Úvod > Aktuality > Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

Poslechněte si audio verzi článku
I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!

TGM a vášeň pro švestkové knedlíky

První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, symbol a naděje mladé republiky, stál v čele Československa v letech 1918 až 1935. Měl rád prostá a jednoduchá jídla; i Anna Černá, kuchařka a hospodyně na zámku v Lánech, vzpomínala na jeho slova: „Já mám nejraději jídla, jaká vařila doma maminka.“ Masarykovi chutnaly například topinky, vejce, polévky, škubánky, brynzové halušky nebo švestkové knedlíky, posypané mákem a přelité máslem. S cukrem a sladkostmi to ale rozhodně nepřeháněl: náš první prezident zkrátka dbal na zdravý životní styl, přejídání odsuzoval a tvrdil, že žaludku i celému tělu prospěje občasný půst.
 

Sýr a nudle s tvarohem pro Edvarda Beneše

Ve funkci hlavy státu Masaryka vystřídal Edvard Beneš, a to od roku 1935 až do roku 1948. Měl podobné chutě jako jeho předchůdce: maso a zeleninové přílohy, saláty, místo moučníků kousek dobrého sýra, občas nudle nasladko sypané tvarohem. Jak mu asi chutnalo na Bouzově, když v srpnu 1937 velmistr německého řádu dal na jeho počet připravit slavnostní oběd s několika chody? Na stůl postupně přišly drůbeží pěna z kapouna, polévka krém Dubarry, jako hlavní chod telecí fillet na žampionech a po něm pečená koroptev s červeným zelím a bramborem, a nakonec roláda Malakoff, ovoce a káva.

Nesmíme zapomenout na roky 1938–1945, kdy Beneše ve funkci vystřídal protektorátní prezident Emil Hácha. Ten si na rozdíl od svých předchůdců na dobré jídlo potrpěl a rád chodíval například do slavného Lippertova lahůdkářstvíPraze v ulici Na Příkopech.
 

Prezidenti a alkohol

„Teprve před svým padesátým rokem jsem poznal, že alkohol není k ničemu dobrému, ale spíš k zlému, a přestal jsem pít vůbec,“ vzpomínal Tomáš Garrigue Masaryk. „Jako prezident jsem i své hosty nutil, aby jedli bez vína nebo piva, ale nešlo to. No dobře, myslím si, ať každý dělá, jak se mu líbí. Abstinence není mým náboženstvím, ale občas se pokouším své spoluobčany upozornit, jak nemírné pití je, stručně řečeno, hloupé.
Zatímco Masaryk občas udělal výjimku a dal si skleničku vína, a Beneš byl téměř abstinent, po roce 1948 tekl alkohol na Pražském hradě proudem. Jako by si „dělnický“ prezident Klement Gottwald chtěl vynahradit nouzi, kterou trpěl v mládí. Na stole se hojně objevovala tučná a hutná jídla, manželé Gottwaldovi milovali bramboráky, klasické vepřo knedlo zelo nebo svíčkovou v těstíčku na způsob beef Wellington. Stejně jako jídlo ale Gottwald měl rád alkohol, a právě alkoholismus se společně se syfilidou a několika infarkty stal jeho zhoubou. Prezident zemřel v pouhých 56 letech v březnu 1953, v říjnu téhož roku ho následovala i čtyřiapadesátiletá choť Marta.
 

Prostá jídla pánů Zápotockého, Novotného a Svobody

Pátý československý prezident Antonín Zápotocký byl ve funkci od roku 1953 do roku 1957 a od svých předchůdců se v lecčems lišil: občas se s vařečkou sám postavil ke sporáku, rád zavařoval ovoce i zeleninu, a skutečně mistrovským kouskem prý byly jeho kompoty a nakládané houby. Svou lidovost vyučený kameník nepředstíral, jeho nejoblíbenějším jídlem byly buřty s cibulí a tlačenka.

Na noblesu si nepotrpěli ani jeho nástupce Antonín Novotný (v prezidentském úřadu od roku 1957 do roku 1968), ani Ludvík Svoboda (1968–1975). Nezapřel bývalého vojáka, který roky strávil v bojových podmínkách. Svoboda byl nekuřák a podobně jako Masaryk s Benešem téměř abstinent, z jídel prý měl rád česnečku, obyčejné brambory pečené ve slupce s tvarohem a mlékem nebo „masarykovské“ ovocné knedlíky, i když místo máku raději se skořicí.
 

Voda z Islandu pro Gustava Husáka

Osmého prezidenta Československa Gustáva Husáka trápily nejrůznější neduhy dávno před nástupem do úřadu v roce 1975; zdraví mu podlomilo téměř desetileté věznění v 50. letech, výslechy i mučení. Byl silný kuřák, trpěl cukrovkou i šedým zákalem, a dodržoval přísnou dietu. Jednou z mála známek luxusu byly čistá voda z islandských ledovců a rybí olej z tresčích jater, který měl snižovat hladinu cholesterolu, zlepšovat krevní oběh, činnost mozku a nervového systému, a také měl prezidenta chránit před chřipkou, angínou a dalšími nemocemi.
 

Plněné rohlíčky pro Václava Havla

Když Husáka po sametové revoluci v roce 1989 vystřídal Václav Havel, místo askeze ovládlo Pražský hrad mírné labužnictví. Havel rád sám vařil a jedl českou klasiku, asijskou kuchyni i recepty upravené podle vlastních chutí. Na prezidentském stole se v jeho dobách objevovala pestrá přehlídka jídel, od dršťkové polévky, guláše a buřtů s cibulí přes ryby, bramboráky, lívance a buchty až po kaviár, drůbeží ragú nebo svíčkovou v máslovém těstě. Jeho oblíbeným receptem prý byly játrové karbanátky připravené ze směsi mletého masa a jater, anebo nadýchané rohlíčky ze zakysané smetany s ořechovou nebo makovou náplní.
 

Steaky a řízky pro Václava Klause

Ač se Václav Klaus, který zastával úřad prezidenta České republiky v letech 2003–2013, navenek jevil jako světoběžník, v jídle byl spíš vlastenec. Jako sportovec dbal na to, co jí, na velké hodování si nepotrpěl. Měl rád steaky, ale ne krvavá masa, klasickou svíčkovou v lehčí úpravě nebo vepřové řízky. Českou kuchyni nechal servírovat i oficiálním státním návštěvám s tím, že když v Česku nemáme moře, tak jaképak mušle nebo francouzské paštičky.
 

Zabijačkové pochoutky pro Miloše Zemana

„Nikdy jsem nemiloval jídla podávaná na recepcích a nikdy jsem nepřinutil kuchaře, aby vařili podle mého vkusu, protože se jim to zdálo příliš prosté až sprosté,“ napsal ve svých pamětech Miloš Zeman. Prezidentem je od roku 2013 a se svými chutěmi se nijak netají. Podobně jako jeho předchůdci dává přednost české národní gastronomii. Pochutná si na zabijačkových dobrotách od tlačenky přes jitrnice až po jelita, má rád kachnu, husu i svíčkovou, brambory na loupačku, karbanátky, kulajdu anebo gulášovou polévku. Kvůli životosprávě musel vzít na milost zeleninové saláty, i když dřív se o zelenině vyjadřoval s vybraným odporem: „Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase.“
 

Pivo pro Petra Pavla

Náš nový prezident Petr Pavel žije v obci Černouček poblíž Roudnice nad Labem. Už před volbami v roce 2023 se se svými příznivci scházel na pivo v hostinci v Černoučku, sám si oblíbil pivo z Podřipského rodinného minipivovaru. Nachází se v obci Ctiněves, a jak název napovídá, přímo na úpatí hory Říp, a určitě se tu vyplatí zastavit. Nevaří tu totiž jen obvyklou světlou desítku a světlý a tmavý ležák, ale piva dalších rozmanitých stylů – třeba Pšeničnou 12°, Summer Ale 10°, ALE 14°, Polotmavý jantarový speciál 13°, Stout 15°, polotmavý Bock 16° a světlý Doppelbock 20°.
 

Presidentův dort podle Marie Janků-Sandtnerové

V našich kuchařkách se dají najít prezidentské řízky i prezidentský guláš, nejdůstojnější ze všech „prezidentských“ jídel ale je Presidentův dort. Recept jsme převzali od renomované kuchařky Marie Janků-Sandtnerové z její Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů.

Co budete potřebovat:
6 bílků na sníh
15 dkg moučkového cukru
14 dkg loupaných strouhaných mandlí + 5 dkg loupaných nakrájených mandlí
14 dkg bílé housky
šťáva i kůra z jednoho citrónu
3 dkg naložené pomerančové kůry
2 dkg másla a mouka na vsypání dortové formy
12 dkg malinové zavařeniny

Postup:
Do velmi tuhého sněhu z bílků zašleháme 10 dkg tlučeného prosátého cukru (= moučkového), pak zlehka zamícháme 5 dkg prosátého cukru, loupané strouhané mandle, strouhanou bílou housku, loupané, na nudličky nakrájené mandle, citrónovou kůru i šťávu, naloženou pomerančovou kůru (vše nakrájené na nudličky). Zamíchané těsto rozetřeme do malé, máslem vymazané, moukou vysypané dortové formičky a v mírně vytopené troubě dort upečeme.

Pečený vychladlý dort potřeme malinovou zavařeninou, polijeme čokoládovou polevou a dort ozdobíme. (Sandtnerová originál zdobila konvalinkami, vykrájenými z loupaných mandlí a zavařenou andělikou, vy si zvolte vlastní styl).

Poleva: 20 dkg kusového cukru, 1/4 litru vody uvaříme na silnou nitku, která se netrhá. V míse si necháme s 1 dkg másla a 1 lžící vody rozehřát v mírné troubě 8 dkg čokolády, do rozehřáté čokolády přilijeme horký cukr, mícháme a hned horkou polijeme dort.
Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Hledáte pivovary, které vaří opravdu kvalitní pivo? Kde si vyberete z mnoha pivních druhů a stylů a téměř se stoprocentní jistotou najdete něco, co vám zachutná? Nechali jsme si poradit od odborníků a připravili pro vás výběr podniků, kde nebudete vědět, co ochutnat dřív.

Věda a historie není nuda: 4. červenec, americký Den nezávislosti a další významné historické události

Věda a historie není nuda: 4. červenec, americký Den nezávislosti a další významné historické události

Každý důvod k oslavě je dobrý, a když náhodou nemáme žádný významný den u nás, můžeme se porozhlédnout jinde ve světě. Společně s Američany můžeme například slavit Den svatého Patrika, Halloween nebo Den díkůvzdání. Tím vůbec největším svátkem roku v USA ale je Den nezávislosti 4. července. Co se ten den odehrálo a jak jsou události 4. července propojené s dějinami České republiky?

7 věcí, které nevíte o... českém pivu

7 věcí, které nevíte o... českém pivu

Jsme národ pivařů, pivo milujeme a jak dokládají statistiky spotřeby piva na osobu a rok, máme ho téměř nejraději ze všech zemí na celém světě. Proč se nápoj s poměrně malým obsahem alkoholu těší takové oblibě, proč se kolem piva točí tolik knih a filmů, a co všechno obnáší pivní kultura? A co všechno o pivu ještě nevíme?

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Pečené sladkosti a film jsou skvělá kombinace. Pokud patříte mezi ty, kteří si díky soutěži Peče celá země užívali opulentní hody v barokním sídle hraběte Šporka aneb na zámečku Bon Repos, budete zvědaví i na další filmy a seriály o jídle. Anebo si raději pustíte některou z pohádek, kde se také peče, smaží a vaří? Pojďte s Kudy z nudy zasednout k bohatě prostřenému filmovému stolu!

Šámalova chata na Nové Louce

Šámalova chata na Nové Louce

Šámalovu chatu, původně lovecký zámeček Clam-Gallasů, užíval za první republiky Dr. Přemysl Šámal, kancléř prezidenta T. G. Masaryka. Interiér byl obložen modřínem a apartmán s koupelnou byl zařízen stejně jako v Černínském paláci. Dnes slouží chata všem turistům k načerpání nových sil.

Petr Pavel – čtvrtý prezident České republiky

Petr Pavel – čtvrtý prezident České republiky

Petr Pavel (* 1. listopadu 1961, Planá) je armádní generál Armády České republiky ve výslužbě. Čtvrtým prezidentem České republiky byl zvolen v lednu 2023, ve funkci vystřídá svého předchůdce Miloše Zemana.

Němcová, Jirásek, Dvořák nebo Smetana: udělejte si výlet po stopách slavných osobností

Němcová, Jirásek, Dvořák nebo Smetana: udělejte si výlet po stopách slavných osobností

Nudili jste se ve škole? Zívali jste u vět typu „Šťastná to žena“ nebo „Lomikare, Lomikare, hin sa hukáže“? A přece život hvězd „českého nebe“ nebyl a není vůbec tak nudný, jak nám tvrdili pedagogové. Jenže teoreticky se o někom učit a pak vidět stopy jeho života na vlastní oči – to je velký rozdíl. Pojďte se o tom přesvědčit.

Neobjevená místa: staré obelisky připomínají povodeň, defenestraci, bitvu i obyčejnou facku

Neobjevená místa: staré obelisky připomínají povodeň, defenestraci, bitvu i obyčejnou facku

Úžasnými stavbami starověkého Egypta jsou společně s pyramidami také obelisky. Elegantní monumenty vyrobené z jediného kusu kamene nedají spát milovníkům tajemna, kteří v nich hledají nejrůznější symboly. Můžete pátrat společně s nimi, a to na výletech s portálem Kudy z nudy, které tentokrát míří k nejkrásnějším obeliskům v Česku.

Znáte pět letních bytů prezidenta Masaryka?

Znáte pět letních bytů prezidenta Masaryka?

V listopadu 1918 byl Tomáš Garrigue Masaryk zvolen prvním československým prezidentem, zámek v Lánech ale začal jako prezidentské letní sídlo sloužit až od roku 1921. Kde odpočíval Masaryk s rodinou v prvních letech po nástupu do úřadu?

Znáte jeskyni Blanických rytířů v Rudce?

Znáte jeskyni Blanických rytířů v Rudce?

Na okraji obce Rudka, vzdálené jeden a půl kilometru od Kunštátu na jižní Moravě, stojí kopec nazvaný Milenka – zdánlivě obyčejný a přec výjimečný vrch. V jeho nitru najdete umělou pískovcovou jeskyni inspirovanou blanickými rytíři.

Turistická trasa Cesta T. G. Masaryka

Turistická trasa Cesta T. G. Masaryka

Cesta T.G.M. křižuje jižní Moravu od Hustopečí přes Čejč a Čejkovice až do Hodonína. Za městem pokračuje dále k hraničnímu přechodu Hodonín/Holíč na řece Moravě. Celkem trasa měří 60,5 km a lze ji doporučit pěším turistům i cyklistům na trekových kolech.

Další aktuality

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika