Úvod > Aktuality

Aktuality Zlínský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Zlínský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Užijte si Velikonoce na Valašsku s ukázkami tradičních velikonočních a jarních zvyků

Malebnou oblast Valašska si většinou spojujeme s tradičními lidovými zvyky a bohatou folklorní tradicí. Připomenout si jejich význam a historii se přímo nabízí na Velikonoce v oblíbeném skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, který přiblíží sváteční i každodenní život generací našich předků. Při procházce Valašskou dědinou si připomenete velikonoční zvyky a tradice. Průvodci vám budou tetičky a strýčkové, kteří povypráví o významu svátků jara, naučí vás plést tatary či malovat kraslice. Krom toho, že okusíte tradiční velikonoční pokrmy, se dozvíte, co jsou rapače, jak připravit pučálku nebo k čemu sloužily muší ráje. Areály Valašského muzea v přírodě ožijí po celý velikonoční prodloužený víkend ukázkami tradičních velikonočních a jarních zvyků.
Zlínský kraj | Kultura

Reprezentační sály na Arcibiskupském zámku v Kroměříži voní jarními květinami a v Letním bytě zní hudba květin

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází nová návštěvnická sezona na Arcibiskupském zámku v Kroměříži, kterou zde zahajují tradičně týden před Velikonocemi. Jako každé jaro i letos připravili na zámku unikátní květinovou výzdobu reprezentačních sálů. Velké sály provoní jarní květiny, letní byt arcibiskupa se nakrátko promění v hudební salonek a symbolicky se rozezní tóny stylizovaných květinových hudebních nástrojů. Zámeckou Květnici jara doprovodí výstava sochaře Jiřího Netíka a nejmenší návštěvníci jsou zváni do tvořivé dílničky.
Zlínský kraj | Kultura

Ve Vlčnově se na Krojovém plese představí nový král letošní Jízdy králů

V sobotu 27. ledna 2024 se během Krojovaného plesu představí nový král letošní Jízdy králů ve Vlčnově. Bude jím František Janča. Zahraje dechová hudba Vlčnovjané a cimbálová muzika Čardáš. Krojový ples proběhne v sobotu od 19:30 hodin v Klubu sportu a kultury ve Vlčnově.
Zlínský kraj | Kultura

O víkendu můžete v rožnovském skanzenu navštívit živý betlém

Tu pravou vánoční atmosféru určitě navodí o víkendu „Živý betlém“ ve Valašském muzeu. Na lidovou hru o narození Ježíše podle Evangelia sv. Matouše, která se odehraje ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se můžete těšit v sobotu a v neděli 16. a 17. prosince 2023 od 17:00 hodin.
Zlínský kraj | Kultura

Znáte mechanický betlém v Horní Lidči?

V Horní Lidči na Valašsku si v budově za kostelem sv. Václava můžete prohlédnout originální ručně vyřezávaný mechanický betlém. Betlémská scéna o rozloze 170 m² přibližuje nejzajímavější historické momenty, zvyky a původní řemesla na česko-slovenském pomezí. V betlému je osazeno 230 figur, z toho 75 pohyblivých, a více jak stovka vyřezávaných staveb.
Zlínský kraj | Kultura

Vánoční výstava ve Vizovicích láká na tradiční ozdoby i módními trendy

Ve vizovické Galerii Mariette se každoročně od podzimu do Vánoc koná vánoční výstava. Ta letošní potrvá až do 23. prosince 2023 a představuje tradiční ozdoby i módními trendy ve vánoční vázdobě a zdobení stromečků. Jedná se o exkluzivní kolekce skleněných vánočních ozdob vyráběných ručně českými výrobci.
Zlínský kraj | Kultura

Hostýn zažije Mysliveckou svatohubertskou pouť

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně zažije v sobotu 21. října již pětadvacátou Mysliveckou svatohubertskou pouť. Ani letos nebude chybět průvod k obrázku sv. Huberta a troubená mše svatá, kterou v 10:15 hodin celebruje administrátor olomoucké diecéze Mons. Josef Nuzík.
Zlínský kraj | Kultura

Valašský hortikomplex představí úrodu z polí, zahrad a sadů

Letošní „úrodu z polí, zahrad a sadů“ představí Valašské muzeum v přírodě v rámci výstavy Valašský hortikomplex. Ta každoročně prezentuje ovoce, zeleninu, obiloviny a další plodiny. Výstavu si budou moci návštěvníci prohlédnout v prostorách Janíkovy stodoly v Dřevěném městečku od 14. do 22. října 2023. Otevřena bude dle návštěvní doby muzea, tj. od 9:00 do 16:00 hodin mimo pondělí.
Zlínský kraj | Kultura

Skanzen v Rožnově ožije ukázkami podzimních prací našich předků

V sobotu 23. září 2023 ožije areál Valašské dědiny ukázkami podzimních prací a činností s názvem Podzim na poli a v chalupě. Přijďte zavzpomínat na podzimní čas – na práce, které se z našeho života vytratily. V letošním roce budou zaměřeny na zpracování brambor. Nebude chybět ani střiž ovcí a lidová muzika!
Zlínský kraj | Kultura

České značky: skleničky, karafy, mísy a džbány ze sklárny Květná 1794

Ručně foukané nápojové sklo nejvyšší kvality, jedinečné designové kolekce a tradice sahající na konec 18. století: to je česká sklárna Květná 1794. Pojďte se podívat do Květné, dříve zvané Blumenbach!
Zlínský kraj | Kultura

Liptálské slavnosti nabídnou v programu soubory z blízkých i dalekých zemí

Mezinárodní folklorní festival „Liptálské slavnosti“ důvěrně znají soubory nejméně ze 100 zemí z nejrůznějších míst světa, které tu v průběhu 54 let předvedly tradice, zvyky, písně a tance svých národů pro stovky diváků. Za dobu existence festivalu přesáhl jeho význam daleko hranice České republiky. Důkazem toho je přijetí za člena mezinárodní organizace pro lidové umění IOV. Festival se koná v Přírodním kulturním areálu v Liptále, který vytváří pro folklorní slavnost nádherné prostředí.
Zlínský kraj | Kultura

Vizovice o víkendu ovládne Trnkobraní

Tradiční letní švestkový festival Vizovické Trnkobraní se bude konat v pátek a sobotu 18. a 19. srpna 2023 v areálu likérky R. Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Návštěvníci se mohou těšit na dvoudenní hudební program s kapelami a interprety jako je Jaromír Nohavica, Kryštof anebo Mirai. Součástí festivalu bude již tradičně veřejnosti otevřená soutěž v pojídání švestkových knedlíků, která se bude konat v sobotu v 13:15 hodin.
Zlínský kraj | Kultura