Úvod > Aktuality

Aktuality Olomoucký kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Olomoucký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Moravská filharmonie Olomouc zahájí 78. sezonu

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Svou 78. sezonu zahájí ve čtvrtek 21. září 2023 díly Richarda Wagnera, Dmitrije Šostakoviče a Johannese Brahmse. Filharmoniky povede jejich šéfdirigent Zsolt Hamar, sólisty večera budou sólotrumpetista Moravské filharmonie Ondřej Moťka a italská pianistka Mariangela Vacatello.
Olomoucký kraj | Kultura

V Prostějově navštivte o víkendu Hanácké slavnosti

U příležitosti tradičních prostějovských hodů – svátku kostela Povýšení svatého Kříže, se konají v Prostějově v sobotu a neděli 16. a 17. září 2023 už 41. Prostějovské hanácké slavnosti. Tradiční lidový jarmark s celodenním kulturním programem a přehlídkou hanáckých souborů je největší folklorní slavnost ve městě, kde se občanům a návštěvníkům města představují folklorní soubory, cimbálové muziky, ale i kapely jiných žánrů a folklorní soubory z dalších etnografických oblastí. V sobotu začíná program v 14:00 a v neděli už od 8:00 hodin.
Olomoucký kraj | Kultura

Mezinárodní varhanní festival Olomouc rozezní největší varhany v Česku

Velkolepým návratem do chrámu svatého Mořice otevírá po dokončené rekonstrukci tamních varhan Mezinárodní varhanní festival Olomouc svůj 55. ročník. Čtyři festivalové koncerty nabídnou špičkové interpretační výkony i mezinárodní zastoupení umělců. Krásu varhanní hudby si vychutnáte 7., 11., 14. a 18. září 2023.
Olomoucký kraj | Kultura

Přehlídka filmové animace láká do Olomouce

Olomouc zažije faustovské procitnutí v podobě čtyřdenního festivalu současného umění a pohyblivého obrazu PAF Olomouc, který se koná ve dnech 1. až 4. prosince 2022. V průběhu festivalu se několik desítek umělců světového významu společně s diváky pokusí nalézt odpovědi na kryptický odkaz faustovské legendy v kulisách současného světa. Nejprominentnější součástí faustovského mýtu je metamorfóza, čili změna fyzického, psychického a duševního stavu jedince a společnosti. Právě metamorfóza protkává všechny hudební a vizuální performance, výstavy, projekce a workshopy. Na toto téma navazuje i série otázek, které mýtus podrobují zevrubné i hlubinné analýze.
Olomoucký kraj | Kultura

Hudební festival Dvořákova Olomouc rozezvučí hanáckou metropoli

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc vznikl transformací festivalu Olomoucké hudební jaro, jež pořádá Moravská filharmonie již od roku 1958. Dramaturgie festivalu je orientována nejen na dílo A. Dvořáka, ale rovněž na další významné české i zahraniční skladatele. Festival se letos koná od 12. do 28. května 2022 a posluchačům nabídne pět koncertů na různých místech v Olomouci.
Olomoucký kraj | Kultura

Šumperské Blues Alive slaví dvacáté páté výročí

Mezinárodní festival Blues Alive v Šumperku, největší středoevropská přehlídka blues, oslaví od 11. do 13. listopadu dvacátý pátý ročník. Během tří hlavních festivalových večerů vystoupí přední americké hvězdy a držitelé prestižních cen Blues Music Awards i mladé mezinárodní naděje. Bohatý doprovodný program vzdá koncerty i debatami poctu Bobu Dylanovi, nabídne sólové písničkáře v H – clubu a čtvrtstoletí festivalu připomene výstava fotografií i křest knihy rozhovorů a fotografií z jeho historie.
Olomoucký kraj | Kultura

Podzimní festival duchovní hudby hostí Olomouc

Podzimní festival duchovní hudby se v Olomoucí koná od 19. 9. do 23. 10. 2021. Posluchačům nabídne koncerty v historických a zároveň akusticky pozoruhodných prostorách duchovního, společenského a kulturního života Olomouce.
Olomoucký kraj | Kultura

Olomoucké nejen shakespearovské léto nabídne osvědčené tituly i ruskou klasiku

V premiéře se na festivalu představí Čechovovy Tři sestry, nebude chybět ani letošní novinka Nebezpečné známosti a oblíbené komedie Kabaret nahatý Shakespeare nebo Po stopách něžného muže. Připraveny jsou i pohádky a bohatý program pro rodiny s dětmi. Zakončení festivalu bude patřit derniéře inscenace Láska za koronu 2. Hraje se na parkánu Konviktu od 8. do 22. srpna 2021.
Olomoucký kraj | Kultura

Olomoucké barokní slavnosti nabízí barokní hudební divadlo ve špičkovém podání

Pokud mate rádi barokní hudbu v dobovém podání, nenechejte si určitě ujít Olomoucké barokní slavnosti, které se konají od 9. července do 9. září 2021. Na své si přijdou milovníci inscenovaných představení, vokálně-symfonických a komorních koncertů, i duchovní hudby. Během dvaceti večerů zazní barokní, klasicistní i raně romantická muzika prezentovaná v barokních kulisách Olomouce těmi nejlepšími soubory specializujícími se na interpretaci staré hudby.
Olomoucký kraj | Kultura

Olomoucké shakespearovské léto nabízí program pro dospělé i děti

Divadlo Tramtarie letos už popáté pořádá letní open-air festival Olomoucké „nejen“ shakespearovské léto. Letos opět v krásném prostředí v centru města, na parkánu Uměleckého centra Univerzity Palackého Olomouc, v termínu od 9. do 19. srpna 2020. Kromě osvědčených titulů, jako je Kabaret nahatý Shakespeare nebo Po stopách něžného muže nabídne i aktuální inscenaci Láska z koronu, nebo třídenní program pro rodiny s dětmi. Vrcholem festivalu bude derniéra velkolepé inscenace Velký Gatsby v hollywoodském stylu.
Olomoucký kraj | Kultura

Na zámeckém plese v Čechách pod Kosířem si zatančíte pod širým nebem

Netradiční zámecký ples v romantickém stylu se v sobotu 24. srpna 2019 chystá na zámku v Čechách pod Kosířem. Uskuteční se pod širým nebem před zámeckou oranžérií a dobovou atmosféru navodí mimo jiné také prvorepubliková módní přehlídka. K tanci i poslechu bude hrát osmnáctičlenný orchestr olomouckého Swing Bandu.
Olomoucký kraj | Kultura

Údolí Desné rozezní desítky flašinetů

Oblíbená Pekařovská pouť opět nabídne směs hudby, divadla a především lidského sdílení. Největším tahákem bude tradičně Mezinárodní setkání flašinetářů, které je pravidelnou součástí poutě.
Olomoucký kraj | Kultura