Úvod > Aktuality > Cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu
Gurmánská turistika

Cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu

  • Vydáno20. května 2023
Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.

Chleba z Hamousova statku

Hamousův statek, roubený dům s černou kuchyní, chlévy, hamousův statekstájemi, sýpkou a stodolou, který stojí v centru Zbečna proti kostelu sv. Martina, je v obci poslední svého druhu. Byl postavený na přelomu 16. a 17. století a od té doby je také podrobně zmapovaná jeho historie. A proč se statek jmenuje Hamousův? Název pochází z doby, kdy sloužil jako rychta; tehdy se stal rychtářem Dominik Hamous, kterému se nechtělo stěhovat do obecního, a tak obci šéfoval "ze svého". Bydlelo se tu až do roku 1992 a o tři roky později se do interiérů podívali první návštěvníci. Do Hamousova statku se každý rád vrací, a to zejména každou sobotu, kdy se kolem poledne ve staré peci peče domácí chleba. Letos se s pečením začíná v květnu a péct se bude až do konce září. Statek je otevřen od úterý do neděle (peče se ale jen v sobotu) od 9:00 do 16:00 hodin. Dospělí zaplatí vstupné 120 Kč, děti a senioři 100 Kč. A nezapomeňte, že jen pár kilometrů odtud leží hrad Křivoklát a obě místa snadno stihnete navštívit během jediného dne.
 

Letošní pečení chleba v Lenoře

chlébLenoře na Šumavě mají něco, co jinde v Česku najdete jen výjimečně – veřejnou obecní pec. V první polovině 19. století si ji postavili obyvatelé Lenory, aby společným pečením chleba ušetřili palivo. Pec v roce 1997 zachránila skupina místních nadšenců, která se později přeměnila na občanské sdružení Velká lóže pecařská. Oblíbené lenorské pečení chleba proběhne v květnu v sobotu 27. května a poté nepravidelně, vždy v sobotu na konci měsíce od července do prosince, v listopadu se ale nepeče. Od 9:00 do 13:00 hodin se bude v Lenoře veřejně péci chleba, koláče, housky a česnekem potírané lenorské placky. Lenorský chleba se neprodává, ale rozdává zadarmo. Dobrovolný příspěvek můžete hodit do kasičky u přístřešku.


Pekařská sobota ve Valašském muzeu

Pekařská sobotaSkanzen v Rožnově pod Radhoštěm nabízí pestrý program s folklorní tématikou a přípomínkou starých obyčejů a řemesel po celý rok. Jednou z mnoha tradičních akcí je Pekařská sobota v Dřevěném městečku, která se letos bude konat 15. července. Jedná se o oslavu cechu pekařského s ochutnávkami čerstvě napečeného pečiva a soutěžemi. Do areálu se chystá několik pekáren z celé České republiky. Soutěžit se bude v kategoriích O nejlepší chleba a O nejlepší rohlík a také v soutěži O nejlepší pekařský stánek. Pekaři mají vlastní soutěž v netradičních disciplínách. Slavnostní zahájení proběhne v 10:00 hodin a hned poté se od 10:30 otevře ve vestibulu Janíkovy stodoly pekařská výstavka. Do 12:00 hodin můžete sledovat Pekařský trojboj – soutěž pekařských mistrů v netradičních disciplínách. V Mlýnské dolině a ve Valašské dědině se mezi 10. a 15. hodinou bude péct chleba v peci.


Slupské Slavnosti chleba

slavnosti chleba SlupV sobotu 2. září se v areálu Vodního mlýna ve Slupi koná další ročník Slavností chleba. Návštěvníci se mohou opět těšit na čerstvě upečený chleba, výstavu zemědělské techniky, řemeslný jarmark a v neposlední řadě na přehlídku folklorních souborů. Tradičně budou mít návštěvníci Slavností chleba možnost prohlédnout si celý mlýn, který bude otevřený od 9:00 do 19:00 hodin. U mlýna mohou návštěvníci v průběhu celého dne sledovat experimentální pečení chleba ve vojenské polní pekárně a následně jej ochutnat či si jej zakoupit. Na jarmarku budou zastoupena tradiční řemesla, jako je např. výroba staročeského trdla, zdobení perníku, výroba sýrů, keramiky, skleněných šperků či výrobků ze šustí, dřevořezba, paličkování, pletení košíků, drátování, zdobení skla apod.
 

Další tipy, kam za křupavou kůrkou

  • chlébVodní mlýn Hoslovice pořádá 10. června řemeslnou akci Domácnost paní mlynářky – mimo jiné se zde bude péci chleba, který návštěvníci budou moci ochutnat.
  • Už jste navštívili hospodářský dvůr v Rymicích? Právě tady objevíte expozici, která přibližuje zemědělský život našich předků. Srdcem všeho je expozice věnovaná chlebu "Od kvásku ke klásku", který zaujímal to nejposvátnější místo v jejich životch.
  • Podorlický skanzen Krňovice nabízí ve vybraných sobotách ukázky pečení chleba v historické peci. Konkrétní termín se dozvíte na webových stránkách či FB skanzenu.
  • Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích nabízí zajímavé expozice z oblasti pečení chleba nebo práce se dřevem. K vidění jsou zde pekařské nástroje a vybavení.
  • Na komunitní zahradě v Májové ulici v Chebu se nachází veřejná obecní pec, kterou spravuje Nadační fond Historický Cheb. V peci se pravidelně pečou chleby, housky, buchty, pizza i maso.
Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Přijměte pozvánku na selskou usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem. Její dějiny spolehlivě známe od přelomu 16. a 17. století. Poznejte, jak se kdysi bydlelo, hospodařilo, jaká lidé uměli řemesla a jaké měli zvyky.

Domácnost paní mlynářky v Hoslovicích

10.6.
Domácnost paní mlynářky v Hoslovicích

Muzeum středního Pootaví Strakonice pořádá speciální akci s názvem Domácnost paní mlynářky ve vodním mlýně v Hoslovicích. Akce je věnována životu na mlýně a činnostem s tím spojeným jako pečení chleba, předení, tkaní, pletení, drátkování, paličkování, výroba domácích pomazánek, vrtění másla apod.

Pečení chleba v obecní peci v Lenoře

1.7.
Pečení chleba v obecní peci v Lenoře

Zděná obecní pec na chleba z 1. poloviny 19. století, která se užívala ještě několik let po 2. světové válce, je opět v provozu. V letní sezóně zde lenorští pořádají každou poslední sobotu v měsíci veřejné pečení chleba, koláčů, housek a lenorských placek.

Jak se rodí chleba v Zeměráji

10.6.
Jak se rodí chleba v Zeměráji

Přijďte si vlastnoručně vyzkoušet, kolik úsilí museli vynaložit naši předkové, aby získali jediný bochník chleba. Spolu s obyvateli vesnice z raného středověku si můžete umlít mouku, připravit těsto a upéct placku nebo chleba v hliněné peci. A samozřejmě – užít si všechny další atrakce Zeměráje.

Vodní mlýn Hoslovice

Vodní mlýn Hoslovice

Ve zvlněné krajině šumavského Podlesí, přibližně 17 kilometrů od Strakonic se v obci Hoslovice nachází unikátní areál vodního mlýna na horní vodu, jehož návštěva vás přenese do života dob dávno minulých.

Vodní mlýn ve Slupi

Vodní mlýn ve Slupi

Dějiny vodního mlýna jsou úzce spojeny s vývojem rozsáhlého krhovicko-jaroslavického vodního náhonu, který po staletí spoluutvářel vodní poměry povodí Dyje na hranici Moravy a Rakouska. Mlýn se čtyřmi funkčními vodními koly patří mezi nejvýznamnější a architektonicky nejpozoruhodnější objekty u nás.

Slavnosti chleba ve Slupi 2023

2.9.
Slavnosti chleba ve Slupi 2023

V sobotu 2. září se v areálu Vodního mlýna ve Slupi koná další ročník Slavností chleba.

Podorlický skanzen Krňovice – ukázky dobových řemesel

Podorlický skanzen Krňovice – ukázky dobových řemesel

V areálu jsou umístěny jak stavby lidové architektury přenesené z původních lokalit Královéhradecka a podhůří Orlických hor, tak i obnovené nedochované stavby. Nechybějí ukázky dobových řemesel, strojů a pracovních nástrojů potřebných k životu předešlých generací.

Pekařská sobota ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm

15.7.
Pekařská sobota ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm

28. ročník Pekařské soboty v Dřevěném městečku – oslava cechu pekařského, ochutnávky pečiva, soutěže o nejlepší chleba s rohlík, výstava pečiva.

Den řemesel ve Skanzenu Vysoký Chlumec

15.7.
Den řemesel ve Skanzenu Vysoký Chlumec

Představení tradičních řemesel spojených s venkovským hospodářstvím a lidovým stavitelstvím. Uvidíte práci tesaře, kováře, kamnáře, opracování kamene, přípravu hliněných omítek a ruční štípání šindelů. Ukázka řezání a hoblování na Gangloffově šindelce.

Hospodářský dvůr Rymice

Hospodářský dvůr Rymice

Barokní hospodářský dvůr v obci Rymice na Kroměřížsku prošel rozsáhlou obnovou. V roce 2022 zde vznikl atraktivní skanzen, který mezi Kroměříží a Holešovem nabízí jedinečnou exkurzi do života na venkově v minulosti.

Obecní pec Golem v Chebu

Obecní pec Golem v Chebu

Na komunitní zahradě v Májové ulici v Chebu se nachází veřejná obecní pec, kterou spravuje Nadační fond Historický Cheb. V peci se pravidelně pečou chleby, housky, buchty, pizza i maso.

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

V obci Štolmíř u Českého Brodu se nachází replika barokní pece z 18. století. Pec je plně funkční a každý měsíc se zde pořádá veřejné pečení chleba.

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Muzeum řemeslné výroby nabízí zajímavé expozice z oblasti pečení chleba nebo práce se dřevem. Jiná část muzea se věnuje světnici a jejímu vybavení.

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum představí proces výroby másla, k vidění jsou odstředivky na mléko, máselnice, formy a dózy na máslo, bandasky na mléko, krajáče a smetaníky. Součástí muzea je i malý chlebový koutek a funkční pec na pečení chleba.

Další aktuality

Kam vyrazit na letní piknik v Česku

Máte rádi letní pohodu a svůj volný čas nejraději trávíte v přírodě nebo na netradičních místech? Už se dlouho chystáte na romantické odpoledne se svou drahou polovičkou, ale stále nemůžete přijít na to, co by bylo nejlepší? Období na sklonku jara a začátku léta přímo vybízí k pikniku v přírodě, daleko od stresu a starostí všedních dní. Pojeďte s námi…
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní

Také při prohlídkách hradů a zámků dostáváte hlad? Obdivujete překrásně naaranžované jídelny a rádi byste uždibovali z dobrot, věrohodně vyrobených z umělé hmoty a tím pádem žalostně nejedlých? Pro ty, které honí mlsná, přináší Kudy z nudy výběr hradních krčem a restaurací. Pojďte s námi do stínu i na výsluní!
Gurmánská turistika

Dvacítka gastroakcí, pivních a vinařských slavností, které si nenechte ujít v květnu

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
Gurmánská turistika

Čas na čaj: 10 tipů, kde si vychutnáte šálek horkého čaje

Dopřejte si chvilku klidu a šálek dobrého horkého čaje ve vyhlášených čajovnách, kde také nahlédnete do tajů čajových obřadů. Milovníci asijské čajové kultury, kteří dávají přednost tichému splynutí s přírodou mohou i se svými přáteli zavítat do některých z volně přístupných čajových pavilonů, které se nacházejí vždy na krásném místě nedaleko vody nebo lesa.
Gurmánská turistika

10 tipů k návštěvě moravských sklípků

Kdo má rád víno ví, že nejlepší je chutnávka vín s výkladem sklepmistra ve sklepě. Ty nejlepší nebo něčím zajímavé vám nyní nabízíme. A na mlsné jazýčky navíc čekají nejen sudová nebo archivní vína, ale i nabídka z dlouhé řady menu. Klobásky z udírny, uzené, chléb s domácím sádlem či moravské hodové koláčky...
Gurmánská turistika

Chřestová sezóna je v plném proudu! Kde ochutnáte zelený i bílý chřest?

Přemýšlíte, co dobrého si udělat k obědu nebo večeři, abyste si pochutnali, ale zároveň se nejednalo o kalorickou bombu? Vyzkoušejte chřest, který patří k první jarní zelenině. Jeho sezóna u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. Je zdravý, dobrý a jeho příprava není žádná věda. Ale pokud si jeho úpravou nejste zcela jisti, vypravte se na chřestové gastronomické akce, které vám přinesou spoustu inspirace! Skvělý chřest pak zakoupíte přímo v pěstírnách.
Gurmánská turistika

10 tipů k objevování nejkrásnějších vinic u nás

Nechte zlákat k výletu na jižní Moravu, do Prahy nebo do Polabí! Na Znojemsku zavítejte do nejstarší a zároveň jedné z nejznámějších viničních tratí Moravy, na Šobes. Tato lokalita patří mezi 10 nejlepších evropských vinařských poloh. Využijte také jedinečnou příležitost zavítat do méně známých vinic v okolí Žernosek. Víte, že to jsou nejsevernější vinice střední Evropy?
Gurmánská turistika