Úvod > Aktuality > Uši, perníčky, oplatky, trubičky, frgály: Ochutnejte regionální sladkosti
Gurmánská turistika

Uši, perníčky, oplatky, trubičky, frgály: Ochutnejte regionální sladkosti

  • Vydáno21. srpna 2023
Konec prázdnin a začátek babího léta jsou ideální k výletu na některou z gastronomických slavností. Leckde objevíte stánky se sladkostmi z nejrůznějších regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník, Karlovarské či Mariánskolázeňské oplatky anebo Valašské frgály? Všechny tyto laskominy splňují kritéria potravin s chráněným zeměpisným označením. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, kde je vyrábí a kde je můžete okusit.
Úředně znějící název prozrazuje vlastně jen to, že pocházejí z určitého přesně daného regionu či místa. Česká republika má v současné době takových označení zaregistrováno čtyřiadvacet. V seznamu najdete vedle Olomouckých tvarůžků, Jihočeské Nivy, Třeboňského kapra a řady druhů piv také několik sladkostí. Které to jsou?
 

Nejstarší historka: odkud se vzaly Štramberské uši?

štramberské ušiPodle pověsti v roce 1241 přitáhli ke Štramberku divocí nájezdníci z východu, kteří cestou plenili okolí a obyvatelům usekávali uši a ruce. Štramberští se zachránili v opevnění, narychlo vybudovaném na vrchu Kotouč, navíc se jim podařilo v noci prokopat hráz nedalekého rybníka a nepřátelský tábor spláchla voda. Tataři se do jednoho utopili a v táboře po nich zůstalo jen několik pytlů uší, které se chystali odvézt domů jako kořist. Místní na památku slavného vítězství vždy v den Nanebevzetí Panny Marie pořádají velkou pouť a z mouky, cukru, medu a několika druhů aromatického koření pečou takzvané Štramberské uši. Chutnají jako perník, do tvaru oušek se stáčejí až po vytažení z pece, pro mlsouny se plní všelijakými sladkými nádivkami a pěnami – ve Štramberku už je pečou téměř 800 let. Ze všech potravin s chráněným zeměpisným označením jsou bezkonkurenčně nejstarší.
 

Pardubický perník: pochoutka z 16. století

pardubice perníkKdyž se řekne Pardubice, skoro každému se vybaví slavný perník. Zmínky o prvním perníkáři pocházejí z roku 1515 a už v 16. století existoval cech perníkářů, ale sladké pochoutky z medu, mouky a pepře se tu možná vyráběly už dávno předtím. Jisté je, že právo vyrábět perník potvrdila Pardubicím v roce 1756 císařovna Marie Terezie a na přelomu 19. a 20. století vznikly první velké průmyslové závody a výrobny. Ve městě i dnes objevíte spousty cukráren a kaváren, kde si určitě vyberete některý z překrásně zdobených a různě tvarovaných perníkových kousků. Jedním z míst, kde se peče skvělý perník, je perníkárna u Janošů. Ochutnáte zde vítězné výrobky z mnoha soutěží, například vítěznou Regionální potravinu Pardubického kraje a Mls Pardubického kraje. Dále se můžete zastavit například v Paláci Pardubice, na Masarykově náměstí 2799, kde má své výrobky další vyhlášené perníkářství Pardubický perník Novotný. A třetího výrobce perníčků s chráněným zeměpisným označení Pardubický perník Jaja najdete ulici 17. listopadu. A pěkná prodejna perníků je i na pardubickém hlavním železničním nádraží. Perníček z Pardubic zde nabízí velmi bohatý sortiment.
 

Lázeňské oplatky: dobrota stará 200 let

lázeňská oplatkaLázeňské oplatky, sladkou dobrotu ze dvou křupavých tenkých plátků spojených náplní, můžete ochutnat na různých místech. V Luhačovicích, Karlových Varech, Teplicích nad Bečvou i Mariánských Lázních sice chutnají oříškové, vanilkové, kakaové či nugátové oplatky podobně, ale zařazení mezi produkty s chráněným zeměpisným označením se dočkaly jen dvoje, a to mariánskolázeňské a karlovarské. Říká se, že první zmínky o sladké delikatese se v západočeských lázních objevily už v 18. století, ale až v roce 1856 se v Mariánských Lázních rozjela jejich průmyslová výroba. Jenže kdoví, jak to bylo: říká se totiž, že úplně první oplatky nebyly určené pro mlsnou lázeňskou klientelu, ale hosty premonstrátského kláštera v Teplé. Speciální zákusek prý vymyslel šikovný kuchař a našel tak nové využití pro oplatečnice na pečení hostií. A oplatková zajímavost, která vás možná překvapí? Oplatky z Karlových Varů navíc léčí, k jejich výrobě se totiž využívá léčivá voda z Vřídla. Ochranné označení mají i Karlovarské trojhránky.
 

Hořické trubičky: pochoutka od Napoleona

hořické trubičkyZatímco o historii Štramberských uší, perníku i lázeňských oplatek toho moc nevíme, naprosto přesně známe rok, kdy v Hořicích vyrobili první Hořické trubičky. Psal se rok 1812 a v malebném podkrkonošském městě tehdy našli útočiště zranění vojáci, kteří se vraceli z Napoleonova ruského tažení. Byl mezi nimi i osobní kuchař francouzského císaře, který z vděčnosti za záchranu prozradil své opatrovatelce tajemství výroby Napoleonovy oblíbené pochoutky. Od té doby se tajemství hořických trubiček předává z pokolení na pokolení. V Hořicích je vyrábějí ručně, správná trubička je stočená ze dvou oplatek, promazaná rozpuštěným máslem a včelím medem, sypaná směsí cukru, kakaa, skořice a oříšků. V Hořicích seženete oblíbenou pochoutku v řadě cukráren, navíc se můžete projít po speciální Trubičkové stezce a v září se vypravit na Slavnosti hořických trubiček.
 

Valašský frgál: tradiční pečivo z Beskyd

frgálKdyž se hospodyňkám z Valašska nepovedly koláče, mluvily o nich jako o frgálech. To už dávno neplatí, naopak, frgály patří k oblíbeným pochoutkám. Obří koláče (protože ten „pravý“ valašský frgál musí mít v průměru nejméně 30 centimetrů) se podle stejného receptu pečou již několik století. Jejich kouzlo spočívá v tenoučkém těstě a spoustě voňavé náplně – vede hrušková, tvarohová, maková, jablečná a povidlová, ale leckde ochutnáte i méně obvyklé frgály meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo dýňové. V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen koupit, ale také se zapsat do kurzu pečení a vyrobit si vlastní frgál pod vedením zdejších pekařek (nejbližší vypsané kurzy jsou 22.8., 27.8., 29.8., 30.9.2023 od 10 do 13 hodin)
 

Výběr gastronomických slavností na konec léta

Pokud si chcete vyzkoušet pečení frgálů, perníků či uší v pohodlí domova, přejeme ať se podaří. Kdo ale chce zakoupit výrobky již hotové, může zavítat na některou z gastroakcí, které se budou v dohledné době konat:

Například od 25. do 26. srpna vyražte do Pardubic na Festival vína, čeká vás zde i bohatý kulturní program. Hořické trubičky můžete ochutnat během jejich oslavy v Hořicích na náměstí, kde se bude slavit první zářijovou sobotu, 2.9. Vychutnejte si nálož lahůdek severní Moravy a Slezska na originálním Pojezfestu. Ať už jste vegani, milovníci masa nebo máte rádi sladké, přijdete si na své v Ostravici 9. září.

Den města Štramberk se letos koná 16.září, můžete se těšit na bohatý kulturní program pro dospělé i děti a celodenní jarmark. Do města perníku můžete vyrazit i 23. září na Pernštejnské hodování na zámku Pardubice. Sklizeň plodů vzácného stromu oskoruše, který po staletí utváří krajinu na jihu Moravy a kterého začíná pomalu ubývat, zažijete 23. září. Akce na salaši Travičná je obdobou trnkobraní či vinobraní, spojená s ochutnávkou pokrmů a nápojů z tohoto plodu.
Petr Novotný – Výroba a prodej Pardubického perníku

Petr Novotný – Výroba a prodej Pardubického perníku

Pardubický perník je chráněné zeměpisné označení a v současné době ho ve městě vyrábí tři podniky a mezi nimi i Petr Novotný.

Pardubický perník JaJa

Pardubický perník JaJa

Perníky tato rodinná firma vyrábí již od roku 1990, je držitelkou ochranné zeměpisného označení Pardubický perník.

Pečení frgálů v Resortu Valachy

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Perník je od pradávna známá pochoutka, která proslavila mimo jiné i město Pardubice, i když hlavní rozkvět výroby perníku nastal teprve na přelomu 19. a 20. století. Roku 2004 vzniklo Sdružení Pardubický perník, jehož největší snahou je propagace Pardubického perníku a dodržování tradičních technologických postupů.

Lázeňské oplatky – sladká dobrota s českým původem

Lázeňské oplatky – sladká dobrota s českým původem

K lázeňskému životu patří lázeňské oplatky, lehoučká sladká delikatesa s charakteristickou vůní a jedinečnou chutí. Mají je rádi malí i velcí, a všichni víme, že bez oplatek by prameny, promenády i kolonády v našich lázních přišly o kousek svého nenapodobitelného kouzla.

Trubičková stezka v Hořicích

Trubičková stezka v Hořicích

V Hořicích naleznete zajímavou naučnou stezku, která je tematicky zaměřená na děti a slavné hořické trubičky. Sedm zábavných zastavení provede dětské turisty a jejich doprovod historií i současností hořických trubiček v areálu Smetanových sadů.

Štramberské uši

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně

Město Hořice je známé především výrobou hořických trubiček. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o.

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů v Pardubicích! Ochutnejte medové perníčky s kávou, čajem, mlékem nebo perníkovou medovinou a vyzkoušejte si sami zdobení perníku. Nejmladší z nejstaršího perníkářského rodu v Pardubicích Pavel Janoš vám povypráví o historii výroby perníku v Čechách i ve světě.

Miletínské modlitbičky – perníková pochoutka z Miletína

Miletínské modlitbičky – perníková pochoutka z Miletína

Řekne-li se jméno Miletín, většině lidí se vybaví rodiště autora Kytice Karla Jaromíra Erbena. Ale již druhým charakteristickým rysem Miletína jsou Erbenovy Miletínské modlitbičky, které zviditelňují toto městečko v kraji pod Zvičinou již od 19. století.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Další aktuality

Zámek Kunín ozdobí jiřinky, mečíky, hortenzie a hlavně růže

Již tradičně na přelomu měsíců září a října zve zámek v Kuníně na slavnost Růže pro paní hraběnku, oslavu královny květin a nejslavnější zámecké paní hraběnky Marie Walburgy, která milovala růže a na zámku vychovávala chudé a talentované děti. Také letos bude historické vazby květin připravovat přední český florista Slávek Rabušic. Prohlídku celého zámku, květinových vazeb a dekorací můžete absolvovat samostatně, nebo v doprovodu průvodce.
Moravskoslezský kraj | Památky

Národní den železnice hostí letos Bohumín

Zářijové oslavy svátku železničářů vyvrcholí letos v sobotu 23. září Národním dnem železnice, který se bude konat v Bohumíně. Program pro všechny fanoušky vlaků a světa na kolejích láká na prohlídku desítek kusů historické i moderní železniční techniky, nostalgické jízdy a na velkolepou světelnou show. Na doslech houkání lokomotiv bude ve stejný den slavit městská knihovna své stoleté výročí.
Moravskoslezský kraj | Zážitky

Konec léta pod Pradědem přinese Festival řízků

Víkend 16. až 17. září 2023 bude v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem opět ve znamení tradiční kulinářské akce Festival řízků. Do Festivalu řízků se tradičně zapojují místní restaurace, které nabídnou jak českou klasiku, tedy kuřecí nebo vepřový smažený řízek v trojobalu, tak řízky přírodní, nebo z netradičních mas. Akci můžete využít nejen pro potěchu chuťových pohárků, ale i pro výlety v jesenických lesích, na čerstvém vzduchu.
Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika

10 tipů na podzimní procházky ostravskou zelení

Objevte Ostravu jinak, než ji znáte – jako město šetrné k životnímu prostředí. Podle finské studie Bounce má totiž slezská metropole druhou nejnižší uhlíkovou stopou v Evropě! Studie se zabývala analýzou 28 evropských měst, aby tím zjistila, která z nich dělají maximum pro ochranu planety a Ostrava se „v uhlíkové stopě“ umístila na samé špičce evropských měst. Vychutnejte si procházku bez smogu a oxidu uhličitého třeba na haldě Ema, u Heřmanického rybníka anebo v Plesné.
Moravskoslezský kraj | Příroda

Běh z Kopřivnice do Rožnova připomene odkaz Emila Zátopka

Osobnost nejlepšího atleta 20. století, čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka, si můžete připomenout účastí na 21. ročníku Memoriálu Emila Zátopka, který se koná v sobotu 16. září, a to jak v jeho rodišti – Kopřivnici, tak v Rožnově pod Radhoštěm, kde je pochován na čestném pohřebišti u kostela sv. Anny v areálu Valašského muzea v přírodě. Areál Dřevěného městečka bude tento den volně přístupný.
Moravskoslezský kraj | Letní sporty

Dny NATO opět oživí letiště Leoše Janáčka v Ostravě

O víkendu 16. a 17. září 2023 se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava budou konat Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Vstup na show je zdarma a návštěvníci se mohou těšit na ukázky nejmodernější techniky a vybavení naší i spojeneckých armád, policie, záchranářů, hasičů i představení jejich umění v atraktivních dynamických ukázkách. Významným tématem letošního ročníku bude modernizace, když se při svých premiérách představí nejmodernější stroje a vedle nich i starší technika, jež se naopak může účastnit naposled. Celkem na mošnovském letišti bude více než 90 letounů a na tisíc kusů pozemní techniky!
Moravskoslezský kraj | Zážitky

Botanické zajímavosti Zoo Ostrava – vůně Asie a krása japonského podzimu

Pokud se chystáte tento víkend do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava a máte v plánu navštívit i pěstební skleník v zázemí zoo, můžete aktuálně během komentované prohlídky zaznamenat velmi silnou a sladkou vůni. Pochází od malého keře ve skleníku tropů a subtropů. Lidé se často mylně domnívají, že se jedná o druh citrusu. Komentované prohlídky skleníků v Zoo Ostrava jsou zahrnuty v ceně vstupenky do zoo. Do tropů s průvodcem se můžete podívat každý víkend v 11:00 nebo ve 14:00 hod. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace.
Moravskoslezský kraj | Příroda

Zažijte netopýří noc v ostravské Zoo

Již tradičně se na přelomu srpna a září koná na mnoha místech v řadě evropských zemích, včetně České republiky, akce pro širokou veřejnost věnovaná netopýrům, tzv. Evropská noc pro netopýry. Přijďte se seznámit s netopýry do Zoo Ostrava, ve středu 6. 9. 2023 se tam koná Mezinárodní noc pro netopýry.
Moravskoslezský kraj | Příroda