První restaurace Ambiente v
Praze se zrodila v porevolučním období, kde panovaly buďto luxusní, „pseudoluxusní“, drahé restaurace v rukách zahraničních majitelů, anebo levné české hospody nevalné úrovně či různé restaurace bazarového typu a etnickou kuchyní. Ovšem
koncept Ambiente restaurací přišel již od samého začátku s něčím jiným, s něčím novým na trhu české gastronomie. Nastavil zahraniční standard služeb za ceny držící se na hranici mezi kategorií luxusní a levnou. Zavedl ideální poměr mezi kvalitou a cenou pokrmů. Renomé si Ambiente staví obzvláště na
pečlivém výběru kvalitních, a pokud lze i lokálních,
výchozích surovin.
Vznik názvu podniku je spjat s
mezinárodními gastronomickými knihami a časopisy. Nápadně často se v nich opakuje slovo „ambiente“. To, že atmosféru prostředí, ve které se stravujeme, je důležité dát v soulad s jídlem, se stalo jedním z klíčových rysů konceptu Ambiente.
Jeho zZakladatel a majitel pan Tomáš Karpíšek si zakládá na tom, že chce vařit dobré jídlo, které bude správně servírované v pěkném prostředí, protože
gastronomie je hlavně o zážitcích.
Lokál, Pizza Nuova nebo Brasileiro?
Koncept musí být
přizpůsoben místu a atmosféře, aby to bylo přirozené a aby tam patřil. Což je například znát na každém z již rozrůstajících se
Lokálů, koncepčně jsou identické a přece jen je v každém o něco málo jiná atmosféra. Vyzkoušet můžete i jeden z
italských konceptů Pizza Nuova či
Pasta Fresca, pracovní setkání bude příjemné v prostředí podniku
Pasta Caffé.

Rodinnou pohodu nebo setkání s přáteli si vychutnáte spolu s brazilskou kuchyní v originálních churrasco-rodízio restaurací
Brasileiro. Churrasco znamená
tradiční přípravu různých druhů mas, zejména
hovězího masa ve speciálním grilu, kde se maso opéká napíchnuté na jehlách. Rodízio je způsob podávání. Grilované maso plemen jihoamerických býků je
servírováno tzv. passadores de carne, který maso odkrajuje
ze špízu přímo hostovi u stolu na talíř. Každý host má na stole „kolečko“, kterým značí, zda má zájem o další druh masa z jehly k ochutnání, tj. otočí jej zelenou barvou vzhůru. Nabídku dotváří dále
ryby, mořské plody a pestrý studený bar plný různých variací předkrmů, salátů, včetně sushi. Způsob konzumace je zaveden formou „all you can eat“, který byl v době zakládání restaurací lze říci až revolučním krokem.
Oblíbená byla i restaurace
Čestr, ta je však kvůli rekonstrukci
Státní opery zavřená.
Káva a dortíček v příjemné kavárně
Prvorepubliková kavárenská atmosféra na vás dýchne v
Café Savoy. Nevšední interiér zdobí mimo jiné i památkově chráněný
neorenesanční strop s historií sahající až do roku 1893, což málokdo ví. Café Savoy se stalo oblíbeným místem setkávání, známé je především
bohatými snídaněmi, ovšem z vkusně uměřeného jídelníčku si vyberete určitě i oběd nebo večeři. Vlastní pekárna zabezpečuje denně čerstvé cukrářské a pekárenské produkty. Uvidíte sami!
Dalším osvědčeným tipem je
Cukrárna Myšák, která se ke konceptu Ambiente přidala teprve nedávno. Vyhlášená cukrárna jejíž historie spadá do začátku minulého století se nachází v centru
Prahy, ve
Vodičkově ulici. Restaurovány byly například mozaiková podlaha v přízemí, malby na stropě, mramorové schodiště či dřevěné niky. Ze sladkých dobrot můžeme doporučit například
plněné croissanty,
pohár Myšák a další
klasické české zákusky i moderní obměny jako je například
větrník Myšák se slaným karamelem.
Kuchyň Ambiente, Eska a Naše maso

Za návštěvu jistě stojí i nový koncept pekařství, kavárny a restaurace v jednom –
Eska v Karlíně. Jejich
čerstvě upečený domácí chléb, který si můžete koupit, i domů se vám s velkou pravděpodobností stane nezapomenutelným.
Řeznictví Naše maso je dalším projektem
Ambiente. Nabízejí zde maso, ze kterého se vaří ve všech jejich restauracích. Specializují se na
vyzrálé hovězí plemene čestr, přeštické vepřové a nabízejí také vlastní uzeniny. Pokud si zde něco vyberete, můžete to zde také i sníst. Na místě vám zde totiž rádi
ugrilují steak nebo ohřejí uzeniny. A nejen to – v čele s řezníkem Františkem Kšánou nabízí Naše maso i další suroviny a potřeby pro vaření z masa. Na poličkách najdete třeba
koření, sůl, čokoládu nebo
mouku, kterou kuchaři sítě Ambiente nejraději používají v restauracích pro své lahodné vaření.