!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?
Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?
"> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Známá jména: deset známých cukrářek a cukrářů a kde se s nimi setkáte?

  • Vydáno29. prosince 2021
Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!

Život má být v rovnováze a k té patří i sladký dezert

Moderní dezert Ivety Fabešové Ježek v kleci odkazuje na povídky Jaroslava Foglara. Originální čokoládovou pralinku ochutnáte ve Werichově vile v Praze.
Větrník je česká klasika z odpalovaného těsta se dvěma krémy a polevou, která by neměla chybět v žádné české cukrárně.

Iveta Fabešová a IF Café – cukrárna ve Werichově vile v Praze

Dáma, která patří mezi nejvýraznější osobnosti tuzemské cukrářské scény a díky níž Češi objevili okouzlující svět nadýchaných francouzských dezertů, studovala na univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a několik let pracovala jako manažerka zahraniční developerské společnosti. V roce 2010 se Iveta Fabešová zúčastnila kuchařské reality show Na nože, moderované Zdeňkem Pohlreichem. Sice nevyhrála, ale lidé si ji zapamatovali. Krátce nato vydala první knihu receptů nazvanou Iveta a sladká Francie… a pak spoustu dalších kuchařek. Hostovala v kuchařských show, vede kurzy pečení a vybudovala síť úspěšných cukráren. Poslední dobou plní mediální svět kromě dobrot značky IF také příběh o jejím rozvodu, při němž o původní podniky přišla. Začala ale podruhé a po domluvě s nadací Jana a Medy Mládkových otevřela kavárnu ve Werichově vile na pražské Kampě. Aktuálně sem můžete zajít třeba na dezerty nazvané Vejce, Citron nebo Ježek v kleci, kterého stylově dostanete na podnosu s nápisem Stínadla se bouří; ten odkazuje na knižní trilogii od Jaroslava Foglara, ve které hlavolam hraje důležitou roli.

Rozhovor v prosincovém magazínu Lidových novin nabídl fotku Ivety s jedním z jejích kouzelných kousků. Sama jeho vznik komentovala slovy: „Ach vysnila jsem si tě! Vánoční čokoládový stromeček ve dvou verzích. Jedna verze úplně vegan a druhá s šesti druhy náplní. Čokoládové kuličky plněné vanilkovou, pistáciovou nebo například náplní z exotického ovoce…“
Tak co, máte chuť?
 

Josef Maršálek a kurzy Gourmet Academy

Svět Josefa Maršálka, to jsou lahodné zákusky, dorty, koláče a buchty. V rozhovorech říká, že jeho nejoblíbenější dobrotou je vánočka, máslo a jahodový džem, tajnou slabostí pak sojové suky. Pochází z Kyžlířova u Potštátu, vystudoval gymnázium, pak učební obor kuchař-cukrář a nakonec Vysokou školu hotelovou, kde získal titul inženýra. V Praze pracoval v cukrářské dílně rodiny Schicků, pak deset let působil ve Velké Británii. Pekl v luxusním hotelu Bath, v legendárním obchodním domě Harrods a v Indii se podílel na otevření sítě cukráren. V roce 2016 se vrátil do České republiky, řada lidí jej zná jako porotce soutěže Peče celá země. Napsal několik knih, s přítelem žije na venkově v jižních Čechách a pořádá cukrářské besedy a kurzy v Gourmet Academy. I když nemá vlastní cukrárnu, pod značkou Fat Brothers vyrábí „dobroty do skleničky“ a jeho zákusky můžete ochutnat také v Chateau Kotěra, v pelhřimovské Kolíbce, v Café Dvořák a Syn v Teplicích nebo v Bistro&Store Portuše v Rychnově nad Kněžnou.
 

Olina Gondková a cukrárny Ollies

Příběh cukráren Ollies začal v roce 1999. Cesta z panelákové kuchyně mezi cukrářskou elitu začala v ostravské kavárně, pro kterou Olina Gondková a její manžel Ivo připravili první tiramisu. Dobrota dle tradiční italské receptury a z originálních surovin se vyprodala během pár hodin a převálcovala běžnou nabídku špiček a větrníků. Majitel kavárny začal objednávat další kousky, moučníky a dorty... až postupně Gondkovi společně se synem Jakubem a dcerou Terezou založili značku Ollies. Ta si díky kvalitním surovinám a poctivým recepturám zakrátko získala přízeň všech mlsných jazýčků z Ostravska a úspěšně se rozvíjela. Sečteno a podtrženo po více než dvaceti letech praxe a pečení se za Ollies skrývá firma se 128 zaměstnanci, která denně chystá zhruba 200 dortů, týdně 160 kg upražené kávy a ročně 24 tun mascarpone. Ollies nabízí desítky druhů originálních dortů, výtečné menší dezerty, vlastní pečivo včetně francouzských croissantů i domácí zmrzlinu. Pobočky najdete v Ostravě, Praze a Olomouci.
 

Jana Novotná a Epifany patisserie na Pardubicku

Jana Novotná bývala šéfkuchařkou v několika pražských a pardubických restauracích. Všude, kde působila, si sama pekla vlastní dezerty a kdekdo ji přemlouval, ať začne péct na zakázku. V červenci 2016 proto poprvé otevřela půvabnou cukrárnu s venkovním posezením v Zaječicích na Chrudimsku, kde si z někdejší hospody udělala výrobnu zákusků, dortů a zmrzliny. Přesně dva roky poté – 5. července 2018 – se Janě splnil další sen: otevřela druhou pobočku v Pardubicích, v areálu Automatických Gočárových mlýnů. Tak se zrodila Epifany patisserie. Epifany znamená prozření: teprve když ochutnáte zákusek od Jany, pochopíte, jak má vlastně chutnat kvalitní čokoláda, pistácie, oříšky, zákusky a zmrzlina, kde hlavní roli nehraje cukr. Kromě zmrzliny můžete ochutnat desítky druhů zákusků v čele s největší klasikou, větrníkem, ale také čokoládové dorty z vlastní čokolády nebo cheesecaky.
 

Dominika Tesařová a kavárny Lagarto

Kávové srdce severu se jmenuje Lagarto: kavárny jsou doma v Ústeckém kraji, pobočky najdete v Teplicích, v Mostě a v Chomutově. Příběh Lagarta se začal psát v roce 2009, o tři roky později se přidalo cukrářství. Na začátku byla výroba zmrzliny, postupně začali experimentovat s francouzskou cukrařinou a v roce 2014 se hlavní cukrářkou severočeských kaváren stala Dominika Tesařová. Na svou pozici nastoupila v pouhých dvaceti letech a už mnohokrát se ji snažili přetáhnout jinam. Nepodařilo se. „Jsem věrná Lagartu,“ uvedla Dominika v jednom z rozhovorů. „Nejsem si ani jistá, jestli bych tuhle práci chtěla dělat někde jinde. Až jednou skončím v Lagartu, skončím i jako cukrářka.“ A co od ní můžete v Lagartu ochutnat? Říká, že o volbě dezertů rozhoduje hlavně věk zákazníků. U mladších vyhrávají dezerty, které vypadají atraktivně na Instagramu, u starších větrníky a ovocné dorty. Mezi top zákusky Lagarta se řadí i mandlový red velvet a ořechové tartaletky. A pokud máte pocit, že Dominičiny sladkosti najdete i v jiných kavárnách, je to omyl. Její dezerty skutečně koupíte jen v kavárnách Lagarto.
 

Bára Lamačová a Cafe 8smička v Humpolci

Zónu pro umění 8smička v Humpolci znají i milovníci dobré kávy a zákusků: součástí centra je totiž umělecká kavárna Cafe 8smička, kterou provozuje rodina Tošerů-Lamačů: rodiče Tošerovi a dcera Bára Lamačová s vlastní značkou Bara Bakery. Každý den se tu pečou jak kváskové chleby – ořechový, žitný, špaldový i semínkový, tak i slané pečivo, jako jsou housky, bagetky či ciabatty. Ochutnáte tu sladké dortíky (a v nich pravou vanilku, karamelovou šlehačku, nadýchaný piškot nebo hořkou čokoládu), slané quiche a kávu z české rodinné pražírny Ala Coffee. Zkrátka 8smička je ideální místo, když se chcete podívat na zajímavou výstavu, oslavit narozeniny anebo se jen stavit na kafe cestou po D1.
 

Šárka Divácká a cukrárna Sorry – pečeme jinak v Brně

Stejně jako se do Vídně jezdí na kávu s dortem pana Sachera, do Brna byste se měli vypravit na Mechový dort Šárky Divácké. Jeho autentickým domovem je cukrárna Sorry – pečeme jinak na Starém Brně. Šokující a zároveň zábavný zelený krasavec se stal „signature dortem“ Šárčina podniku. Základem jsou vláčné špenátovo-pistáciové korpusy promazané krémem z domácího Sorry sýru a jahodovou marmeládou, ozdobené ovocem a skutečnými cvrčky. Strach, že by na vás cvrček vyskočil z krabice, ale mít nemusíte: hmyz se před úpravou vaří a smaží na másle. A pokud nemáte chuť na mech, dejte si jiný dortík – třeba Popelník, Mayo, Bestii nebo klasický cheescake v různých chuťových a barevných variantách.
 

Stanislava Kortánová a cukrárna Stáňa (s ozvěnou slavné cukrárny Myšák)

Rodinná pekárna a cukrárna Stáňa v Jílovišti, Malé Hraštici a Dobříši je legenda a spolehlivá zastávka pro všechny, kdo zatouží po skvělých koláčích, buchtách, zákuscích a dortech. Najdete v nich ozvěnu legendární cukrárny Myšák z pražské Vodičkovy ulice: když totiž Stanislava Kortánová vedla pekařství a cukrářství v Novém Kníně, setkala se s Františkem Myšákem II., slavným synem slavného otce, a hned začali spolupracovat. Cukrárna v Jílovišti je i malým rodinným muzeem: na vlastní oči tu poznáte umění cukráře Myšáka, který hrdě reprezentoval republiku na mezinárodních výstavách a EXPU´58. Na fotografiích v cukrárně uvidíte mistrovy sladké kreace i jeho byt, kde se čas od času konaly přehlídky dobrot. Vytvářel své dorty pro významné osobnosti tehdejšího Československa, jako byl prezident T. G. Masaryk a Edvard Beneš, herec Oldřich Nový či pěvkyně Ema Destinová. Některé speciality připravené dle originální receptury od Myšáků můžete ochutnat i dnes.
 

Michaela a Kateřina Černá a Patisserie na Staráku v Ostrově

S láskou a kvalitních surovin připravované dorty, koláče, moderní dezerty, zdravé svačinky, sendviče, wrapy nebo saláty, a k tomu výborná výběrová káva z lokálních pražíren: to je stručná vizitka Patisserie na Staráku. Malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou provozují v Ostrově Michaela a Kateřina Černá. Na co sem chodí lidé nejraději? Třeba brownies, které má skutečně skvělou konzistenci i chuť, anebo klasické dorty – i když po nich obvykle nesáhnete, tady udělejte výjimku. Nebudete litovat, a ještě si půjdete pro nášup.
 

Mirka van Gils Slavíková a MirkaStudio

Další cukrářkou, kterou znáte jako porotkyni soutěže Peče celá země, je Mirka van Gils Slavíková. Říká, že cukrařina je její svět i její život, její láska, vášeň i nejvěrnější životní partner. Ať si prý vzpomene na jakoukoli významnou událost nebo změnu ve svém životě, vždycky se k ní pojí i vůně dezertu, který to období charakterizoval. Rodačka z Plzně zahájila profesionální dráhu v Praze, pak s manželem a dcerou emigrovala do Jihoafrické republiky. Vedla místní vyhlášenou cukrárnu v Johannesburgu, kde připravovala národní dezerty Koeksister, ve Spojených státech v kalifornském San Jose založila cukrárnu zaměřenou na perníčky, cukrařinu studovala ve Švýcarsku i ve Francii, kde obdržela nejvyšší cukrářský titul Professeur en Sucre d'Art. Vytvořila dorty pro řadu herců, politiků a jiných celebrit včetně karamelového slavíka pro miláčka České republiky Karla Gotta.

Dnes je Mirka doma v Nizozemí, kromě pečení začala psát knihy, učí,a pravidelně také dojíždí do Prahy, kde pořádá kurzy pečení a s radostí předává své zkušenosti dál. Důkazem, že fakt umí, byl například unikátní pomerančový cheesecake v kakaovém cigaretovém papíru pro americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, která, ač nepřítel všeho sladkého, ho snědla celý.
 

Tradiční české zákusky a dorty

Při pohledu do vitrín se zákusky se leckomu možná zasteskne po časech, kdy na tácech leželo jen pár druhů dobrot a vybírat nebylo tak složité. Připomeňme si pár starých hitů našich cukráren:
  • Indiánek má svůj původ v drobném zákusku Indianer, který se prý na začátku 19. století servíroval ve Vídni k divadelním vystoupením indického mága. Na rozdíl od toho českého však vídeňský indiánek místo nadýchaného sněhu obsahoval šlehačku.
  • Laskonky mají původ zřejmě ve Švýcarsku: příprava bílkového sněhu na páře je v Itálii známá pod názvem „švýcarská meringa“. Nepochybně patří do rodiny sladkostí z bílkové hmoty, tedy například italských amaretti a francouzských makronek.
  • Rakvička a věneček jsou nejen dokonalá cukrářská dvojka, ale i ukázka vytříbeného českého smyslu pro humor. Podobně temná jako názvy je i jejich minulost: rakvičky prý vznikly v první polovině 20. století kvůli přebytku žloutků (na těsto potřebujete jedno vejce, čtyři žloutky, moučkový cukr a vanilku) a jméno dostaly podle cukrářské formy, která prostě vypadá jako mrňavá rakev. Věnečky jsou známé také jako větrníky (v němčině mají stejný název, Windbeutel) a díky odpalovanému těstu je v různých podobách najdete ve všech světových sladkých kuchyních.
  • Větrník a kremrole nezapřou inspiraci Francií. Kremrole jsou patrně příbuzné francouzských cornets, což jsou kornouty plněné šlehačkou. Větrníky se podobají dezertu profiteroles, kuličkám z odpalovaného těsta. Česká varianta je proti nim ale obří a bohatší o karamelovou šlehačku a fondánovou polevu.
  • Žloutkový řez zbožňuje Iveta Fabešová, i když jak říká, bohužel se nedá jíst moc kultivovaně. „Pokud je ale z poctivých surovin a s láskou připravovaný, ráda si s ním někam zalezu a s chutí si olizuji prsty od krému,“ dodává populární cukrářka.
Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Chuť a design: nejkrásnější bistra a restaurace

Hledáte bistro nebo restauraci, kde si pochutná nejenom váš jazyk a nos, ale i oči? Představíme vám čtrnáct podniků, v každém kraji jeden. Někde si majitelé a architekti dali záležet na moderním stylovém designu, jinde je to místo se srdcem na dlani, prodchnuté osobitou historií. Někde mají skvělou kávu, jinde si potrpí na dokonalé snídaně, vafle ve slaném i sladkém provedení nebo obložené bagely. Všechny hostince, kavárny, bistra a restaurace ale mají jedno společné: jsou to místa, kde se rádi zdržíte a nebude se vám chtít odejít.

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Stejně jako v dalších odvětvích gastra se i cukrařina u nás neskutečně posunula. Stojí na české tradici, francouzské škole, současných trendech, ale velmi často také na super inovativních kreativních barevných nápadech. Ať je to klasický český větrník, francouzská eklérka nebo mechový dort od Šárky Divácké, vězte, že to bude z poctivých surovin, a tedy i náležité ceny. Česko zachvátily donuty, croissanty, Honzovy buchty, dvojctihodné koláčky, věnečky, špičky, pralinky, ochutnávat tu sladkou horečku je opojné!

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Cafe 8smička

Cafe 8smička

Bára a Zdeněk Rýznerovi, milovníci umění, se rozhodli v Humpolci zrevitalizovat zchátralou textilku a otevřít v ní originální zónu pro umění. A v ní je také kavárna Báry Lamačové, která s láskou peče už od 19 let. Ve hře je s ní její mamka, Ivana Tošerová.

Patisserie na Staráku

Patisserie na Staráku

Dvojčata Michaela a Kateřina Černá mají v Ostrově malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou. Podnik v podstatě převzaly po svých rodičích, kteří na stejné adrese provozovali Creperii. Ta úplně neprosperovala a když už to vypadalo na zavření, do hry vstoupily Míša s Katkou.

Sorry, pečeme jinak

Sorry, pečeme jinak

Otevření této cukrárny bylo popraskem na brněnské laguně! V legendárním Domě U Kouřícího králíka ožil barevný svět talentované Šárky Divácké.

IF Café – cukrárna ve Werichově vile

IF Café – cukrárna ve Werichově vile

Kavárna se nachází v klubové zóně Werichovy vily a je tak součástí stálé expozice. V nabídce jsou domácí designové zákusky, místní specialitou jsou dezerty spojené s lidmi, kteří jsou s historií domu spojeni.

Epifany patisserie

Epifany patisserie

Jana Novotná jen potřebovala místo, kde by mohla péct své nekompromisní dorty na zakázku. A koupila stánek v Zaječicích na Chrudimsku, v němž se dříve točila zmrzlina. A tak ji začala dělat taky.

Lagarto J&J

Lagarto J&J

V roce 2019 otevřená restaurace s výhledem na samotné srdce Teplic je dalším dílkem skládanky severočeského kavárenského řetězce Lagarto. Jan Hawelka vede pět kaváren s velkou cukrářskou výrobou, ale v jeho šestém podniku Lagarto J&J se vaří.

Včetně špachtle

Včetně špachtle

Pavla Dynterová a René Zelinger jsou partneři v životě i v byznysu. Táhnou spolu restaurace U Kocoura v Solnici a U Zelingerů v Dobrušce. Jednou ochutnali v Zaječicích zmrzlinu Jany Novotné a rozhodli se dělat i zmrzku.

Epifany Patisserie v Pardubicích

Epifany Patisserie v Pardubicích

Jana Novotná hledala provozovnu, kde by mohla péct své nekompromisní dorty na zakázku. Našla ji v Zaječicích na Chrudimsku a protože byl u ní stánek na zmrzlinu, začala ji vyrábět taky.

Cukrárna Ollies v Olomouci a Ostravě

Cukrárna Ollies v Olomouci a Ostravě

Přijďte ochutnat dorty a zákusky domácí výroby a zároveň posedět v cukrárnách Ollies s příjemnou atmosférou v útulném a nekuřácké prostředí. Připraveny jsou pro vás nejen kvalitní výrobky, ale i výborná káva, domácí limonády a teplé nápoje vlastní přípravy.

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Gourmet Academy – prémiová škola vaření v Praze

Gourmet Academy – prémiová škola vaření v Praze

Proč vznikla Gourmet Academy? Z jednoduchého popudu: aby spojila vás, gurmány, gurmety, milovníky kvalitního vaření ale i kuchaře začátečníky, a dala vám možnost sdílet společné nadšení pro dobrou gastronomii.