Úvod > Aktuality

Aktuality Zlínský kraj

Pro ty z vás, kteří se nechtějí pouštět do žádných experimentů je tu naše tradiční česká kuchyně a regionální produkty. Ve vybraných restauracích si pochutnáte na šťavnaté pečínce, domácích knedlících, rajské omáčce nebo svíčkové na smetaně. Chybět nebude ani do zlatova osmažený vepřový řízek s bramborovým salátem, kapr na modro nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Užijte si česnekové slavnosti v Rosicích u Brna, borůvkové hody v Malé Morávce nebo tradiční znojemské okurkobraní. Česká kuchyně a regionální produkty v kombinaci s vychlazeným pivem jsou lákadlem také pro zahraniční turisty. Aktuální tipy na nejzajímavější restaurace najdete na našem portálu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Zlínský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Ve Velkých Karlovicích na léto 2024 chystají pravidelné kurzy pečení frgálů a pizzy

Valašsko, to je romantický kraj s přírodou, která vám nejprve vezme dech svou krásou, a pak vám vrátí potřebný klid. Také je to ale kraj slivovice, kyselice, frgálů, poškrabků a dalších krajových specialit. Resort Valachy ve Velkých Karlovicích pořádá pro milovníky pečení a krajových specialit už několik let pravidelné kurzy pečení frgálů. Mimo to se můžete přihlásit i na kurz pečení pizzy. Kurzy probíhají od května do konce srpna a je třeba zamluvit si je předem.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Lešetínský fašank ovládne v sobotu Zlín

Masopusty a fašanky nemusí být jen záležitostí menších měst, vesnic či skanzenů. Svou tradiční slavnost má i Zlín, kde se masopust tradičně koná v ulici Lešetín, známé svou takřka starosvětskou atmosférou. Letošní fašank se koná už tuto sobotu, 3. února 2024. Akce se koná na ulicích Lešetín I, Lešetín II a Kvítková.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Pochutnejte si na Gulášfestu ve Valašském Meziříčí

Další ročník Gulášfestu je tady! Od čtvrtka 20. do soboty 22. července 2023 proběhne na fotbalovém stadionu ve Valašském Meziříčí. Festival během tří dnů nabízí návštěvníkům přes třicet druhů guláše a připraveny jsou také večerní koncerty. Sobotní odpoledne bude patřit dětem.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Pekařská sobota přinese soutěž o nejlepší chleba a rohlík

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zaplní v sobotu 15. července 2023 pekaři. Pekařská sobota naplní Dřevěné městečko vůní čerstvého chleba a přivítá pekařské firmy, které představí svůj sortiment – nabídnou nejen „běžné“ pečivo, tedy chléb a rohlíky, ale také sladké pečivo, koláče a cukroví. Pekaři se také zapojí do tradičních soutěží o nejlepší chleba a nejlepší rohlík. Zpestřením budou netradiční pekařské discipliny, tzv. pekařský trojboj.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Objevte Valašsko a naučte se připravovat halušky a borůvkové knedlíky

Procházky po zvlněných kopcích posetých ovcemi a romantickými chaloupkami, ale taky spousta výborných tradičních pokrmů, které se tady dokonce můžete, klidně při dovolené, naučit vařit. To vše vás čeká ve Velkých Karlovicích, kde v Bistru Razula pořádají Kurz přípravy valašských halušek (4. 9.) a Kurz přípravy borůvkových knedlíků (11. 9.).
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Za tradicí páleničářství se vydejte na Slovácko

Na Východní Moravě můžete ochutnat mnoho místních delikates – vyhlášená je slivovice. Poznejte tradici pálení a ochutnejte ty nejlepší vzorky! V Muzeu lidových pálenic ve Vlčnově se seznámíte s podomáckou výrobou pálenek ve vesnickém prostředí. Uvidíte kolem tří desítek kompletních destilačních přístrojů a jejich částí. Z Vlčnova je to jen 20 km do obce Modrá. Zde, v Centru slováckých tradic, vás seznámí s historií pálení a vinařství na Slovácku, nahlédnete také do moderní pálenice i sušírny ovoce a ve sklepním labyrintu ochutnáte ty nejlepší vzorky vín a slivovice. Míst, kde se na Slovácku potkat s tradicí páleničářství je však daleko víc.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Ve Velkých Karlovicích se naučíte péct frgály

Resort Valachy v beskydských Velkých Karlovicích připravil na léto 2022 zážitek pro ty, kteří na cestách rádi objevují krajovou gastronomii a vyhledávají neobvyklá gurmánská potěšení. Během hlavní turistické sezóny, v červenci a srpnu, bude dvakrát týdně v hotelu Galik nabízet návštěvníkům kurzy pečení frgálů.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

České značky: Hamé

Kečupy, dětské přesnídávky, paštiky, pomazánky, džemy, rychlé svačinky nebo strava pro kojence: výrobky firmy Hamé zná v Česku kdekdo. Do paměti se vám jistě zapsaly i reklamy s biatlonovým týmem a s Bolkem Polívkou, anebo názvy Májka, Hamánek, Veselá Pastýřka, Otma nebo Znojmia. Ano, to všechno zastřešuje značka Hamé.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Ve Velkých Karlovicích se chystá oblíbený Kateřinský jarmark

Bohatý výběr řemeslných výrobků, ukázky lidových zvyků, folklórní vystoupení či valašské speciality nabídne Kateřinský jarmark ve Velkých Karlovicích, který proběhne poslední neděli před adventem 24. 11. 2019 u Karlovského muzea.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Východní Moravu provoní husí speciality i mladá vína

Máte rádi husí pochoutky a mladé víno? Pokud ano, přichází váš čas. Svatomartinské hodování si můžete užít na mnoha místech Východní Moravy. Všetšina akcí se koná přesně na svátek svatého Martina, jen ve Zlíně budou slavit až další týden, a to v sobotu 16. listopadu 2019.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Klobáskobraní oživí v sobotu Valašské Meziříčí

Soutěží o nejlepší klobásku a dalším bohatým programem ožije v sobotu 12. října 2019 Valašské Meziříčí. Amatérští řezníci se zde utkají před očima návštěvníků "O nejlepší klobásku". Soutěž je určena všem fanouškům řeznického řemesla, na vítěze čeká sud piva a kýta z Masného průmyslu Krásno, partnera soutěže.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika

Nenechejte si ujít Karlovský gastrofestival: frgály, kozí zmrzlinu, street food i zabíjačku

Karlovský gastrofestival je opět tady! Už o nadcházejícím víkendu 5. a 6. října 2019 provoní valašské Velké Karlovice frgály, zabíjačka a další (nejen) valašské speciality při příležitosti 11. ročníku této populární gastronomické akce odehrávající se uprostřed přírody Beskyd. Festival opět uvítá i speciálního michelinského hosta, Maďarku Eszter Palágyi, jedinou šéfkuchařku ve střední Evropě oceněnou michelinskou hvězdou.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika