Resort Valachy sdružuje hotely
Lanterna,
Horal a
Galik se dvěma relaxačními centry a
Ski areálem Razula v údolí Léskové ve
Velkých Karlovicích, u slovenské hranice. Klade důraz na kvalitní wellness a rodinnou dovolenou, ale také na
typickou valašskou gastronomii. Pořádá mj. známý
Karlovský gastrofestival, jehož součástí je i tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.
Od sezony 2016 je možné se zde
naučit výrobu frgálů pod vedením zdejších pekařek. Účastníci si během
tříhodinového kurzu pod vedením pekařky
zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Ten se na Valašsku dělá podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století.
První písemné zmínky o něm pochází z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby, v prosinci 2013 se proto stal produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.
Pravý valašský frgál má průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a je s jednodruhovou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák a povidla, ale i jiné druhy ovoce a dokonce i zelí.
Kdy pečeme? - duben, květen, červen – každou sobotu 10 až 13 hodin
- červenec, srpen – každé úterý a sobotu 10 až 13 hodin
- září, říjen, listopad - každou sobotu 10 až 13 hodin
Omezená kapacita (max. 20 míst), kurz se koná při minimálním počtu 10 osob. Nutná rezervace předem na tel. 571 477 300 nebo e-mailu rezervace@valachy.cz.