Úvod > Kalendář akcí > Růžový máj na Náplavce 2019

Růžový máj na Náplavce 2019

Kdy 19. květen 2019 10:00 - 21:00 Festivaly
Festival těch nejlepších růžových vín od českých a moravských vinařů, snoubících se s vybranou gastronomií a veselým hudebním programem. Celkem 61 stánků, 36 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program.
Milovníci růžových vín a klaretů se sejdou na degustačním festivalu „Růžový máj“  19. května od 10 do 21:00 na náplavce Rašínova nábřeží mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou v Praze 2.

Po dlouhé zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Ty nejlepší budou moci ochutnat návštěvníci festivalu Růžový máj. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 25 stánku nabízejících gastronomii hodící se právě k růžovým vínům. Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího. 

Festival se místo v sobotu koná v neděli, vzhledem k omezení hladiny zvuku se bude hrát pouze akusticky. Během dne se na jevišti vystřídají Cimbálová muzika Trnka, multižánroví Typical stereo a Original alva vinariko orchestra, což je ryzí swing stylu Django Reinhardt.

Na co se mohou návštěvníci těšit?
Festival bude navazovat na farmářský trh Náplavka, který bude probíhat na Rašínově nábřeží od 8 do 14 hodin. Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe.

V Česku se podle odhadů ročně vypije 20 litrů vína na osobu, bílé víno je mezi Čechy o něco populárnější. Během teplejších měsíců se ale svěží růžové víno dostává do popředí. Rosé se vyrábí z modrých hroznů. Během několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolní jen omezené množství červeného barviva. Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na osm až 12 °C. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a proto se ideálně hodí ke konzumaci během teplejších měsíců. Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci.

O Růžovém máji
Cílem festivalu je seznámit co nejširší okruh zájemců nejen s produkcí růžových vín v České republice, ale také jim nabídnout přímý kontakt s jejich producenty. Kromě degustace růžových vín a přímého kontaktu s vinaři je návštěvníkům festivalu nabídnuta možnost snoubení vín se zajímavou gastronomií, stejně jako poslech živé muziky v pestré podobě od moravské dechovky přes jazz, swing až po klezmer styl. Pořadatelem akce je spolek Archetyp.
Celý popis
Naposledy změněno: 24. 4. 2019