Úvod > Aktuality > Objevte Valašsko a naučte se připravovat halušky a borůvkové knedlíky
Objevte Valašsko a naučte se připravovat halušky a borůvkové knedlíky
"> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Objevte Valašsko a naučte se připravovat halušky a borůvkové knedlíky

  • Vydáno30. srpna 2022
Procházky po zvlněných kopcích posetých ovcemi a romantickými chaloupkami, ale taky spousta výborných tradičních pokrmů, které se tady dokonce můžete, klidně při dovolené, naučit vařit. To vše vás čeká ve Velkých Karlovicích, kde v Bistru Razula pořádají Kurz přípravy valašských halušek (4. 9.) a Kurz přípravy borůvkových knedlíků (11. 9.).
haluškyResort Valachy těmito kurzy navazuje na úspěšné Kurzy pečení frgálů, které organizuje už několik let a za nimiž míří do Velkých Karlovic lidé z celé republiky. Kurz přípravy tradičních halušek se tak přímo nabízel. Tento pokrm je obecně považován za především slovenskou národní specialitu, ale díky blízkosti hranice v minulosti zdomácněl i ve valašském regionu. Ani v hotelech Resortu Valachy nechybí ve stálé nabídce a těší se velké oblibě. A nyní se je můžete naučit připravovat podle zdejšího receptu, protože Kurzem přípravy valašských halušek vás v neděli 4. 9. provede šéfkuchař Bistra Razula a valašský rodák Josef Tydlačka.

Za jednu a půl hodiny (od 10:00 do 11:30) se naučíte, jak si doma připravit halušky s brynzou a slaninou, a odnesete si nejen nové informace a dovednosti, ale především vlastnoručně vyrobené halušky, na nichž si i můžete rovnou pochutnat, a certifikát o přijetí do cechu haluškových kuchařů. Kurz je vhodný pro dospělé i děti od 4 let, kapacita je maximálně 20 osob, a proto je nutná rezervace předem.

borůvkové knedlíkyPokud jste ale spíše na sladké, vydejte se sem v neděli 11. 9. na Kurz přípravy borůvkových knedlíků. Borůvkové (neboli haferové) knedlíky patří k nejtypičtějším a nejoblíbenějším specialitám valašské kuchyně. Kurzem vás v Bistru Razula provede opět jeho šéfkuchař Josef Tydlačka. A abyste neměli dlouhou chvíli při čekání na vykynutí knedlíkového těsta, naučíte se v mezičase i skvělé hruškové chutney, které jistě najde ve vaší kuchyni pestré využití.

Kurz přípravy borůvkových knedlíků trvá dvě a půl hodiny (od 9:30 do 12:00), naučíte se v něm vše potřebné, na svém výtvoru si můžete pochutnat či si ho odnést domů, stejné jako certifikát o přijetí do cechu knedlíkových kuchařů. I tento kurz je vhodný pro dospělé i děti od 4 let a kapacita účastníků je maximálně 20 osob – proto je nutná rezervace předem.
Pečení frgálů v Resortu Valachy

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd

Resort Valachy – relaxace a zážitky v srdci Beskyd

Resort Valachy ve Velkých Karlovicích nabízí jedinečné zážitky i chvíle plné pohody v srdci Beskyd. Dokonalou relaxaci zažijete v hotelech Lanterna a Horal, zabavit se můžete nejen túrami, cyklovýlety a lyžováním, ale také gastro kurzy nebo golfem.