Úvod > Aktuality > Dvanáct gastronomických a pivních slavností, které musíte v květnu navštívit
Gurmánská turistika

Dvanáct gastronomických a pivních slavností, které musíte v květnu navštívit

  • Vydáno5. května 2018
Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!

Garden Food Festival

ČokoládaDo Ostravy se po roce vrací Garden Food Festival. Přehlídka špičkového jídla a pití pod širým nebem se opět zabydlí v Dolních Vítkovicích, tentokrát 5. a 6. května. Na své si přijdou na své milovníci vybraných delikates, ale i příznivci tradiční české kuchyně. Ochutnáte exotické pokrmy, autentickou vietnamskou kuchyni, speciality ze Srí Lanky, argentinské hovězí maso upravené na mnoho způsobů, hmyzí delikatesy, lanýže, ústřice, foie gras a další speciality z jater kachen a hus, farmářské a regionální produkty, destiláty, tuzemská i zahraniční vína či piva z minipivovarů. Nebude scházet pekelně pálivá chilli show.
 

V hlavní roli chřest

ChřestPřístí sobotu si mlsní gurmáni smlsnou na chřestových pochoutkách. Dne 12. května se totiž v Polabí konají oblíbené Chřestové slavnosti v Hostíně. Kdo se sem vypraví, toho čekají jak ukázky pěstování, sklizně, třídění a přípravy chřestu s výkladem a radami odborníků, tak ochutnávky chřestových specialit anebo soutěž v pojídání chřestu nazvaná Chřestožrout. Chybět samozřejmě nebudou ani atrakce a soutěže pro děti, hudební doprovod a prodej čerstvě sklizeného chřestu. Chřest na velkofarmě v Hostíně si můžete koupit po celou chřestovou sezónu, až do 30. června zde mají otevřeno každý den od 7 do 17 hodin.

Na Moravě se chřestu zasvětily Ivančice, kde se bude konat už 24. ročník Slavností chřestu a vína! Stane se tak o víkendu 18. až 20. května, kdy budete moci na náměstí ochutnat minimálně 30 chřestových specialit, na nádvoří radnice pak na vás budou čekat vinaři. Bohatý kulturní program a program pro děti je zaručen.
 

Gulášek, polévka i rum

GulášV sobotu 12. května se uskuteční 5. ročník soutěže s názvem Velkopavlovický gulášfest v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích. Přijďte si užít s přáteli, s rodinou vynikající zábavu a příjemně si zamlsat hříšné dobroty a popít fajn pivečko. První ochutnávky budou k mání cca ve 12:30 hodin.

Neděle 13. května bude patřit polévkám. V Plzni, v areálu Plzeňského Prazdroje proběhne Jarní festival polévky. Na své si přijdou milovníci exotických chutí polévek z celého světa i klasických českých zelňaček či bramboraček. V nabídce jsou také vegetariánské a veganské polévky. Polévky se nebudou u kuchařů opakovat, každý připraví jiné druhy. Festival je soutěžní, návštěvníci mohou hlasováním rozhodnout o nejlepší polévce. Standardní velikost porce je 300 mililitrů, někteří prodejci budou mít i menší degustační porce, aby mohli lidé ochutnat co nejvíce vzorků. První polévky budou hotové již v 10 hodin.

Příští sobotu 19. května se v areálu Žlutých lázníPraze chystá další ročník Rumfestu, oslavy pravého třtinového rumu! Návštěvníci se opět mohou těšit na širokou nabídku rumů a koktejlů, jež bude možné ochutnat za speciální festivalové ceny.
 

Čtyři Beko Fresh Festivaly

Beko Fresh Festival, gurmánský festival dobrého jídla a pití, změnil jméno z loňského Bosh Festivalu, ovšem atraktivní obsah zůstal zachován. Vedle vinařství, restaurací, pivovarů, pražíren i regionálních výrobců potravin vás čeká zážitková a avantgardní gastronomie, delikatesy, farmářské trhy i show známých osobností. Festival letos objede čtyři města, a tak si můžete v klidu vybrat to, kam to máte nejblíž. Sérii odstartuje 19. a 20. května Fresh Festival Plzeň, dále pak bude pokračovat v Liberci, Pardubicích a Českých Budějovicích.
 

Tipy pro milovníky piva

PivoMozaika gastronomických slavností by nebyla úplná bez piva. Pokud patříte k milovníkům zlatavého moku, určitě se bude hodit pozvánka na Český pivní festival, který na Letenské pláni v Praze začíná ve čtvrtek 10. května a potrvá plných sedmnáct dní až do soboty 26. května.

V sobotu 12. května 2018 bude v Žatci slavnostně otevřena Krušnohorská pivní stezka, na které si budete moci vychutnat světlé i tmavé ležáky ze žateckého chmele, pšeničná světlá piva podle starých německých receptur nebo osvěžující nízkoalkoholické limonády. Do stezky se zapojila 12 pivovarů z Česka a Německa. Společně vytvořily pivní okruh, na kterém dostanete mapu s informacemi o pivovarech, pivní kartu, můžete soutěžit se sbíráním razítek za návštěvu pivovarů a jako odměnu získat pivní džbán s logem stezky.
Krušnohorská pivní stezka

Krušnohorská pivní stezka

Světlé i tmavé ležáky ze žateckého chmele, pšeničná světlá piva podle starých německých receptur nebo osvěžující nízkoalkoholické limonády – to vše nabízí Krušnohorská pivní stezka na české i saské straně hor.

Další aktuality

Objevte barvy a chutě Číny, Vietnamu, Japonska a Indie: 25 tipů na skvělé asijské restaurace

Také jste si oblíbili asijskou kuchyni? Sbíhají se vám sliny při pomyšlení na pokrmy, jako je polévka Pho, bún chả, ramen, sushi anebo máte raději Osm pokladů v pálivé omáčce či kuře Tikka Masala? Pak se právě vám budou líbit naše tipy na osvědčené a oblíbené asijské restaurace všeho druhu, kam můžete přijít bez obav a dopřát si trochu exotiky na talíři.
Gurmánská turistika

Masopust 2023: Máme pro vás tipy z celého Česka na celé masopustní období

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2023! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Nejvíc veselo je právě teď – v období masopustu neboli fašanku, který trvá od Tří králů do Popeleční středy. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky i kde se přidat k veselému průvodu maškar!
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
Gurmánská turistika

Tradice: řeznictví a uzenářství, řeznická muzea a slavnosti masa

Salámy, párky, bůčkový závin, cibulový nebo šunkový aspik, debrecínská a cikánská pečeně, játrový sýr, paštiky, klobásy, uzené maso... sbíhají se vám sliny? Aby ne, maso a uzenářské výrobky máme rádi ve všech podobách a chutích. Vypravte se s námi na portálu Kudy z nudy za tradicemi řeznického a uzenářského řemesla!
Gurmánská turistika