Úvod > Aktuality > Masopust 2023: Máme pro vás tipy z celého Česka na celé masopustní období
Gurmánská turistika

Masopust 2023: Máme pro vás tipy z celého Česka na celé masopustní období

  • Vydáno11. února 2023
Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2023! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Nejvíc veselo je právě teď – v období masopustu neboli fašanku, který trvá od Tří králů do Popeleční středy. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky i kde se přidat k veselému průvodu maškar!
Expozice masopustních masek a obchůzek z Hlinecka

Expozice masopustních masek a obchůzek z Hlinecka

Stálou Expozici masopustních masek a obchůzek z Hlinecka, které jsou od roku 2010 součástí světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO, si můžete prohlédnout v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku, v domku číslo 362.

Eduard Held muzeum v Zákupech – muzeum karnevalových masek

Eduard Held muzeum v Zákupech – muzeum karnevalových masek

Expozice je jediná svého druhu v České republice a ukazuje historii výroby masopustního a karnevalového zboží v tomto městě od roku 1884. Celou touto expozicí se prolíná život zakladatele firmy na výrobu karnevalového zboží v Zákupech Eduarda Helda.

Další aktuality

Kam vyrazit na letní piknik v Česku

Máte rádi letní pohodu a svůj volný čas nejraději trávíte v přírodě nebo na netradičních místech? Už se dlouho chystáte na romantické odpoledne se svou drahou polovičkou, ale stále nemůžete přijít na to, co by bylo nejlepší? Období na začátku léta přímo vybízí k pikniku v přírodě, daleko od stresu a starostí všedních dní. Pojeďte s námi…
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
Gurmánská turistika

Cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní

Také při prohlídkách hradů a zámků dostáváte hlad? Obdivujete překrásně naaranžované jídelny a rádi byste uždibovali z dobrot, věrohodně vyrobených z umělé hmoty a tím pádem žalostně nejedlých? Pro ty, které honí mlsná, přináší Kudy z nudy výběr hradních krčem a restaurací. Pojďte s námi do stínu i na výsluní!
Gurmánská turistika

Dvacítka gastroakcí, pivních a vinařských slavností, které si nenechte ujít v květnu

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
Gurmánská turistika

Čas na čaj: 10 tipů, kde si vychutnáte šálek horkého čaje

Dopřejte si chvilku klidu a šálek dobrého horkého čaje ve vyhlášených čajovnách, kde také nahlédnete do tajů čajových obřadů. Milovníci asijské čajové kultury, kteří dávají přednost tichému splynutí s přírodou mohou i se svými přáteli zavítat do některých z volně přístupných čajových pavilonů, které se nacházejí vždy na krásném místě nedaleko vody nebo lesa.
Gurmánská turistika

10 tipů k návštěvě moravských sklípků

Kdo má rád víno ví, že nejlepší je chutnávka vín s výkladem sklepmistra ve sklepě. Ty nejlepší nebo něčím zajímavé vám nyní nabízíme. A na mlsné jazýčky navíc čekají nejen sudová nebo archivní vína, ale i nabídka z dlouhé řady menu. Klobásky z udírny, uzené, chléb s domácím sádlem či moravské hodové koláčky...
Gurmánská turistika

Chřestová sezóna je v plném proudu! Kde ochutnáte zelený i bílý chřest?

Přemýšlíte, co dobrého si udělat k obědu nebo večeři, abyste si pochutnali, ale zároveň se nejednalo o kalorickou bombu? Vyzkoušejte chřest, který patří k první jarní zelenině. Jeho sezóna u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. Je zdravý, dobrý a jeho příprava není žádná věda. Ale pokud si jeho úpravou nejste zcela jisti, vypravte se na chřestové gastronomické akce, které vám přinesou spoustu inspirace! Skvělý chřest pak zakoupíte přímo v pěstírnách.
Gurmánská turistika