Úvod > Aktuality > Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou Ambiente Restaurace!
Gurmánská turistika

Ambiente znamená „příjemná atmosféra“ – a právě takové jsou Ambiente Restaurace!

  • Vydáno12. března 2019
Kam se jít výborně najíst v Praze? Na večeři, oběd, brunch či snídani? Máte zde přátele, rodinu nebo snad plánujete příjemnou večeři se svou drahou polovičkou? Oslava narozenin, promoce nebo jen tak? Na všechny příležitosti vás zaručeně nezklamou v restauracích „rodiny“ Ambiente.
Kuchyň AmbientePrvní restaurace Ambiente Praze se zrodila v porevolučním období, kde panovaly buďto luxusní, „pseudoluxusní“, drahé restaurace v rukách zahraničních majitelů, anebo levné české hospody nevalné úrovně či různé restaurace bazarového typu a etnickou kuchyní. Ovšem koncept Ambiente restaurací přišel již od samého začátku s něčím jiným, s něčím novým na trhu české gastronomie. Nastavil zahraniční standard služeb za ceny držící se na hranici mezi kategorií luxusní a levnou. Zavedl ideální poměr mezi kvalitou a cenou pokrmů. Renomé si Ambiente staví obzvláště na pečlivém výběru kvalitních, a pokud lze i lokálních, výchozích surovin.

Vznik názvu podniku je spjat s mezinárodními gastronomickými knihami a časopisy. Nápadně často se v nich opakuje slovo „ambiente“. To, že atmosféru prostředí, ve které se stravujeme, je důležité dát v soulad s jídlem, se stalo jedním z klíčo­vých rysů konceptu Ambiente. Jeho zZakladatel a majitel pan Tomáš Karpíšek si zakládá na tom, že chce vařit dobré jídlo, které bude správně servírované v pěkném prostředí, protože gastronomie je hlavně o zážitcích.
 

Lokál, Pizza Nuova nebo Brasileiro?

Koncept musí být přizpůsoben místu a atmosféře, aby to bylo přirozené a aby tam patřil. Což je například znát na každém z již rozrůstajících se Lokálů, koncepčně jsou identické a přece jen je v každém o něco málo jiná atmosféra. Vyzkoušet můžete i jeden z italských konceptů Pizza Nuova či Pasta Fresca, pracovní setkání bude příjemné v prostředí podniku Pasta Caffé.

brasilieroRodinnou pohodu nebo setkání s přáteli si vychutnáte spolu s brazilskou kuchyní v originálních churrasco-rodízio restaurací Brasileiro. Churrasco znamená tradiční přípravu různých druhů mas, zejména hovězího masa ve speciálním grilu, kde se maso opéká napíchnuté na jehlách. Rodízio je způsob podávání. Grilované maso plemen jihoamerických býků je servírováno tzv. passadores de carne, který maso odkrajuje ze špízu přímo hostovi u stolu na talíř. Každý host má na stole „kolečko“, kterým značí, zda má zájem o další druh masa z jehly k ochutnání, tj. otočí jej zelenou barvou vzhůru. Nabídku dotváří dále ryby, mořské plody a pestrý studený bar plný různých variací předkrmů, salátů, včetně sushi. Způsob konzumace je zaveden formou „all you can eat“, který byl v době zakládání restaurací lze říci až revolučním krokem.

Oblíbená byla i restaurace Čestr, ta je však kvůli rekonstrukci Státní opery zavřená.
 

Káva a dortíček v příjemné kavárně

Prvorepubliková kavárenská atmosféra na vás dýchne v Café Savoy. Nevšední interiér zdobí mimo jiné i památkově chráněný neorenesanční strop s historií sahající až do roku 1893, což málokdo ví. Café Savoy se stalo oblíbeným místem setkávání, známé je především bohatými snídaněmi, ovšem z vkusně uměřeného jídelníčku si vyberete určitě i oběd nebo večeři. Vlastní pekárna zabezpečuje denně čerstvé cukrářské a pekárenské produkty. Uvidíte sami!

Dalším osvědčeným tipem je Cukrárna Myšák, která se ke konceptu Ambiente přidala teprve nedávno. Vyhlášená cukrárna jejíž historie spadá do začátku minulého století se nachází v centru Prahy, ve Vodičkově ulici. Restaurovány byly například mozaiková podlaha v přízemí, malby na stropě, mramorové schodiště či dřevěné niky. Ze sladkých dobrot můžeme doporučit například plněné croissanty, pohár Myšák a další klasické české zákusky i moderní obměny jako je například větrník Myšák se slaným karamelem.
 

Kuchyň Ambiente, Eska a Naše maso

Eska KarlínZa návštěvu jistě stojí i nový koncept pekařství, kavárny a restaurace v jednom – Eska v Karlíně. Jejich čerstvě upečený domácí chléb, který si můžete koupit, i domů se vám s velkou pravděpodobností stane nezapomenutelným.

Řeznictví Naše maso je dalším projektem Ambiente. Nabízejí zde maso, ze kterého se vaří ve všech jejich restauracích. Specializují se na vyzrálé hovězí plemene čestr, přeštické vepřové a nabízejí také vlastní uzeniny. Pokud si zde něco vyberete, můžete to zde také i sníst. Na místě vám zde totiž rádi ugrilují steak nebo ohřejí uzeniny. A nejen to – v čele s řezníkem Františkem Kšánou nabízí Naše maso i další suroviny a potřeby pro vaření z masa. Na poličkách najdete třeba koření, sůl, čokoládu nebo mouku, kterou kuchaři sítě Ambiente nejraději používají v restauracích pro své lahodné vaření.
Eska Karlín

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně

Lokál U Bílé kuželky na Malé Straně je nástupcem prvního Lokálu v Dlouhé a nachází se v malostranském domě s krásným klenutým sklepem. Tento Lokál rovněž stojí na dvou základních pilířích – skvělém čepovaném plzeňském pivu a tradiční české kuchyni.

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí

Hospoda U Kalendů v pražském Podskalí vznikla na začátku minulého století. Od roku 2022 je součástí rodiny Ambiente, která se snaží na pestrou tradici tohoto lokálně významného místa navázat. Přijďte ochutnat poctivá pražská jídla a pečlivě ošetřené plzeňské pivo!

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Výčep Pult řetězce Ambiente s perfektně čepovanými ležáky

Jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na pípě. Přijďte porovnat jejich chuť!

Café Savoy v Praze

Café Savoy v Praze

Na břehu Vltavy, nedaleko Kampy a úpatí Petřína, najdete restauraci a kavárnu Café Savoy ze známého řetězce Ambiente. Vedle široké nabídky zákusků a snídaní zde dostanete i mnoho specialit převážne francouzské kuchyně. Počátky Café Savoy sahají do konce 19. století.

Restaurace Pasta Fresca

Restaurace Pasta Fresca

Italská restaurace v centru Prahy nabízí sezónní a regionální pokrmy, které z čerstvých italských surovin připravuje šéfkuchař Tomáš Mykytyn. K výtečnému jídlu si můžete vychutnat některé z unikátní sbírky jakostních italských vín.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Pastacaffé v Praze

Pastacaffé v Praze

Restaurace Pastacaffé z rodiny Ambiente Group se nachází v pražské Vězeňské ulici se zaměřují na italskou kuchyni, především těstoviny. Funguje i jako kavárna – nabízí snídaně, kávu a zákusky vlastní i z Café Savoy.

Brasilská restaurace Brasileiro Praha U Zelené žáby

Brasilská restaurace Brasileiro Praha U Zelené žáby

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Řeznictví a bistro Naše maso

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy

Pizza Nuova – neapolská pizza v srdci Prahy

Restaurace sítě Ambiente podává pravou neapolskou pizzu – La Verace Pizza Napoletana, z čerstvých surovin, těstovinové speciality vybraných italských regionů ři vynikající saláty. Zvolit můžete menu "a la carte" anebo volnou konzumaci.

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Dva kohouti – pivovar s výčepem v Karlíně od Ambiente

Pražský podnik Dva kohouti, náležící do rodiny Ambiente, představuje pivovar s výčepem pod jednou střechou. Zakladateli pivovaru jsou sládek Adam Matuška a mistr výčepní z Lokálů Lukáš Svoboda. Pivovar najdete na dvoře za Lokálem Hamburk (který také patří Ambiente).

Další aktuality

Zoo Praha slaví 92. narozeniny

Již 92 let uplyne ve čtvrtek 28. září od prvního otevření Zoo Praha. Zoologická zahrada zve na státní svátek své příznivce na komentovaná krmení, do Údolí slonů, Rezervace Dja, kde proběhne křest půlročního mláděte kočkodana Brazzova i na výstavu Významné odchovy Zoo Praha.
Praha | Příroda

Závod Přes tři pražské jezy nabídne atraktivní podívanou u Vyšehradu, Národního divadla i Karlova mostu

Již 80 let se každoročně na jeden jediný den otevírají vodákům hned 3 pražské jezy v rámci závodu "Napříč Prahou – přes tři jezy". Ve čtvrtek 28. 9. 2023 tak zaplní tok Vltavy v historickém centru Prahy pramice, kanoe či kajaky skautů, skautek a ostatních závodníků. Divácky atraktivní propustí Staroměstského jezu pod Karlovým mostem bude hlavní závod projíždět mezi 10:00 a 12:00 hodin. Trať závodu je dlouhá asi 6,5 říčních kilometrů se startem na Císařské louce (nad Železničním mostem) a s cílem na ostrově Štvanice. Letos se všichni vodáčtí nadšenci mohou těšit i na volné splutí.
Praha | Letní sporty

Úřad vlády ČR otevře Strakovu akademii – v zahradě si prohlédnete vládní vozy

Strakova akademie není po většinu roku přístupná veřejnosti. Prozkoumat její nejrůznější zákoutí je tak velmi vzácnou příležitostí. A právě takovou možnost budou mít návštěvníci ve čtvrtek 28. září 2023, kdy se uskuteční první letošní den otevřených dveří v sídle vlády. Ve stejný den dojde také k zahájení výstavy historických automobilů na zahradě Strakovy akademie, jimiž v minulosti jezdili ústavní činitelé.
Praha | Památky

Tipy na víkend v Praze a okolí

V Praze a okolí se pořád něco děje! Hledáte kulturní akce na víkend a zajímavé výlety a novinky? Máme pro vás spousty kulturních a volnočasových akcí v Praze a okolí. Stačí si vybrat a vyrazit na výlet za zábavou i poznáním na prodloužený víkend od 28. září až do 1. října 2023.
Praha | Zážitky

Věda a historie není nuda: roky 1419, 1483 a 1618 a tři pražské defenestrace

Defenestrace neboli vyhození z okna: to je rychlý způsob, jak se zbavit nepohodlných osob i symbolický trest. Ve středověku a raném novověku nebyly v Evropě nijak výjimečné, přesto se překvapivě nejčastěji používaly v Praze. Pojďme si v seriálu Věda a historie není nuda udělat jasno v tom, kolik jich vlastně bylo, co bylo jejich příčinou a k čemu vedly.
Praha | Památky

Za Svatováclavským vinobraním se vydejte na Pražský hrad

Co víte o historii a současnosti vinařského řemesla v Praze? A která pražská vinice je ta vůbec nejstarší? Předposlední zářijovou sobotu 23. 9. 2023 přijdete všem těmto a i dalším otázkám na kloub v areálu Svatováclavské vinice a Richterovy vily na Pražském hradě.
Praha | Gurmánská turistika

100 tipů, kam za moderní architekturou nejen do slavné vily a roztančeného domu

Zajímá vás moderní architektura? Navštivte některou ze známých českých vil, které vznikali podle návrhů významných architektů v minulých stoletích. Poznejte secesi, modernu i funkcionalismus na budovách, které sloužily (nejen) rodinnému životu.
Praha | Památky

Ochutnejte skvělá vína během Vinobraní na Grébovce

Tradiční vinobraní v Havlíčkových sadech, známých také jako Grébovka, letos bude již pošestnácté! Jeden z nejkrásnějších pražských parků opět pohostí moravské vinaře a stánky s dobrým jídlem 22. a 23. září 2023 od 12 do 22 hodin. Akce je dvoudenní, v pátek probíhá na Náměstí Míru, v sobotu pak v Havlíčkových sadech neboli v Grébovce. Na akci bude možné zakoupit nejen víno a burčák, ale i nealkoholické občerstvení a pokrmy.
Praha | Gurmánská turistika