Úvod > Aktuality > Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty
Gurmánská turistika

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

  • Vydáno22. června 2022
Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková… Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A když si ještě dáte dobré české pivo… Dobrou chuť!
Jsou restaurace, kde se nemusíte o kvalitu jídla bát, kde se o vás postarají skoro tak, jako by vařila vaše maminka. Zejména do takových restaurací pak vodíme také zahraniční návštěvy, které knedlík nikdy předtím neviděly. A když si vzpomeneme, že kromě houskových si můžeme objednat bramborové, chlupaté, špekové a mnohé další knedlíky, vyvstává potřeba restaurace, kde je umějí správně udělat, ještě daleko výrazněji.
 

1. Slané i sladké knedlíky v Plzni

V Plzni najdete specializovanou restauraci na plněné knedlíky z bramborového těsta Dumbplings Factory. Dělají se tu naslano i nasladko. Vše je z čerstvých surovin, nečekejte proto žádné mražené polotovary! Kromě klasických náplní, jako jsou jahody nebo meruňky, které v nabídce nemohly chybět, vymysleli v Dumbplings Factory také "štrůdlové" knedlíky, knedlíky plněné lentilkami, malinami s pudinkem, mákem a povidly nebo specialitu limoncello, což je knedlík kyselé chuti z citrusů polévaný tmavou čokoládou a jahodovým pyré. Všechny knedlíky jsou denně čerstvé a kromě mraženého sezonního českého ovoce, jahod, malin a borůvek, je i to vždy čerstvé. Suroviny jsou především od lokálních dodavatelů, včetně piva z plzeňského malého pivovaru nebo kávy z klatovské pražírny.
 

2. Nečeský mlýn s českými specialitami

Bukovanský mlýnNa jižní Moravě najdete Bukovany, ve kterých stojí mlýn holandského typu. A v areálu mlýna se dá nejen bydlet, ale také jíst. A jí se tu skvěle. Kromě staročeské kuchyně nabízí šéfkuchař také speciality slovácké, po kterých se vám budou dělat boule za ušima. Tady platí, že kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Na jídelním lístku nechybí svíčková na smetaně, moravský vrabec s cibulovým zelím, pečené kachní stehno, hovězí líčka, pečená žebra, bramborové patenty nebo kynuté jahodové knedlíky. A na závěr si můžete dát třeba kozí zmrzlinu z ekologické farmy manželů Vlčkových.
 

3. Potěšení z jídla u Sapíků

sapíkHostinec Na Klokočné (U Sapíků) pochází ze 17. století. Jaroslav Sapík, majitel a šéfkuchař této vyhlášené restaurace poblíž Říčan u Prahy, je skutečným mistrem české kuchyně. Šéfkuchař s praxí v pražském hotelu Ambassador vařil i v předních restauracích v Evropě a Asii, ale i při recepcích na Pražském hradě, kromě Václava Havla jeho kuchyni ochutnal i papež Jan Pavel II. Sapíkovi vás zvou na jídla z mnoha pečlivě vybraných rodinných receptů, které její členové převzali od svých předků. Rodina Sapíkova se totiž tomuto řemeslu věnuje již od 17. století a během času působila na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. V restauraci se podává moderní česká, staročeská a rakousko-uherská kuchyně. Z bohatého jídelního lístku uvádíme například vídeňský telecí řízek s dolnorakouským salátem, jehněčí na císařský způsob s vinnou omáčkou a sýrovými nočky, jihočeská selská vepřová s chlupatými knedlíky a z dezertů například povidlové taštičky s ořechy nebo mákem.
 

4. Minipivovar v Kozlovicích vás nezklame

gulášNa severní Moravě se také vaří dobré pivo. Příkladem je minipivovar v Kozlovicích, který najdete v areálu starého fojtství. To zajišťuje velmi příjemnou atmosféru, která jen umocní požitek z výtečného českého a moravského jídla a místního piva. To má příznačné názvy: světlý Valašský vojvoda a tmavý Kozlovický fojt. Navíc zde najdete i zajímavé muzejní expozice. Navštívíte-li pivovar v pátek, můžete si k pivu či vínku vychutnat i vystoupení cimbalisty. A co zde můžete ochutnat? Tak například pečenou kachnu se špekovým knedlíkem, halušky se zelím a uzeným, pivní guláš, kapsu plněnou tvarůžky, vepřový řízek přes celý talíř ale i škvarkovou pomazánku s rozpečeným chlebem, pečené koleno, tvarůžky v pivním těstíčku či jako sladkou tečku pivní lívance s javorovým sirupem.
 

5. Jídlo jako prožitek

Café ImperialNejen skvělá kuchyně, ale i výtečná tradiční česká značka – to je Café Imperial na pražském Poříčí. V prvorepublikové noblese (Cafe Imperial bylo založeno už v roce 1914) si váš pětichodový oběd vychutnáte jinak než v ostatních restaurací. Navíc jej připraví přímo před vámi. Menu obsahuje to nejlepší z tradiční české kuchyně, nyní v moderním stylu. Polední menu nabízí zvýhodněný výběr denních specialit pro všechny typy strávníků – od vegetariánů po obchodní klientelu. Káva a zákusky jsou v kavárně tohoto stylu vždy důležitým prvkem. Namátkou uveďme svíčkovou na smetaně, králíka se špenátem, konfitovanou kachnu, telecí líčka, 3 vejce do skla, dort Charlotta, dort Imperial z datlového korpusu nebo dort Oriente z bezlepkového pistáciového korpusu, jahodového konfitu a pistáciového mousse.
 

6. Knedlín na Národní

knedlínPlněné knedlíky přizpůsobili v bistru Knedlín na pražské Národní třídě ruchu doby – jsou rychle hotové, takže vám jejich pojídání nezabere celé nedělní odpoledne. Můžete si je vzít s sebou, sníst na místě, nechat si je dovézt, jak jenom budete chtít. Ve městě platí tisícinásobně "sto lidí, sto chutí", takže pro vás denně připravují více než 25 variant. Ochutnat můžete třeba thajský s krevetami, s příchutí burrita nebo kokosový s lesním ovocem. Ale k dostání jsou i klasické chutě – višňový, jahodový, meruňkový nebo švestkový. Kdo by chtěl v sladkých chutích trochu experimentovat, může si objednat pistáciový s malinami nebo kaštanový. Ve slaných příchutích se setkáte s gulášovým knedlíkem, kari s kuřecím, kachní se zelím, uzené se zelím nebo třeba souvlaki s kuřecím.
 

7. Výborné jídlo a vynikající pivo

Na SpilcePlzeňská restaurace Na Spilce také patří k těm vyhlášeným. Nachází se v prostorách bývalých kvasných sklepů plzeňského Prazdroje. V kuchyni se vaříme z poctivých surovin přímo od českých farmářů. Restaurace vyniká bohatou nabídkou jídel jak tradiční české kuchyně, tak i specialit k pivu a hlavně výborně ošetřeným pivem Pilsner Urquell. Posedět můžete na prostorné zahrádce umístěné na nádvoří Plzeňského Prazdroje nebo ve vnitřních prostorách. Z české kuchyně vám můžeme doporučit hověží guláš na plzeňském pivu, pečené vepřové koleno, pečenou kachnu anebo vepřové špalky pečené s cibulí a černým pivem. Jako moučník šéfkuchař doporučuje germknödl s vanilkovou omáčkou a mákem.
 

8. Se zelím nebo se šípkovou?

Hájenka KerskoHájenka v Kersku vás nezklame! Nejen, že se jedná o příjemnou hospůdku s velkou venkovní terasou obklopenou borovicovým lesem, ale navíc tu najdete to, co jste viděli ve filmu Slavnosti sněženek: kančí se zelím i se šípkovou omáčkou. Tím ovšem nabídka zdaleka nekončí. Objednat si můžete třeba jelení roastbeef, kančí kýtu s křenem, dršťkovou polévku, zvěřinový guláš na černém pivu, bramborové knedlíky s uzeným, smažený květák, svíčkovou, líčka na červeném víně a na závěr lívance s lesním ovocem.
 

9. Kuchyně jako za Rakouso-Uherska v hostinci Harcoff

svíčkováLukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje Hostinec Harcoff s třístaletou historií. Nabídne vám tradiční i moderní gastronomii a hlavně pivo jako křen! Hodiny na zdejších zdech nenajdete, neboť čas se zde zastavil. Zato je tu obraz císaře pána. Přenesete se na chvíli do starého dobrého Rakousko-Uherska. Nostalgicky si zavzpomínáte na časy stability, prosperity a ctnosti, které jsou už dnes dávno zapomenuté. Vychutnejte si nevšední zážitek a úžasnou dobovou atmosféru tohoto hostince. Na jídelním lístku nechybí svíčková, moravský vrabec, bramborové knedlíky s uzeným, halušky, španělský ptáček nebo buchtičky se šodó.
 

10. Vraťme důstojnost jídlům ze školních vývařoven!

smažákTak to je heslo jednoho z posledních projektů známého českého kulinářského mága Tomáše Karpíška, který založil řadu restaurací Ambiente. Jedna z restaurací se jmenuje Lokál a najdete v ní českou kuchyni z nejlepších surovin přesně tak, jak by měla vypadat. Trošku vyšší ceny vynahradí kvalita a prostředí, které důsledně kopíruje styl 80. let v Československu. Vychutnat si zde můžete kuřecí řízek, španělského ptáčka, hamburskou pečeni, smažená játra, buřtguláš, tatarák s topinkami i tolik oblíbený smažák. Z dezertů se nabízí klasická rakvička se šlehačkou anebo tvarohový dort s ovocem.
 

Náš tip na konec: recept na skvělý bramborový knedlík

bramborový knedlíkMilujete bramborové knedlíky, ale trochu váháte s jejích přípravou? S naším receptem se vám tentokrát určitě povede! Ze surovin budete potřebovat kilo brambor (ideálně varný typ C), 250–400 g hrubé mouky, 1 větší vejce, sůl a trochu másla na potření hotového knedlíku. Brambory si uvařte den předem a pak je nastrouhejte nahrubo. Do nastrouhaných brambor přidejte 250–400 g hrubé mouky (množství záleží na tom, kolik je v bramborách škrobu) vejce, trochu soli a vypracujte těsto. Čím více mouky bude knedlík obsahovat, tím bude tužší, proto mouku přidávejte postupně. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci takovou, že se na vále ještě trochu lepí a je třeba ho podsypávat. Z těsta vytvořte cca 0,5 kg válečky, které vařte ve vroucí osolené vodě, ale ne npříliš prudkým varem. Vařit by se měly cca 20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vytažení z hrnce ještě potřete knedlíky máslem. A pokud by se vám vařit nechtělo, zajděte si na knedlík i pravou českou kuchyni do certifikovaných restaurací CzechSpecials.
Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Hospoda Na Spilce

Hospoda Na Spilce

Přijměte pozvání do legendární Hospody Na Spilce, která se nachází v prostorách bývalých kvasných sklepů pivovaru Plzeňský Prazdroj a patří mezi největší hospody v Česku. Po více než dvouleté pauze má hospoda znovu otevřeno a nabízí menu s moderní českou kuchyní!

Minipivovar v Kozlovicích

Minipivovar v Kozlovicích

Kozlovický pivovar najdete v původních hospodářských budovách starého fojtství, jehož hlavní budova má ve svém štítě letopočet 1822. Mezi malými pivovary má své zvláštní postavení, kouzlo a specifikum.

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Secesní kavárna Imperial, která byla otevřena již v roce 1914, vždy patřila mezi nejznámější podniky v Praze. Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha navazuje na svou prvorepublikovou slávu díky pohostinnosti, výtečné kuchyni a skvostné historické výzdobě.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Hostinec Harcoff

Hostinec Harcoff

Lukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje Hostinec Harcoff s třístaletou historií.

Hrabalova hájenka Kersko

Hrabalova hájenka Kersko

Hrabalova hájenka je restaurace v chatové osadě Kersko. Známá je díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi, protože se v ní odehrává spousta jeho příběhů.

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná

V restauraci se podává moderní česká a staročeská kuchyně. Každý měsíc je zpestřena gastronomickými akcemi. Všechny pokrmy jsou připravovány ve zcela moderní kuchyni, z čerstvých, kvalitních surovin a přírodních dochucovadel.

Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze

Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze

Lákají vás sladké knedlíky? Máme je! Dáváte přednost slanému nášupu? Dopřejte si ho! Připravujeme přes 25 druhů čerstvých knedlíků z bramborového těsta se spoustou náplní. Pochutnáte si i na sladkých a slaných omáčkách, které si ke svému knedlíku můžete objednat.

Další aktuality

Kam jít na skvělé obložené chlebíčky? Vyberte si ze stylových chlebíčkáren

Také si dáte rádi chlebíček k rychlé svačině anebo jako lahůdku na nejrůznějších oslavách? Možná vás překvapí, že se obložené chlebíčky považují za výhradně českou specialitu. Světlo světa poprvé spatřily roku 1916 a následného rozkvětu se dočkaly za 1. republiky. Ostatně populární jsou dodnes, kdy se bez nich neobejde žádná společenská událost. A jaký chlebíček máte rádi vy? Humrový, šunkový, s vajíčkem, roastbeefem, hermelínem anebo třeba s husími játry či lososem? Kde si vychutnáte ten nejlepší vám poradí Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Tradice: příběh obloženého chlebíčku aneb nejchutnější český vynález

Typická součást silvestrovských oslav, dobrota na dvě tři kousnutí a zároveň bytostně česká tradice, dokonalá ve své jednoduchosti: to jsou obložené chlebíčky. Do pražského lahůdkářství Jana a Štěpánky Paukertových na Národní třídě se na ně chodilo ještě dřív, než vznikla samostatná Československá republika.
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

25 tipů, kde se naučit poznávat víno

Ochutnávejte víno při odborném a zábavném výkladu sommelierů! Poznejte to nejlepší moravské a české víno, které bylo oceněno zlatou medailí Salonu vín 2023. K degustaci vás zve nejen Salon vín, ale především sami vinaři, kteří nabízí řízené ochutnávky vína spojené s prohlídkou vinařství pod vedením zkušeného someliéra přímo ve vinném sklípku.
Gurmánská turistika

Sezóna lanýžů je tady: 10 tipů, kam na lanýže v Česku

Ačkoli listopad nepatří k zrovna nejoblíbenějším měsícům v roce, gurmáni se ho každoročně přímo nemohou dočkat. Jeho druhá polovina bývá totiž spojena s lanýži a pokrmy, kterým tato vzácná houba dominuje. Sezóna lanýžů je v plném proudu a Kudy z nudy vám přináší přehled několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou.
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Sněhu se možná letos dočkáme v horských polohách a koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality budou určitě! Kam se za prvními letošními víny a gastronomickými dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy. A nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že asi ne, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Fenomén Svatomartinské víno! Kde ochutnáte letošní ročník?

Tak jako každý rok se i letos rozezní v České republice ladný zvuk sklenic na stopkách naplněných bílou Večerkou, Müllerkou, Moravským muškátem, červeným i růžovým Modrým Portugalem a Svatovavřineckým nebo růžovým Zweigeltrebe, a vy si budete přiťukávat prvním letošním vínem. Letos se budou moci Svatomartinská vína ročníku 2023 tradičně ochutnávat až od soboty 11. listopadu. Čekají na vás tóny plané švestky a sušeného ovoce, květinová vůně po pivoňkách, lučním kvítí a jemné tóny lesního ovoce, které následně polechtají vaše čichové receptory i chuťové pohárky. Svatomartinské víno 2023 je na světě! A kde jej můžete ochutnat?
Gurmánská turistika