Úvod > Aktuality

Aktuality Praha

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Praha? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Tři králové oživí v pátek pražské ulice

Průvod Tří králů na velbloudech vyjede v pátek 5. 1. 2024 od malostranského kostela svatého Tomáše přes Karlův most na Staroměstské náměstí. Na cestu králům požehná pražský arcibiskup Jan Graubner. Poté se z Malostranského náměstí vydá průvod přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde zazní Rybova Česká mše vánoční. Zde bude také na poutníky čekat Ježíšek s rodinou, mudrcové se mu pokloní a předají mu dary.
Praha | Kultura

V podzemí Betlémské kaple je do 3. ledna otevřena Vánoční výstava

Podzemní prostory Betlémské kaple patří vánoční výstavě betlémů. Jako každý rok i letos je výstava tematicky zaměřená, tentokrát ukazuje skleněné betlémy. Tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli v Praze bude otevřena už jen do 3. ledna 2024.
Praha | Kultura

Na pražském Výstavišti budou o víkendu vánoční hrnčířské a řemeslné trhy

Již devatenáctiletou tradici mají vyhlášené, vánoční hrnčířské a řemeslné trhy na Výstavišti v Praze 7, v Holešovicích. I letos se na setkání s vámi těší ve dnech 2. a 3. prosince na 130 uměleckých řemeslníků, kteří se do Prahy sjedou z různých krajů republiky, i ze zahraničí, aby vám představili bohatou nabídku na vkusné a hodnotné dárky. Jako každý rok zde najdete výběr těch nejlepších, tradičních, ale i nevšedních řemesel, inspiraci a předvánoční pohodu.
Praha | Kultura

Na Kampě se chystají tradiční hrnčířské trhy

Na centrálním náměstí pražského ostrova Kampa, v těsném sousedství Malé Strany a Karlova mostu, se neodehrávají jen výstavy a různé společenské akce, ale také hrnčířské trhy. O víkendu 2. a 3. září ožije pražská Kampa již tradiční akcí. Bude zde probíhat prodej originální keramiky. Trh doprovodí bohatý kulturní program pro celou rodinu, který slibuje divadlo i hudbu.
Praha | Kultura

Projděte se vánoční Prahou a poznejte pražské betlémy

Zastavte se při vánoční procházce Prahou v některém z pražských kostelů – uvnitř totiž najdete mnohdy unikátní kouzelné betlémy s dlouhou historií. Arcibiskupství pražské připravilo projekt Betlémy 2022, který má návštěvníkům Prahy ve vánočním čase usnadnit prohlídky v některých kostelech.
Praha | Kultura

Český Sokol letos slaví 160 let od svého vzniku

Sokol, který se řadí mezi nejstarší spolky, si letos připomíná 160 let od svého vzniku. Dne 16. února 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner český spolek Tělocvičná jednota pražská se znakem sokola v letu. Asi nikdo z nich netušil, jak velká organizace na jejich základech vyroste. Nejviditelnější součástí oslav bude rozsvícení významných staveb napříč republikou, které se rozzáří v sokolských barvách.
Praha | Kultura

Strom pro letošní Vánoce v Praze je 19 metrů vysoký krasavec z Jílového

Stromem, který se letos stane symbolem adventu v hlavním městě, bude smrk ztepilý. Vyrostl nedaleko Jílového u Prahy na soukromém pozemku a měří zhruba devatenáct metrů. Pokud se výrazně nezmění situace s pandemií, vztyčí zástupci organizátora strom na Staroměstském náměstí dle původního plánu v noci z 23. na 24. listopadu.
Praha | Kultura

Žižkovský masopust skončí velkým průvodem masek

Žižkovský masopust patří k nejstarším akcím v hlavním městě tohoto druhu, o čemž svědčí i fakt, že se letos koná již dvacátý sedmý ročník. Nejatraktivnějším bodem celého programu bývá tradiční masopustní průvod, který letos vyrazí 25. února 2020 okolo 16:45 z náměstí Jiřího z Poděbrad přes Havlíčkovo náměstí až ke stadionu Viktoria Žižkov.
Praha | Kultura

Muzeum hlavního města Prahy zve na Ctěnické dožínky

Muzeum hlavního města Prahy zve v neděli 1. 9. 2019 od 10 do 17 hodin do Zámeckého areálu Ctěnice na další program z cyklu pořadů představujících lidové tradice a zvyky. V zámeckém areálu se budou konat dožínky, tedy symbolické poděkováním za letošní bohatou úrodu.
Praha | Kultura

Nenechte si ujít Prague Patchwork Meeting

Ve dnech 5. až 7. dubna 2019 probíhá v Praze 13. ročník mezinárodní výstavy Prague Patchwork Meeting. Tradičním místem je vysočanský čtyřhvězdičkový Wellness Hotel Step a jeho Sportcentrum. Na ploše téměř šesti tisíc metrů čtverečních ve čtyřech halách se představí téměř 400 autorů, řada z nich s vlastní samostatnou galerií. Vystaveno bude téměř 30 kolekcí autorských quiltů z celého světa, od tradičních a moderních technik ke galerijní tapisérii v podobě art quiltů.
Praha | Kultura

Města slaví narozeniny: co můžete vidět a zažít?

Hádejte, co mají společného Frýdek-Místek, Ostrava, Rožnov pod Radhoštěm, Jeseník, Strakonice a Moravská Třebová? Jistě, vesměs jde o česká a moravská města, ale kdybyste sečetli jejich věk, dopočítali byste se k číslu 4 410. A všude se letos slaví!
Praha | Kultura

To nejlepší z českého skla a bižuterie uvidíte na Hradčanském náměstí

V pátek 3. června začíná v pražském Toskánském paláci unikátní výstava Concerto Galssico. Portál Kudy z nudy vás zve na tuto událost roku, kromě výstavy skla a skleněné bižuterie uvidíte i samotnou práci sklářů a dokonce si ji sami vyzkoušíte.
Praha | Kultura