ÚvodAktualityChcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!
Gurmánská turistika

Chcete se naučit tradiční česká jídla a speciality? Přihlaste se do kurzů vaření!

Tradiční česká a moravská jídla včetně moučníků bývají leckdy oříškem i pro zkušené kuchařky (a kuchaře). Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Z tipů portálu Kudy z nudy na nejrůznější kurzy si určitě vyberete – přihlásíte se na výrobu frgálů, přípravu svíčkové podle M. D. Rettigové anebo se naučíte vařit pivo?

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš a jiné dobroty

Maso v kuchyni i na grilu

steakNevíte si rady, jak upravit hovězí steak způsobem medium, aby byl křehký během pár minut? Láká vás dokonale připravit vepřovou panenku a nebo snad ohromit přátelé na domácím večírku kuřecím masem upraveným netradičním způsobem anebo byste chtěli v létě zazářit u grilu? Pak si prohlédněte nabídku kurzů kuchařské školy Presto. Kurz Maso a steaky nebo Sezonní kurz grilování bude přesně to pravé pro vás. Kurzy se konají v příjemných nově zrekonstruovaných prostorách v Praze na Letné. Ceny se pohybují od 2 990 do 3 900 Kč.
 

Svíčková od M. D. Rettigové a další české speciality

svíčkováRecept M. D. Rettigové na svíčkovou na smetaně anebo jak udělat vynikající omáčku s masem a knedlíkem se naučíte na kurzech vaření Ola Kala na pražských Vinohradech. Kurz stojí 3 300 Kč. Z tradiční české kuchyně se zde věnují také zvěřinám, omáčkám, ale také kynutému těstu na koláče, pečení chleba, naučí vás zde také výborné vánoční cukroví anebo báječné minidortíky. Nabídka je však pestrá, můžete proniknout do tajů například arabské, indické kuchyně. Kurzy vaření vedou odborníci z oblasti gastronomie, kteří vám rádi předají své zkušenosti a odhalí tipy a triky profesionálů. V atmosférou prosyceném ateliéru získáte všechny předpoklady stát se dobrými hostiteli a skvělými kuchaři.
 

Naučte se vařit pivo

pivoZajímalo vás odedávna, jak se vaří pivo a vždycky jste si to toužili vyzkoušet? Pak pro vás máme dobrou zprávu – Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích nabízí široké veřejnosti kurzy vaření piva. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné. Kurzy se konají v minipivovaru zemědělské fakulty. Kurzy jsou vedeny zkušeným sládkem minipivovaru. Lze je po dohodě zaměřit nejenom na samotné praktické vaření piva, ale můžete se vrhnout i na teoretickou přípravu na vaření, čistění a desinfekci provozu, úvod do problematiky pivních druhů, také aktuální informace ohledně legislativy k minipivovarům a domácímu vaření.
 

Poklady klasické české kuchyně

špekové knedlíkyKuchařské techniky a perfektní přípravu českých pokrmů by se měl naučit každý kulinář a milovník jídla. Ať již úplný začátečník, nebo ten, kdo chce své umění jen zdokonalit. Díky záměrně vybraným pokrmům vás v tomto kurzu naučí zvládnout techniky a základy mnoha dalších jídel české klasické kuchyně. Naučit se můžete ale také poctivé české omáčky krok za krokem. Kurzy se konají alespoň jednou do měsíce v Pražském kulinářském institutu v Suchdole. Zajít sem můžete i na kurzy exotických kuchyní jako je vietnamská či mexická. 
 

Valašské frgály, moderní dezerty, pánská jízda

FrgályBistrotéka Valachy ve Zlíně nabízí skvělé kurzy vaření a pečení se zkušenými mistry kuchaři, pekaři a cukráři. V profesionálně vybaveném kuchařském studiu, které je součástí Bistrotéky Valachy, si pod vedením zkušených, ale i hobby kuchařů můžete užít 3,5 hodiny chutí, vůní a legrace. Mezi originální kurzy patří pečení frgálů. Na kurzu proniknete do tajů jeho přípravy a pod vedením cukrářky a pekařky s valašskými kořeny si jej sami připravíte. Chcete se seznámit s odpalovaným těstem, pak pro vás je kurz, který propojuje české a francouzské cukrářské umění. Mezi oblíbené kurzy patří i Velká pánská jízda. Po úvodní degustaci rumu Pacto Navio si pánové připraví hovězí tatarák s parmezánovými chipsy, oblíbený burger dvojručák nebo steak s koňakovou omáčkou. Nebude samozřejmě chybět ani krevetové risotto a sladká tečka v podobě flambovaného ananasu s karamelem. 
 

Pečení frgálů v Resortu Valachy

FrgálDalší možností, kde se naučit péci lahodnou valašskou pochoutku, je Resort Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích. Právě zde probíhají kurzy výroby frgálů pod vedením zdejších pekařek. Účastníci si během tříhodinového kurzu zkusí celý postup a zhotoví si vlastní frgál, který si odvezou domů i s receptářem a zástěrou na památku. Dozví se také různé tipy a zajímavosti o historii a současnosti frgálu. Pokud vás neláká zrovna frgál, můžete využít i nabídky na kurz pečení pizzy, či přípravu halušek, nebo ovocných knedlíků. 
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Presto kurzy vaření Gurmánská turistika

Presto kurzy vaření

Nabízíme pro všechny milovníky dobrého jídla a příjemného stolování kurzy vaření poblíž centra Prahy. Kurzy jsou vedeny zábavnou metodou a jsou určeny všem, ať začátečníkům nebo i pokročilejším, kteří rádi vaří a neví jak na to, i těm, kteří vědí jak na to a chtějí se naučit ještě více.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!

Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.

Kurzy vaření piva pro veřejnost na Jihočeské univerzitě Gurmánská turistika

Kurzy vaření piva pro veřejnost na Jihočeské univerzitě

Jihočeská univerzita nabízí široké veřejnosti kurzy vaření piva. Zájemci se při nich dozvědí o postupech při výrobě i to, jaké suroviny jsou pro nápoj vhodné. Kurzy se konají v minipivovaru zemědělské fakulty.

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

My, Češi pivo milujeme a jsme na něj právem hrdí. Kam, ale vyrazit na jedno pěkně orosené v hlavním městě? I zde se pivo nejlépe pije hlavně v tradičních hospůdkách, ale v poslední době vzniklo i mnoho moderních pivnic, kam směřují hlavně mladší hosté. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Kam si tedy na pivo a vynikající jídlo třeba v Praze zajít? Vodítkem pro vás může být modré logo na dveřích certifikovaných restaurací Czech Specials.

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Seznamte se: sladké i slané české pochoutky

Na Kudy z nudy milujeme dobré jídlo a skvělé příběhy. Naší pozornosti proto nemohly uniknout některé poklady české kuchyně – uvařili jsme pro vás třeba svíčkovou, napekli koláče a lázeňské oplatky, připravili pražkou šunku, obložené chlebíčky, sýry a taliány. Tabule je bohatě prostřená, a teď nás čekají gastronomické hody. Dobrou chuť!

Chef Arena Studio – exkluzivní kurzy vaření Zážitky

Chef Arena Studio – exkluzivní kurzy vaření

Kompletně vybavené studio nabízí exkluzivní kurzy vaření. Pod vedením hvězdných šéfkuchařů, jako jsou Jan Punčochář, Petr Hajný, Roman Staša, Radek David, Jan Horký nebo Marek Raditsch, se tu naučíte připravovat fantastická jídla z celého světa. Není problém zde uspořádat ani firemní akce.

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu Gurmánská turistika

Staňte se mistry kuchyně za pomoci Pražského kulinářského institutu

Pražský kulinářský institut je střediskem, které nabízí profesionálům i laickým milovníkům dobré a kvalitní gastronomie kurzy vaření "šité na míru". U zrodu Pražského kulinářského institutu stála mimo jiné velká tradice z dob první republiky.

Pečení frgálů v Resortu Valachy Gurmánská turistika

Pečení frgálů v Resortu Valachy

V Resortu Valachy, který sdružuje trojici hotelů ve Velkých Karlovicích, si můžete frgály nejen zakoupit, ale také vyrobit vlastní pod vedením zdejších pekařek. Kdo by si je chtěl zakoupit, může tak učinit v recepcích hotelů kdykoli během dne.

Kurzy vaření Ola Kala – poznejte umění gastronomie Gurmánská turistika

Kurzy vaření Ola Kala – poznejte umění gastronomie

Chcete si sami vyzkoušet uvařit tradiční česká jídla i cizokrajné speciality? Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Navštivte kurzy vaření Ola Kala.

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě Zážitky

Food Atelier Davida Valíčka v Ostravě

Objevte svět gastronomie s Davidem Valíčkem! Food Atelier je místem, kde se snoubí láska k jídlu se zábavou a kulinárním uměním. V uvolněné atmosféře se naučíte moderní techniky přípravy pokrmů a principy servírování jídla pro co nejlepší vizuální výsledek.

Další aktuality

Znáte nejkrásnější pražské zahrady?

Zavítejte do tichého světa botanických zahrad a parků, které jsou ideální pro dobíjení energie do života po celý rok. Krásná místa lákají ven na procházku. Pokud se v současnosti nacházíte v hlavním městě, vydejte se do jedné z veřejných zahrad – Praha má v tomto směru co nabídnout! Objevte známá i neznámá místa a vychutnejte si příjemné dny pohledem na upravené záhony, tryskající fontány, barevné květy a svěží listy nejrůznějších stromů.
8. červen 2025 8:01
Příroda, Praha

Historický okamžik v Zoo Praha: Koně Převalského vyběhli do volnosti

Ve středu 4. června 2025 se v 18 hodin místního času otevřela brána aklimatizační ohrady a první koně Převalského ve středním Kazachstánu vyběhli vstříc svobodě. Loni v červnu dovezení převaláci si skvěle přivykli na místní podmínky, a hřebec Zorro si tak harém pěti klisen mohl odvést do svého nového domova – rozlehlé Zlaté stepi (Altyn Dala). Klisny Wespe a Umbru opatřili výzkumníci GPS obojky, aby bylo možné skupinu monitorovat i nadále. Divocí koně se tak díky Zoo Praha vrátili do volné přírody Kazachstánu, odkud před stovkami let v důsledku lidské činnosti vymizeli. Další koně přepravení v prvním červnovém týdnu z Evropy mezitím zvládli první noc v reintrodukčním centru ve skvělé kondici.
8. červen 2025 6:00
Příroda, Praha

Víkend otevřených zahrad v Praze odhalí krásná i tajemná zákoutí

O víkendu 7. – 8. června 2025 nás opět uvítají běžně nepřístupné zahrady, ty známé i oblíbené budeme mít možnost poznat jiným způsobem. Díky komentovaným prohlídkám se můžeme seznámit s různými přístupy péče o zeleň, se zahradním uměním i zahradní architekturou. V Praze poznáme mnohá neobjevená zákoutí s jejich tajemstvím a příběhy. Otevřeny budou zahrady historické, moderní, přírodní, komunitní i soukromé. Vstupné je na každé zahradě, často je ale vstup volný.
7. červen 2025 6:00
Příroda, Praha

Ženy, mistryně, umělkyně: poznejte díla ženských autorek napříč staletími ve Valdštejnské jízdárně

Valdštejnská jízdárna se proměnila v prostor výjimečné retrospektivy ženské umělecké tvorby. Jde o první soubornou přehlídku tohoto typu v České republice, na kterou se můžete přijít podívat až do 2. listopadu 2025. Výstava Ženy, mistryně, umělkyně 1300–1900, kterou připravila kurátorka a ředitelka Sbírky starého umění Národní galerie Praha Olga Kotková, ukazuje prezentaci umělkyň, které působily ve střední Evropě, v Nizozemí a na území Itálie od středověku do konce 19. století.
6. červen 2025 14:00
Kultura, Praha

Svátek všech lezců: na Letné proběhne Světový pohár v boulderingu 2025

Na Letenské pláni v Praze se od 6. do 8. června 2025 sejde světová špička sportovního lezení. Praha totiž bude opět hostit Světový pohár v boulderingu, a podmanivou atmosféru závodu na Letenské pláni si nenechá ujít ani nejlepší český lezec Adam Ondra.
6. červen 2025 10:02
Letní sporty, Praha

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (7.6. – 8.6.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Víkend otevřených zahrad 2025, Festival Ambasád Food & Culture & Tourism 2025, Festival Blesk Tlapky 2025, Den Kozla 2025, Oslava 50. výročí vysílání Chalupářů v obci Višňová. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
6. červen 2025 6:00
Zážitky, Praha

Věda není nuda: Přijďte na největší vědeckou událost v Česku!

Výstaviště v pražských Letňanech otevírá své brány veřejnosti. O tom, že věda rozhodně není nuda, se přesvědčíte 5. až 7. června 2025 na Veletrhu vědy! Ve více než 100 expozicích se představí téměř všechny vědecké disciplíny, často velmi interaktivně a zábavně. Letošní Veletrh vědy opět nabídne mimo jiné také přednášky, diskuse a science show. Otevřeno je každý den od 10:00 do 18:00 a za vstup se neplatí.
5. červen 2025 12:00
Zážitky, Praha

Závody veslic pražské Primátorky se uskuteční už o tomto víkendu

Po vzoru The Boat Race, ve kterém každoročně před zraky milionů diváků měří své síly studenti univerzit v Oxfordu a Cambridge, byly pražské Primátorky původně kláním osmiveslic. Během více než stoleté historie se tuzemská obdoba nejprestižnějšího veslařského závodu světa rozšířila o další disciplíny a dnes je legendární klání na Vltavě několikadenní společenskou událostí. Výjimečnou podívanou souboj univerzitních osem zůstal, proto mu patří velkolepý závod. Letošní Primátorky startují 6. až 8. června 2025 na Rašínově nábřeží a slibují mnoho napínavých sportovních zážitků.
4. červen 2025 14:00
Letní sporty, Praha