Úvod > Aktuality

Aktuality Olomoucký kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Olomoucký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Vlastivědné muzeum v Olomouci si připomíná 150. výročí Průmyslového muzea císaře Františka Josefa

Vlastivědné muzeum v Olomouci láká na velmi zajímavou výstavu s názvem Průmyslové muzeum císaře Františka Josefa v Olomouci, která odkazuje k letošnímu 150. výročí založení jednoho z důležitých předchůdců dnešního Vlastivědného muzea, který stál na konci 19. století u zrodu fenoménu užitého umění.
Olomoucký kraj | Kultura

Rýžování zlata si můžete užít o víkendu ve Zlatých Horách

Novodobí zlatokopové si poměří o víkendu 26. a 27. srpna 2023 ve Zlatých Horách na Jesenicku své umění v rýžování zlata. Do tradiční soutěže se mohou zapojit i lidé, kteří rýžovací pánev dosud nedrželi v rukou. Akce s názvem "O putovní zlatou pánev starosty města" se koná v areálu Zlatokopeckých srubů.
Olomoucký kraj | Kultura

Arcidiecézní muzeum v Olomouci se po dlouhé rekonstrukci znovu otevře

Po dvouleté rekonstrukci se v pondělí 24. dubna 2023 otvírá Arcidiecézní muzeum Olomouc včetně románského paláce biskupa Zdíka. Návštěvníkům nabídne novou multimediální expozici a poprvé v novodobé historii bude možné navštívit všechna čtyři ramena gotické křížové chodby se středověkými nástěnnými malbami. Další novinkou je nová lávka, díky které lze projít celý ochoz paláce.
Olomoucký kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Poslední vlak z Frývaldova, Jeseník a Věra Sládková

Seriál Vlak dětství a naděje jste možná viděli opakovaně, ale znáte také jeho knižní předlohu? Věra Sládková (1927–2006) nazvala svůj triptych o složitém dospívání mladé dívky v období protektorátu Poslední vlak z Frývaldova, Pluky zla a Dítě svoboděnky.
Olomoucký kraj | Kultura

Muzeum historických kočárů v Čechách pod Kosířem se otevře v novém kabátě

V Čechách pod Kosířem se po čtyřech letech podařilo dokončit budovu Muzea historických kočárů. Historické dopravní prostředky tažené koňmi si od letošní sezóny budou moci návštěvníci prohlédnout v do detailu propracované stavbě plné výjimečných uměleckých a řemeslných děl. Prostory muzea mají návštěvníky přenést o několik staletí zpět, sama expozice sama je ale veskrze moderní.
Olomoucký kraj | Kultura

Navštivte Červený domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané

V Kostelci na Hané byla otevřena nová expozice v čerstvě zrenovovaném Bezručově domě. Protože je postavený z červených cihel, přezdívá se mu Červený domek. Petr Bezruč jej obýval posledních devatenáct let svého života, až do roku 1958, kdy zemřel.
Olomoucký kraj | Kultura

Městská šatlava v Uničově představuje unikátní exponáty

Muzeum vězeňství v Uničově představuje expozici v prostorách městské šatlavy, která ke svému účelu sloužila až do první poloviny 20. století. Expozice s názevm Právo na Uničovsku ukazuje vývoj trestního práva v této oblasti a k vidění jsou zde opravdu zajímavé exponáty, mimo jiné originály mučících nástrojů či evidenční karty prostitutek. Muzeum je v březnu otevřeno v pátek, sobotu a neděli, zatím kvůli koronaviru uzavřeno nebylo.
Olomoucký kraj | Kultura

Unikátní keltská kamenná hlava bude k vidění ve Vlastivědném muzeu v Olomouci

Jednu z nejvýznamnějších archeologických památek – orihinál kamenné hlavy Kelta, mohou všichni zájemci spatřit od 11. do 23. února 2020 ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Busta jež je datována do 3. století před naším letopočtem a byla náhodně objevena v roce 1943 u Mšeckých Žehrovic.
Olomoucký kraj | Kultura

V olomouckém Vlastivědném muzeu odhalíte největší záhady a tajemství světa!

Vlastivědné muzeum v Olomouci zve všechny milovníky záhad na zajímavou výstavu Největší záhady a tajemství světa, která začíná 31. ledna a potrvá až do 31. května 2020. Expozice nabídne věrné kopie slavné křišťálové lebky, Ďáblovy bible, Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa nebo starověký počítač, tzv. mechanismus z Antikythéry.
Olomoucký kraj | Kultura

Hrad Helfštýn navštíví lukostřelci

Hrad Helfštýn připravuje na neděli 13. října 2019 netradiční klání lukostřelců, kteří se budou snažit ulovit 3D modely zvířat. Ačkoli na hradě probíhá dlouhá rekonstrukce, památka se turistům neuzavírá – pro zájemce bude Helfštýn otevřen do konce října denně od čtvrtka do neděle, v listopadu pak pouze během víkendů.
Olomoucký kraj | Kultura

Lipník nad Bečvou se opět stane městem kovu

Patnáctý ročník exteriérové výstavy Kov ve městě bude zahájen 13. června 2019 a historické centrum Lipníka nad Bečvou budou zdobit nová kovová umělecká díla kováře Milany Michny až do konce září 2019.
Olomoucký kraj | Kultura

Ve Slatinicích objevíte krásné muzeum veteránů

Slatinice možná znáte jako lázeňskou obec a ani netušíte, že tu najdete muzeum veteránů. Na ploše 400 m čtverečních si prohlédnete sbírku starých automobilů a motocyklů značek Mercedes Benz, BMW či Volkskwagen, vyrobených převážně ve třicátých letech minulého století. Upoutá vás kulisa dobové Olomouce, autodílna s benzínovou pumpou ze začátku 20. století i venkovská stodola s veteránem „uloženým“ pod slámou a obklopeným zemědělským nářadím našich dědečků. Ve vitrínách jsou vystaveny modely aut, historické nářadí i ukázky staré automobilové techniky. S vývojem automobilismu a historií značky Mercedes Benz vás seznámí audiovizuální programy.
Olomoucký kraj | Kultura