Úvod > Aktuality > Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a pečité

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a pečité

Vydáno 12. dubna 2018 Gurmánská turistika
S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na třetí ročník tvarůžkového festivalu, mlsalové se sjedou na cukrářské slavnosti do Prahy a sedmý ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli letos láká na "pečité a sedliny". Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Duben: bylinky v Praze a tvarůžky v Olomouci

Tylovo náměstí u stanice metra I.P. Pavlova, kde můžete na farmářských trzích koupit dobroty z kvalitních surovin, je také místem pro pořádání rozmanitých akcí. Patří k nim i oblíbené Bylinkování, které zaplní náměstíčko v sobotu 14. dubna od 9 do 18 hodin. Vedle české klasiky v podobě pažitky, máty, oregana, medvědího česneku, libečku, rozmarýnu či majoránky tu seženete i exotičtější bylinky, kupříkladu stévii, kari, citronovou trávu či různé druhy máty a bazalky.

Dozvíte se zde vše, co vás kolem pěstování, uchovávání a správném využití bylinek zajímá. Těšit se můžete na nejrůznější workshopy a rady zkušených pěstitelů.
 
O týden později, tedy v sobotu 21. a neděli 22. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objekt
 

Květen: Slavnosti chřestu v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a obě v květnu pořádají slavnosti. Hned první sobotu v měsíci, tedy 12. května, přijeďte na Slavnosti chřestu do Hostína u Vojkovic. Nejenže tu koupíte český chřest doslova za hubičku, ale ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo, dozvíte se leccos o jeho pěstování a zpracování, můžete být svědkem soutěže Chřestožrout a rodiny s dětmi ocení bohatý doprovodný program s atrakcemi a soutěžemi.
 
Pokud na vás chřest nezbyde a chtěli byste nakupovat a ochutnávat dál, opakování si dopřejte od 18. do 20. května na Slavnostech chřestuIvančicích. Každoročně se sem sjíždějí tisíce lidí a pochvalují si báječnou atmosféru a klasické i neobvyklé kulinářské úpravy. Chřestová menu tu pravidelně nabízí několik restaurací, těšit se můžete i na bohatou šňůru koncertů a ochutnávku vín na nádvoří radnice. V sobotu 19. května se navíc můžete vypravit do nedalekého Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově, kde se ten den bude jezdit s párou!
 

Dvě tečky na závěr: čokoláda i recepty dle Dobromily Rettigové

…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. Svátkem všech mlsných jazýčků budou Cukrářské slavnosti – a v cukrárnu plnou dobrot se v sobotu 5. května promění České muzeum stříbra Hrádek v Kutné Hoře. Kromě mlsání a nakupování můžete navštívit řadu dílniček či workshopů a sami si vyzkoušet cukrářské řemeslo.
 
Také Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli, které se konají o víkendu 19. a 20. května na Smetanově a Toulovcově náměstí, si letos vybraly téma se zvláštním názvem Pečité a sedliny. Kapitola „Pečité“ v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové nabízí recepty na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže i zvěřiny v té nejtradičnější úpravě. Také „sedliny“, neboli rosoly a sulcy jsou vždy spojeny s masem, základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Zároveň nepřijdete ani o hlavní body programu, tedy soutěže Svíčková open, o nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše, sousedské hodování na husičce nebo školu vaření pro nejmenší.
Farmářské trhy na Jiřáku 2018

Farmářské trhy na Jiřáku 2018

Pravidelné Farmářské trhy se budou konat na náměstí Jiřího z Poděbrad i v roce 2018. Dodavatelé se budou průběžně obměňovat, ty nejoblíbenější ale na trzích zůstanou celou sezónu. Naplánované jsou i tematické dny, které se vždy budou zaměřovat na konkrétní období.

Další aktuality

12.11.
2018
Čokoládový festival provoní opět pražskou Galerii Harfa

Čokoládový festival provoní opět pražskou Galerii Harfa

Praha | Gurmánská turistika
8.11.
2018
V neděli přijede svatý Martin na Jiřák

V neděli přijede svatý Martin na Jiřák

Praha | Gurmánská turistika
6.11.
2018
Botanická zahrada láká 11. listopadu na mladá vína

Botanická zahrada láká 11. listopadu na mladá vína

Praha | Gurmánská turistika