Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví devatenácté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v Plzeňském Prazdroji a mnohých menších pivovarech. Letošní novinkou budou klášterní poutní speciály.
Gurmánská turistika
Pivní speciály, masové speciality i pivní dort, všechny tyto dobroty můžete v sobotu 16. března 2024 ochutnat v pivováru v Kostelci nad Černými lesy. Na 23. výročí černokosteleckého pivováru a během Dne otevřených dveří můžete proniknout do všech tajů pivovarnictví. Čekají vás gastronomické hody, prohlídky pivovaru a množství nových sběratelských předmětů.
Středočeský kraj | Gurmánská turistika
Příchod jara oslaví Novoměstská radnice Festivalem delikátních chutí. Na Novoměstské radnici, kterou nechal vystavět kdysi český král Karel IV. a v současnosti je známým kulturním střediskem v samém centru Prahy, budete moci v neděli 17. března ochutnávat známé i neznámé pokrmy z mnoha zemí na gastronomickém festivalu či vystoupat na ochoz věže nebo navštívit některou další jarní akci.
Praha | Gurmánská turistika
Také rádi barvíte na Velikonoce vajíčka? Zkuste to letos jinak – pomocí přírodních zdrojů, které znávaly i naše prababičky. Nemusíte se bát, že vaše vajíčka budou mít nevýrazné barvy, s přírodními zdroji lze dosáhnout široké palety pestrých odstínů! A když nakonec vajíčka vyleštíte kouskem slaniny, budou se navíc krásně lesknout. A co budete potřebovat? Stačí si připravit běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno.
Gurmánská turistika
Za dobrou čokoládou už není třeba jezdit až do Švýcarska nebo Belgie. Vydejte se společně s portálem Kudy z nudy po České republice na místa, kde budou čokoládou uspokojeny nejen vaše chuťové pohárky.
Gurmánská turistika
Od 6. do 24. března 2024 se v Praze koná další ročník světového festivalu Restaurant Week. Všem milovníkům dobrého jídla nabídne luxusní gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích. Ty budou mít svá vybraná menu za jednotnou cenu. Cílem festivalu je přiblížit gastronomické zážitky vybraných podniků široké veřejnosti.
Praha | Gurmánská turistika
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň se ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.
Gurmánská turistika
Patříte k lidem, kteří si místo řízku radši pochutnají na jídle ze zeleniny a dobrém ovoci? Pak se vám jistě budou hodit naše tipy na gastronomické akce, kde hrají hlavní roli jahody, meruňky, jablka, česnek nebo cibule. Během pozdního jara, léta a podzimu můžete vyrazit na gastronomické slavnosti podle vašich oblíbených plodin a chutí. A i když se třeba nebude jednat o čistě vegetariánské akce, dobroty bez masa na nich určitě bez potíží seženete. Tipy pro vegetariány, frutariány, vitariány i flexitariány vám přináší Kudy z nudy.
Gurmánská turistika
28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
Gurmánská turistika
Farmářské tržiště Jiřák zahájí pravidelný týdenní provoz už ve středu 28. února. Obyvatelé Vinohrad, Žižkova a blízkého i vzdáleného okolí tak mohou nakupovat na oblíbeném trhu sezónní potraviny. Nebude chybět kvalitní čerstvé pečivo včetně bezlepkového a celozrnného, tradiční kváskový chléb, domácí cukrárny, sirupy, med, koření, sušené byliny, marmelády a další lokální potraviny zimní sezóny.
Praha | Gurmánská turistika
Salámy, párky, bůčkový závin, cibulový nebo šunkový aspik, debrecínská a cikánská pečeně, játrový sýr, paštiky, klobásy, uzené maso... sbíhají se vám sliny? Aby ne, maso a uzenářské výrobky máme rádi ve všech podobách a chutích. Vypravte se s námi na portálu Kudy z nudy za tradicemi řeznického a uzenářského řemesla!
Gurmánská turistika
Gastronomická akce Slavnosti moravského uzeného a vína, která je největší oslavou moravského uzeného na světě, se opět uskuteční v areálu brněnského hradu Veveří. Bude jí patřit poslední únorový víkend od 24. a 25. února 2024. Milovníky masa čeká jako již tradičně pravé moravské uzené, zabijačkové pochoutky, doprovodný program pro celou rodinu, ale i nabídka moravských vín nebo uzenářské workshopy.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika