Úvod > Aktuality > Velikonoce: Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodní barvou?
Gurmánská turistika

Velikonoce: Jak nabarvit velikonoční vajíčka přírodní barvou?

Také rádi barvíte na Velikonoce vajíčka? Zkuste to letos jinak – pomocí přírodních zdrojů, které znávaly i naše prababičky. Nemusíte se bát, že vaše vajíčka budou mít nevýrazné barvy, s přírodními zdroji lze dosáhnout široké palety pestrých odstínů! A když nakonec vajíčka vyleštíte kouskem slaniny, budou se navíc krásně lesknout. A co budete potřebovat? Stačí si připravit běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno.
Velikonoční vajíčkaV minulém článku o Velikonocích jsme vám přinesli tipy na tradiční jarní dobroty, dnes vám poradíme, jak si nabarvit vajíčka pomocí přírodních barev, bez použití chemie. I když může být příprava trochu delší, výsledek bude určitě stát za to. Kromě „zeleninových“ ingrediencí si nezapomeňte opatřit také dostatečné množství obyčejného octa a jedlé sody.

Vajíčka je před samotným barvením třeba pořádně umýt a odmastit, aby lépe chytala barvu. K tomu postačí vám hadřík namočený v octu, kterým vajíčka otřete. Dobrým tipem je také odstranění kódu z vajíčka – ten snadno smyjete houbičkou namočenou v octu. Podle toho, jaké barvy budete chtít dosáhnout se vajíčka barví buď zastudena nebo zatepla.

Barvení vajíčekPři barvení zastudena si nejprve si připravte barvivo. Odměřené suroviny povařte 15 až 30 minut, a poté sceďte a nechte úplně vychladnout. Barvivo dejte do sklenice, přidejte ocet a promíchejte. Následně vložte opatrně do nálevu již uvařená a zchlazená vejce natvrdo a nechte nabarvit (klidně několik hodin nebo i přes noc v lednici). Barvení zatepla začíná stejně jako předchozí varianta. Ingredience se povaří 20 až 30 minut, pak se scedí. Horký nálev vraťte do hrnce a povařte spolu s vejci do požadované sytosti, což by nemělo trvat více než 10 minut. Vejce po uvaření vejce zchlaďte ve studené vodě.

Až budou vejce nabarvená, nechejte je oschnout na savém podkladu tak, aby se vzájemně nedotýkala. Nakonec je můžete vyleštit, nejlépe kouskem slaniny, popřípadě másla nebo oleje.
 

Alchymie barev z přírodních zdrojů

vajíčka odstíny žlutéŽlutá – o zářivě žlutou barvu se nejlépe postará kurkuma. Na 500 ml vody přidejte 2 lžíce kurkumy a 2 lžíce octa. Barvit můžete zastudena i zatepla.
 
Oranžová, červená a hnědá – vyzkoušené jsou slupky z cibule. Dostanete z nich svítivě oranžovou, ukázkovou červenou i tmavou červenohnědou barvu. Na 500 ml vody použijte slupky z 10 žlutých cibulí a 2 lžíce octa. Pro syté jednolité odstíny barvěte zatepla.
 
Červená vajíčka byla v dobách minulých zvlášť ceněná – červená barva byla ta nejdůležitější, dívky si rudá vejce schovávali pro svého milého. Navíc červená barva ochraňovala před zlými duchy a démony.
 
velikonoce vajíčka cibuleSytě cihlově oranžová – povařte vodu (500 ml), do které přidáte 2 polévkové lžíce mleté papriky (popř. 3 kávové pro jemnější odstín) a 2 lžíce octa. Získáte velmi sytou cihlově červenou barvou.
 
Růžová, bordeaux – na růžovou barvu se nejlépe hodí červená řepa nebo červené víno . Intenzitu barvy si můžete přesně určit podle délky barvení. Na barvivo si připravte 500 ml vody, 400 g strouhané červené řepy a 2 lžíce octa. U řepy je lepší barvit zastudena. Pokud se rozhodnete pro červené víno, barvěte raději zatepla. Nezapomeňte i do něj (také 500 ml) přidat dvě lžíce octa.
 
modrá vajíčka zelíModré odstíny od tyrkysové po indigo – u modré barvy nastává ta správná alchymie. Vše se odvíjí od octa a jedlé sody. Hlavní ingrediencí je červené zelí. Pro tvorbu odstínů se zaměříme na pH – zásaditý roztok (jedlá soda) bude barvit světlemodře, kyselý (ocet) pak sytým tmavým odstínem indigo, až do fialové. K barvení použijte asi ¼ hlávky (cca 600 g nakrouhaného zelí) a 500 ml vody. Podle vůle přidejte k vývaru buď 2 lžíce octa, nebo 2 lžičky jedlé sody. Vejce nejlépe chytají odstíny zastudena, pro silný odstín nechte vejce barvit i 12 hodin.
 
Namodralou barvu připravíte i ze silného vývaru ibišku (např. ibiškový čaj) se lžící octa (tmavší modrá barva).
 
zelené vejceZelená světlá i tmavá – svěží jarní barvy docílíte pomocí špenátového protlaku nebo petrželové nati. Uvádí se, že půl kostky špenátového protlaku je potřeba povařit s 750 ml vody. Pak se špenát osolí a pro lepší barvu okmínuje, vejce se barví zatepla.
 
Pokud si chcete zaexperimentovat využijte nálev z kurkumy, červeného zelí a oblíbenou jedlou sodu. Barvy budou sytější než ze špenátu či petržele. Nejprve nabarvěte vejce kurkumou (zatepla) a nechte barvu uschnout. Pak zastudena dopřejte vejci lázeň ve šťávě ze zelí a opět nechte zaschnout. Nakonec rozpusťte 2 lžičky jedlé sody v 100 ml, vložte vejce do lázně a po vytažení jej nechte uschnout.
 
Sytě tmavě zelenou barvu dá vejcím delší nabarvení v zelné šťávě a po uschnutí následná lázeň ve vodě (100 ml) se 2 lžičkami jedlé sody.
 
zelená vejceTmavě zelenou kouzlily naše prababičky ze sušené olšové kůry. Na 500 ml se používala hrst kůry z olše. Před barvením se povařila, přidal se do ní ocet a pak se do roztoku vkládala vejce.
 
Světle zelená  – naše prababičky používaly lipový květ a kmín. Na 500 ml vody použijte 5 polévkových lžic kmína a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Nakonec přidejte i lžíci octa. Vejce se v tomto případě barví zatepla.
 
vejce cibuleHnědá vejce – nejznámějším postupem pro hnědé odstíny vajec je barvení pomocí cibulových slupek (viz výše). Hnědá vajíčka ovšem získáte také povařením v dubové kůře a to tak, že se na 500 ml vody přidají asi dvě polévkové lžíce dubové kůry a octa, kůra se před barvením chvíli vaří a až poté se vkládají vajíčka. O tmavší hnědou se také postará vaření v silné kávě se lžící octa nebo luhování v silném černém čaji.
 
Černá vejce – nejtmavších odstínů docílíte vařením vajíček ve vodě spolu s dávkou sazí.
 

Náš tip na konec – obarvěte křepelčí vajíčka!

křepelčí vajíčkaBarvit nemusíte nutně jen vajíčka slepičí, dobře dostupná jsou dnes i vajíčka křepelek. Díky přírodnímu dekoru a barevné skořápce budete mít na stole zajímavou kombinaci nevšedních velikonočních vajíček, které vám určitě udělají radost a sklidíte s nimi velký úspěch. Nejlepších výsledků dosahují křepelčí vajíčka obarvená namodro, oranžovo nebo žluto.
Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Rok se s rokem sešel a před námi jsou opět Velikonoce. V dnešní době najdeme spoustu moderních metod a technik, jak vejce nabarvit. Vyzkoušejte s námi klasické techniky zdobení vajíček: batikování, voskový reliéf, zdobení slámou anebo jednodušší obtisky.

Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít zvyky a tradice

Naplánujte si Velikonoce! 7 tipů, kde si užít zvyky a tradice

Hrady, zámky i skanzeny po celé zemi chystají program na pomalu nadcházející svátky jara. Chcete-li si připomenout starobylé zvyky a obyčeje, nasát velikonoční atmosféru, nebo zažít prohlídky interiérů „jinak“, vybírejte z nabídky portálu Kudy z nudy.

Tradice: Jarní rituály a Velikonoce

Tradice: Jarní rituály a Velikonoce

Přivítejte jaro s otevřenou náručí a vyberte si ze světa tradic a velikonočních rituálů ty, které vám zvednou náladu a udělají dobře na duši. Nabídka je neskutečně bohatá, protože příchod jara lidé oslavovali odnepaměti a tradice se tak slily do lehce nepřehledného kulturního koktejlu. Ovšem když se vám nebudou líbit domácí obyčeje, nezaškodí napodobit sousedy. Některé staré zvyky jsou totiž neodolatelné i dnes!

Velikonoce: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Velikonoce: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Na dveřích velikonoční věnec, ve vázách proutky s rašícími lístky a na nich zavěšená zdobená vajíčka a na stole zajíci a beránci, tak vypadají před Velikonocemi české domácnosti. Víte ale, proč má každý den v pašijovém týdnu své jméno a proč je třeba pondělí Modré a čtvrtek Zelený?

50 tipů na Velikonoce 2023: oslavte je tradičně i originálně

50 tipů na Velikonoce 2023: oslavte je tradičně i originálně

Pomlázka, kraslice, mazance... to jsou typické velikonoční zvyky, které vám nabízí skanzeny. Mnoho měst také pořádá velikonoční trhy a jarmarky. Chtěli byste zažít na Velikonoce i něco jiného? Nechte se inspirovat tipy portálu Kudy z nudy, které vám přiblíží akce, které o Velikonocích probíhají na různých místech ne vždy přímo svázanými s tradicemi.

 Národopisné muzeum Národního muzea

Národopisné muzeum Národního muzea

Klasicistní Letohrádek Kinských je umístěný na úbočí bývalých vinic vrchu Petřína v Kinského zahradě. Muzeum nabízí výstavy představující unikáty lidové kultury českých zemí i Evropy, vystoupení folklorních souborů, kurzy tradičních řemesel, lidových tanců či výtvarné dílny.

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i náš přehled nejznámějších tradic pašijového týdne, hospodyňky ocení pár velikonočních receptů a jestliže plánujete nazdobit vajíčka, mohl by vám pomoci náš návod na jejich barvení přírodními barvami anebo různé styly zdobení kraslic. Užijte si krásné svátky jara!

Skanzen Přerov nad Labem vám ukáže, jak vypadalo jaro na vsi

Skanzen Přerov nad Labem vám ukáže, jak vypadalo jaro na vsi

Tradiční výstava Jaro na vsi v celém areálu skanzenu v Přerově nad Labem začíná letos 18. března . V interiérech všech sedmi chalup budou scénky ze života našich předků, znázorňující různé staré zvyky a obyčeje, vztahující se k jarnímu období a Velikonocům. Program bude pokračovat až do 24. dubna 2022.

Biskupský dvůr v Brně

Biskupský dvůr v Brně

V historické části Brna, pod katedrálním kostelem sv. Petra a Pavla, se rozkládá Biskupský dvůr. Jedná se o soubor budov, které jsou jednou ze stálých expozic Moravského zemského muzea a zároveň jsou nejstaršími budovami tohoto muzea.

Expozice kraslic v Borkovanech

Expozice kraslic v Borkovanech

V jihomoravské obci Borkovany je k vidění expozice unikátních tzv. résovaných (vyškrabávaných) kraslic. Věhlas těchto bohatě zdobených kraslic dávno přesáhl hranice České republiky. Expozicí provádí jedna z maléreček, která vyškrabování přímo na místě zájemcům předvádí.

Galerie kraslic v Libotenicích

Galerie kraslic v Libotenicích

Galerie kraslic je jedinou stálou výstavou svého druhu v České republice. Pokochat se zde můžete pohledem na 1200 kraslic, které jsou zhotoveny tradiční technikou – vyškrabováním, leptáním i ozdobené voskem či slámou nebo dužninou jezerní sítiny.

Další aktuality

Projekt CzechSpecials pokračuje

Již od roku 2008 jsou pod logem projektu Czech Specials-Ochutnejte Česko, certifikovány a marketingově podporovány restaurace, které dobře vaří českou kuchyni. Czech Specials je nejen certifikační značkou, ale i průvodcem po těchto kvalitních restauracích. Od roku 2022 je podpora a certifikace rozšířena i o cukrárny a kavárny, které nabízejí kvalitní české zákusky. V současné době je certifikováno 65 restaurací a 20 cukráren po celé České republice a další na certifikaci čekají.
Gurmánská turistika

Červené a sladké jahody: kam se vypravit na samosběr?

K brzkému létu patří voňavé a sladké jahody! Někdo je rád čerstvě utržené přímo do pusy, jiní milují jahodové knedlíky, dorty a další se těší na jahodovou marmeládu… ať už patříte k jakékoliv skupině milovníků tohoto ovoce, budete potřebovat místo, kde si jahody opatřit. S tím vám pomůže Kudy z nudy, které pro vás má tipy na místa, kam můžete přijet na samosběr. A pro ty, kterým se sbírat nechce, jsou připravené již natrhané košíky čerstvých plodů!
Gurmánská turistika

Kam vyrazit na letní piknik v Česku

Máte rádi letní pohodu a svůj volný čas nejraději trávíte v přírodě nebo na netradičních místech? Už se dlouho chystáte na romantické odpoledne se svou drahou polovičkou, ale stále nemůžete přijít na to, co by bylo nejlepší? Období na začátku léta přímo vybízí k pikniku v přírodě, daleko od stresu a starostí všedních dní. Pojeďte s námi…
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
Gurmánská turistika

Cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní

Také při prohlídkách hradů a zámků dostáváte hlad? Obdivujete překrásně naaranžované jídelny a rádi byste uždibovali z dobrot, věrohodně vyrobených z umělé hmoty a tím pádem žalostně nejedlých? Pro ty, které honí mlsná, přináší Kudy z nudy výběr hradních krčem a restaurací. Pojďte s námi do stínu i na výsluní!
Gurmánská turistika

Dvacítka gastroakcí, pivních a vinařských slavností, které si nenechte ujít v květnu

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
Gurmánská turistika

Čas na čaj: 10 tipů, kde si vychutnáte šálek horkého čaje

Dopřejte si chvilku klidu a šálek dobrého horkého čaje ve vyhlášených čajovnách, kde také nahlédnete do tajů čajových obřadů. Milovníci asijské čajové kultury, kteří dávají přednost tichému splynutí s přírodou mohou i se svými přáteli zavítat do některých z volně přístupných čajových pavilonů, které se nacházejí vždy na krásném místě nedaleko vody nebo lesa.
Gurmánská turistika