Úvod > Aktuality

Aktuality Zlínský kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Zlínský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

O víkendu můžete v rožnovském skanzenu navštívit živý betlém

Tu pravou vánoční atmosféru určitě navodí o víkendu „Živý betlém“ ve Valašském muzeu. Na lidovou hru o narození Ježíše podle Evangelia sv. Matouše, která se odehraje ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm se můžete těšit v sobotu a v neděli 16. a 17. prosince 2023 od 17:00 hodin.
Zlínský kraj | Kultura

Vizovice o víkendu ovládne Trnkobraní

Tradiční letní švestkový festival Vizovické Trnkobraní se bude konat v pátek a sobotu 18. a 19. srpna 2023 v areálu likérky R. Jelínek ve Vizovicích nedaleko Zlína. Návštěvníci se mohou těšit na dvoudenní hudební program s kapelami a interprety jako je Jaromír Nohavica, Kryštof anebo Mirai. Součástí festivalu bude již tradičně veřejnosti otevřená soutěž v pojídání švestkových knedlíků, která se bude konat v sobotu v 13:15 hodin.
Zlínský kraj | Kultura

Letní filmová škola v Uherském Hradišti je tady!

Od pátku 28. 7. až do čtvrtečního odpoledne 3. 8. 2023 nabídne 49. Letní filmová škola cestu historickým, současným a česko-slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi se představí předpremiéry českých a slovenských filmů, a dostane se i na divadla, koncerty a další bohatý program. V distribuční předpremiéře letos Letní filmová škola uvede sci-fi thriller Bod obnovy. V rámci doprovodného programu vystoupí David Koller, PSH, Vladimír Merta či Vojtěch a Tatiana Dykovi. Ze svých knih budou číst oceňovaní spisovatelé a chybět nebude ani diskuzní sekce Nová realita.
Zlínský kraj | Kultura

V Holešově se chystá festival židovské kultury Ha-Makom

V Holešově opět proběhne tradiční Festival židovské kultury Ha-Makom. Letošní 23. ročník se koná od 25. 7. do 29. 7. 2023, zve všechny příznivce festivalu na pestrý program. Tradiční multižánrová nabídka je sestavena ze zajímavých přednášek, koncertů, prohlídek nebo čtení. Nechybí ani židovské pokrmy či oblíbená výuka židovských tanců.
Zlínský kraj | Kultura

Hudební Festival Janáček a Luhačovice rozezní lázeňské město

Od úterý 11. do soboty 15. července trvá již 30. ročník Festivalu Janáček a Luhačovice, který nabídne nezapomenutelné umělecké zážitky z koncertů a připomene osobnost Leoše Janáčka (1854–1928), který Luhačovice často navštěvoval. V rámci festivalu se můžete těšit nejen na vynikacící hudbu, ale také například na ochutnávky dobrot z Mářiny kuchařky, promítání filmu Il Bohemo nebo folklorní soubory.
Zlínský kraj | Kultura

Dny lidí dobré vůle na Velehradě nabídnou duchovní a společenský program

4. a 5. červenec patří na Velehradě již tradičně lidem dobré vůle. Sjíždí se sem ze všech koutů nejen České republiky, aby oslavili Den slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje. Zatímco 4. července organizátoři chystají bohatý program pro všechny věkové kategorie – návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na koncerty, fotografický workshop, soutěž ve fotbalových dovednostech nebo celou řadu zajímavých výstav či aktivit pro děti. Následující den, 5. červenec, patří tradičně Národní poutní mši svaté.
Zlínský kraj | Kultura

V Luhačovicích zahájí lázeňskou sezónu Otevíráním pramenů

V Luhačovicích se bude ve dnech 12. až 14. května konat jedna z nejoblíbenějších akcí Otevírání pramenů 2023 spojená se zahájením letošní lázeňské sezóny. Třídenní oslavy jara zahájí v pátek 12. května koncert Felixe Slováčka a jeho hostů, pokračují pak jarmarkem, swingovou muzikou a vyvrcholí v neděli 14. května posvěcením pramenů a koncertem folklórních souborů.
Zlínský kraj | Kultura

Svět filmu: místa, kde se podíváte filmařům a animátorům „pod pokličku“

Baví vás všechno, co se točí kolem filmu a kinematografie, hrdinů stříbrného plátna, animování a vytváření nových příběhů? Pak vás pozveme do filmových studií, muzeí, expozic a na další místa spojená se světem filmu, natáčení a herců. Klapka, kamera, jedem!
Zlínský kraj | Kultura

Ondrášova valaška roztančí Rožnov pod Radhoštěm

Ve dnech 10. až 12. června 2022 se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční druhý ročník přehlídky folklórních a uměleckých souborů Ondrášova valaška, který navazuje na dlouholetou a bohatou tradici Mezinárodního armádního folklorního festivalu Rožnovská valaška. Hlavními hosty budou Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna a taneční divadlo Ifjú Szivek z Bratislavy.
Zlínský kraj | Kultura

Děti rozzáří Luhačovice písní a tancem

Největší a nejkrásnější moravské lázně ožijí od pátku 13. do neděle 15. září 2019 již 27. ročníkem Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem Luhačovice. Na Východní Moravu míří děti ze Slovenska a různých koutů České republiky.
Zlínský kraj | Kultura

Rožnov pod Radhoštěm ožije Anenskou poutí

V neděli 28. července 2019 se v areálu dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uskuteční tradiční krojovaná Anenská pouť. Oslava svátku patronky Valašska, sv. Anny, je spojená s krojovaným procesím z rožnovského farního kostela Všech svatých a pouťovými atrakcemi v areálu muzea.
Zlínský kraj | Kultura

Hudba v zahradách propojí architektonické skvosty Kroměříže s klasickou muzikou

Již po dvacáté proběhne tradiční hudební festival Hudba v zahradách a zámku Kroměříž 2019, který v období od června do srpna nabídne sérii koncertů. Dramaturgii festivalu, který se snaží o propojení a symbiózu architektonických skvostů Kroměříže a klasické hudby, má i tentokrát renomovaný a ve světě uznávaný dirigent a hudebník, kroměřížský rodák Tomáš Netopil.
Zlínský kraj | Kultura