Úvod > Aktuality

Aktuality Praha

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Praha? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Evropa v Česku: proč máme rádi Francii?

Gurmánské speciality od cibulačky až po crème brûlée a makronky, víno, sýry, Cannes a nejslavnější filmový festival na světě, Paříž, Le Mont Saint Michel, zámky na Loiře, cyklistický závod Tour de France, Azurové pobřeží, Bretaň a Provence provoněná levandulí: je tolik věcí, které máme rádi ve Francii! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy. Pojďte s Kudy z nudy poznat Francii!
Praha | Kultura

Cesty za uměním: stopy světoznámého malíře Pabla Picassa v Česku

Rok 2023 byl v uměleckém světě rokem malíře Pabla Picassa (1881–1973). Uplynulo 50 let od jeho úmrtí a muzea na celém světě chystala desítky výstav, věnovaných jeho tvorbě. Jsou díla světoznámého malíře k vidění i u nás v Česku? Jaké příběhy je provázejí a co byste o nich měli vědět?
Praha | Kultura

Národní galerie Praha zahajuje Openingem 2024 novou sezónu

Ve čtvrtek 21. března 2024 spustí Národní galerie Praha novou sezónu! Jarní Opening 2024, který se uskuteční od 19 hodin ve Veletržním paláci. V rámci Openingu představí Národní galerie dvě výstavy: Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji a Filomena Borecká: Dech tichých myšlenek. Vstup je volný a v rámci openingu bude volný vstup i do expozic v rámci Veletržního paláce.
Praha | Kultura

Česká národní banka vydává pamětní minci ke 200. výročí narození Bedřicha Smetany

Bedřicha Smetanu nově připomíná pamětní stříbrná mince. Ke 200. výročí narozenin světově proslulého českého hudebního skladatele ji vydala Česká národní banka (ČNB). Jde o druhou letošní pamětní minci v dvousetkorunové nominální hodnotě.
Praha | Kultura

Kam do muzea v Praze po celý rok zdarma?

Asi každého z nás potěší, když ušetří nějakou tu korunu navíc. V našich tipech najdete muzea, galerie a ostaní expozice, které jsou v Praze otevřeny celoročně a navíc zcela zadarmo. Někde je zapotřebí předem se ohlásit, jiná místa registraci nepožadují. Vydejte se do mnohdy neznámých míst, obdivovat umění, historické exponáty či zvířátka. Navíc můžete využít volného vstupu nebo výrazné slevy při speciálních kulturních akcích, jako je Pražská muzejní noc, Dny otevřených dveří, Noc kostelů a řada dalších.
Praha | Kultura

Vstupem zdarma do svých expozic oslavuje Národní galerie 228. narozeniny

Při příležitosti svého 228. výročí Národní galerie připravila od 3. do 4. 2. 2024 vstup do některých svých expozic zdarma! Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost navštívit zdarma Veletržní palác (Umění dlouhého století, 1918–1938: První republika, a novou expozici 1939⁠–⁠2021: Konec černobílé doby), Schwarzenberský palác (Staří mistři), Šternberský palác (Staří Mistři II) a klášter sv. Anežky České (Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200–1550). Národní galerie bude mít po oba dny otevřeno od 10:00 do 18:00 hodin.
Praha | Kultura

Letenské prase v Národním zemědělském muzeu se chystá již tuto sobotu!

Sobota 20. ledna 2024 nabídne v pražském Národním zemědělském muzeu oblíbenou akci s názvem Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu. Od 10 do 17 hodin se můžete těšit na ukázky bourání prasete, zabijačkové speciality, dětské dílny pro děti a rodiče či kuchařské workshopy. Nebude chybět ani prodej zabijačkových specialit.
Praha | Kultura

Tipy, kam v lednu a únoru na výstavu v Praze

Nevíte kam na výstavu v novém roce nebo jakou expozici si nenechat ujít? Máme pro vás několik desítek pražských tipů na první měsíce v roce 2024. Stačí si jen vybrat.
Praha | Kultura

Kam v Praze za uměním? Do galerií a muzeí!

Kromě architektonických památek nabízí Praha bohatý výběr výstavních prostor, muzeí a galerií. Hlavní město má prvotřídní muzea zaměřená na středověké a antické umění, ale co kontroverznější moderní umění? Nestrachujte se, v Praze najdete dost různých instalací moderního umění i postmoderny, soukromých vernisáží a kvalitních muzeí. Stačí se rozhlédnout a vybrat si z našich tipů, které vás zavedou za uměním, historií, poučením a zábavou do pražských institucí.
Praha | Kultura

Národní galerie v Praze má přes Vánoce otevřeno

Národní galerie v Praze láká příznivce umění na vánoční návštěvu svých sbírek i probíhajících výstav. Objevte svět barokního malíře Petra Brandla, akvarelové malby z Prahy i Vídně, i poklady ze sbírky francouzského umění. Využijte nabídky komentovaných prohlídek i speciálního Vánočního příběhu, který odhalí hlavní poselství Vánoc. Národní galerie v Praze bude otevřena i na druhý svátek vánoční a na Silvestra.
Praha | Kultura

V pražské Jindřišské věži můžete opět obdivovat jedinečnou výstavu betlémů z Třeště

Jedinečnost a neopakovatelnou atmosféru betlémů z Třeště mohou návštěvníci obdivovat od 1. prosince 2023 až do 2. února 2024 ve druhém a třetím patře v Jindřišské věži v Praze. Třešť je ojedinělou a celostátně významnou lokalitou betlémářství v České republice.
Praha | Kultura

Zajímavé tipy na výstavy betlémů v Praze

Máte rádi betlémy? Máme pro vás tipy na putování za betlémy vánoční Prahou. Někde uvidíte betlémy moderní a zbrusu nové, jinde tři sta let staré a velmi křehké kousky z papíru a dřeva. Na výstavu jesliček všech druhů a velikostí zve portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura