ÚvodAktualitySkvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty
Skvosty české kuchyně, kudy z nudy
Gurmánská turistika

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!
Jsou restaurace, kde se nemusíte o kvalitu jídla bát, kde se o vás postarají skoro tak, jako by vařila vaše maminka nebo babička. Zejména do takových restaurací pak vodíme také zahraniční návštěvy, které knedlík nikdy předtím neviděly. A když si vzpomeneme, že kromě houskových si můžeme objednat bramborové, karlovarské, chlupaté, špekové a mnohé další knedlíky, vyvstává potřeba restaurace, kde je umějí správně udělat, ještě daleko výrazněji.
 

1. Zájezdní hostinec U Jiskrů nedaleko Písku

Zájezdní hostinec U JiskrůTradice Zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny. Přes den se můžete zastavit na rychlý oběd nebo si vzít jídlo s sebou, večer si vychutnejte skutečný zážitek z tradiční české kuchyně. Najdete zde poklady národní kuchyně, jako je slepice na paprice, zapečený „segedín“ sikulský guláš, telecí vemínko, trhaný lalok či holubí maso. Pan Martin Jiskra, šéfkuchař a majitel Zájezdního hostince U Jiskrů zná to nejlepší z české a středoevropské gastronomie a ve své kuchyni oživuje mnohé (neprávem) zapomenuté recepty. Od července 2022 se může také pyšnit čestným titulem Nositel tradic české kuchyně. Na jaře 2023 se hostinec U Jiskrů objevil na televizi Nova v pořadu Polhreichův souboj restaurací.
 

2. Dobroty z mlýna

Bukovanský mlýnNa jižní Moravě najdete Bukovany, ve kterých stojí mlýn holandského typu. A v areálu mlýna se dá nejen bydlet, ale také jíst. A jí se tu skvěle. Kromě staročeské kuchyně nabízí šéfkuchař také speciality slovácké, po kterých se vám budou dělat boule za ušima. Tady platí, že kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Krajové speciality se tu připravují podle tradičních receptur. Základem je slovácká a staročeská kuchyně, kterou zdejší kuchaři oživují zajímavými recepturami rakousko-uherské kuchyně. Na jídelním lístku nechybí svíčková na smetaně, moravský vrabec s cibulovým zelím, pečené kachní stehno, hovězí líčka, pečená žebra, bramborové patenty nebo kynuté jahodové knedlíky. A na závěr si můžete dát třeba kozí zmrzlinu z ekologické farmy manželů Vlčkových.
 

3. Potěšení z jídla u Sapíků

sapíkHostinec Na Klokočné (U Sapíků) pochází ze 17. století. Jaroslav Sapík, majitel a šéfkuchař této vyhlášené restaurace poblíž Říčan u Prahy, je skutečným mistrem české kuchyně. Šéfkuchař s praxí v pražském hotelu Ambassador vařil i v předních restauracích v Evropě a Asii, ale i při recepcích na Pražském hradě, kromě Václava Havla jeho kuchyni ochutnal i papež Jan Pavel II. Sapíkovi vás zvou na jídla z mnoha pečlivě vybraných rodinných receptů, které její členové převzali od svých předků. Rodina Sapíkova se totiž tomuto řemeslu věnuje již od 17. století a během času působila na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů. V restauraci se podává moderní česká, staročeská a rakousko-uherská kuchyně. Z bohatého jídelního lístku uvádíme například vídeňský telecí řízek s dolnorakouským salátem, jehněčí na císařský způsob s vinnou omáčkou a sýrovými nočky, jihočeská selská vepřová s chlupatými knedlíky a z dezertů například povidlové taštičky s ořechy nebo mákem.
 

4. Jídlo jako prožitek

cafe imperialNejen skvělá kuchyně, ale i výtečná tradiční česká značka – to je Café Imperial na pražském Poříčí. V prvorepublikové noblese (Cafe Imperial bylo založeno už v roce 1914) si váš pětichodový oběd vychutnáte jinak než v ostatních restaurací. Navíc jej připraví přímo před vámi. Menu obsahuje to nejlepší z tradiční české kuchyně, nyní v moderním stylu. Polední menu nabízí zvýhodněný výběr denních specialit pro všechny typy strávníků – od vegetariánů po obchodní klientelu. Káva a zákusky jsou v kavárně tohoto stylu vždy důležitým prvkem. Namátkou uveďme svíčkovou na smetaně, králíka se špenátem, konfitovanou kachnu, telecí líčka, 3 vejce do skla, dort Charlotta, dort Imperial z datlového korpusu nebo dort Oriente z bezlepkového pistáciového korpusu, jahodového konfitu a pistáciového mousse.
 

5. Knedlín na Národní

knedlínPlněné knedlíky přizpůsobili v bistru Knedlín na pražské Národní třídě ruchu doby – jsou rychle hotové, takže vám jejich pojídání nezabere celé nedělní odpoledne. Můžete si je vzít s sebou, sníst na místě, nechat si je dovézt, jak jenom budete chtít. Ve městě platí tisícinásobně "sto lidí, sto chutí", takže pro vás denně připravují více než 25 variant. Ochutnat můžete třeba thajský s krevetami, s příchutí burrita nebo kokosový s lesním ovocem. Ale k dostání jsou i klasické chutě – višňový, jahodový, meruňkový nebo švestkový. Kdo by chtěl v sladkých chutích trochu experimentovat, může si objednat pistáciový s malinami nebo kaštanový. Ve slaných příchutích se setkáte s gulášovým knedlíkem, kari s kuřecím, kachní se zelím, uzené se zelím nebo třeba souvlaki s kuřecím.
 

6. Výborné jídlo a vynikající pivo

Na SpilcePlzeňská restaurace Na Spilce také patří k těm vyhlášeným. Nachází se v prostorách bývalých kvasných sklepů plzeňského Prazdroje. V kuchyni se vaříme z poctivých surovin přímo od českých farmářů. Restaurace vyniká bohatou nabídkou jídel jak tradiční české kuchyně, tak i specialit k pivu a hlavně výborně ošetřeným pivem Pilsner Urquell. Posedět můžete na prostorné zahrádce umístěné na nádvoří Plzeňského Prazdroje nebo ve vnitřních prostorách. Z české kuchyně vám můžeme doporučit hovězí guláš na plzeňském pivu, pečené vepřové koleno, pečenou kachnu anebo vepřové špalky pečené s cibulí a černým pivem. Jako moučník šéfkuchař doporučuje germknödl s vanilkovou omáčkou a mákem.
 

7. Se zelím nebo se šípkovou?

Hájenka KerskoHájenka v Kersku vás nezklame! Nejen, že se jedná o příjemnou hospůdku s velkou venkovní terasou obklopenou borovicovým lesem, ale navíc tu najdete to, co jste viděli ve filmu Slavnosti sněženek: kančí se zelím i se šípkovou omáčkou. Tím ovšem nabídka zdaleka nekončí. Objednat si můžete třeba jelení roastbeef, kančí kýtu s křenem, dršťkovou polévku, zvěřinový guláš na černém pivu, bramborové knedlíky s uzeným, smažený květák, svíčkovou, líčka na červeném víně a na závěr lívance s lesním ovocem. Hájenka je oblíbeným cílem cyklistů, motorkářů a turistů. Otevřeno tu mají denně od 10:30 do 20:00, v pátek a sobotu ještě o hodinu déle.
 

8. Kuchyně jako za Rakouso-Uherska v hostinci Harcoff

svíčkováLukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje Hostinec Harcoff s třísetletou historií. Nabídne vám tradiční i moderní gastronomii a hlavně pivo jako křen! Hodiny na zdejších zdech nenajdete, neboť čas se zde zastavil. Zato je tu obraz císaře pána. Přenesete se na chvíli do starého dobrého Rakousko-Uherska. Nostalgicky si zavzpomínáte na časy stability, prosperity a ctnosti, které jsou už dnes dávno zapomenuté. Vychutnejte si nevšední zážitek a úžasnou dobovou atmosféru tohoto hostince. Na jídelním lístku nechybí svíčková, moravský vrabec, bramborové knedlíky s uzeným, halušky, španělský ptáček nebo buchtičky se šodó.
 

9. Lokál vrací důstojnost jídlům ze školních vývařoven

smažákJídelna Lokál v Praze se řídí heslem: "Vraťme důstojnost jídlům ze školních vývařoven". Jídelnu v Dlouhé ulici, která patří do skupiny restaurací Ambiente založil známý český kulinářský mág Tomáš Karpíšek. Najdete v ní typickou českou kuchyni z nejlepších surovin přesně tak, jak by měla vypadat (a jak si ji pamatujete z let minulých). Trošku vyšší ceny vynahradí kvalita a prostředí, které důsledně kopíruje styl 80. let v Československu. Vychutnat si zde můžete kuřecí řízek, španělského ptáčka, hamburskou pečeni, smažená játra, buřtguláš, tatarák s topinkami i tolik oblíbený smažák. Z dezertů se nabízí klasická rakvička se šlehačkou anebo tvarohový dort s ovocem.
 

Náš tip na konec: recept na skvělý bramborový knedlík

bramborový knedlíkMilujete bramborové knedlíky, ale trochu váháte s jejích přípravou? S naším receptem se vám tentokrát určitě povede! Ze surovin budete potřebovat kilo brambor (ideálně varný typ C), 250–400 g hrubé mouky, 1 větší vejce, sůl a trochu másla na potření hotového knedlíku. Brambory si uvařte den předem a pak je nastrouhejte nahrubo. Do nastrouhaných brambor přidejte 250–400 g hrubé mouky (množství záleží na tom, kolik je v bramborách škrobu) vejce, trochu soli a vypracujte těsto. Čím více mouky bude knedlík obsahovat, tím bude tužší, proto mouku přidávejte postupně. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci takovou, že se na vále ještě trochu lepí a je třeba ho podsypávat. Z těsta vytvořte cca 0,5 kg válečky, které vařte ve vroucí osolené vodě, ale ne příliš prudkým varem. Vařit by se měly cca 20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vytažení z hrnce ještě potřete knedlíky máslem. A pokud by se vám vařit nechtělo, zajděte si na knedlík i pravou českou kuchyni do certifikovaných restaurací CzechSpecials.
Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko Gurmánská turistika

Hrabalova hájenka – Restaurace Hájenka Kersko

Hrabalova hájenka je restaurace v chatové osadě Kersko. Známá je díky spisovateli Bohumilu Hrabalovi, protože se v ní odehrává spousta jeho příběhů.

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami Zážitky

Bukovanský mlýn – areál zážitků pod lopatkami

Rozhledna ve stylu větrného mlýna holandského typu vysoká 15 m je zdaleka viditelnou dominantou nad obcí Bukovany. Kolem mlýna vyrostl areál hotelu s restaurací nabízející krajovou kuchyni, jízdy na koních, zahrát si zde můžete také minigolf.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek Gurmánská turistika

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Secesní kavárna Imperial, která byla otevřena již v roce 1914, vždy patřila mezi nejznámější podniky v Praze. Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha navazuje na svou prvorepublikovou slávu díky pohostinnosti, výtečné kuchyni a skvostné historické výzdobě.

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku Gurmánská turistika

Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici u Písku

Tradice zájezdního hostince v Kbelnici, který poskytoval stravu a zázemí lidem i koním na císařské cestě ze Strakonic do Prahy, sahá až do 19. století. V roce 2019 tato historie znovu ožila v moderním pojetí, pod rukama zkušeného šéfkuchaře Martina Jiskry a jeho rodiny.

Hospoda Na Spilce Gurmánská turistika

Hospoda Na Spilce

Přijměte pozvání do legendární Hospody Na Spilce, která se nachází v prostorách bývalých kvasných sklepů pivovaru Plzeňský Prazdroj a patří mezi největší hospody v Česku. Po více než dvouleté pauze má hospoda znovu otevřeno a nabízí menu s moderní českou kuchyní!

Hotel a restaurant Sv. Hubert v Božím Daru Gurmánská turistika

Hotel a restaurant Sv. Hubert v Božím Daru

V centru Božího Daru najdete pohodovou atmosféru, stylově zařízené pokoje a kvalitní služby Hotelu a restaurantu Sv. Hubert. Hotel leží nedaleko lyžařských vleků i upravených běžeckých stop. Svým hostům nabízí komfortní ubytování, příjemné rodinné prostředí a vysoce kvalitní služby.

Hostinec Harcoff Gurmánská turistika

Hostinec Harcoff

Lukáš Bulíček začínal jako řadový kuchař, končil jako executive chef nadnárodní společnosti. Teď provozuje Hostinec Harcoff s třístaletou historií.

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná Gurmánská turistika

Restaurace a penzion U Sapíků Klokočná

V restauraci se podává moderní česká a staročeská kuchyně. Každý měsíc je zpestřena gastronomickými akcemi. Všechny pokrmy jsou připravovány ve zcela moderní kuchyni, z čerstvých, kvalitních surovin a přírodních dochucovadel.

Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze Gurmánská turistika

Bistro Knedlín na Národní třídě v Praze

Lákají vás sladké knedlíky? Máme je! Dáváte přednost slanému nášupu? Dopřejte si ho! Připravujeme přes 25 druhů čerstvých knedlíků z bramborového těsta se spoustou náplní. Pochutnáte si i na sladkých a slaných omáčkách, které si ke svému knedlíku můžete objednat.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika

Kam na nejlepší a nejchutnější podzimní gastronomické akce? Tipy, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly!

Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.
14. listopad 2024 9:11
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
11. listopad 2024 10:00
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již v pátek 8. 11. 2024. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
8. listopad 2024 20:51
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
1. listopad 2024 6:09
Gurmánská turistika

České značky: Mlékárny Hlinsko, značka Tatra a Piknik, Pikao a Jesenka

Jesenka, Piknik a Pikao, mléko, máslo, smetany a tvarohy, mléčné dezerty a nápoje, zmrzliny a ledové tříště: to je hlavní sortiment Mlékárny Hlinsko. Seznamte se na Kudy z nudy s podnikem, který na trh dodává výrobky s tradiční českou značkou Tatra!
30. říjen 2024 1:51
Gurmánská turistika

Připomeňte si Mezinárodní den kuchařů návštěvou dobré restaurace

Mezinárodní den kuchařů, který připadá na 20. října, patří všem kuchařům, ať už se jedná o profesionální mistry svého řemesla anebo nadšeným hobby kuchtíkům, kteří vaří prostě proto, že je vaření baví. Oslavte tento den třeba tím, že si zajdete do vyhlášené restaurace na něco dobrého. Tipy na ty nejvyhlášenější restaurace, hospody a hospůdky vám přináší Kudy z nudy.
20. říjen 2024 7:06
Gurmánská turistika