ÚvodAktualityGastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

  • 15. května 2025
Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!

V hlavní roli chřest

ChřestNa Moravě se chřestu zasvětily Ivančice, kde se bude konat už 30. ročník Slavností chřestu a vína. Stane se tak o víkendu 16. až 18. května, kdy budete moci na náměstí ochutnat minimálně 30 chřestových specialit, na nádvoří radnice pak na vás budou čekat vinaři. Bohatý kulturní program a program pro děti je zaručen. V neděli 18. května se můžete svézt z Brna do Ivančic historickým vlakem. V čele vlaku pojede parní lokomotiva Velký Bejček. Součástí vlaku budou historické vozy bývalé třetí třídy typu Rybák i bufetový vůz. Během dne souprava vykoná celkem dvě jízdy z Brna dolního nádraží do Ivančic a zpět.

Čerstvý chřest na velkofarmě v Hostíně, která se nachází u Vojkovic na Mělnicku, si můžete koupit po celou chřestovou sezónu, až do 30. června zde mají otevřeno každý den od 7:00 do 17:00 hodin. Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože sazenice rostou asi tři roky a ­při sklizni vyžadují vysoký podíl šetrné ruční práce.


Slavnosti průkopnice české kuchyně v Litomyšli

Gastronomické slavnosti M. D. RettigovéO víkendu 24. – 25. května se sejdou v Litomyšli milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin. Na Smetanově náměstí vzdají hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně. Součástí Gastroslavností jsou soutěže, například o nejlepší guláš, rajskou či bábovku. Těšit se můžete i na husí játra, speciality z grilu, míchané drinky, domácí zmrzlinu, bramborové placky na peci, sladké a slané palačinky, plněné slovenské pirohy, bubble wafle se zmrzlinou a další oceněné regionální potraviny i předvádění kuchařského umění, kulturní program a mnoho dalšího. Přijďte ochutnat nejen Litomyšl na festival dobrého jídla a pití! V letošním roce na téma „Panenka na volné téma“ v kuchyni! A v neděli nemůže chybět Sousedská husička pod širým nebem!
 

Street food, či lokální kuchyně

street food festivalBurger Street Festival Ostrava nabídne skvělé burgery v nákupním centru Forum Nová Karolina. Ochutnejte je od 16. do 18. května! To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 17. května již na 3. ročníku akce Street food festival ve Kdyni na náměstí. Ochutnáte tradiční pokrmy Indonésie a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. V ten samý den se koná také Food festival v Kadani. Pořadatelé slibují ochutnávky od zvučných kuchařů, ukázky světové kuchyně a mnoho dalšího. V nabídce bude dobrá káva, francouzské speciality, křehké makronky, široká škála burgerů v různých obměnách, latinsko-americké speciality, italské prosecco, sladké dezerty, rozmanité štrůdly i kvalitní pivo a víno. Každý si přijde na své a všechny chutě budou uspokojeny.

qurritoO víkendu 24. a 25. května se můžete těšit na Food Day festival v Mnichově Hradišti. K dispozici vám bude 30 stánků s kuchyněmi z celého světa. Street food festival Počátky nabídne v neděli 25. května to nejlepší ze světového street foodu! Vyberte si ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgery, asijské speciality, sušení červíci, africké menu, indonéské speciality a další. Sobota 31. května bude patřit Gastrofestivalu v Kutné Hoře. Letošní ročník bude zaměřen na biopotraviny a kulinářské výrobky z nich. Těšit se můžete také na vybrané speciality mezinárodní kuchyně, zajímavá menu i sladkosti, místní pivo i víno od několika vinařů. Objevíte poctivé lokální potraviny a další výrobky od místních producentů. Během dne budou probíhat tematické ukázky výroby, přípravy pokrmů a přednášky, rozezní se hudba a děti budou moci vyrábět v tvořivé dílně.
 

Prima fresh festivaly

V květnu můžete zavítat i na Prima fresh festivalyod 24. do 25.5. do Plzně a od 31.5. do 1.6. do Brna, 14. až 15.6. do Kroměříže a od 21. do 22.6. do Pardubic. Po velkém úspěchu z loňského ročníku se opět můžete těšit na legendární české restaurace, přední české kuchaře a hvězdy z oblasti gastronomie. Gastronomický zážitek umocní street food restaurace, lokální podniky, na své si přijdou i milovníci piva, vína či kávy, pro které budou připraveny speciální zóny s degustacemi a workshopy. Chybět nebudou ani delikatesy oceněné prestižní značkou Great Taste, která je považována za gastronomického Oscara. Letos na festivalu najdete zbrusu novou vinařskou zónu, která přinese nejen špičkovou selekci českých i zahraničních vín, ale také řízené degustace a vinné párování.
 

Tipy pro milovníky piva

PivoV sobotu 17. května můžete vyrazit i na 4. ročník Pivní pohody do Přelouče. Těšit se můžete na 7 řemeslných pivovarů, street food a živou hudbu. O den později, v neděli 18. května na Karlínském náměstí v Praze ochutnáte piva a burgery, přijměte pozvání na Pivo a burger festival v Karlíně.

Mozaika gastronomických slavností by nebyla úplná bez piva. Pokud patříte k milovníkům zlatavého moku, určitě se bude hodit pozvánka na 4. ročník Moravské vernisáže piva, která se koná od 16. do 17. května na výstavišti Flora v Olomouci. Těšit se můžete na hektolitry nejlepších moravských piv, přednášky odborníků, degustace nebo grilované maso a sýry. Odborná porota bude vybírat ve čtyřech kategoriích nejlepší piva.

Pěkný program si na sobotu 24. května připravili v Národním muzeu pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy. Koná se zde 13. pivní slavnosti Vysmolení. Součástí akce jsou i speciální prohlídky pivovaru, ukázky opravy dřevěných sudů, vypalování znaků či jejich vymývání. Nebude chybět hudba a místní piva: 10% výčepní světlé Dešťoffka, 11% světlý ležák, 12% světlý ležák Vycpaná vydra, 13% tmavý speciál Černá svině, 15% Medokostelecké... Těšte se i na ukázku vaření piva – vznikne speciální várka nakuřovaného piva na ohni!

 Dále se o víkendu 24. a 25. května můžete těšit na Pivní festival Blansko nebo Pivní festival Řevnice. Pivní nadšenci mohou v sobotu 31. května najít cestu do Újezdu nad Lesy, kde se koná 3. ročník festivalu Beerfood. Ochutnat budete moct více jak 30 pivních speciálu od malých pivovaru z celé republiky.
 

Než pivo, raději víno?

vínoV sobotu 17. května se ve Strakonicích chystá druhý ročník Festivalu vína. Do příjemného prostředí Panské zahrady se sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy, aby zde představili to nejlepší ze své aktuální produkce.

Na Rašínovo nábřeží v Praze se sjede kolem 25 vinařů především z Moravy, aby jste mohli ochutnat růžová vína a pochutiny, které se hodí právě k tomuto vínu. Festival Růžový máj startuje v sobotu 17. května v 10 hodin.

V sobotu 24. května vyražte do Domažlic, kde se koná první ročník Festivalu vína. Do centra Chodska se sjedou vinaři z různých vinařských podoblastí Čech a Moravy, aby zde představili to nejlepší ze své aktuální produkce. Součástí akce bude food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů vhodných k vínu a také bohatý kulturní program.
 

Na závěr káva

Neděli 25. května provoní provoní celý areál plzeňské kreativní zóny DEPO2015 výběrovou kávou ze všech koutů světa. Festival Lógr návštěvníky provede celým procesem počínaje pěstováním, přípravy až po samotné ochutnávání kávy. Naučí se také, jak poznat dobrou kávu a jak ji připravit jako profesionál.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Wine and food festivaly na Střeláku

27. 6.29. 6.
Wine and food festivaly na Střeláku

Přijďte zažít v roce 2025 skvělé víkendy na Střeleckém ostrově. Ochutnat lahodná vína, prosecco a street food z různých koutů světa.

Sezóna chřestu 2025 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic

17. 4.30. 6.
Sezóna chřestu 2025 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic

Pro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje prodej přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od Prahy. Během chřestové sezóny zde mají otevřeno každý den od 7 do 17 hodin.

Další aktuality

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika