ÚvodAktualityPár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky
Gurmánská turistika

Pár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky

  • 28. srpna 2024
Patříte k milovníkům zlatavého moku? Zkuste ho tentokrát poznat úplně jinak! Na vzestupu jsou stále řemeslné pivovary, pivní zážitky i pivní stezky, které vás provedou pěknými místy Českem a ochutnáte u toho lokální značky piv. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na tipy, kam vyrazit ať už s partou kamarádů a kamarádek, či s partnerem, nebo partnerkou.

Průmyslový versus řemeslný versus mini pivovar

Najít přesnou definici, zda je pivovar řemeslný či nikoliv, není jen tak. V zásadě ale můžeme říci, že řemeslné pivovary jsou malé pivovary. Dále se objevuje, že jsou tradiční, nicméně tady nastane problém, protože i nové pivovary, které třeba i experimentují při vaření piva, se rády označují za řemeslné. 

Naopak rozlišit pivovar od minipivovar lze pomocí čísel, Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že minipivovary jsou pivovary s ročním výstavem do 10 000 hl. Ty největší pivovary vyrobí více než milion hektolitrů
 

Exkurze s degustacemi

Nejen ochutnat pivo, dozvědět se o historii výroby piva, ale i nakouknout do výrobny velkých pivovarů lze například v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Nošovicích. Exkurze pořádají ale i minipivovary. 

Vyrazit na ni můžete do Nového Boru, kde se nachází Pivovar Born. Exkurze zde dělají každé úterý a pátek od 15, nebo 16 hodin. V ceně je prohlídka pivovaru s výkladem, seznámení se s výrobními surovinami a technologií, degustace piv v ležáckém sklepě. Za hodinovou exkurzi zaplatíte 230 Kč, pokud vás bude více než tři lidé. Je třeba si je dopředu rezervovat. 

Exkurze pořádá i minipivovar Tvarg, který se nachází ve Velké Bystřici. Zavítáte do pivovarské výroby s degustací piva z tanku, během 75minutové prohlídky můžete zkusit čepovat pivo. Cena je 279 Kč a je třeba se dopředu domluvit na termínu. 

O víkendu můžete vyrazit do Únětického pivovaru, kde od 12 hodin pořádají exkurze zdarma, sraz je vždy u výčepu v pivovarském hostinci.
 

Pivní stezky

Oblíbené se staly pivní stezky, najdete je například v jižních Čechách, Beskydech či Krkonoších. V jižních Čechách můžete projít či projet sedm pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny jak velké, tak malé pivovary. 

Krkonošská pivní stezka nabízí 2 varianty trasy, obě jsou dlouhé něco málo přes 30 km, s velkým převýšením. Stezka spojuje pět minipivovarů umístěných na samých vrcholcích České republiky.

Malebnou krajinou Beskyd a kolem několika pivovarů v tomto regionu prochází Beskydská pivní stezka. Měří 53 kilometrů a i ona vás provede kolem řady pivovarů a minipivovarů.

10 tipů na relaxaci v pivě
Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo Gurmánská turistika

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo

Přijďte se podívat do znovuotevřeného pivovaru v Úněticích u Prahy – pivo se zde vyrábí klasickým způsobem, bez dalších chemických úprav. Součástí pivovaru je restaurace s výbornou kuchyní. Každý víkend se zde koná také exkurze pivovarem.

Pivovar Born v Novém Boru Gurmánská turistika

Pivovar Born v Novém Boru

Pod dohledem zkušeného sládka vaří pivovar Born nefiltrovaná a nepasterovaná piva svrchně i spodně kvašená. Přesvědčte se, že Born byl skutečně zrozen k výrobě kvalitního piva.

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně

Nadšení pro věc, ty nejlepší suroviny, neortodoxní přístup – to je pivovar Clock v Potštejně. Objevte fascinující svět pivní rozmanitosti. Ochutnejte svrchně kvašený Clock nebo Goldie s vůní hřebíčku a banánů.

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena Památky

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena

Příběh půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Nechte se provést obnovenou technickou památkou, ochutnejte naši kuchyni a řemeslné pivo nebo se u nás ubytujte.

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč Gurmánská turistika

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč

Pivovar na Luční boudě je nejvýše položeným pivovarem ve střední Evropě. Ochutnat zde můžete pivo s názvem Paroháč, pojmenované podle jelena žijícího v okolí horské chaty. Dopřát si zde můžete i relax v pivních lázních.

Pivotéka Sedm stupňů Gurmánská turistika

Pivotéka Sedm stupňů

Designová pivotéka v pražském Karlíně s luxusním výčepem pod názvem sedm°.

Pivovar Nachmelená opice Gurmánská turistika

Pivovar Nachmelená opice

Nachmelená opice je nezávislý řemeslný pivovar, který v roce 2015 založila rodina Valentů z Krnova spolu s rodinou Kuřeců zastoupenou sládkem Michalem Kuřecem z nedalekého Města Albrechtic.

Pivovar Kamenice nad Lipou Gurmánská turistika

Pivovar Kamenice nad Lipou

Pivovar Kamenice sídlí v objektu bývalého panského pivovaru v centru Kamenice nad Lipou. Najdete zde jak pivovar, tak minipivovar, tak pivnici.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Kašperskohorský pivovar Gurmánská turistika

Kašperskohorský pivovar

Řemeslný pivovar v centru Šumavy v krásném místě Kašperských Hor pod hradem Kašperk, kudy chodil i starý Klostermann. Tento minipivovar patří k nejnovějším na Šumavě, založen byl terpve v roce 2016.

Pivovar Stern – řemeslný pivovar z Brna Gurmánská turistika

Pivovar Stern – řemeslný pivovar z Brna

Řemeslný pivovar z Brna, který vyrábí piva, s nimiž není nuda. V naší nabídce najdete jak tradiční české ležáky, tak svrchně kvašené speciály inspirované celým světem.

Pivovar Lyer – Pivovar Modrava Gurmánská turistika

Pivovar Lyer – Pivovar Modrava

V lednu 2014 byl na Modravě, v samém centru Šumavského národního parku na břehu Roklanského potoka, otevřen nový pivovar s osobitou hospodou a ubytováním. Vyrostl na starých základech hospodářského stavení. Lyer je obchodní značka výčepních piv, ale i ležáků a speciálů, které zde můžete ochutnat.

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou

Minipivovar navazuje na historické vaření piva ve městě, které skončilo v padesátých letech minulého století. V pivovaru se vaří několik druhů nepasterizovaných a nefiltrovaných piv.

EFI Pivovar & Hostinec Gurmánská turistika

EFI Pivovar & Hostinec

Navštivte řemeslný pivovar a poctivý český hostinec v nádherné, pečlivě zrekonstruované historické budově v centru Brna.

Řemeslný pivovar Morava ve Frýdku-Místku Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Morava ve Frýdku-Místku

Řemeslný pivovar s restaurací, který vaří pivo tradičním způsobem z českých surovin, to je minipivovar Morava ve Frýdku-Místku. Ochutnáte zde nepasterizovaná originální tradiční piva i svrchně kvašené speciály. Nejpopulárnějšími jsou např. Frýdečák, Místečák, nebo svrchně kvašený ALE Lister.

Další aktuality

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku Audio

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
12. listopad 2025 8:39
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Už od dnešního dne, 7. listopadu, se po celé České republice mohou poprvé otevřít lahve s etiketou Svatomartinské 2025. Už dnes můžete oficiálně ochutnat první mladá vína pod touto známkou tohoto ročníku – svěží, ovocitá a plná energie nového vína. Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
7. listopad 2025 8:54
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem Audio

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již od 8. 11. 2025. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
6. listopad 2025 13:41
Gurmánská turistika

Nejprestižnější vinařské soutěže v Česku: kde se rodí vítězná vína

Každý rok se v České republice konají soutěže, které představují to nejlepší z práce českých a moravských vinařů. Na domácích i světových pódiích sbírají ocenění vína, která si poradila s přísnou porotou i náročnými podmínkami soutěží. Ať už jde o tradiční Salon vín, titul Vinaře roku nebo volbu nejoblíbenějšího vinařského cíle, každé ocenění potvrzuje, že tuzemské vinařství patří mezi světovou špičku.
5. listopad 2025 6:00
Gurmánská turistika

10 tipů, kam na skvělé na halušky Video

Máte rádi halušky s brynzou, se zelím nebo uzeným masem? Typické slovenské, ale i valašské jídlo je oblíbené nejen v Česku a na Slovensku, ale mají jej rádi také v Maďarsku a na Ukrajině. Malé noky z bramborového těsta se obvykle podávají s brynzou (ovčím sýrem), škvarky, zelím nebo uzeným masem. Pokud se vám na halušky už sbíhají sliny, nechejte se inspirovat našimi tipy, které vám prozradí, kde si na nich opravdu pochutnáte!
4. listopad 2025 11:51
Gurmánská turistika

Svátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials

Oblíbený svátek svatého Martina tradičně provoní restaurace CzechSpecials po celé republice delikátními pokrmy z husy, sezónními surovinami a skvělým vínem. Přinášíme vám výběr těch nejzajímavějších míst, kde si můžete užít svatomartinské hody naplno – ať už hledáte gurmánský zážitek v restauraci, brunch v centru Prahy, nebo slavnosti s hudbou.
3. listopad 2025 8:47
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody Audio

České filmy a jídlo k sobě patří víc, než se může zdát. V kulisách hospod, pivovarů a restaurací vznikaly nezapomenutelné scény, které se propsaly do české kulturní paměti stejně silně jako hlášky jejich hrdinů. Vydejte se s Kudy z nudy po stopách filmových chutí — od kance se šípkovou přes knedlíky a noky až po moderní gastro scénu, kde se natáčel film Když se zhasne.
31. říjen 2025 12:48
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2025! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a ovocnými tóny

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2025, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na úterý, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2025 tak budou zahájeny už v pátek 7. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2025 12:00
Gurmánská turistika