Poslední dubnová sobota 27. 4. 2024 bude patřit příznivcům oblíbené akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska. Jedná se o otevření cyklistické sezóny – trasy vedou napříč regionem a můžete se na nich pokochat okolní přírodou, navštívit vinné sklípky a další zajímavosti. Připraveno bude pět cyklistických tras a jedna pěší trasa pro turisty, kteří dávají přednost pohybu "po svých".
Zlínský kraj | Gurmánská turistika
V sobotu 27. dubna vstupuje již do sedmé sezony Beskydská pivní stezka. Trasy pro pěší i cyklisty se zastávkami spojenými s pivní kulturou mají už 700 kilometrů. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kam můžete vyrazit.
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika
Moravská a česká růžová vína se i letos představí 1. května v Praze. Již dvaadvanáctý ročník oblíbeného Svátku růžových vín zahájí tradičně novou sezonu. Růžová vína budou pro návštěvníky připravena ve velmi atraktivní lokalitě Villy Richter a na přilehlé Svatováclavské vinici na Pražském hradě. Svá růžová vína představí několik desítek vinařství, ochutnat můžete více než 100 vzorků. Vyzkoušet můžete také kombinaci růžových vín s vybranými lahůdkami. Svátek růžových vín je jednou z největších přehlídek tuzemských rosé, v Praze pak vůbec největší.
Praha | Gurmánská turistika
Šestnáctý ročník Dne otevřených sklepů odzátkuje v sobotu 27. dubna láhve vinařů v Mutěnicích. Naskytne se tak možnost si projít a ochutnat vína ve více než čtyřiceti sklepích v jednom areálu. Přijeďte objevit malebné Mutěnsko, oblast, kde najdete stovky malých vinohradů, stovky búd malých vinařů i sklepů přímo pod domy ve vesnicích a stovky poctivých vinařů se skvělými víny!
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika
Kyselo, kucmoch, sejkory, houbový kuba nebo zelníky… to jsou tradiční pokrmy Krkonoš. Hospodyňky si ve zdejším kraji musely vystačit se skromnými potravinami, jako je zelí, brambory, houby, čerstvé bylinky a luštěniny. Jestliže se chystáte do našich nejvyšších hor na výlet nebo dovolenou, určitě nějaký ten tradiční pokrm vyzkoušejte. Budete překvapeni, jak nápaditě uměli naši předci zpracovat to málo, co v Krkonoších vyrostlo na poli nebo v lese. Kam se za krajovými specialitami vypravit vám poradí Kudy z nudy.
Královéhradecký kraj | Gurmánská turistika
V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku už vyrostl první letošní chřest! Na velkofarmě seženete „špargl“ od dubna do konce června. Kromě bílého a zeleného chřestu bude v průběhu chřestové sezóny pěstitel nabízet i nové odrůdy – koupíte tu také fialový chřest. Nenechejte si ujít oblíbené Chřestové a spolu s nimi i křenové slavnosti, které se letos uskuteční v sobotu 11. a v neděli 12. května 2024.
Středočeský kraj | Gurmánská turistika
Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika
V anketě Zlatý kuchař vyhlašované Gastro&Hotel profi revue získali nejlepší kuchaři České republiky „kuchařského Oskara“ za rok 2023. Vítězem v osmém ročníku ankety Zlatý kuchař je Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě. Na druhém místě se umístil vítěz loňského ročníku Marek Fichtner z pražské restaurace Červený jelen. Třetí je Jan Punčochář, který provozuje restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. Do síně slávy za celoživotní přínos české gastronomii vstoupil mezinárodně oceňovaný Vladislav Stuparič
Praha | Gurmánská turistika
Mít svou restauraci uvedenou v renomovaném průvodci Michelin a získat alespoň jednu michelinskou hvězdu, to je pro většinu kuchařů nejlepší způsob ocenění jejich práce. Také Česko má v oblasti gurmánské turistiky co nabídnout. Vydejte se s Kudy z nudy na cestu po restauracích, které vytoužené ocenění získaly, i po těch, které se na něj zatím těší.
Praha | Gurmánská turistika
Chcete zažít atmosféru tradiční vesnické zabijačky? Vydejte se na výlet do minulosti – do doby, kdy k jaru na venkově neodmyslitelně patřila zabijačka, jak ji známe z idylických obrázků Josefa Lady. Jedinečnou příležitost připomenout si autentickou atmosféru, vůně a chutě nabídnou vepřové hody, které se konají v sobotu 20. dubna od 10 do 16 hodin v Pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy.
Středočeský kraj | Gurmánská turistika
Dnes seženete kvalitní víno prakticky kdekoli a ty tam jsou doby, kdy se vyváželi „Pražáci“ po celých autobusech, aby vypili, co by jinak Moraváci vylili. Všechno se změnilo. Kvalita vína díky novým technologiím stoupla a spolu s ní i poučenost těch, kteří mají rádi dobré víno. Zájezdy za ním se stále dělají, ale důvody už jsou jiné: pít víno přímo tam, kde vznikalo, je totiž daleko mnohem lepší zážitek si otevřít láhev doma u televize.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika
Milujete kavárny, máte své oblíbené podniky a nebráníte se ani novinkám? Máme pro vás pár tipů – a nutno dodat, že tipů osvědčených a zajímavých. Bude vám tu dobře v deštivém počasí i ve slunečných dnech a vaše chuťové buňky nadchne vynikající a voňavá káva doplněná třeba o domácí zákusky či slané dobroty.
Praha | Gurmánská turistika