skvělé koktejly. Rozumí se samo sebou, že nealkoholické, s omezeným obsahem kalorií a odpovídající zdravému životnímu stylu.

Soutěže, která proběhla v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v Mattoni Life Baru u karlovarského Vřídla, se účastnili nejlepší barmani z celého světa. S úkolem namíchat během šesti minut originální koktejl, jehož součástí je minerální voda Mattoni, se nejlépe popral Stefan Haneder z Rakouska s koktejlem The 5 Elements. Druhé místo obsadil s koktejlem Happiness český reprezentant Vítězslav Cirok, který působí jako Bar & Beverage Manager v Grandhotelu PuppKarlových Varech. Chcete si vítězný koktejl The 5 Elements namíchat? Recept najdete na konci článku!
 

Nealkoholické pivo: od Pita až k Birellu

Že střídmost a zřeknutí se alkoholu není vynálezem moderní doby, o tom svědčí třeba první nealkoholické pivo pro řidiče, legendární Pito. V 70. letech je začali vyrábět v tehdejších Jihočeských pivovarechČeských Budějovicích, jméno vzniklo spojením první slabiky slova pivo a druhé slabiky slova auto.

Pito se v českobudějovickém pivovaru Samson vyrábí dodnes, i když chuť toho současného nemá s původním výrobkem nic společného. Pivo bez alkoholu se vyrábí přibližně ve třiceti tuzemských pivovarech, a většinou jde o kolekce několika druhů nealkoholických nápojů pivního typu a ovocná piva v různých příchutích. K nejoblíbenějším patří Bernard Višeň a Bernard Švestka od humpoleckého pivovaru Bernard nebo Radegast Birell společnosti Plzeňský Prazdroj.
 

Červené i bílé víno a sekt bez alkoholu

Na nealkoholické pivo si už Češi zvykli, a tak přišla řada i na dobré víno bez alkoholu. Vyrábí se několika metodami, a pokud se na to jde správně, výsledek má barvu, vůni i chuť jako klasické víno, jen alkohol v něm chybí. Pití nealkoholických vín nejenže uchová čistou hlavu, ale dokonce prý zajistí efektivnější a lepší trávení. A ještě jedna dobrá zpráva: ve srovnání s klasickým vínem má nealkoholické víno asi třetinový obsah kalorií.

Přestože pořízení výrobních technologií je velmi nákladné, ceny vín bez alkoholu se zásadně neliší od těch klasických. Ochutnat můžete třeba vína řady Revinevinařství Vinselekt Michlovskýjihomoravských Rakvic. Nealkoholická vína tu vyrábějí z čerstvých mladých vín odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Malverina, Savilon či Vesna. Pro výrobu růžových a červených vín používají Pinot Noir, Zweigeltrebe, Frankovku a nové odrůdy Ariana a Agni.

Mezi producenty nealkoholických výrobků se zařadilo i Víno HruškaBlatničky s kolekcí Viante či Bohemia Sekt ze Starého Plzence .
 

Nejstarší nealkoholický bar na světě

Tržby za nealkoholické nápoje v kamenných prodejnách i e-shopech rostou, a tak se jako houby po dešti otvírají i nealkoholické bary. V roce 2011 v Liverpoolu otevřeli první moderní nealkoholický bar v Anglii, po pár letech se připojil podnik The Virgin Mary, první bezalkoholový bar v Irsku.

Nejstarší nealkoholický bar na světě je ale starší, než byste čekali. Během průmyslové revoluce v první polovině 19. století se začalo ve Velké Británii rozvíjet Hnutí střídmosti. Šlo o reakci na stále se rozšiřující alkoholismus, a přestože nikdy nebyla uzákoněna prohibice, vznikaly alespoň nealkoholické bary. V 80. letech 19. století už byly v řadě měst; několik desítek takových zařízení úspěšně provozoval na severu Anglie pan Fitzpatrick z rodiny dublinských bylinkářů. Fitzpatrick’s Temperance Bar oslavil už 130 let od svého vzniku a dnes nabízí řadu sedmadvaceti veganských a bezlepkových likérů, které potěší všechny chuťové pohárky – a to včetně nové řady s nízkým obsahem cukru a kalorií.
 

Nealkoholické koktejly a kde je ochutnat v Česku

Česká nabídka zatím za světem pokulhává, vyloženě nealkoholické bary se omezily na pop-up pokusy na pár dní. Výzvou ale je akce Suchej únor, spojená s dobrovolnou měsíční abstinencí a zřeknutím se alkoholických nápojů. Nápojové lístky některých gastronomických podniků proto druhý měsíc v roce nabízejí různé nealkoholické speciality, které leckdy zůstanou v nabídce i po zbytek roku. Nejrůznější nealko koktejly má v nápojovém lístku například Tretter’s Bar na Malé Straně, koktejlový bar Cloud 9 sky bar & lounge na střeše hotelu Hilton Prague, bistro a koktejlový bar KROKarlíně, Manifesto na Andělu nebo Hemingway Bar a Black Angels Bar, podniky, které patří k evropské barové špičce. Ano, zatím si spousta lidí přijde dát nealkoholický koktejl jen ze zvědavosti a pak přejdou na klasiku, ale otevření prvního nealkoholického baru v Česku se určitě dočkáme brzy.
 

Recept na vítězný koktejl Mattoni Grand Drink 2022 – The 5 Elements Stefana Hanedera

Ingredience:
• Mattoni Grand perlivá 10 cl
• Nealkoholický karibský rum Rick 4 cl
• Pasterizovaný vaječný bílek 15 g
• Mix chilli a šafránu 0,2 g
• Supasawa 1,5 cl
• Sirup Monin s příchutí jablečného koláče 1,5 cl

Ozdoba: Rajčatová stopka, jablko Golden delicious, kurkumový kouř (kurkuma a suchý led)
Postup přípravy: Všechny ingredience kromě Mattoni nalijeme do shakeru s ledem a pečlivě protřepeme. Směs přes sítko přelijeme do sklenice s ledem, dolijeme Mattoni perlivou a ozdobíme.
Tradice: Abeceda pramenů našich lázní – nejteplejší, nejchutnější i rarity

Tradice: Abeceda pramenů našich lázní – nejteplejší, nejchutnější i rarity

Možná dokážete vyjmenovat české, moravské i slezské lázně jako když bičem mrská, ale vyznáte se stejně dobře v přírodních léčivých pramenech? Těžko, že? Ty nejznámější jsme proto seřadili do lázeňské abecedy – třeba vám při návštěvě lázní poslouží jako inspirace pro zajímavé výlety, často spojené s ochutnávkami.

České značky: Mattoni 1873

České značky: Mattoni 1873

Co spojuje tradiční minerální vody značek Mattoni, Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka s pramenitou vodou Aquila a nápoji Pepsi, Mirinda či 7UP? Všechny patří jediné společnosti, a to Mattoni 1873. Firma, která do roku 2019 používala název Karlovarské minerální vody, se tak vrátila ke kořenům, tedy k Heinrichovi Mattonimu a roku 1873, kdy se začala psát historie dnešní společnosti.

České značky: Pivovar Zubr a České pivo 2021

České značky: Pivovar Zubr a České pivo 2021

Město Přerov i pivovar Zubr mají ve znaku a logu rodový erb pánů z Pernštejna, mohutnou zubří hlavu s houžví v nozdrách. Rozvoj místního pivovarnictví je totiž spojený právě s tímto rodem: první panský pivovar dal v roce 1480 ve městě postavit Vilém z Pernštejna. Renesanční velmož by nepochybně měl radost, že i po více než 500 letech se přerovskému pivovaru daří a že dvanáctistupňový světlý ležák Zubr Gradus opakovaně vítězí v každoroční degustační soutěži České pivo.

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

České značky: Kofola, Vinea a Targa Florio aneb když je milujete, není co řešit

Původně měla jmenovat Kofocola. V roce 2001 nastartovala reklamní kampaň se sloganem Když ji miluješ, není co řešit, který si získal srdce nejen zamilovaných. Vánoční reklama se živým „zlatým“ prasátkem (ano, s těmi zuby zahnutými nahoru) nás od roku 2003 věrně provází adventní dobou. Zkrátka Kofola: báječná, bublinková a skrz naskrz česká. A společně s Kofolou také další pochoutky – máte rádi třeba Vineu anebo Ondráškovku? I ty patří do skupiny Kofola.

Léčivá síla přírody: objevte léčivé prameny na horách a v podhůří

Léčivá síla přírody: objevte léčivé prameny na horách a v podhůří

Znáte naše minerální prameny? V České republice je na tento druh přírodního bohatství poměrně hojně zastoupen. Pojďme se tentokrát za jejich hledáním vypravit do hor a podhůří, kde objevíme malá i velká zřídla nejrůznějších pramenů.

Česká příroda a její podivuhodnosti

Česká příroda a její podivuhodnosti

My Češi sice nemáme moře, ale jinak naše krajina patří k těm nejrozmanitějším v celé Evropě. Z toho důvodu u nás najdeme i mnoho přírodních unikátů, které stojí za to vidět a poznat blíže. Nenechte se proto pobízet, obujte trekové boty a vydejte se poznávat krásy české a moravské přírody. Zcela jistě nebudete zklamáni, ale nadšeni podobně jako generace turistů před vámi. Česká příroda má co nabídnout, tak se přestaňte trmácet po dalekých zemích a poznejte nejprve tu naši.

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

#světovéČesko a pěstování ovoce a zeleniny: tržnice chutí, vůní a barev Česka

Představte si Česko jako velkou tržnici se spoustou druhů ovoce a zeleniny. Hraje všemi barvami, z bedniček se sypou jablka a hrušky, na ošatkách voní mandle, ve sklenicích je napěchované zelí, z trámů visí cibulové a česnekové copy a někde za rohem se odehrávají gastronomické slavnosti. Pojďte se s portálem Kudy z nudy procházet, ochutnávat, uzobávat a obdivovat ten opulentní ohňostroj vůní, chutí a barev!

#světovéČesko a levandule: na polích, ve váze, v šálku i ve zmrzlině

#světovéČesko a levandule: na polích, ve váze, v šálku i ve zmrzlině

Levandulová pole zdaleka nejsou jen výsadou francouzské Provence. Pole voňavých fialových polštářů se zvolna objevují i u nás – a s levandulovými farmami ruku v ruce přicházejí levandulové kavárny, slavnosti, obchody a bistra. Pojďte je s portálem Kudy z nudy prozkoumat důkladněji!

Vincentka, Mattoni, Poděbradka a další: seznamte se s nejznámějšími minerálkami

Vincentka, Mattoni, Poděbradka a další: seznamte se s nejznámějšími minerálkami

Možná se skvěle vyznáte v balených minerálních vodách ve vašem oblíbeném obchodě, ale víte, ze kterých lázní a pramenů pocházejí a jak přišly ke svému jménu? Anebo kde a jak se stáčejí do lahví? Pojďme si v tom udělat jasno a vydejme se na výlet za našimi nejznámějšími minerálkami!

Místa kde se točil seriál Já, Mattoni a unikátní muzeum v lázních Kyselka

Místa kde se točil seriál Já, Mattoni a unikátní muzeum v lázních Kyselka

Minerálku Mattoni a společnost Karlovarské minerální vody, kterou v roce 1873 založil Heinrich Mattoni, zná kdekdo. Díky televiznímu seriálu Já, Mattoni, se k novému životu probudily i Lázně Kyselka, zapomenutý ráj v údolí Ohře. Už jste navštívili tamní Muzeum Mattoni?

Pít nebo nepít, to je oč tu běží!

Pít nebo nepít, to je oč tu běží!

Než se vydáte do přírody za zdravím, měli byste se dozvědět také něco o správném pitném režimu. Při fyzické aktivitě vydává naše tělo v dechu a s pocením mnohem více tekutin, než při běžném pohybu. Pokud vyrazíte na túru, jedete na kolo, nebo si jdete zaběhat, je proto pro vaše zdraví správný pitný režim nezbytností.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika