ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pivovaru

Jestli je Česko něčím známé ve světě, je to pivo. Náš ležák je opravdu vyhlášený. Na druhou stranu, v posledních dvaceti letech česká pivní scéna zažila neskutečný boom a naopak trochu toho světa pustila i do dalších pivních stylů, než je právě spodně kvašené pivo. Když k tomu nabízí i fortelné jídlo v restauraci nebo minimálně něco k zakousnutí, jsou to Vánoce i mimo vánoční čas. Dej bůh štěstí!
Pivovarský dvůr Zvíkov Gurmánská turistika

Pivovarský dvůr Zvíkov

Restaurační minipivovar s hotelem nedaleko hradu Zvíkov na soutoku Otavy a Vltavy byl založený v roce 1994.

Pivovar Kamenice nad Lipou Gurmánská turistika

Pivovar Kamenice nad Lipou

Pivovar Kamenice sídlí v objektu bývalého panského pivovaru v centru Kamenice nad Lipou. Je víc než obdivuhodné, když se někdo zažere do projektu rozsáhlé rekonstrukce a jde do toho po hlavě. Miliony sem, miliony tam. Přesně tak to bylo u Milana Houšky v Pivovaru Kamenice nad Lipou.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Clock v Potštejně

Nadšení pro věc, ty nejlepší suroviny, neortodoxní přístup – to je pivovar Clock v Potštejně. Objevte fascinující svět pivní rozmanitosti. Ochutnejte svrchně kvašený Clock nebo Goldie s vůní hřebíčku a banánů.

Vinohradský pivovar Gurmánská turistika

Vinohradský pivovar

Pivovar byl založen už v roce 1893, kdy Královské Vinohrady nepatřily k Praze a byly jedním z největších českých měst. Vařila se tu klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku.

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Pivovar Permon v Sokolově Gurmánská turistika

Pivovar Permon v Sokolově

Sokolovský Pivovar Permon, to je legenda na české kraftové scéně! Vystudovaný kybernetik Ladislav Sás začínal v roce 2006 s vařením piva v garáži, za sládka si vybral svého zetě a obchod řeší jeho syn.

Beskydský pivovárek v Ostravici Gurmánská turistika

Beskydský pivovárek v Ostravici

V nevelké obci Ostravice od jara 2013 vaří vlastní pivo, a to v Beskydském pivovárku. Díky několikanásobnému chmelu je zdejší pivo hořčí než obvykle, zato však splňuje kritéria bavorského Zákona nejvyšší čistoty z roku 1516.

Karlovský minipivovar Gurmánská turistika

Karlovský minipivovar

V roce 2014 začal Karlovský minipivovar vařit svá pohádková piva Skřítek, Šibal, Diblík, Drdlík, Mazel, Tátoš a další, pojmenovaná podle skřítků žijících v blízkém pralese Razula.

Frankies – pivovarská pivnice Gurmánská turistika

Frankies – pivovarská pivnice

Two guys who brew beer jsou Štěpán Přikryl a Adam Jonáš. Tihle dva kamarádi spolu kdysi začínali vařit pivo v garážových podmínkách, dnes vedou uznávaný řemeslný pivovar.

Chrudimský pivovar Filištín Gurmánská turistika

Chrudimský pivovar Filištín

Chrudimský pivovar Filištín najdete ve Filištínské ulici v centru tohoto krásného města. Hned vedle skvělých podniků rodiny Paluků. Ať už je naraženo na čepu cokoliv z portfolia, může to být Světlý, Černý nebo Vídeňský ležák, ale také něco ze série svrchňáků, bude to super.

Pivovar Volt Gurmánská turistika

Pivovar Volt

Dynamo, Jiskra, Elektrolít, Zesilovač, ale také Zkrat a Vypínač, to všechno jsou názvy piv sládka Martina Palouše z Pivovaru Volt. Ten sídlí v rozlehlé vile u jabloneckého moře, u vodní nádrže Mšeno.

Rodinný pivovar Zichovec v Lounech Gurmánská turistika

Rodinný pivovar Zichovec v Lounech

Husákovi otevřeli rodinný pivovar v Zichovci na podzim 2012. Máma Jana řešila ubytování v penzionu, syn Ondra vaření piva, syn Honza obchod a táta Ivan to celé zastřešoval.

Další aktuality

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři? Vychutnejte si sváteční chvíle s tradičním českým menu

Jestliže máte rádi romantickou, sněhem pokrytou zimní krajinu, jiskřivý sníh, klid přírody a Vánoce vůbec, pak uspořádejte hostinu podle našeho tradičního menu. Pozvěte své hosty, rodinu, přátele na zimní oslavu, stejně tak jedinečnou, jako je česká kuchyně. Vyberte romantickou hudbu, připravte výzdobu, uvařte vánoční menu podle našich receptů a podávejte k němu tradiční vánoční cukroví a punč.
11. prosinec 2024 13:27
Gurmánská turistika

Je libo čokoládové pokušení? Podlehněte sladkým dobrotám od vyhlášených mistrů

Nechte se zlákat čokoládovým pokušením – podlehněte vábení čokolády a vychutnejte si ji na jazyku i jako pleťovou masku. Za sladkým potěšením můžete však vyrazit také do vyhlášených cukráren nebo pralinkáren. Milovníky sladkého a historie nadchnou určitě také naše tipy na zajímavé výstavy a muzea týkající se sladkých pochutin.
10. prosinec 2024 16:00
Gurmánská turistika

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.
8. prosinec 2024 10:42
Gurmánská turistika

Velikonoce 2025: velikonoční půst a další tradice postního období

Nejvýznamnější křesťanské svátky se v České republice pojí s množstvím lidových zvyků a tradic. Po masopustních rejích a zábavách přichází na řadu velikonoční půst a množství zvyků připomínajících blížící se konec zimy a příchod toužebně očekávaného jara.
1. prosinec 2024 10:22
Gurmánská turistika

Na Boží hod je třeba hodovat!

Slavnostní oběd na Boží hod vánoční a svatého Štěpána si dopřávají nejen věřící lidé. 25. a 26. prosinec jsou velmi slavnostní dny, které se nesou ve znamení rodinných návštěv, slavnostních obědů a večeří. Obvykle se podává typicky český pokrm pečená kachna nebo husa se zelím a knedlíky nebo slavnostní svíčková na smetaně. Staňte se mistry kuchyně s našimi recepty!
1. prosinec 2024 5:26
Gurmánská turistika

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
20. listopad 2024 13:00
Gurmánská turistika

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.
20. listopad 2024 11:20
Gurmánská turistika

Nejoblíbenější vánoční cukroví aneb, kde se v Česku vzala tradice vánočních perníčků?

Snad na žádném štědrovečerním stole v Česku nechybí vánoční cukroví. S jeho přípravami se však musí začít poměrně brzy, a tak mnohdy již s prvním adventním víkendem začíná přímo maraton pečení. Jaké druhy cukroví patří mezi nejtypičtější pro české Vánoce a které připravovaly už naše babičky?
18. listopad 2024 19:41
Gurmánská turistika