Úvod > Aktuality > Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na zmrzlinu

  • Vydáno8. října 2020
Slyšeli jste někdy o někom, že by neměl rád zmrzlinu? Česko nicméně zasáhla vlna řemeslné zmrzliny, těch co se drží italské školy, tak gelata. A je krása to ochutnávat. Čechům dlouho trvalo pochopit, proč pistáciová není zelená a vanilková zase žlutá, proč jsou v ní vlastně ty tečky, a že to není smetí. Každý příběh lidí, kteří začali vyrábět řemeslnou zmrzku je jiný, ale všechny spojuje vášeň, vytrvalost a posedlost to dělat co nejlépe.
Café Páv v Ploskovicích

Café Páv v Ploskovicích

Bára a Petr Tomečkovi léta pořádali kulturní akce, kurzy vaření, stánkovali po trzích a ve všem kladli důraz na řemeslo. Zámek Ploskovice je pak oslovil k pronájmu zámecké kavárny.

Zmrzlina 2AD v Kačicích

Zmrzlina 2AD v Kačicích

Podnik 2AD v Kačicích na Kladensku je schopný vyrobit až 100 druhů této studené pochoutky. Před populárním podnikem se často stojí fronty. Druhy zmrzlin jsou zde opravdu různorodé, například angreštová, arašídová, kaštanová, jablečný koláč, punčová, zázvorová, maková, rebarborová…

Icekram

Icekram

Monika a Roman Kocourkovi v Náchodě víc jak 25 let měli Krám a v něm prodávali oblečení. A když koupili celou nemovitost rozhodli se využít vedlejší provozovnu, kde se v létě točila zmrzlina, v zimě pekla kuřata.

Kopečková

Kopečková

Marek Žyla absolvoval různá školení v Itálii, převážně pak v Bologni, Miláně a Rimini. Po 15 letech snů, příprav, studia se to konečně povedlo a s manželkou Žanetou otevřeli v Třinci Kopečkovou.

Zmrzlina Maxgelato

Zmrzlina Maxgelato

Michal Říha se vyučil jako elektrotechnik, dneska ho ale Kroměřížsko zná jako zmrzlináře. V malé vesničce Pravčice začal pro sebe a své děti dělat zmrzlinu bez konzervantů a barviv. A protože ho to začalo bavit, vydal se na studium do italského Codogna.

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon

Crème de la Crème v Národní ulici – Zmrzlinový salon

Honza Hochsteiger alias „pan Zmrzlinka“ má na dělání té nejlepší zmrzliny univerzitu, jako fakt! Vlastně v tom leží už od roku 2002, kdy pracoval pro italské zmrzlináře v Praze. Pak žil v Trentu a ono technické vzdělání si přivezl z Carpigiani Gelato University v Bologni.

Zmrz.li

Zmrz.li

Kateřina Davidová a Pavel Tůma se z Prahy přestěhovali do Budějovic. Pověsili ajťáctví na hřebík a začali dělat zmrzku. Ta je většinou smetanová s vaječným krémovým základem, ale dělají také „Philadelphia style“ bez vajec a samozřejmě i sorbety.

Kolombina

Kolombina

Kolombina rozdávala radost už před 30 lety, kdy rodiče Jitky Štáhlichové postavili auto se zmrzlinou na klatovské náměstí. A stojí tam dodnes. Jitka v roce 2016 navázala na jejich receptury, v Itálii i zmrzlinu studovala.

Gelato! Karlovy Vary

Gelato! Karlovy Vary

Bratrům Kosnarům na Karlovarsku chyběla dobrá řemeslná zmrzlina, a tak založili malý podnik, který spojuje tradiční recepty s moderními technologiemi, ale také trendy, které svět zmrzliny neustále zachvacují.

Zmrzlinářství Leda

Zmrzlinářství Leda

David Stárek jezdil jako malý na Slovensko, kde jeho známí připravovali zmrzlinu klasickým řemeslným způsobem z čerstvých surovin. Jeho sen byl takovou vyrábět doma v Liberci.

Ta je! – pohostinství Bílý Mák

Ta je! – pohostinství Bílý Mák

Pohostinství Bílý Mák sází na talíře nádherná jídla ze skvělých surovin. Jejich šéfkuchaře Tomáše Seitla začala bavit i zmrzlina a dokazuje, že i tohle může být opravdová gastronomie.

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno

Ještě jednu – Ice Cream Shop Brno

Jakub Gavor pracoval v Gran Moravii na brněnském Zelňáku a do toho si experimentoval se zmrzlinou. V roce 2017 vyrazil pak na zmrzlinový kurz do Itálie, aby se definitivně rozhodl, že zmrzlina bude jeho cesta!

Zmrzlinárium Café Centro

Zmrzlinárium Café Centro

Lukáš Ráb v roce 2012 předváděl na veletrhu v Brně, jak se vyrábí zmrzlina, a tam dostal nabídku od majitele italské firmy, která vyrábí suroviny pro řemeslnou zmrzlinu, která se neodmítá.

Další aktuality

Advent provoněný vanilkou aneb tajemství vánočního cukroví

V mnoha českých domácnostech to již od konce listopadu voní vanilkou, skořicí a čokoládou. České hospodyně zachovávají tradici, že na vánočním stole musí být nejméně tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů rodiny, kteří usednou ke štědrovečerní večeři. A některé přebornice pečou i více než dvacet druhů… Zamysleli jste se ale někdy nad tím, na čem si vlastně pochutnáváme? Kde se vzaly názvy jako medvědí pracny, marokánky, vosí hnízda anebo proč se pečou zrovna vanilkové rohlíčky? Všechny tyto otázky se pokusí objasnit Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

25 tipů, kde se naučit poznávat víno

Ochutnávejte víno při odborném a zábavném výkladu sommelierů! Poznejte to nejlepší moravské a české víno, které bylo oceněno zlatou medailí Salonu vín 2023. K degustaci vás zve nejen Salon vín, ale především sami vinaři, kteří nabízí řízené ochutnávky vína spojené s prohlídkou vinařství pod vedením zkušeného someliéra přímo ve vinném sklípku.
Gurmánská turistika

Sezóna lanýžů je tady: 10 tipů, kam na lanýže v Česku

Ačkoli listopad nepatří k zrovna nejoblíbenějším měsícům v roce, gurmáni se ho každoročně přímo nemohou dočkat. Jeho druhá polovina bývá totiž spojena s lanýži a pokrmy, kterým tato vzácná houba dominuje. Sezóna lanýžů je v plném proudu a Kudy z nudy vám přináší přehled několika vybraných restaurací, kde vám nyní nabídnou lahůdky světové kuchyně okořeněné touto výjimečnou a chuťově jedinečnou houbou.
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Sněhu se možná letos dočkáme v horských polohách a koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality budou určitě! Kam se za prvními letošními víny a gastronomickými dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy. A nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
Gurmánská turistika

Dvacet výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že asi ne, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Fenomén Svatomartinské víno! Kde ochutnáte letošní ročník?

Tak jako každý rok se i letos rozezní v České republice ladný zvuk sklenic na stopkách naplněných bílou Večerkou, Müllerkou, Moravským muškátem, červeným i růžovým Modrým Portugalem a Svatovavřineckým nebo růžovým Zweigeltrebe, a vy si budete přiťukávat prvním letošním vínem. Letos se budou moci Svatomartinská vína ročníku 2023 tradičně ochutnávat až od soboty 11. listopadu. Čekají na vás tóny plané švestky a sušeného ovoce, květinová vůně po pivoňkách, lučním kvítí a jemné tóny lesního ovoce, které následně polechtají vaše čichové receptory i chuťové pohárky. Svatomartinské víno 2023 je na světě! A kde jej můžete ochutnat?
Gurmánská turistika

7 věcí, které nevíte o… českých a moravských vínech

Vinotéky, vinobraní, vinařské slavnosti, degustace, vinné restauranty i obcházení vinných sklepů: to jsou ty nejlepší příležitosti k ochutnávání vašich oblíbených vín i objevování novinek, nových trendů a vinařských zajímavostí. Jak dobře je znáte, co z nich jste už ochutnali a o čem jste ještě neslyšeli?
Gurmánská turistika

Tři tipy na místa, na nichž víno poteče proudem

Plné číše dobrého vína z moravských i českých vinic, sezónní husí gastronomie pod širým nebem či v historických vinných sklepech anebo příjemných restauracích... Začíná martinský týden plný vinařských slavností, které vyvrcholí v sobotu 11. listopadu, na svátek sv. Martina. Portál Kudy z nudy vás zve na tři festivaly plné degustací, gurmánských specialit a zábavy.
Gurmánská turistika