Úvod > Aktuality

Aktuality Zlínský kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Zlínský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Reprezentační sály na Arcibiskupském zámku v Kroměříži voní jarními květinami a v Letním bytě zní hudba květin

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází nová návštěvnická sezona na Arcibiskupském zámku v Kroměříži, kterou zde zahajují tradičně týden před Velikonocemi. Jako každé jaro i letos připravili na zámku unikátní květinovou výzdobu reprezentačních sálů. Velké sály provoní jarní květiny, letní byt arcibiskupa se nakrátko promění v hudební salonek a symbolicky se rozezní tóny stylizovaných květinových hudebních nástrojů. Zámeckou Květnici jara doprovodí výstava sochaře Jiřího Netíka a nejmenší návštěvníci jsou zváni do tvořivé dílničky.
Zlínský kraj | Kultura

Vánoční výstava ve Vizovicích láká na tradiční ozdoby i módními trendy

Ve vizovické Galerii Mariette se každoročně od podzimu do Vánoc koná vánoční výstava. Ta letošní potrvá až do 23. prosince 2023 a představuje tradiční ozdoby i módními trendy ve vánoční vázdobě a zdobení stromečků. Jedná se o exkluzivní kolekce skleněných vánočních ozdob vyráběných ručně českými výrobci.
Zlínský kraj | Kultura

Hostýn zažije Mysliveckou svatohubertskou pouť

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně zažije v sobotu 21. října již pětadvacátou Mysliveckou svatohubertskou pouť. Ani letos nebude chybět průvod k obrázku sv. Huberta a troubená mše svatá, kterou v 10:15 hodin celebruje administrátor olomoucké diecéze Mons. Josef Nuzík.
Zlínský kraj | Kultura

Letní škola barokní hudby v Holešově představí své žáky na závěrečných koncertech

Letní škola barokní hudby v Holešově probíhá od pátku 4. srpna až do neděle 13. srpna 2023. Poslední tři dny festivalu, tedy pátek, sobota a neděle 11. – 13. srpna 2023 jsou vyhrazeny závěrečným koncertů na zámku v Holešově, kostele Narození Panny Marie v Rajnochovicích a na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Přijďte se zaposlouchat do podmanivých tónů barokní hudby z doby Ludvíka XIV.
Zlínský kraj | Kultura

Cesty za uměním: Tizian, nejslavnější obraz v Česku a zámek Kroměříž

Apollon a Marsyas je brutální výjev malovaný v odstínech krve, jedno z posledních děl slavného italského malíře Tiziana a zároveň obraz, o kterém se mluví jako o možná nejlepším Tizianově díle. Pojďte se s Kudy z nudy podívat na nefalšovaný umělecký poklad: je vystavený v Zámecké obrazárně v Kroměříži.
Zlínský kraj | Kultura

Prožijte Jaro na dědině ve Valašském muzeum v přírodě

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zve na připomínku tradičních jarních prací našich předků. Program nazvaný Jaro na dědině oživí v sobotu 20. května 2023 Valašskou dědinu. V areálu se budou předvádět činnosti spojené především s domácími pracemi kolem chalupy a v zemědělství.
Zlínský kraj | Kultura

Zlín Design Week odstartuje o víkendu

Festival Zlin Design Week opět vnese v týdnu od 3. do 10. května 2023 čerstvý vítr do oblasti designu. Inspirativní program devátého ročníku na různých místech Zlína návštěvníky seznámí s principy univerzálního designu. Myšlenku „Designu pro všechny“, která se prolíná celým festivalovým týdnem, přiblíží stejnojmenná výstava s příklady konkrétních řešení a jejich dopadu na každodenní život. Neotřelé perspektivy nejen designu přinese konference, kde promluví mimo jiné průmyslový designér a jediný norský kandidát na astronauta Nima Shahinian. Mladé talenty podporuje mezinárodní soutěž a související výstava „Best in Design“ pro designéry do 30let. Tvorbu finalistů a vítězů napříč uplynulými ročníky uceleně prezentuje Fashion show. Na návštěvníky Zlin Design Weeku čekají výstavy a venkovní instalace, workshopy, design market i party a kulturní program, z něhož si vyberou tvůrci, veřejnost i školy. Všem zájemcům festival poskytuje prostor pro setkávání a poznávání toho, jak design ovlivňuje naše životy.
Zlínský kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Hana, Valašské Meziříčí a Alena Mornštajnová

Kdo si přečte román Hana, který napsala Alena Mornštajnová (*1963), už nikdy si v cukrárně nekoupí nadýchaný žloutkový věneček, aniž by si nevzpomněl právě na tuhle knížku. Jak dokázal oblíbený zákusek tragicky zasáhnout do osudů jedné moravské rodiny a zároveň okouzlit tuzemské čtenáře?
Zlínský kraj | Kultura

Památník Velké Moravy otvírá po rekonstrukci s novou multimediální expozicí

Nově vybudované Cyrilometodějské centrum u Památníku Velké Moravy ve Starém Městě u Uherského Hradiště bylo otevřeno ve čtvrtek 1. 9. 2022. Návštěvníky z ČR i zahraničí centrum již ode dneška láká na expozice, které atraktivní formou přibližují dobu slovanských věrozvěstů, ale i období předcházející – pravěk. Jde o další významný počin v péči o historii a tradice regionu, v budování odkazu svatých Cyrila a Metoděje, apoštolů Slovanů. Již tuto neděli 4. 9. 2022 se zde pro veřejnost uskuteční zajímavý tematický doprovodný program.
Zlínský kraj | Kultura

Den uniformovaných sborů oživí Kroměříž

V Kroměříži se v sobotu 2. října 2021 koná atraktivní akce s názvem Den uniformovaných sborů. Víkendový den bude plný policejní, vojenské a hasičské techniky, minulé i současné. Těšit se můžete na letadla, auta, obrněné vozy, zásahová vozidla, a vojenské historické jednotky pod širým nebem.
Zlínský kraj | Kultura

Muzeum Kroměřížska zve na novou expozici plnou fantazie a další novinky

Muzeum Kroměřížska vstoupilo do letošní turistické sezony s několika novinkami. K těm nejzásadnějším patří otevření nové expozice Poklady staré půdy, znovuotevření expozice Historie ukrytá pod dlažbou města, instalace nových interaktivních prvků ve stálé expozici a výstavách nebo zavedení bonusového vstupného.
Zlínský kraj | Kultura

Ve Slavičíně si připomenete leteckou bitvu z roku 1944

V srpnu 1944 se poblíž Slavičína odehrála letecká bitva, při níž Němci sestřelili americká letadla. Na bitvu upomíná zdejší muzeum, památník na slavičínském hřbitově a také vzpomínkové akce. Hlavní program letošního ročníku se koná o víkendu 28. a 29. sprna 2021 a připomíná již 77. výročí od této tragické události.
Zlínský kraj | Kultura