Úvod > Aktuality > Uši, trubičky, frgály, oplatky a další regionální sladkosti
Uši, trubičky, frgály, oplatky a další regionální sladkosti
"> "> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Uši, trubičky, frgály, oplatky a další regionální sladkosti

  • Vydáno31. května 2022
Letní dny jsou ideální k výletu na některou z gastronomických slavností. Leckde objevíte stánky se sladkostmi z nejrůznějších regionů, které vábí na chutě, vůně, prazvláštní tvary i originální názvy. Vyberete si Hořické trubičky, Štramberské uši, Pardubický perník anebo Valašské frgály?
Vesměs jde o potraviny s chráněným zeměpisným označením. Úředně znějící název prozrazuje vlastně jen to, že pocházejí z určitého přesně daného regionu či místa. Česká republika má v současné době takových označení zaregistrováno třiadvacet. V seznamu najdete vedle Olomouckých tvarůžků, Jihočeské Nivy, Třeboňského kapra a řady druhů piv také několik sladkostí. Které to jsou?
 

Nejstarší historka: odkud se vzaly Štramberské uši?

štramberské ušiPodle pověsti v roce 1241 přitáhli ke Štramberku divocí nájezdníci z východu, kteří cestou plenili okolí a obyvatelům usekávali uši a ruce. Štramberští se zachránili v opevnění, narychlo vybudovaném na vrchu Kotouč, navíc se jim podařilo v noci prokopat hráz nedalekého rybníka a nepřátelský tábor spláchla voda. Tataři se do jednoho utopili a v táboře po nich zůstalo jen několik pytlů uší, které se chystali odvézt domů jako kořist. Místní na památku slavného vítězství vždy v den Nanebevzetí Panny Marie pořádají velkou pouť a z mouky, cukru, medu a několika druhů aromatického koření pečou takzvané Štramberské uši. Chutnají jako perník, do tvaru oušek se stáčejí až po vytažení z pece, pro mlsouny se plní všelijakými sladkými nádivkami a pěnami – ve Štramberku už je pečou téměř 800 let. Ze všech potravin s chráněným zeměpisným označením jsou bezkonkurenčně nejstarší.
 

Pardubický perník: pochoutka z 16. století

pardubice perníkKdyž se řekne Pardubice, skoro každému se vybaví slavný perník. Zmínky o prvním perníkáři pocházejí z roku 1515 a už v 16. století existoval cech perníkářů, ale sladké pochoutky z medu, mouky a pepře se tu možná vyráběly už dávno předtím. Jisté je, že právo vyrábět perník potvrdila Pardubicím v roce 1756 císařovna Marie Terezie a na přelomu 19. a 20. století vznikly první velké průmyslové závody a výrobny. Ve městě i dnes objevíte spousty cukráren a kaváren, kde si určitě vyberete některý z překrásně zdobených a různě tvarovaných perníkových kousků. Jedním z míst, kde se peče skvělý perník, je perníkárna u Janošů. Ochutnáte zde vítězné výrobky z mnoha soutěží, například vítěznou Regionální potravinu Pardubického kraje a Mls Pardubického kraje. Dále se můžete zastavit například v prodejně na Masarykově náměstí 2799, kde má své výrobky další vyhlášené perníkářství Pardubický perník Novotný. A pěkná prodejna perníků je i na pardubickém hlavním železničním nádraží. Perníček z Pardubic zde nabízí velmi bohatý sortiment.
 

Lázeňské oplatky: dobrota stará 200 let

lázeňská oplatkaLázeňské oplatky, sladkou dobrotu ze dvou křupavých tenkých plátků spojených náplní, můžete ochutnat na různých místech. V Luhačovicích, Karlových Varech, Teplicích nad Bečvou i Mariánských Lázních sice chutnají oříškové, vanilkové, kakaové či nugátové oplatky podobně, ale zařazení mezi produkty s chráněným zeměpisným označením se dočkaly jen dvoje, a to mariánskolázeňské a karlovarské. Říká se, že první zmínky o sladké delikatese se v západočeských lázních objevily už v 18. století, ale až v roce 1856 se v Mariánských Lázních rozjela jejich průmyslová výroba. Jenže kdoví, jak to bylo: říká se totiž, že úplně první oplatky nebyly určené pro mlsnou lázeňskou klientelu, ale hosty premonstrátského kláštera v Teplé. Speciální zákusek prý vymyslel šikovný kuchař a našel tak nové využití pro oplatečnice na pečení hostií. A oplatková zajímavost, která vás možná překvapí? Oplatky z Karlových Varů navíc léčí, k jejich výrobě se totiž využívá léčivá voda z Vřídla.
 

Hořické trubičky: pochoutka od Napoleona

hořické trubičkyZatímco o historii Štramberských uší, perníku i lázeňských oplatek toho moc nevíme, naprosto přesně známe rok, kdy v Hořicích vyrobili první Hořické trubičky. Psal se rok 1812 a v malebném podkrkonošském městě tehdy našli útočiště zranění vojáci, kteří se vraceli z Napoleonova ruského tažení. Byl mezi nimi i osobní kuchař francouzského císaře, který z vděčnosti za záchranu prozradil své opatrovatelce tajemství výroby Napoleonovy oblíbené pochoutky. Od té doby se tajemství hořických trubiček předává z pokolení na pokolení. V Hořicích je vyrábějí ručně, správná trubička je stočená ze dvou oplatek, promazaná rozpuštěným máslem a včelím medem, sypaná směsí cukru, kakaa, skořice a oříšků. V Hořicích seženete oblíbenou pochoutku v řadě cukráren, navíc se můžete projít po speciální Trubičkové stezce a v září se vypravit na Slavnosti hořických trubiček.
 

Valašský frgál: tradiční pečivo z Beskyd

frgálKdyž se hospodyňkám z Valašska nepovedly koláče, mluvily o nich jako o frgálech. To už dávno neplatí, naopak, frgály patří k oblíbeným pochoutkám. Obří koláče (protože ten „pravý“ valašský frgál musí mít v průměru nejméně 30 centimetrů) se podle stejného receptu pečou již několik století. Jejich kouzlo spočívá v tenoučkém těstě a spoustě voňavé náplně – vede hrušková, tvarohová, maková, jablečná a povidlová, ale leckde ochutnáte i méně obvyklé frgály meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo dýňové. V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen koupit, ale také se zapsat do kurzu pečení a vyrobit si vlastní frgál pod vedením zdejších pekařek.
 

Výběr gastronomických slavností na léto a podzim

meruňkyPokud si chcete vyzkoušet pečení frgálů, perníků či uší v pohodlí domova, recepty najdete na internetu. My připojujeme pozvánky na pět letních gastronomických slavností:
  • V sobotu 16. července se koná oblíbené Miroslavské Meruňkobraní, které představí nové i známé produkty regionálního zemědělství. Jde o tradiční akci s bohatým kulturním a historickým programem, které dominují jihomoravské meruňky.
  • Neděle 17. července bude na zámku Kačina patřit dobrému jídlu z celého světa – v zámeckém parku proběhne jedinečné setkání fanoušků street foodové gastronomie. Čeká vás paleta chutí a vůní, špičkových pokrmů kuchyní celého světa, připravovaných přímo před zraky návštěvníků. Domácí dezerty, autorská zmrzlina, koktejly alko i nealko, prosecco či pivo z malých pivovarů.
  • borůvkový knedlíkSlavnost ovocných knedlíků na zámku Konopiště proběhne 30. a 31. července. Na nádvoří budou celý víkend švestkové a meruňkové knedlíky, halušky od slovenského kuchaře i pivo Ferdinand. Oba dny doplní program tvořivé dílny a v neděli rozezní nádvoří i středověká hudba kapely Dei Gratia. Na I. okruhu se pak mohou návštěvníci těšit na zpestřený program, zaměřený na stolování v zámeckých jídelnách.
  • To nejlepší ze street foodu se bude ochutnávat také v sobotu 6. srpna na Smíchovské náplavce: nebudou chybět grilované ryby, středomořská kuchyně, kuchyně blízkého východu, asijské pokrmy (včetně sushi) či veganská a vegetariánská jídla.
  • Borůvkové hody pod Pradědem vypuknou o třetím srpnovém víkendu 20. a 21. srpna. Proběhnou jako obvykle v místních restauracích, které připraví své borůvkové menu, jehož základem budou již tradičně borůvkové knedlíky. Těšit se můžete i na stánkový prodej v obecním parku, ochutnávku dobrot z borůvek a mnoho dalšího.
  • Vychutnejte si i další nálož lahůdek severní Moravy a Slezska na originálním Pojezfestu! Ať už jste vegani, milovníci masa nebo máte rádi sladké, přijdete si na své v Ostravici 3. září.
  • Milovníci piva a tvarůžků, těšte se! Tvarglefest propukne ve Velké Bystřici 16. a 17. září. Přijďte ochutnat vymazlené regionální pivo a řemeslné tvargle z poctivého českého tvarohu.
  • Sklizeň plodů vzácného stromu oskoruše, který po staletí utváří krajinu na jihu Moravy a kterého začíná pomalu ubývat, ažijete 24. září. Akce na salaši Travičná je obdobou trnkobraní či vinobraní, spojená s ochutnávkou pokrmů a nápojů z tohoto plodu.
Pečení frgálů v Resortu Valachy

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

21.8.
Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

K nejtypičtějším specialitám valašské kuchyně patří kromě slivovice a kyselice také frgál. Pro všechny, kteří se chtějí naučit vyrábět tento tradiční valašský koláč, pořádá kurzy pečení Resort Valachy ve Velkých Karlovicích.

Slavnosti Hořických trubiček 2022

3.9.
Slavnosti Hořických trubiček 2022

Slavnosti Hořických trubiček letos proběhnou v sobotu 3. září a již teď lze prozradit, že diváci a návštěvníci se mají na co těšit! Kromě soutěží, her a rozličných staročeských stánků máme připraven bohatý kulturní program, ve kterém si každý najde to své!

Lázeňské oplatky – sladká dobrota s českým původem

Lázeňské oplatky – sladká dobrota s českým původem

K lázeňskému životu patří lázeňské oplatky, lehoučká sladká delikatesa s charakteristickou vůní a jedinečnou chutí. Mají je rádi malí i velcí, a všichni víme, že bez oplatek by prameny, promenády i kolonády v našich lázních přišly o kousek svého nenapodobitelného kouzla.

Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích

7.10.
10.10.
Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích

Svátek všech milovníků (nejen) valašské kuchyně a regionálních produktů: to je Karlovský gastrofestival, jedinečná gastronomická událost ve Velkých Karlovicích.

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Pardubický perník – nejznámější výroba perníku u nás

Perník je od pradávna známá pochoutka, která proslavila mimo jiné i město Pardubice, i když hlavní rozkvět výroby perníku nastal teprve na přelomu 19. a 20. století. Roku 2004 vzniklo Sdružení Pardubický perník, jehož největší snahou je propagace Pardubického perníku a dodržování tradičních technologických postupů.

Trubičková stezka v Hořicích

Trubičková stezka v Hořicích

V Hořicích naleznete zajímavou naučnou stezku, která je tematicky zaměřená na děti a slavné hořické trubičky. Sedm zábavných zastavení provede dětské turisty a jejich doprovod historií i současností hořických trubiček v areálu Smetanových sadů.

Štramberské uši

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně

Hořické trubičky – cukrovinky s více než dvousetletou historií v Miletíně

Město Hořice je známé především výrobou hořických trubiček. Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o.

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Staročeské medové perníky v Pardubicích

Rodinná cukrárna a perníkárna u Janošů v Pardubicích! Ochutnejte medové perníčky s kávou, čajem, mlékem nebo perníkovou medovinou a vyzkoušejte si sami zdobení perníku. Nejmladší z nejstaršího perníkářského rodu v Pardubicích Pavel Janoš vám povypráví o historii výroby perníku v Čechách i ve světě.

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníčkův sen – perníkářství v Haštalské ulici v Praze

Perníkářství v Haštalské ulici v centru Prahy je návratem do dětství na návštěvu k babičce. Perníčky různých druhů tu voní až za roh, na zakázku vám zde připraví perník dle vašich představ, pořádají se zde workshopy, oslavy narozenin a různé další akce.

Miletínské modlitbičky – perníková pochoutka z Miletína

Miletínské modlitbičky – perníková pochoutka z Miletína

Řekne-li se jméno Miletín, většině lidí se vybaví rodiště autora Kytice Karla Jaromíra Erbena. Ale již druhým charakteristickým rysem Miletína jsou Erbenovy Miletínské modlitbičky, které zviditelňují toto městečko v kraji pod Zvičinou již od 19. století.

Muzeum medoviny – degustační prodejna

Muzeum medoviny – degustační prodejna

Specializovaná degustační prodejna v centru Prahy nabízí nejširší výběr přes 100 druhů tradičních medovin s možností ochutnávek.

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství – výrobce tradičních valašských frgálů

Cyrilovo pekařství již od roku 1996 vyrábí valašské frgály, které se proslavily především díky nezaměnitelné chuti a dlouhé trvanlivosti. Cyrilovo pekařství vyrábí frgály obvyklých druhů (makový frgál, tvarohový frgál, hruškový frgál), ale v průběhu let přibyly také nové, neobvyklé druhy.

Další aktuality

18.8.
2022
FC Baník Ostrava slaví 100 let

FC Baník Ostrava slaví 100 let

Moravskoslezský kraj | Letní sporty
17.8.
2022
V Malé Morávce si pochutnáte na Borůvkových hodech

V Malé Morávce si pochutnáte na Borůvkových hodech

Moravskoslezský kraj | Gurmánská turistika
7.8.
2022
Objevte svět podle Julese Verna v Ostravě

Objevte svět podle Julese Verna v Ostravě

Moravskoslezský kraj | Památky
3.8.
2022
V Jablunkově se chystá festival Gorolski Święto

V Jablunkově se chystá festival Gorolski Święto

Moravskoslezský kraj | Kultura