ÚvodAktualityPár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky
Gurmánská turistika

Pár nápadů, jak si užít zlatavý mok jinak: řemeslné pivovary a pivní zážitky

  • 28. srpna 2024
Patříte k milovníkům zlatavého moku? Zkuste ho tentokrát poznat úplně jinak! Na vzestupu jsou stále řemeslné pivovary, pivní zážitky i pivní stezky, které vás provedou pěknými místy Českem a ochutnáte u toho lokální značky piv. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na tipy, kam vyrazit ať už s partou kamarádů a kamarádek, či s partnerem, nebo partnerkou.

Průmyslový versus řemeslný versus mini pivovar

Najít přesnou definici, zda je pivovar řemeslný či nikoliv, není jen tak. V zásadě ale můžeme říci, že řemeslné pivovary jsou malé pivovary. Dále se objevuje, že jsou tradiční, nicméně tady nastane problém, protože i nové pivovary, které třeba i experimentují při vaření piva, se rády označují za řemeslné. 

Naopak rozlišit pivovar od minipivovar lze pomocí čísel, Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že minipivovary jsou pivovary s ročním výstavem do 10 000 hl. Ty největší pivovary vyrobí více než milion hektolitrů
 

Exkurze s degustacemi

Nejen ochutnat pivo, dozvědět se o historii výroby piva, ale i nakouknout do výrobny velkých pivovarů lze například v Praze, Plzni, Českých Budějovicích, Nošovicích. Exkurze pořádají ale i minipivovary. 

Vyrazit na ni můžete do Nového Boru, kde se nachází Pivovar Born. Exkurze zde dělají každé úterý a pátek od 15, nebo 16 hodin. V ceně je prohlídka pivovaru s výkladem, seznámení se s výrobními surovinami a technologií, degustace piv v ležáckém sklepě. Za hodinovou exkurzi zaplatíte 230 Kč, pokud vás bude více než tři lidé. Je třeba si je dopředu rezervovat. 

Exkurze pořádá i minipivovar Tvarg, který se nachází ve Velké Bystřici. Zavítáte do pivovarské výroby s degustací piva z tanku, během 75minutové prohlídky můžete zkusit čepovat pivo. Cena je 279 Kč a je třeba se dopředu domluvit na termínu. 

O víkendu můžete vyrazit do Únětického pivovaru, kde od 12 hodin pořádají exkurze zdarma, sraz je vždy u výčepu v pivovarském hostinci.
 

Pivní stezky

Oblíbené se staly pivní stezky, najdete je například v jižních Čechách, Beskydech či Krkonoších. V jižních Čechách můžete projít či projet sedm pivních turistických tras. Jsou do nich zapojeny jak velké, tak malé pivovary. 

Krkonošská pivní stezka nabízí 2 varianty trasy, obě jsou dlouhé něco málo přes 30 km, s velkým převýšením. Stezka spojuje pět minipivovarů umístěných na samých vrcholcích České republiky.

Malebnou krajinou Beskyd a kolem několika pivovarů v tomto regionu prochází Beskydská pivní stezka. Měří 53 kilometrů a i ona vás provede kolem řady pivovarů a minipivovarů.

10 tipů na relaxaci v pivě
Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo Gurmánská turistika

Únětický pivovar – exkurze i dobré pivo

Přijďte se podívat do znovuotevřeného pivovaru v Úněticích u Prahy – pivo se zde vyrábí klasickým způsobem, bez dalších chemických úprav. Součástí pivovaru je restaurace s výbornou kuchyní. Každý víkend se zde koná také exkurze pivovarem.

Pivovar Born v Novém Boru Gurmánská turistika

Pivovar Born v Novém Boru

Pod dohledem zkušeného sládka vaří pivovar Born nefiltrovaná a nepasterovaná piva svrchně i spodně kvašená. Přesvědčte se, že Born byl skutečně zrozen k výrobě kvalitního piva.

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně

Nadšení pro věc, ty nejlepší suroviny, neortodoxní přístup – to je pivovar Clock v Potštejně. Objevte fascinující svět pivní rozmanitosti. Ochutnejte svrchně kvašený Clock nebo Goldie s vůní hřebíčku a banánů.

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena Památky

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena

Příběh půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Nechte se provést obnovenou technickou památkou, ochutnejte naši kuchyni a řemeslné pivo nebo se u nás ubytujte.

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč Gurmánská turistika

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč

Pivovar na Luční boudě je nejvýše položeným pivovarem ve střední Evropě. Ochutnat zde můžete pivo s názvem Paroháč, pojmenované podle jelena žijícího v okolí horské chaty. Dopřát si zde můžete i relax v pivních lázních.

Pivotéka Sedm stupňů Gurmánská turistika

Pivotéka Sedm stupňů

Designová pivotéka v pražském Karlíně s luxusním výčepem pod názvem sedm°.

Pivovar Nachmelená opice Gurmánská turistika

Pivovar Nachmelená opice

Nachmelená opice je nezávislý řemeslný pivovar, který v roce 2015 založila rodina Valentů z Krnova spolu s rodinou Kuřeců zastoupenou sládkem Michalem Kuřecem z nedalekého Města Albrechtic.

Pivovar Kamenice nad Lipou Gurmánská turistika

Pivovar Kamenice nad Lipou

Pivovar Kamenice sídlí v objektu bývalého panského pivovaru v centru Kamenice nad Lipou. Je víc než obdivuhodné, když se někdo zažere do projektu rozsáhlé rekonstrukce a jde do toho po hlavě. Miliony sem, miliony tam. Přesně tak to bylo u Milana Houšky v Pivovaru Kamenice nad Lipou.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Kašperskohorský pivovar Gurmánská turistika

Kašperskohorský pivovar

Řemeslný pivovar v centru Šumavy v krásném místě Kašperských Hor pod hradem Kašperk, kudy chodil i starý Klostermann. Tento minipivovar patří k nejnovějším na Šumavě, založen byl terpve v roce 2016.

Pivovar Stern – řemeslný pivovar z Brna Gurmánská turistika

Pivovar Stern – řemeslný pivovar z Brna

Řemeslný pivovar z Brna, který vyrábí piva, s nimiž není nuda. V naší nabídce najdete jak tradiční české ležáky, tak svrchně kvašené speciály inspirované celým světem.

Pivovar Lyer – Pivovar Modrava Gurmánská turistika

Pivovar Lyer – Pivovar Modrava

V lednu 2014 byl na Modravě, v samém centru Šumavského národního parku na břehu Roklanského potoka, otevřen nový pivovar s osobitou hospodou a ubytováním. Vyrostl na starých základech hospodářského stavení. Lyer je obchodní značka výčepních piv, ale i ležáků a speciálů, které zde můžete ochutnat.

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Lomnice nad Popelkou

Minipivovar navazuje na historické vaření piva ve městě, které skončilo v padesátých letech minulého století. V pivovaru se vaří několik druhů nepasterizovaných a nefiltrovaných piv.

EFI Pivovar & Hostinec Gurmánská turistika

EFI Pivovar & Hostinec

Navštivte řemeslný pivovar a poctivý český hostinec v nádherné, pečlivě zrekonstruované historické budově v centru Brna.

Řemeslný pivovar Morava ve Frýdku-Místku Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Morava ve Frýdku-Místku

Řemeslný pivovar s restaurací, který vaří pivo tradičním způsobem z českých surovin, to je minipivovar Morava ve Frýdku-Místku. Ochutnáte zde nepasterizovaná originální tradiční piva i svrchně kvašené speciály. Nejpopulárnějšími jsou např. Frýdečák, Místečák, nebo svrchně kvašený ALE Lister.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika