Úvod > Aktuality > Zelené Velikonoce se zeleným pivem
Gurmánská turistika

Zelené Velikonoce se zeleným pivem

  • Vydáno4. dubna 2023
Ochutnejte velikonoční zelené pivo, které je čím dál více populární. Zelená třináctka Starobrna již slaví osmnácté narozeniny, se zeleným pivem se ale můžete setkat i v mnohých menších pivovarech.

Svátky jara jsou ve znamení barev – a barví se nejenom vajíčka, ale barvami může hrát také pivo. Zelené pivo vzniká spojením kvalitní vody, ječného sladu a chmele. Pivo se poté vaří na 2 rmuty. Do mladinového kotle se spolu s chmelem během varu přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin včetně kopřivy v horké vodě. Zelenou třináctku potkáte již osmnáct le v tuzemských hospodách, kde se čepuje Starobrno.

Jihlavský pivovar Ježek pro milovníky netradičního piva připravil tzv. Zelený a Červený Krasličák. Hospodský vám je načepuje každé zvlášť nebo dohromady. Dvoubarevné pivo se tak vytváří přímo před očima hostů. Výčepní nejprve natočí zelenou čtrnáctku a na ni pak lehčí červenou desítku. Pokud postupuje opatrně, piva se vzájemně nepromíchají.

Klášterní pivovar v Želivi zase vytvořil speciální polotmavé šestnáctistupňové Postní pivo. Tradice tohoto nápoje sahá až do 17. století, kdy jej obyvatelé kláštera pili v době půstu. Pivo je možné si zakoupit na Želivě v pivovaru nebo v klášterní prodejně nebo ve vybraných prodejnách v Praze a Brně od popeleční středy a po celou dobu postní. 

Kopřivovou jedenáctku si můžete dopřát také ve svitavském Pivovárku Na KopečkuNefiltrovaný Klenot ve velikonočním zeleném provedení nabízí pivovar Hradecký Klenot. Příjemně pitelnou speciální jedenáctku s přírodním bylinným extraktem z kopřiv nabízí i pivovar Moravia v Brně. V pivovaru Regent v Třeboni přidávají do svého velikonočního ležáku patero bylin a Třeboňskou Chlorellu a v pivovaru Litovel uvařili na počest svatého Patrika a příchodu jara unikátní zelený ležák Patrik 11%. Chuť sedmi pečlivě vybraných bylin v něm zjemňují také exotické podtóny v čele s citrusy a skořicí.

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru

Přišel, viděl, Litovel! O dobrý zvuk litovelského piva se ve své době přičinil i slavný zápasník Frištenský, který měl za ženu dceru prvního sládka. V Minipivovaru Litovel můžete navštívit muzeum, přijít na prohlídku nebo si uvařit vlastní pivo. Otevřené je i návštěvnické centrum.

Želivský klášterní pivovar

Želivský klášterní pivovar

V areálu premonstrátského kláštera se pivo pravděpodobně začalo vařit už ve 13. století. Zdejší piva nesou jména dřívějších představených kláštera a mají zajímavou chuť, např. višňovou nebo medovinovou.

Pivovar Hradecký Klenot

Pivovar Hradecký Klenot

Středně velký pivovar se zázemím v raně gotických sklepích domů čp. 25, 26 a 27 na Velkém náměstí v Hradci Králové. Rádi vás zde pohostí v pivnici a na požádání také provedou pivovarem.

Pivovar a hotel Modrá hvězda v Dobřanech

Pivovar a hotel Modrá hvězda v Dobřanech

Počátek pivovarnictví v Dobřanech je datován již od roku 1378. Tehdy udělil měšťanům probošt Udarlich privilegium s právem várečným. Toto právo potvrdil český král Vladislav II i císař Ferdinand III.

Pivovar Moravia v Brně

Pivovar Moravia v Brně

Pivovar Moravia byl historicky druhý největší pivovar v Brně. Pivovar zanikl ve 30. letech za hospodářské krize. V roce 2016 byla historie vaření piva opět obnovena. Piva moderního Pivovaru Moravia jsou vytvořena dle zcela nových receptur v moderním pojetí výroby českého piva.

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Exkurze v Pivovaru Jihlava

Zajímá vás, jak se vyrábí pivo? Zájemcům o pivovarnictví se nabízí exkurze do Pivovaru Jihlava. Součástí prohlídky je návštěva varny, spilky a ležáckých sklepů, kde je zakončena ochutnávkou.

Pivovar Regent v Třeboni

Pivovar Regent v Třeboni

Zajímá vás, jak se v Třeboni vaří pivo? Seznamte se s více než 600 let starou historií vaření piva v jednom z nejstarších pivovarů na světě. Rodinný pivovar Bohemia Regent a.s. pořádá exkurze, při ktrerých si můžete prohlédnout prostory, v nichž se vaří třeboňské pivo zblízka a nejen to.

Svitavský pivovárek Na Kopečku

Svitavský pivovárek Na Kopečku

Stylová staročeská restaurace s typicky českými jídly, které jsou připravovány z čerstvých surovin. Součástí restaurace je i minipivovar, který mimo světlého a tmavého ležáku nabízí také nejrůznější pivní speciály.

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Další aktuality

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň se ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.
Gurmánská turistika

Kalendář 2024 pro vegetariány: nejlepší festivaly zeleniny a ovoce

Patříte k lidem, kteří si místo řízku radši pochutnají na jídle ze zeleniny a dobrém ovoci? Pak se vám jistě budou hodit naše tipy na gastronomické akce, kde hrají hlavní roli jahody, meruňky, jablka, česnek nebo cibule. Během pozdního jara, léta a podzimu můžete vyrazit na gastronomické slavnosti podle vašich oblíbených plodin a chutí. A i když se třeba nebude jednat o čistě vegetariánské akce, dobroty bez masa na nich určitě bez potíží seženete. Tipy pro vegetariány, frutariány, vitariány i flexitariány vám přináší Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
Gurmánská turistika

Tradice: řeznictví a uzenářství, řeznická muzea a slavnosti masa

Salámy, párky, bůčkový závin, cibulový nebo šunkový aspik, debrecínská a cikánská pečeně, játrový sýr, paštiky, klobásy, uzené maso... sbíhají se vám sliny? Aby ne, maso a uzenářské výrobky máme rádi ve všech podobách a chutích. Vypravte se s námi na portálu Kudy z nudy za tradicemi řeznického a uzenářského řemesla!
Gurmánská turistika

Gastro tipy plné skvělého jídla – maso od českých farmářů, tradiční řeznictví a uzenářství

Znáte to, někdy na vás přijde neodolatelná chuť na pořádný kus masa… v takovou chvíli by se hodil kvalitní steak, dozlatova usmažený řízek nebo šťavnatá kotleta! Naše dnešní tipy nebudou nic pro zastánce vegetariánství, naopak. Zavedeme vás do vyhlášených řeznictví a restaurací, kde buď seženete poctivé suroviny z českých chovů anebo si pochutnáte na výborně připraveném masitém pokrmu.
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
Gurmánská turistika

Užijte si kavárenské lenošení ve stylových kavárnách

Nechte čas poklidně plynout kolem sebe nad šálkem dobré kávy. Vychutnejte si lenošení v kavárně, které vám v každodenním stresu a spěchu nabízí možnost na hodinu či dvě se zastavit a užít si lahodnou chuť dobře připravené kávy.
Gurmánská turistika