Úvod > Aktuality

Aktuality Olomoucký kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Olomoucký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Olomoucký kraj

Olomoucký kraj je plný turistických atraktivit, ale přitom patří k dosud neobjeveným oblastem naší země. Nezklame milovníky historie a přírody, podobně jako fanoušky technických zajímavostí. Prohlédněte si nadhlednu Háječek u obce Svébohov, expozici čarodějnických procesů v Jeseníku, historickou zlatorudnou štolu ve Zlatých Horách, bunkr Přáslavice, Arboretum v Bílé Lhotě, zámek Plumlov anebo Muzeum silnic ve Vikýřovicích.
Olomoucký kraj | Kultura

Putovní folklorní festival Setkání Hanáků se uskuteční tentokrát v Náměšti na Hané

Během Setkání Hanáků se ve čtvrtek 28. září 2023 v Kojetíně představí na 500 členů národopisných tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích. Čtrnáctý ročník festivalu nabídne kromě krojovaného průvodu městem a vystoupení hanáckých souborů také hanácké trhy, krojovou poradnu nebo prohlídky kojetínské synagogy či exkurze do Měšťanského pivovaru.
Olomoucký kraj | Kultura

Hrad Helfštýn přivítá další ročník kovářského svátku Hefaiston

Již 41. mezinárodní kovářské setkání Hefaiston hostí tradičně na konci srpna hrad Helfštýn. Není tomu jinak ani letos, kdy na hrad přijede na 300 uměleckých kovářů z celého světa. Nejvíce z nich pochází z České republiky a Slovenska, asi stovka umělců přijede z nejrůznějších zemí světa včetně Japonska, Austrálie a USA. Svátek uměleckého kovářství oslaví kováři spolu s návštěvníky na Helfštýně poslední srpnový pátek a víkend tj. od 25. do 27. srpna 2023.
Olomoucký kraj | Kultura

Hanácký skanzen Příkazy zve na lidová řemesla a krásu folkloru

Areál Kameníčkova gruntu a přilehlých stodol, které jsou součástí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazech na Olomoucku, ožije v sobotu 17. června 2023 programem s názvem „Národní muzeum v přírodě vás zve“. Ten je nejen představením domovských regionů jednotlivých složek Národního muzea v přírodě, ale i pestrosti a umu lidových řemeslníků a folkloru.
Olomoucký kraj | Kultura

Na hradě Helfštýn o víkendu mají sraz veteráni

Svojí rozlohou patří hrad Helfštýn k nejrozsáhlejším hradním komplexům v Evropě. V sobotu 13. května zaplní hrad historické automobily a motocykly. V odpoledních hodinách zaplní nádvoří Helfštýna desítky strojů vyrobených do roku 1939. Vůně benzínu, naleštěné plechy a elegantní posádky vozů v dobových kostýmech nás vrátí v čase a přinutí alespoň na chvíli zpomalit.
Olomoucký kraj | Kultura