Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.
Moderní minipivovar obnovil v roce 2020 tradici
výroby piva v pivovarských sklepích ve Velké Bystřici u Olomouce. Sklepy jsou součástí bývalého zámeckého pivovaru, který vařil pivo již v roce
1579. Rozsáhlá rekonstrukce umožnila znovuožití celého areálu. Minipivovar TVARG vaří tradiční
ležáky a celou řadu sezónních
speciálů i svrchně kvašených piv. Zájemcům jsou k dispozici zážitkové exkurze s degustací, specialitou je také whisky&beer pairing. Ochutnat pivo a dalši dobroty můžete přímo na místě v
pivovarské restauraci na jedinečné adrese Pivovarská 899.
Součástí areálu zrekonstruovaných sklepů je
řemeslná sýrárna. Zde vzniká sýr s označením
Tvargle – aromatický pod mazem zrající sýr. Tvargle nesou ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje a certifikát Haná regionální produkt.
Dnes je v areálu restaurace, ve stálé nabídce minipivovaru je
pět druhů piv a vždycky nějaký
sezónní speciál. Ať už si dáte jedenáctku, což je mimořádně vyvážený ležák, bronzové barvy s příjemným aromatem, určený pro typického milovníka českého hořkého piva nebo svrchně kvašenou
IPA, kde je nosný aromatický chmel Nelson Sauvin, který dává pivu ovocné, až angreštové tóny, bude to zážitek. A najdete tu i
řemeslnou sýrárnu Tvargle. Však za ní stojí Blanka Poštulková, kterou možná znáte z
Tvarůžkové cukrárny. David Kapsia má zase sedm let zkušeností v pivovaru Kosíř.
Exkurze do výroby i sýrárny
Každou
sobotu se, kromě
exkurze do pivovarské výroby, můžete také podívat, jak se vyrábí poctivé řemeslné
Tvargle. Do tajů výroby nahlédnete díky exkurznímu oknu, projdete se
sýrařskou expozicí a legendární aromatický sýr samozřejmě ochutnáte. 45-minutové exkurze začínají vždy ve
14 hodin. Maximální kapacita je 15 osob, takže doporučujeme rezervaci předem. Vstupné stojí 130 Kč/os.
Na tvarůžkovou exkurzi navazuje v
15 hodin ta
pivovarská, kde si během 75 minut prohlédnete
pivovarské sklepy,
ochutnáte pivo přímo z tanku a naučíte se, jak správně
načepovat pivo. Pro menší skupiny do 15 osob je na objednávku připraven originální chuťový zážitek v podobě párování
piva Tvarg s irskou whiskey Jameson v pivovarském tasting roomu. Od úterý do neděle můžete ochutnávat místní pivní speciály a jídla s tvarglema (ale i bez nich) na pivovarské zahrádce.
Pivo i tvargle můžete koupit i s
sebou a vychutnat si doma.