Jsou restaurace, kde se nemusíte o kvalitu jídla bát, kde se o vás postarají skoro tak, jako by vařila vaše maminka. Zejména do takových restaurací pak vodíme také zahraniční návštěvy, které knedlík nikdy předtím neviděly. A když si vzpomeneme, že kromě houskových si můžeme objednat bramborové, chlupaté, špekové a mnohé další knedlíky, vyvstává potřeba restaurace, kde je umějí správně udělat, ještě daleko výrazněji.
1. Slané i sladké knedlíky v Plzni

V
Plzni najdete specializovanou restauraci na
plněné knedlíky z bramborového těsta Dumbplings Factory. Dělají se tu naslano i nasladko. Vše je z čerstvých surovin, nečekejte proto žádné mražené polotovary! Kromě klasických náplní, jako jsou
jahody nebo
meruňky, které v nabídce nemohly chybět, vymysleli v
Dumbplings Factory také "
štrůdlové" knedlíky, knedlíky plněné lentilkami,
malinami s pudinkem,
mákem a povidly nebo specialitu limoncello, což je knedlík kyselé chuti z citrusů polévaný tmavou čokoládou a jahodovým pyré. Všechny
knedlíky jsou denně čerstvé a kromě mraženého sezonního českého ovoce, jahod, malin a borůvek, je i to vždy čerstvé. Suroviny jsou především od lokálních dodavatelů, včetně piva z plzeňského malého pivovaru nebo kávy z klatovské pražírny.
2. Nečeský mlýn s českými specialitami
Na jižní Moravě najdete Bukovany, ve kterých stojí mlýn holandského typu. A v areálu mlýna se dá nejen bydlet, ale také jíst. A jí se tu skvěle. Kromě
staročeské kuchyně nabízí šéfkuchař také
speciality slovácké, po kterých se vám budou dělat boule za ušima. Tady platí, že kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Na jídelním lístku nechybí
svíčková na smetaně,
moravský vrabec s cibulovým zelím, pečené kachní stehno,
hovězí líčka, pečená žebra, bramborové patenty nebo
kynuté jahodové knedlíky. A na závěr si můžete dát třeba
kozí zmrzlinu z ekologické farmy manželů Vlčkových.
3. Potěšení z jídla u Sapíků
Hostinec Na Klokočné (U Sapíků) pochází ze 17. století.
Jaroslav Sapík, majitel a šéfkuchař této vyhlášené restaurace poblíž
Říčan u Prahy, je skutečným mistrem české kuchyně. Šéfkuchař s praxí v pražském
hotelu Ambassador vařil i v předních restauracích v Evropě a Asii, ale i při recepcích na
Pražském hradě, kromě
Václava Havla jeho kuchyni ochutnal i
papež Jan Pavel II. Sapíkovi vás zvou na jídla z mnoha pečlivě vybraných rodinných receptů, které její členové převzali od svých předků. Rodina Sapíkova se totiž
tomuto řemeslu věnuje již od 17. století a během času působila na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. V restauraci se podává moderní
česká, staročeská a rakousko-uherská kuchyně. Z bohatého jídelního lístku uvádíme například
vídeňský telecí řízek
s dolnorakouským salátem,
jehněčí na císařský způsob s vinnou omáčkou a sýrovými nočky, jihočeská
selská vepřová s chlupatými knedlíky a z dezertů například
povidlové taštičky s ořechy nebo mákem.
4. Minipivovar v Kozlovicích vás nezklame

Na
severní Moravě se také vaří dobré pivo. Příkladem je
minipivovar v Kozlovicích, který najdete v areálu starého fojtství. To zajišťuje velmi příjemnou atmosféru, která jen umocní požitek z výtečného českého a
moravského jídla a
místního piva. To má příznačné názvy:
světlý Valašský vojvoda a
tmavý Kozlovický fojt. Navíc zde najdete i zajímavé muzejní expozice. Navštívíte-li pivovar v pátek, můžete si k pivu či vínku vychutnat i
vystoupení cimbalisty. A co zde můžete ochutnat? Tak například
pečenou kachnu se špekovým knedlíkem,
halušky se zelím a uzeným,
pivní guláš, kapsu plněnou tvarůžky, vepřový řízek přes celý talíř ale i škvarkovou pomazánku s rozpečeným chlebem, pečené koleno,
tvarůžky v pivním těstíčku či jako sladkou tečku
pivní lívance s javorovým sirupem.
5. Jídlo jako prožitek

Nejen
skvělá kuchyně, ale i výtečná tradiční česká značka – to je
Café Imperial na pražském Poříčí. V
prvorepublikové noblese (Cafe Imperial bylo založeno už v roce 1914) si váš pětichodový oběd vychutnáte jinak než v ostatních restaurací. Navíc jej připraví přímo před vámi. Menu obsahuje to nejlepší z
tradiční české kuchyně, nyní
v moderním stylu. Polední menu nabízí zvýhodněný výběr denních specialit pro všechny typy strávníků – od vegetariánů po obchodní klientelu. Káva a zákusky jsou v kavárně tohoto stylu vždy důležitým prvkem. Namátkou uveďme
svíčkovou na smetaně,
králíka se špenátem, konfitovanou kachnu, telecí líčka,
3 vejce do skla, dort
Charlotta, dort
Imperial z datlového korpusu nebo dort Oriente z bezlepkového pistáciového korpusu, jahodového konfitu a pistáciového mousse.
6. Knedlín na Národní

Plněné knedlíky přizpůsobili v
bistru Knedlín na pražské Národní třídě ruchu doby – jsou
rychle hotové, takže vám jejich pojídání nezabere celé nedělní odpoledne. Můžete si je vzít s sebou, sníst na místě, nechat si je dovézt, jak jenom budete chtít. Ve městě platí tisícinásobně "sto lidí, sto chutí", takže pro vás denně připravují
více než 25 variant. Ochutnat můžete třeba
thajský s krevetami, s příchutí burrita nebo
kokosový s lesním ovocem. Ale k dostání jsou i klasické chutě – višňový, jahodový, meruňkový nebo
švestkový. Kdo by chtěl v sladkých chutích trochu experimentovat, může si objednat
pistáciový s malinami nebo kaštanový. Ve slaných příchutích se setkáte s
gulášovým knedlíkem, kari s kuřecím,
kachní se zelím, uzené se zelím nebo třeba
souvlaki s kuřecím.
7. Výborné jídlo a vynikající pivo

Plzeňská
restaurace Na Spilce také patří k těm vyhlášeným. Nachází se v prostorách
bývalých kvasných sklepů plzeňského Prazdroje. V kuchyni se vaříme z poctivých surovin přímo od českých farmářů. Restaurace vyniká bohatou nabídkou jídel jak tradiční české kuchyně, tak i
specialit k pivu a hlavně výborně ošetřeným pivem Pilsner Urquell. Posedět můžete na prostorné
zahrádce umístěné na nádvoří Plzeňského Prazdroje nebo ve vnitřních prostorách. Z české kuchyně vám můžeme doporučit
hověží guláš na plzeňském pivu, pečené vepřové koleno, pečenou kachnu anebo
vepřové špalky pečené s cibulí a černým pivem. Jako moučník šéfkuchař doporučuje
germknödl s vanilkovou omáčkou a mákem.
8. Se zelím nebo se šípkovou?
Hájenka v Kersku vás nezklame! Nejen, že se jedná o příjemnou hospůdku s velkou venkovní terasou obklopenou borovicovým lesem, ale navíc tu najdete to, co jste viděli
ve filmu Slavnosti sněženek: kančí se zelím i se šípkovou omáčkou. Tím ovšem nabídka zdaleka nekončí. Objednat si můžete třeba
jelení roastbeef,
kančí kýtu s křenem,
dršťkovou polévku,
zvěřinový guláš na černém pivu, bramborové knedlíky s uzeným, smažený květák, svíčkovou, líčka na červeném víně a na závěr
lívance s lesním ovocem.
9. Kuchyně jako za Rakouso-Uherska v hostinci Harcoff
Lukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje
Hostinec Harcoff s třístaletou historií. Nabídne vám
tradiční i moderní gastronomii a hlavně
pivo jako křen! Hodiny na zdejších zdech nenajdete, neboť čas se zde zastavil. Zato je tu obraz císaře pána. Přenesete se na chvíli do
starého dobrého Rakousko-Uherska. Nostalgicky si zavzpomínáte na časy stability, prosperity a ctnosti, které jsou už dnes dávno zapomenuté. Vychutnejte si nevšední zážitek a úžasnou dobovou atmosféru tohoto hostince. Na jídelním lístku nechybí
svíčková, moravský
vrabec,
bramborové knedlíky s uzeným, halušky,
španělský ptáček nebo buchtičky se šodó.
10. Vraťme důstojnost jídlům ze školních vývařoven!

Tak to je heslo jednoho z posledních projektů známého českého kulinářského mága Tomáše Karpíška, který založil řadu restaurací Ambiente. Jedna z restaurací se jmenuje
Lokál a najdete v ní
českou kuchyni z nejlepších surovin přesně tak, jak by měla vypadat. Trošku vyšší ceny vynahradí kvalita a prostředí, které důsledně kopíruje styl 80. let v Československu. Vychutnat si zde můžete kuřecí řízek,
španělského ptáčka, hamburskou pečeni, smažená
játra,
buřtguláš,
tatarák s topinkami i tolik oblíbený smažák. Z dezertů se nabízí klasická
rakvička se šlehačkou anebo tvarohový dort s ovocem.
Náš tip na konec: recept na skvělý bramborový knedlík

Milujete bramborové knedlíky, ale trochu váháte s jejích přípravou? S naším receptem se vám tentokrát určitě povede! Ze surovin budete potřebovat
kilo brambor (ideálně varný typ C),
250–400 g hrubé mouky, 1 větší
vejce,
sůl a trochu másla na potření hotového knedlíku. Brambory si uvařte
den předem a pak je
nastrouhejte nahrubo. Do nastrouhaných brambor přidejte 250–400 g hrubé mouky (množství záleží na tom, kolik je v bramborách škrobu) vejce, trochu soli a vypracujte těsto.
Čím více mouky bude knedlík obsahovat,
tím bude tužší, proto mouku přidávejte postupně. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci takovou, že se na vále ještě trochu lepí a je třeba ho podsypávat. Z těsta vytvořte cca
0,5 kg válečky, které vařte ve vroucí osolené vodě, ale
ne npříliš prudkým varem. Vařit by se měly cca 20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vytažení z hrnce ještě potřete knedlíky máslem. A pokud by se vám vařit nechtělo, zajděte si na knedlík i pravou českou kuchyni do
certifikovaných restaurací CzechSpecials.