Úvod > Aktuality > Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

Slyšeli jste někdy o někom, že by neměl rád zmrzlinu? Česko nicméně zasáhla vlna řemeslné zmrzliny, těch co se drží italské školy, tak gelata. A je krása to ochutnávat. Čechům dlouho trvalo pochopit, proč pistáciová není zelená a vanilková zase žlutá, proč jsou v ní vlastně ty tečky, a že to není smetí. Každý příběh lidí, kteří začali vyrábět řemeslnou zmrzku je jiný, ale všechny spojuje vášeň, vytrvalost a posedlost to dělat co nejlépe.
Café Páv v Ploskovicích

Café Páv v Ploskovicích

Bára a Petr Tomečkovi léta pořádali kulturní akce, kurzy vaření, stánkovali po trzích a ve všem kladli důraz na řemeslo. Zámek Ploskovice je pak oslovil k pronájmu zámecké kavárny.

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon

Honza Hochsteiger alias „pan Zmrzlinka“ má na dělání té nejlepší zmrzliny univerzitu, jako fakt! Vlastně v tom leží už od roku 2002, kdy pracoval pro italské zmrzlináře v Praze. Pak žil v Trentu a ono technické vzdělání si přivezl z Carpigiani Gelato University v Bologni.

Zmrzlina 2AD v Kačicích

Zmrzlina 2AD v Kačicích

Podnik 2AD v Kačicích na Kladensku je schopný vyrobit až 100 druhů této studené pochoutky. Před populárním podnikem se často stojí fronty. Druhy zmrzlin jsou zde opravdu různorodé, například angreštová, arašídová, kaštanová, jablečný koláč, punčová, zázvorová, maková, rebarborová…

Zmrzlinárium Café Centro

Zmrzlinárium Café Centro

Lukáš Ráb v roce 2012 předváděl na veletrhu v Brně, jak se vyrábí zmrzlina, a tam dostal nabídku od majitele italské firmy, která vyrábí suroviny pro řemeslnou zmrzlinu, která se neodmítá.

Zmrzlinářství Leda

Zmrzlinářství Leda

David Stárek jezdil jako malý na Slovensko, kde jeho známí připravovali zmrzlinu klasickým řemeslným způsobem z čerstvých surovin. Jeho sen byl takovou vyrábět doma v Liberci.

Gelato! Karlovy Vary

Gelato! Karlovy Vary

Bratrům Kosnarům na Karlovarsku chyběla dobrá řemeslná zmrzlina, a tak založili malý podnik, který spojuje tradiční recepty s moderními technologiemi, ale také trendy, které svět zmrzliny neustále zachvacují.

Zmrz.li

Zmrz.li

Kateřina Davidová a Pavel Tůma se z Prahy přestěhovali do Budějovic. Pověsili ajťáctví na hřebík a začali dělat zmrzku. Ta je většinou smetanová s vaječným krémovým základem, ale dělají také „Philadelphia style“ bez vajec a samozřejmě i sorbety.

Kolombina

Kolombina

Kolombina rozdávala radost už před 30 lety, kdy rodiče Jitky Štáhlichové postavili auto se zmrzlinou na klatovské náměstí. A stojí tam dodnes. Jitka v roce 2016 navázala na jejich receptury, v Itálii i zmrzlinu studovala.

Zmrzlina Maxgelato

Zmrzlina Maxgelato

Michal Říha se vyučil jako elektrotechnik, dneska ho ale Kroměřížsko zná jako zmrzlináře. V malé vesničce Pravčice začal pro sebe a své děti dělat zmrzlinu bez konzervantů a barviv. A protože ho to začalo bavit, vydal se na studium do italského Codogna.

Kopečková

Kopečková

Marek Žyla absolvoval různá školení v Itálii, převážně pak v Bologni, Miláně a Rimini. Po 15 letech snů, příprav, studia se to konečně povedlo a s manželkou Žanetou otevřeli v Třinci Kopečkovou.

Ta je! – pohostinství Bílý Mák

Ta je! – pohostinství Bílý Mák

Pohostinství Bílý Mák sází na talíře nádherná jídla ze skvělých surovin. Jejich šéfkuchaře Tomáše Seitla začala bavit i zmrzlina a dokazuje, že i tohle může být opravdová gastronomie.

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno

Jakub Gavor pracoval v Gran Moravii na brněnském Zelňáku a do toho si experimentoval se zmrzlinou. V roce 2017 vyrazil pak na zmrzlinový kurz do Itálie, aby se definitivně rozhodl, že zmrzlina bude jeho cesta!

Icekram

Icekram

Monika a Roman Kocourkovi v Náchodě víc jak 25 let měli Krám a v něm prodávali oblečení. A když koupili celou nemovitost rozhodli se využít vedlejší provozovnu, kde se v létě točila zmrzlina, v zimě pekla kuřata.

Další aktuality

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika

10 tipů, kde vás naučí vařit mezinárodní kuchyni

Chcete si sami vyzkoušet uvařit mezinárodní speciality? Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Navštivte kurzy vaření. V Česku najdete školy, kde vás naučí nejen tradiční české pokrmy, ale i místa, která se zaměřují na zahraniční kuchyni od italské po indickou, blízkovýchodní i americkou. Prohlédněte si tipy portálu Kudy z nudy, kde se můžete zdokonalovat pod rukami mistrů a mistryň.
Gurmánská turistika