ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na snídani!

České kavárny pochopily, že jen s kávou a sušenkami to zpravidla neutáhnou, a tak začaly vařit. Snídaně se stávají fenoménem a nejsou zdaleka jen o míchačkách za a) s cibulkou, za b) se slaninou či za c) bez ničeho. Položit před ranního hosta nádherné jídlo a voňavou kávu, to znamená rozjasnit mu celý den. Pryč je doba, kdy se člověk styděl říct, že chodí snídat “ven”. Snídaně je opravdovým základem dne, ať je to s partnerem, rodinou, ať je osobní nebo pracovní, hlavně, když je skvělá.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Vymazlená kavárna Havlíčkův Brod Gurmánská turistika

Vymazlená kavárna Havlíčkův Brod

Jsme kavárna, která chce nabídnout příjemné prostředí nejen pro velké, ale i pro ty nejmenší. Kachlová kamna, stylový interiér a hlavně dost prostoru i na kočárky nebo invalidní vozíky.

Mikyna Coffee&Food Point Gurmánská turistika

Mikyna Coffee&Food Point

Každého návštěvníka liberecké kavárny Mikyna jistě zaujmou skládané geometrické lustry a chalupářské židle. Rodinná kavárna a bistro nabízí každý den originální vegetariánská jídla ze surovin, které většinou pocházejí z tuzemských polí, zahrad a lesů.

Bockem Gurmánská turistika

Bockem

Tady si udělejte na snídani opravdu čas, hned z rána to totiž bude zážitek, který vám prosvítí celý den, za kterým se také jistě brzy s přáteli vrátíte. Bockem totiž servíruje nejen tříchodové večeře, ale právě i snídaně.

Kavárna Srdcovka Gurmánská turistika

Kavárna Srdcovka

Na skvělou snídani s výběrovou kávou do Karlových Varů? Ano, do Srdcovky, která leží na periferii, ale je fakt srdcovkou. Veronika Šlamborová vyměnila kariéru v korporátu za zástěru, její přítel Jára Pejsar s kafem už zkušenosti měl.

Gabi café Gurmánská turistika

Gabi café

Gábina Cíglerová pracovala v Austrálii a kus kavárenského života chtěla přenést do Říčan u Prahy. Lidi jí nevěřili, ťukali si na čelo, mluvili o zakletém domě a maloměstě. Gábi rozdávala kávu, aby dokázala, že umí udělat fakt dobrou.

Kavárna & bistro Karma Gurmánská turistika

Kavárna & bistro Karma

Karma je zdarma a proto, co zaseješ, to sklidíš. Tomu věří Silvie Konečná a Radomír Tureček. Ti spolu vedou kavárnu v Břeclavi, která jim tam do té doby chyběla.

Eggsit cafe Gurmánská turistika

Eggsit cafe

Michal Koudelka pracoval v Londýně, začínal u myčky, končil jako manažer restaurace, dělal i pro Gordona Ramseyho. Pak odjel pracovat na Bali, a tam se seznámil s Marcelou Bernardovou.

Dobrý Kafe Gurmánská turistika

Dobrý Kafe

Po otevření kavárny v tom romantickém domečku mezi paneláky se lidi ptali: „A tady už není zverimex?“ Ne, tady je kavárna, která dělá naprosto úchvatné snídaně, výběrovou kávu a super zákusky.

AlterNativa Gurmánská turistika

AlterNativa

Dřív to byla sázková kancelář, pak hladové okno. Až AlterNativa z toho udělala vůbec první dotaženou kavárnu s výběrovou kávou v celé Porubě. Tam ji hned vzali útokem nadšení studenti z nedaleké Vysoké školy báňské i rezidenti této nové čtvrti.

Pikola Gurmánská turistika

Pikola

Nikol v Šumperku chyběla kavárna, a tak jí manžel Jirka Giesl pomohl jednu otevřít. Byla fakt malá, proto Pikola, 6 x 6 metrů. Měli super kávovar, dvanáct míst k sezení a vůbec žádné zkušenosti.

Café Datel Gurmánská turistika

Café Datel

Přes den kavárna, večer bar. Zuzka a Honza se svým Café Datel zdatně naťukali budějckou scénu. Ráno tu tým kavárny sází vajíčka, přes rok neustále proměňuje svoje přeoblíbené lívance, ale vždycky je tu i nějaký další speciál.

Le Frenchie café Plzeň Gurmánská turistika

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Další aktuality

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Už od dnešního dne, 7. listopadu, se po celé České republice mohou poprvé otevřít lahve s etiketou Svatomartinské 2025. Už dnes můžete oficiálně ochutnat první mladá vína pod touto známkou tohoto ročníku – svěží, ovocitá a plná energie nového vína. Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
7. listopad 2025 8:54
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem Audio

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již od 8. 11. 2025. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
6. listopad 2025 13:41
Gurmánská turistika

Nejprestižnější vinařské soutěže v Česku: kde se rodí vítězná vína

Každý rok se v České republice konají soutěže, které představují to nejlepší z práce českých a moravských vinařů. Na domácích i světových pódiích sbírají ocenění vína, která si poradila s přísnou porotou i náročnými podmínkami soutěží. Ať už jde o tradiční Salon vín, titul Vinaře roku nebo volbu nejoblíbenějšího vinařského cíle, každé ocenění potvrzuje, že tuzemské vinařství patří mezi světovou špičku.
5. listopad 2025 6:00
Gurmánská turistika

10 tipů, kam na skvělé na halušky Video

Máte rádi halušky s brynzou, se zelím nebo uzeným masem? Typické slovenské, ale i valašské jídlo je oblíbené nejen v Česku a na Slovensku, ale mají jej rádi také v Maďarsku a na Ukrajině. Malé noky z bramborového těsta se obvykle podávají s brynzou (ovčím sýrem), škvarky, zelím nebo uzeným masem. Pokud se vám na halušky už sbíhají sliny, nechejte se inspirovat našimi tipy, které vám prozradí, kde si na nich opravdu pochutnáte!
4. listopad 2025 11:51
Gurmánská turistika

Svátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials

Oblíbený svátek svatého Martina tradičně provoní restaurace CzechSpecials po celé republice delikátními pokrmy z husy, sezónními surovinami a skvělým vínem. Přinášíme vám výběr těch nejzajímavějších míst, kde si můžete užít svatomartinské hody naplno – ať už hledáte gurmánský zážitek v restauraci, brunch v centru Prahy, nebo slavnosti s hudbou.
3. listopad 2025 8:47
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody Audio

České filmy a jídlo k sobě patří víc, než se může zdát. V kulisách hospod, pivovarů a restaurací vznikaly nezapomenutelné scény, které se propsaly do české kulturní paměti stejně silně jako hlášky jejich hrdinů. Vydejte se s Kudy z nudy po stopách filmových chutí — od kance se šípkovou přes knedlíky a noky až po moderní gastro scénu, kde se natáčel film Když se zhasne.
31. říjen 2025 12:48
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2025! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a ovocnými tóny

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2025, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na úterý, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2025 tak budou zahájeny už v pátek 7. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2025 12:00
Gurmánská turistika

10 tipů, kam v Praze na vyrazit na pravou thajskou kuchyni

Kari, chilli, citrusy, pad thai, tom yum, nudle, ... Thajská kuchyně je barevná, rozmanitá a hlavně chutná, připravovaná z čerstvých surovin a bohatá na zeleninu. Už teď se vám sbíhají sliny a dali byste si něco dobrého k obědu, či večeři? Thajských restaurací je v Praze celkem dost, vyberte si z nabídky portálu Kudy z nudy a přejeme dobrou chuť.
18. říjen 2025 9:48
Gurmánská turistika