ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na burger!

Burger invaze u nás už měla svůj vrchol, ale pořád funguje, že kdykoliv dáte na menu burger, bude to hit. Narazíte na něho v bistrech, restauracích, hospodách, kavárnách a samozřejmě také v burger barech. A tak vyrazte, chyťte to štěstí obouruč, nechte si šťávu kapat po bradě. Pak už se jen snažte nemlaskat! Ale víte co, je to vlastně na vás!
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
R Burger & Adventure Minigolf Gurmánská turistika

R Burger & Adventure Minigolf

Přijďte si dát luxusní burger, kávu nebo jen posedět u pivka. Součástí burger restaurace je zastřešený adventure minigolf, kde se zabaví nejen děti.

Black Dog Gurmánská turistika

Black Dog

Eva a Scott Van Wagenen začali dělat burgery ve stánku u berounského nádraží. Jen nebyly z lančmítu se zelím a za dvacku. Bojovali, ale rozjelo se to. Přestěhovali se do Cantiny, blíž k náměstí, a bojovali podruhé. Rozjelo se to ještě víc.

Dish Gurmánská turistika

Dish

Dish otevřeli těsně před plánovaným mayským koncem světa dva přátelé, restauratér Matouš Petráň a markeťák Petr Král, kteří ke konceptu fancy burger bistra přizvali mladého šikovného šéfkuchaře Jirku Janoucha.

Delish Gurmánská turistika

Delish

Marek a Dominik Hrabákovi si zakládají na konstantnosti kvality, však svůj Delish už vedou řadu let. Marek dělal streetfood na brigádách po Státech, Dominik vystudoval hotelovku. Dnes je v podniku občas doplňuje máma, táta, Dominikova přítelkyně a pak další lidi z týmu.

Špunt & Knoflík Co. Gurmánská turistika

Špunt & Knoflík Co.

Lukáš Válek a Marcel Havránek jsou Špunt a Knoflík. Splnili si sen a otevřeli hospodu, kterou si i sami navrhli. Restaurace s barem dělá radost návštěvníkům z celého regionu. Už pět tu burgery a Tex Mex jídlo sází kuchaři Petr Latisch a Pavel Trojan.

Pan Burger Gurmánská turistika

Pan Burger

Zuzana a Pavel Zavadští se tehdy potkali v jedné brněnské burgrárně, kde Zuzana, studentka pedagogické fakulty, brigádničila. Pavel byl finanční analytik Zetoru a dal jí číslo. Vzniklo z toho nejenom manželství, ale i skvělej burger bar v Prostějově.

Gábl bistro Gurmánská turistika

Gábl bistro

Karolína Hájíčková a Martin Písařík přišli do Pelhřimova s dvěma malými dětmi tak trochu unavení prací v Praze a otevřeli v “Pejru” podnik, se kterým konečně přišel pořádný “gábl”. Dělají burgery a domácí hrancle a také sezónní vegetariánské polévky.

Medychef Gurmánská turistika

Medychef

Pavel Meduna si splnil sen být šéfkuchařem. Chyběl mu ale kontakt se zákazníkem, a tak si z Polska od černošky z Barbadosu, co dělala latino kuchyni, dovezl Mercedes Sprinter a začal objíždět akce. Často rozdává radost u pardubických Automatických mlýnů.

Eatmeat Gurmánská turistika

Eatmeat

Bistro zdobí červená kráva na černých kachličkách a modré prase na bílých. Ty největší krásy tady ale pánové dávají na talíř, respektive na tácy. Do burgerů tým kolem Michala Španěla láduje vyzrálé maso z farmy Klokočov.

Tortuga Bay Gurmánská turistika

Tortuga Bay

Nejste někde v docích, kde v lokálu drsní chlápci dělají burgery? Ne, jste v Ústí, kde se v únoru 2018 dva vousatí týpci v klobouku rozhodli, že své letité zkušenosti s pitím karibských rumů a pojídáním burgerů zúročí ve svém bistru.

Bůrger Gurmánská turistika

Bůrger

Martin Terč byl stavař, ale když skončil v nemocnici na JIP, rozhodl se udělat ve svém životě tlustou čáru.

Fresh Burgr’s Gurmánská turistika

Fresh Burgr’s

Burgrárna u zimního stadionu bere maso z českých chovů od tišnovského řeznictví Steinhauser, briošky pro ně zase peče rodinné pekařství. Kečup a omáčky si ale vyrábějí sami. A protože se snaží pracovat s co nejkvalitnějšími surovinami, třeba hranolky dělají z brambor holandské odrůdy.

Q Burger Bar Gurmánská turistika

Q Burger Bar

Tak dlouho jezdil Aleš Kuncl na dobrý burger do Prahy, až se rozhodli se ženou Danielou a svými přáteli Alenou a Lukášem, otevřít vlastní podnik. Jeho tým si pohrává s recepty z Thajska, Vietnamu, Španělska, Itálie či Francie a jejich burgery rozhodně nenudí.

Další aktuality

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku Audio

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
12. listopad 2025 8:39
Gurmánská turistika

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Už od dnešního dne, 7. listopadu, se po celé České republice mohou poprvé otevřít lahve s etiketou Svatomartinské 2025. Už dnes můžete oficiálně ochutnat první mladá vína pod touto známkou tohoto ročníku – svěží, ovocitá a plná energie nového vína. Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
7. listopad 2025 8:54
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem Audio

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již od 8. 11. 2025. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
6. listopad 2025 13:41
Gurmánská turistika

Nejprestižnější vinařské soutěže v Česku: kde se rodí vítězná vína

Každý rok se v České republice konají soutěže, které představují to nejlepší z práce českých a moravských vinařů. Na domácích i světových pódiích sbírají ocenění vína, která si poradila s přísnou porotou i náročnými podmínkami soutěží. Ať už jde o tradiční Salon vín, titul Vinaře roku nebo volbu nejoblíbenějšího vinařského cíle, každé ocenění potvrzuje, že tuzemské vinařství patří mezi světovou špičku.
5. listopad 2025 6:00
Gurmánská turistika

10 tipů, kam na skvělé na halušky Video

Máte rádi halušky s brynzou, se zelím nebo uzeným masem? Typické slovenské, ale i valašské jídlo je oblíbené nejen v Česku a na Slovensku, ale mají jej rádi také v Maďarsku a na Ukrajině. Malé noky z bramborového těsta se obvykle podávají s brynzou (ovčím sýrem), škvarky, zelím nebo uzeným masem. Pokud se vám na halušky už sbíhají sliny, nechejte se inspirovat našimi tipy, které vám prozradí, kde si na nich opravdu pochutnáte!
4. listopad 2025 11:51
Gurmánská turistika

Svátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials

Oblíbený svátek svatého Martina tradičně provoní restaurace CzechSpecials po celé republice delikátními pokrmy z husy, sezónními surovinami a skvělým vínem. Přinášíme vám výběr těch nejzajímavějších míst, kde si můžete užít svatomartinské hody naplno – ať už hledáte gurmánský zážitek v restauraci, brunch v centru Prahy, nebo slavnosti s hudbou.
3. listopad 2025 8:47
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody Audio

České filmy a jídlo k sobě patří víc, než se může zdát. V kulisách hospod, pivovarů a restaurací vznikaly nezapomenutelné scény, které se propsaly do české kulturní paměti stejně silně jako hlášky jejich hrdinů. Vydejte se s Kudy z nudy po stopách filmových chutí — od kance se šípkovou přes knedlíky a noky až po moderní gastro scénu, kde se natáčel film Když se zhasne.
31. říjen 2025 12:48
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2025! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a ovocnými tóny

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2025, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na úterý, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2025 tak budou zahájeny už v pátek 7. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2025 12:00
Gurmánská turistika