Úvod > Aktuality > Zelené Velikonoce se zeleným pivem
Zelené pivo ze Starobrna
"> Zelené pivo ze Starobrna "> Zelené Velikonoce se zeleným pivem
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

  • Vydáno15. dubna 2014
Ochutnejte velikonoční zelené pivo – čeští a moravští sládci z velkých i malých pivovarů připravili i letos zelené speciály. Vychutnat si je můžete z pivovaru v Dobřanech, Jihlavy, Brna nebo ve Svitavách.

Svátky jara jsou ve znamení barev – a barví se nejenom vajíčka, ale barvami může hrát také pivo. Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu a chmele. Pivo se poté vaří na 2 rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Zelenou třináctku můžete už podeváté v řadě tuzemských hospodách, kde se čepuje Starobrno.

Jihlavský pivovar Ježek pro milovníky netradičního piva připravil tzv. Zelený a Červený Krasličák. Hospodský vám je načepuje každé zvlášť nebo dohromady. Dvoubarevné pivo se tak vytváří přímo před očima hostů. Výčepní nejprve natočí zelenou čtrnáctku a na ni pak lehčí červenou desítku. Pokud postupuje opatrně, piva se vzájemně nepromíchají.

Klášterní pivovar v Želivi zase vytvořil speciální polotmavé šestnáctistupňové Postní pivo. Tradice tohoto nápoje sahá až do 17. století, kdy jej obyvatelé kláštera pili v době půstu. Pivo je možné si zakoupit na Želivě v pivovaru nebo v klášterní prodejně nebo ve vybraných prodejnách v Praze a Brně od popeleční středy a po celou dobu postní. 

Kopřivovou jedenáctku si můžete dopřát také ve svitavském Pivovárku Na Kopečku. Sládek Dobřanského pivovaru zase pro milovníky chmelového moku připravil medovou sedmnáctku a kopřivovou dvanáctku.

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví se nabízí exkurze do Pivovaru Jihlava. Součástí prohlídky je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů, kde je zakončena ochutnávkou.

Želivský klášterní pivovar

Želivský klášterní pivovar

V areálu premonstrátského kláštera se pivo pravděpodobně začalo vařit už ve 13. století. Zdejší piva nesou jména dřívějších představených kláštera a mají zajímavou chuť, např. višňovou nebo medovinovou.

Svitavský pivovárek Na Kopečku

Svitavský pivovárek Na Kopečku

Stylová staročeská restaurace s typicky českými jídly, které jsou připravovány z čerstvých surovin. Součástí restaurace je i minipivovar, který mimo světlého a tmavého ležáku nabízí také nejrůznější pivní speciály.

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Pivovar a hotel Modrá hvězda v Dobřanech

Pivovar a hotel Modrá hvězda v Dobřanech

Počátek pivovarnictví v Dobřanech je datován již od roku 1378. Tehdy udělil měšťanům probošt Udarlich privilegium s právem várečným. Toto právo potvrdil český král Vladislav II i císař Ferdinand III.