Úvod > Aktuality > 20 tipů, kde poznat speciality regionální kuchyně
Gurmánská turistika

20 tipů, kde poznat speciality regionální kuchyně

  • Vydáno20. června 2023
Pečené husy, sladkovodní ryby, moravská vína, zabijačkové pochoutky… Česká tradiční kuchyně možná nepatří právě k dietním, kombinací chutí a vůní ale vše vynahrazuje. Poznejte speciality v originálním podání. Vydejte se na toulky za českou kuchyní s dvaceti tipy z Kudy z nudy.
Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Tvarůžková cukrárna v Lošticích

Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.

Hospoda Na Spilce

Hospoda Na Spilce

Přijměte pozvání do legendární Hospody Na Spilce, která se nachází v prostorách bývalých kvasných sklepů pivovaru Plzeňský Prazdroj a patří mezi největší hospody v Česku. Po více než dvouleté pauze má hospoda znovu otevřeno a nabízí menu s moderní českou kuchyní!

Restaurace Škoda lásky na Zbraslavi

Restaurace Škoda lásky na Zbraslavi

Světově proslulou polku složil slavný zbraslavský kapelník Jaromír Vejvoda. Napsal ji v místech, kde dnes stojí restaurace Škoda lásky.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Plavecká Polévka

Plavecká Polévka

Na pražské Výtoni můžete navštívit bistro, kde tvoří polévky hlavní portfolio denního menu. Skvělé místo na oběd, ale také odpolední posezení. Očekávat můžete dobře fungující zařízení s jasným konceptem a stálou kvalitou.

Noem Arch Restaurant v Brně

Noem Arch Restaurant v Brně

Restaurace Noem Arch nabízí menu moderní světové kuchyně, ale znovu také objevuje zapomenuté i tradiční recepty české národní kuchyně. Veškerá jídla připravuje vždy z kvalitních surovin, bez používání polotovarů, s maximálním důrazem na čerstvost, sezónnost a regionální dostupnost.

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko

Hrabalova hájenka je restaurace v chatové osadě Kersko. Známá je díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi, protože se v ní odehrává spousta jeho příběhů.

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná

V restauraci se podává moderní česká a staročeská kuchyně. Každý měsíc je zpestřena gastronomickými akcemi. Všechny pokrmy jsou připravovány ve zcela moderní kuchyni, z čerstvých, kvalitních surovin a přírodních dochucovadel.

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

Hospoda Kyčerka ve Velkých Karlovicích

V jedinečné stylové hospodě Kyčerka si můžete dopřát gurmánský zážitek z poctivé domácí valašské kuchyně. V nádherném interiéru zbrusu nové hospody ochutnáte tradiční krajové speciality, které vám budou servírovány přímo z pece nebo udírny.

Restaurace Stará myslivna na Konopišti

Restaurace Stará myslivna na Konopišti

Restaurace s loveckým interiérem dle zámeckých komnat zámku Konopiště, nabízející tradiční staročeskou kuchyni a zvěřinové speciality. Pokrmy připravují šéfkuchaři, kteří reprezentovali českou kuchyni na světové výstavě EXPO 2005 v Japonsku a byli vybráni i pro EXPO 2010 v Šanghaji.

Restaurace Švejk Loket

Restaurace Švejk Loket

Přijďte do Lokte za kulturou a dobrým jídlem do restauraci Švejk, která není pouze gastronomickou záležitostí, ale jde o projekt, který představuje veřejnosti "nejlepší věci" z Čech.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Šatlava – středověk v Českém Krumlově

Šatlava – středověk v Českém Krumlově

V restauraci ochutnáte tradiční jídla české kuchyně. Rekonstruovaná renesanční stavba s kapacitou 80 osob uvnitř a 40 osob na terase se nachází v centru Českého Krumlova v Šatlavské ulici.

Pekárna na Kvildě

Pekárna na Kvildě

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.

Hotel Šumava Inn na Kvildě

Hotel Šumava Inn na Kvildě

Hotel a restauraci Šumava Inn naleznete na Kvildě v samém srdci Šumavy. Vaši přízeň si získá zajímavým, netradičním, ale přesto komfortním interiérem, domácí atmosférou a milou obsluhou.

Restaurace V Polích Malé Čičovice

Restaurace V Polích Malé Čičovice

Domácí, pohodová atmosféra, romantický interiér, klidné prostředí a především famózní kuchyně, která vychází z těch nejlepších receptů našich babiček – to je restaurace penzionu V Polích, která figuruje na seznamu TOP restaurací Maruerova výběru Grand restaurant.

Pivnice Budvarka – první restaurace pivovaru Budvar v Českých Budějovicích

Pivnice Budvarka – první restaurace pivovaru Budvar v Českých Budějovicích

Zrekonstruovaná pivnice Budvarka nabízí výtečně ošetřená piva z produkce Budějovického Budvaru, tradiční českou i mezinárodní kuchyni a příjemnou obsluhu, která splní každé vaše přání. Na velké obrazovce můžete sledovat vybraná televizní sportovní utkání.

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb

Šupina a Šupinka – objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb

Vítejte v tradiční rodinné rybí restauraci Šupina a Šupinka. Restaurace nabízejí české speciality; pokrmy masité, dietní, dětské, ale především pokrmy z čerstvých sladkovodních ryb třeboňského regionu.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Další aktuality

Kempování v Česku: 10 tipů, kam do kempu v Jihočeském kraji

Je vám bližší dovolená v pěkném kempu u vody než v luxusním hotelu či penzionu? Pak se vám budou jistě hodit tipy portálu Kudy z nudy na letní ubytování v jihočeských kempech. Na výběr máme kempy u Lipna, na březích rybníků, v blízkosti krásného Českého Krumlova anebo přírodní kempy, které ocení hlavně vodáci. Letošní kempování si na jihu Čech užijete.
Jihočeský kraj | Ubytování

Rybáři pozor, blíží se pstruhová sezóna!

Také patříte k "tichým bláznům", kteří hodiny a hodiny vysedávají u vody s prutem, podběrákem a myšlenkami na tu nejlepší návnadu, které žádná ryba neodolá? Pak si začněte chystat nádobíčko, protože pstruhová sezóna se blíží. Tak jako každý rok začne pstruhová sezóna už 16. dubna.
Jihočeský kraj | Letní sporty

Správa šumavského parku chystá toulání divočinou 2024 – poznejte Městišťské rokle, Hadí vrch či okolí Černého jezera

Přes 100 výprav s průvodcem na 34 různých trasách pro opravdové zájemce poznávání šumavské divočiny, chystá letos Správa NP a CHKO Šumava v rámci programu Průvodci divočinou. Letos pořádá tyto výpravy již pošestnácté. Většina tras je jednodenních a vede do neznačených nebo jindy nepřístupných oblastí národního parku. Desítka tras je ale extrémě náročná a vede po české i bavorské straně Šumavy. Mají označení XL a zaberou celé dva dny. Na výpravy je nutné se vždy předem registrovat, registrace se spouští v úterý 15. května 2024.
Jihočeský kraj | Příroda

Národní park Šumava zpřístupní dosud zakázané kouty šumavské přírody

Máte rádi šumavskou přírodu a jste v Národním parku Šumava častými hosty? Pokud ano, určitě oceníte, že Správa Národního parku Šumava připravuje otevření míst, která byla doposud turistům nepřístupná. Jedná se například o vrchol Antýglu, Žďárské slatě anebo dosud uzavřenou lokalitu mezi Kvildou a Strážným.
Jihočeský kraj | Příroda

Vodáci otevřou řeku Vltavu pro sezónu 2024

V sobotu 13. dubna 2024 zahájí vodáckou sezónu na Vltavě tradiční akce Odemykání Vltavy. Odemykat se bude jízdou z Českého Krumlova do Zlaté Koruny. Pořadatelé lákají na zábavný program, ve kterém nebude chybět ani vltavský vodník se svou ženou.
Jihočeský kraj | Letní sporty

10 tipů, kde si zahrajete adventure minigolf

Klasický minigolf už vás nebaví? Co vyzkoušet adventure, čili dobrodružný golf? Ten je zmenšeninou skutečného golfu. Je plný překážek, které tvoří terénní nerovnosti, boule, písečné bunkry a vodní pasti stejně jako u klasického golfu. Mrkněte na tipy portálu Kudy z nudy a užijte si zábavu s přáteli či rodinou.
Jihočeský kraj | Letní sporty

Nejen pro holky a holčičky: tvořivé výlety s čokoládou a marcipánem

Také milujete čokoládu i marcipán a mohli byste je mlsat nekonečně dlouho a ve všech podobách? Tak se s portálem Kudy z nudy pojďte podívat tam, kde se dá s čokoládou hrát. Zastavíme se v čokoládových dílnách, muzeích a expozicích. Můžete si vybrat, zda se budete jen dívat, nebo si sami vytvoříte sladké mlsání. Stačí si vybrat.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Květy amarylisů vyzdobí zámek v Třeboni

Jaro přichází na zámek v Třeboni již tradičně spolu s výstavou květin amarylis. Ve dnech 6. až 21. dubna 2024 budou prohlídky zámku doprovázené oblíbenou výstavou květin. Výstava bude přístupná denně, mimo pondělí.
Jihočeský kraj | Kultura