Začátek masopustu
Masopust je období hodování a veselí mezi
svátkem Tří králů a předvelikonoční postní dobou. Název vychází ze spojení „opustit maso“ či „upustit od masa“. Totéž znamená i karneval, vycházející z italského výrazu carnevale, tedy spojení slov carne (maso) a levare (odstranit, odložit). Mezi tradiční masopustní dobroty patří koblihy, boží milosti a koláče. Vyráběly se z bílých potravin jako jsou vejce, mouka a mléko, prý nejmilejších pochoutek dobrých duchů. Kousky upečených dobrot se pro štěstí roznášely po stavení, po zahradách a dokonce i do polí.
Posledním dnům masopustu se v jednotlivých krajích a národopisných oblastech říká také
ostatky, fašank, voračky či
končiny. Na
Tučný čtvrtek se podle tradice musí všichni pořádně najíst, aby dokázali postní období přečkat v plné síle. Městy a vesnicemi v Čechách i na Moravě dodnes chodí
obřadní průvody masek. Kdysi maškarní průvody chodívaly vždy poslední den před začátkem půstu, tedy v úterý před
Popeleční středou.
Poslední dobou se ale slavnosti konají obvykle o víkendech, kdy mají lidé volno a děti nemusí do školy.
Na některých místech i dnes chodí podobné maškary jako před sto lety. V téměř nezměněné podobě se masopustní obchůzky dochovaly na
Hlinecku v
Pardubickém kraji, zejména v
Hamrech, Studnici, Vortové a
Blatně. Právě díky své originalitě byly
masopustní obchůzky na Hlinecku zapsány do
Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO a v
památkové rezervaci Betlém v
Hlinsku dokonce mají speciální
muzeum. Zajímavé je i
Muzeum milevských maškar v
Milevsku anebo v
Zákupech.
Velký přehled Masopustů a ostatků 2024
Masopust je období hodování a veselí, jehož název vychází ze slov 'opustit maso' nebo 'upustit od masa'. Karneval, který má stejný význam, pochází z italského výrazu carnevale, což je spojení slov carne (maso) a levare (odstranit, odložit).
Masopust začíná 6. ledna svátkem Tří králů a trvá více než osm týdnů, končí před začátkem čtyřicetidenního postního období, které začíná Popeleční středou.
Mezi tradiční masopustní dobroty patří například koblihy, boží milosti a různé druhy koláčů.
Tradiční masopustní obchůzky se konají na Hlinecku v Pardubickém kraji, zejména v Hamrech, Studnici, Vortové a Blatně. Tyto obchůzky jsou zapsány do Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.
Masopustní období zahrnuje hostiny, svatby, namlouvání, tancovačky, bály i obřadní průvody masek. Kromě toho jsou typické také zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku a sousedské zábavy.
V roce 2024 připadá Tučný čtvrtek na 8. února.
Popeleční středa zahajuje křesťanům čtyřicetidenní postní období, během kterého se dodržuje půst, střídmost a provádí se duchovní příprava na Velikonoce.
Masopustní průvody jsou tradiční obřadní účastní se jich maškary, které chodí městy a vesnicemi. Tyto průvody symbolizují oslavu konce zimního období a přivítání jara.
V Muzeu milevských maškar v Milevsku lze najít expozice věnované tradičním masopustním obchůzkám a maskám, které mají v této oblasti dlouholetou tradici.
Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, kefíry, kysané zelí a jiné, mají dlouholetou tradici v rámci české lidové kuchyně a jsou součástí mnoha tradičních receptů.