Úvod > Aktuality > Uši, trubičky, frgály, oplatky a další regionální sladkosti

Uši, trubičky, frgály, oplatky a další regionální sladkosti

Vydáno 17. května 2019 Gurmánská turistika
Jarní dny jsou ideální k výletu na některou z gastronomických slavností. Leckde objevíte stánky se sladkostmi z nejrůznějších regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník anebo Valašské frgály?
Vesměs jde o potraviny s chráněným zeměpisným označením. Úředně znějící název prozrazuje vlastně jen to, že pocházejí z určitého přesně daného regionu či místa. Česká republika má v současné době takových označení zaregistrováno třiadvacet. V seznamu najdete vedle Olomouckých tvarůžků, Jihočeské Nivy, Třeboňského kapra a řady druhů piv také několik sladkostí. Které to jsou?
 

Nejstarší historka: odkud se vzaly Štramberské uši?

Podle pověsti v roce 1241 přitáhli ke Štramberku divocí nájezdníci z východu, kteří cestou plenili okolí a obyvatelům usekávali uši a ruce. Štramberští se zachránili v opevnění, narychlo vybudovaném na vrchu Kotouč, navíc se jim podařilo v noci prokopat hráz nedalekého rybníka a nepřátelský tábor spláchla voda. Tataři se do jednoho utopili a v táboře po nich zůstalo jen několik pytlů uší, které se chystali odvézt domů jako kořist. Místní na památku slavného vítězství vždy v den Nanebevzetí Panny Marie pořádají velkou pouť a z mouky, cukru, medu a několika druhů aromatického koření pečou takzvané Štramberské uši. Chutnají jako perník, do tvaru oušek se stáčejí až po vytažení z pece, pro mlsouny se plní všelijakými sladkými nádivkami a pěnami a hlavně ve Štramberku je pečou už 800 let. Ze všech potravin s chráněným zeměpisným označením jsou bezkonkurenčně nejstarší.
 

Pardubický perník

Když se řekne Pardubice, skoro každému se vybaví slavný perník. Zmínky o prvním perníkáři pocházejí z roku 1515 a už v 16. století existoval cech perníkářů, ale sladké pochoutky z medu, mouky a pepře se tu možná vyráběly už dávno předtím. Jisté je, že právo vyrábět perník potvrdila Pardubicím v roce 1756 císařovna Marie Terezie a na přelomu 19. a 20. století vznikly první velké průmyslové závody a výrobny. Každoročně začátkem května se na pardubickém zámku a ve městě konají Slavnosti perníku, navíc ve městě objevíte spousty cukráren a kaváren, kde si určitě vyberete některý z překrásně zdobených a různě tvarovaných perníkových kousků.
 

Lázeňské oplatky: dobrota stará 200 let

Lázeňské oplatky, sladkou dobrotu ze dvou křupavých tenkých plátků spojených náplní, můžete ochutnat leckde. V Luhačovicích, Karlových Varech, Teplicích nad Bečvou i Mariánských Lázních sice chutnají oříškové, vanilkové, kakaové či nugátové oplatky podobně, ale zařazení mezi produkty s chráněným zeměpisným označením se dočkaly jen dvoje, a to mariánskolázeňské a karlovarské. Říká se, že první zmínky o sladké delikatese se v západočeských lázních objevily už v 18. století, ale až v roce 1856 se v Mariánských Lázních rozjela jejich průmyslová výroba. Jenže kdoví, jak to bylo: říká se totiž, že úplně první oplatky nebyly určené pro mlsnou lázeňskou klientelu, ale hosty premonstrátského kláštera v Teplé. Speciální zákusek prý vymyslel šikovný kuchař a našel tak nové využití pro oplatečnice na pečení hostií. A oplatková zajímavost, která vás možná překvapí? Oplatky z Karlových Varů léčí, k jejich výrobě se totiž využívá léčivá voda z Vřídla.
 

Hořické trubičky: pochoutka od Napoleona

Zatímco o historii Štramberských uší, perníku i lázeňských oplatek toho moc nevíme, naprosto přesně známe rok, kdy v Hořicích vyrobili první Hořické trubičky. Psal se rok 1812 a v malebném podkrkonošském městě tehdy našli útočiště zranění vojáci, kteří se vraceli z Napoleonova ruského tažení. Byl mezi nimi i osobní kuchař francouzského císaře, který z vděčnosti za záchranu prozradil své opatrovatelce tajemství výroby Napoleonovy oblíbené pochoutky. Od té doby se tajemství hořických trubiček předává z pokolení na pokolení. V Hořicích je vyrábějí ručně, správná trubička je stočená ze dvou oplatek, promazaná rozpuštěným máslem a včelím medem, sypaná směsí cukru, kakaa, skořice a oříšků. V Hořicích seženete oblíbenou pochoutku v řadě cukráren, navíc se můžete projít po speciální Trubičkové stezce a v září se vypravit na Slavnosti hořických trubiček.
 

Valašský frgál

Když se hospodyňkám z Valašska nepovedly koláče, mluvily o nich jako o frgálech. To už dávno neplatí, naopak, frgály patří k oblíbeným pochoutkám. Obří koláče (protože ten „pravý“ valašský frgál musí mít v průměru nejméně 30 centimetrů) se podle stejného receptu pečou již několik století. Jejich kouzlo spočívá v tenoučkém těstě a spoustě voňavé náplně – vede hrušková, tvarohová, maková, jablečná a povidlová, ale leckde ochutnáte i méně obvyklé frgály meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo dýňové. V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen koupit, ale také se zapsat do kurzu pečení a vyrobit si vlastní frgál pod vedením zdejších pekařek.
 

Pět gastronomických slavností na květen

Pokud si chcete vyzkoušet pečení frgálů, perníků či uší doma na vlastní pěst, recepty najdete na internetu. My připojujeme pozvánky na pět gastronomických slavností v nejbližších týdnech:
Centrum slováckých tradic v Modré u Velehradu

Centrum slováckých tradic v Modré u Velehradu

Centrum Slováckých tradic se nachází v obci Modrá u Velehradu. Návštěvníci se mohou nejen seznámit s procesem pálení ovoce a historií vinařství, ale zároveň mohou ochutnat produkty typické pro místní kraj – ovocné destiláty a víno. Centrum dále doplňuje prodejna regionálních produktů a kavárna.

Gurmánská stezka v Železných horách

Gurmánská stezka v Železných horách

Vydejte se za dobrým jídlem a pitím po Železných horách! Gurmánská stezka, která vás provede z Kraskova po farmách nebo restauracích, nabízí místní speciality.

Muzeum medoviny - degustační prodejna

Muzeum medoviny - degustační prodejna

Specializovaná degustační prodejna v centru Prahy nabízí nejširší výběr přes 100 druhů tradičních medovin s možností ochutnávek.

Slavnosti hořických trubiček 2019

Slavnosti hořických trubiček 2019

Přijďte ochutnat Hořické trubičky na další ročník Slavností Hořických trubičky v sobotu 7. září 2019. Gurmánský festival se spoustou soutěží se zaměřuje především na tradici výroby hořických trubiček, nechybí ani jarmark s kulturním programem po celý den.

Cyrilovo pekařství - výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství - výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

Pečení frgálů v Resortu Valachy

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Starodávný jarmark v Litomyšli

Starodávný jarmark v Litomyšli

Návštěvníci jarmarku uvidí drátování, rytí skla, košíkářské a řezbářské práce, soustružení dřeva, výrobu keramiky a korálků, ručního papíru, skleněných předmětů, tkaní, zdobení perníků a další, dnes již polozapomenuté způsoby výroby.

Na celý den do města Štramberk

Na celý den do města Štramberk

Městu i širokému okolí vévodí zřícenina hradu Strallenberg s válcovou věží zvanou Trúba. Pro mlsné jazýčky je zde jedna tradiční perníková pochoutka - Štramberské uši. Přijeďte si na nich pochutnat a dozvědět se, proč se tato báječná sladkost začala ve Štramberku vyrábět.

Štramberské uši

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně

Město Hořice je známé především výrobou hořických trubiček. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o.

Miletínské modlitbičky - perníková pochoutka z Miletína

Miletínské modlitbičky - perníková pochoutka z Miletína

Řekne-li se jméno Miletín, většině lidí se vybaví rodiště autora Kytice Karla Jaromíra Erbena. Ale již druhým charakteristickým rysem Miletína jsou Erbenovy Miletínské modlitbičky, které zviditelňují toto městečko v kraji pod Zvičinou již od 19. století.

Perníková chaloupka - vypravte se do pohádky a za vůní medu

Perníková chaloupka - vypravte se do pohádky a za vůní medu

Původně Lovecký zámeček z roku 1882, který slouží jako výletní místo pro všechny, co dosud nepřestali věřit na pohádky. Uvidíte historii pardubického perníku, výstavu perníků, uslyšíte vyprávění pohádky O perníkové chaloupce a zažijete návštěvu strašidelného pohádkového lesa.

Perníčkův sen - perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníčkův sen - perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.

Prohlídkové okruhy Pardubicemi s průvodci Východočeského muzea

Prohlídkové okruhy Pardubicemi s průvodci Východočeského muzea

Průvodci Východočeského muzea provází zájemce od května 2018 po nových prohlídkových okruzích ve městě. Zájemcům představí dobu Pernštejnů a moderní architekturu z první poloviny 20. století. Prohlídky jsou na objednávku a konají se v češtině nebo angličtině.

Zámek Pardubice - perla města perníku

Zámek Pardubice - perla města perníku

V zámku je umístěno Východočeské muzeum se stálou expozicí zbraní, pohlednic a rozsáhlou sbírkou českého skla. Za prohlídku určitě stojí raně renesanční sály s unikátními nástěnnými malbami. Dodnes se dochovalo původní opevnění s dělovými rondely.

Becherplatz - Karlovy Vary jako před dvěma sty léty

Becherplatz - Karlovy Vary jako před dvěma sty léty

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století, kde si můžete u dobré kávy odpočinout.

Lázeňská Třeboň 2019

Lázeňská Třeboň 2019

Nenechte ujít tradiční slavnosti třeboňských slatinných lázní – Lázeňskou Třeboň 2019, která se bude konat – jak už je tradicí – první srpnovou sobotu, a bude velkou prezentací třeboňských slatinných lázní: lázní Aurora a Berta.

Botanická na talíři - originální bistro

Botanická na talíři - originální bistro

V altánu v Botanické zahradě v Praze je k dispozici originální rostlinné bistro s nabídkou zdravého občerstvení a vína z vinice sv. Kláry. Menu je originální a využívá nevšední rostliny.

Další aktuality

9.11.
2018
Svatomartinské slavnosti na severní Moravě právě začínají

Svatomartinské slavnosti na severní Moravě právě začínají

Severní Morava a Slezsko | Gurmánská turistika
6.11.
2018
Ve Frenštátě se uskuteční soutěž o nejlepší vařonku

Ve Frenštátě se uskuteční soutěž o nejlepší vařonku

Severní Morava a Slezsko | Gurmánská turistika
10.9.
2018
Konec léta pod Pradědem přinese Festival řízků

Konec léta pod Pradědem přinese Festival řízků

Severní Morava a Slezsko | Gurmánská turistika
27.8.
2018
Přijďte oslavit výročí vzniku pořádně hořkého piva Radegast do Nošovic

Přijďte oslavit výročí vzniku pořádně hořkého piva Radegast do Nošovic

Severní Morava a Slezsko | Gurmánská turistika